Menestyksen rakentajat

 – Superpesis, Yleinen

Joukkueen taustalla on iso tukijoukko eri tehtävissä. Tärkeinä palasina ovat Katja Saari ja Riitta Holappa, lue lisää heidän ajatuksiaan erikoishaastattelussamme.

Katja “Supi” Saari ja Riitta “Ride” Holappa ovat nähneet Kirittärien menestyksen rakentumisen jo 2000-luvun alusta asti. Katja Saari on kantanut vastuuta joukkueen fysiikkavalmennuksesta kolme viimeistä kautta ja pudotuspelien alla tuli myös komennus joukkueen II-pelinjohtajaksi. Pelaajaurallaan Kirittärien kapteenina pitkään toiminut Riitta Holappa puolestaan on vastannut joukkueen henkisestä valmennuksesta jo usean vuoden ajan. Heitimme kaksikolle muutaman helpon kyssärin jännittävän finaaliviikonlopun alla.

Katja Saari

Kirittärillä on ollut melko myrskyinen kausi, miten ihmeessä on mahdollista, että  joukkue on nyt pelaamassa mestaruudesta kaiken kokemansa jälkeen?

Supi: Joo, viime vuosi loppui hopeaan ja se oli raskas lopetus pelaajille tietenkin. Talvella tuli lisää raskaita juttuja ja kesällä myös sitten yhä muutoksia. Joukkue on joutunut prosessoimaan paljon enemmän kuin urheilija usein joutuu. Se on tuonut erityisen tunnelman ja levollisuuden tähän ryhmään. Samalla on koko ajan harjoiteltu ja rakenneltu, vaikka välillä vähän hapuillenkin, niin on sitkeesti pyritty kehittämään juttua.  Sitten tuli semmonen hetki, kun joukkue päätti, että nyt vedetään täysillä. Pelaajat päätti. Joku loksahti siinä. 

Ride: Joukkueen tahdonvoima on mielestäni tämän mahdollistanut. Joukkueen tahtotaso ja usko on pysynyt koko kauden ajan vahvana. Toki täytyy arvostaa seuran tekemää työtä myrskyjen eturintamassa ja tuesta, minkä joukkue on seuralta saanut asioiden käsittelyyn sekä avoimesta kommunikoinnista seuran ja joukkueen välillä, joka on mahdollistanut osaltaan sen, että joukkueen energiaa on koko ajan riittänyt laadukkaaseen harjoitteluun. 
Joukkue ei ole tainnut antaa itselleen edes muuta mahdollisuutta kuin pelata mestaruudesta. Joukkue tiesi, mitä tältä kaudelta halusi ja tiesi, millaiset asiat pitää olla kunnossa, jotta mestaruudesta pelaaminen olisi mahdollista. Tilanteet eivät aina olleet optimaaliset, mutta koko ajan kuitenkin pyrittiin määrätietoisesti rakentamaan niitä palasia, joiden rakentaminen oli missäkin kohden mahdollista ja uskottu, että kyllä se vauhti jossain kohden kiihtyy. Pudotuspelien rautaisen tason löytyminen jäi viime metreille, mutta halu tehdä parhaansa joukkueen eteen ja pistää itsensä likoon taustoittivat pelillisten palasten paikoilleen loksahtelua, jolta olemme ponnistaneet finaaleihin. 

Rehellinen ja avoin puhe. Tosiasioiden tunnistaminen, hyväksyminen ja niiden pohjalta parhaan mahdollisen ratkaisun löytäminen, siihen sitoutuminen ja koko sydämellään pelaaminen lienevät ne asiat, mistä tämä ihme on rakentunut.

Riitta Holappa

Miten kuvailisitte omaa roolianne tässä prosessissa?

Supi: Mä oon silmäillyt, et missä ja mihin suuntaan ollaan menossa yleisesti, mikä on tunnelma ja missä olis hyvä vähän petrata. Sitten oon tarttunut joihinkin juttuihin, pyrkinyt viemään jotain asioita eteenpäin tai keskustellut niistä, joitain oon myös kehotellut jättämään vähälle huomiolle. Pelillisesti sisäpelin puolella on mun ruutu, siitä jutustellut yleisesti ja pelaajakohtaisesti.

Ride: Siinä kohden, kun myrskyäminen alkoi, olen koittanut olla pysyvä ja muuttumaton tekijä joukkueessa. Pyrkimykseni on ollut olla luotettava ja turvallinen elementti, joka luo rauhaa ja uskoa joukkueeseen. Olen koittanut saada pidettyä esillä / nostettua joukkueen fokusta sellaisiin asioihin, mihin Kirittärien menestys on mielestäni perustunut. Kun on jokin vahva perusta, myrskyt kestää paremmin. Perustaan mielestäni kuuluvat Kirittärien mentaliteetti, joukkueen arvot ja identiteetti sekä yhteinen tavoite. Tuosta perustasta olen koittanut pitää huolta.
Olen myös koittanut olla mahdollisimman paljon paikalla joukkueen tilaisuuksissa ja hoitaa kaiken kokoisia ja tyyppisiä asioita, jotta pelaajat voisivat keskittyä olennaiseen ja keskittää energiansa itsensä ja pelin kehittämiseen. 

Kävi finaalisarjassa lopulta miten tahansa, niin mistä kumpuaa tämä Kirittärien käsittämätön vuosia kestänyt menestystarina?

Supi: Ehkä semmonen hiljainen tieto vaikka on muuttunutkin niin on myös säilynyt liittyen pudotuspeleihin ja yleisesti joukkueen tekemiseen. Samalla valmennus on pyrkinyt aina olemaan pelin ja valmennuksen kehittäjä. Ehkä myös aito ja välitön meininki, joukkueena mennään.
Ride: Vuosien aikana rakentuneesta joukkueen kulttuurista, mentaliteetista, identiteetistä, arvoista, jotka näyttäytyvät tavoissa, miten asioista puhutaan, miten joukkueessa toimitaan, mitä siellä arvostetaan, mihin käytetään aikaa, mihin keskitetään fokus missäkin kohden. 

Kaiken lähtökohtana on laadukas pelaajisto, joka on valmis tekemään töitä itsensä kehittämisen ja joukkueen tarvitseman roolin eteen ja jonka potentiaali mahdollistaa pelitavan, jolla voi pelata Suomen parasta pesäpalloa. Yksilöiden potentiaalia hiotaan huippuunsa laadukkaalla valmennuksella. Tämän potentiaalin päälle pelinjohto rakentaa pelaajiston kanssa pelikirjan, johon joukkue voi uskoa ja luottaa. Pelitapaa tarkennetaan ja vahvistetaan kauden ajan ja kun syksy koittaa, jokainen joukkueen jäsen tietää roolinsa ja vastuunsa ja on sitoutunut joukkueen pelaamiseen, nauttii yhdessä pelaamisesta sekä iloitsee toistensa onnistumisista.
 
Peleissä, jossa tähdätään vain ja ainoastaan voittoon, fokus pidetään asioissa, joihin voidaan itse vaikuttaa. Vastustaja analysoidaan läpikotaisin ja käydään läpi niin, että pelaajat tietävät erittäin tarkasti, mitä on vastassa. Peliä pelataan tilanne kerrallaan ja pyritään tekemään pienetkin asiat täsmällisesti antamatta missään kohti periksi, jolloin joukkueen keskinäinen luottamus on erittäin vahva eikä kenenkään tarvitse olla tilanteissa yksin, pelätä virheitä tai kantaa liian suuria paineita onnistumisesta. Kun jokainen pelaaja antaa itsestään kaiken pelille ja joukkueelle ratkoen tilanteen kerrallaan vahvuuksillaan ja rohkeasti, muodostuu ketjutus, joka tekee Kirittäristä vaikeasti voitettavan. 

Mitkä asiat tulevat lopulta ratkaisemaan mestaruuden?

Supi: Kollektiivinen usko omaan juttuun. Sitkeys. Siitä pelin nyansseihin.

Ride: Mestaruuden vie joukkue, joka pystyy paremmin pelaamaan omalla tasollaan, pystyy paremmin toteuttamaan omaa pelikirjaansa ja tekee vähemmän virheitä. Jos ajatellaan, että suoritustaso on yhtä kuin potentiaali vähennettynä häiriöillä niin silloin parempaan suoritustasoon yltää joukkue, jonka potentiaali jää häiriöiden jälkeen korkeammaksi.

#uuttakohti #liikuntapääkaupunki #jyväskylä #pesis #pesis100

Lue myös