Venla Karttusella edessä ensimmäinen iso vastuunkannon kausi

 – Superpesis, Yleinen

Kirittären kauden avaukseen on alle kuukausi aikaa. Kirittärien Fanikatsomo haastattelee muutamia pelaajia ennen kauden alkua.

Kirittäret lähtee pitkästä aikaa haastajana uuteen pesäpallokauteen. Lähteneitä/lopettaneita runkopelaajia on paljon, ja tilanne muistuttaa paljon vuotta 2020, kun joukkueesta olivat edellisenä syksynä poistuneet Virpi Hukka, Emma Sallinen ja Emma Körkkö. TJ:hän palasi sitten pesiskentille kolmeksi vuodeksi parempana kuin koskaan, mutta pian mammalomalle jäävää entistä supertähteä on enää turha haikailla takaisin. Nyt mennään uudella kokoonpanolla, jolla haasteita riittää. Talvikausi oli toki olosuhteittenkin vuoksi haastava.

Joukkuetta täydennettiin viime syksynä lähinnä omilla nuorilla pelaajilla. Alkavalla kaudella isompaa vastuuta odotetaan mm. Viivi Partaselta, Elsa Nymanilta ja Ronja Salmelalta. He kaikki pelannevat ensi kertaa urallaan täyden sarjakauden. Isoina runkopelaajina joukkueeseen jäivät uransa parhaan kauden pelanneet Eeva Mäki-Maukola ja Mari Mantsinen. Myös Jutta Myllyniemi, Laura Toikkanen, Kati Tanhua ja Venla Karttunen jatkavat, samoin kovan läpimurron naisten Superiin viime kesänä tehnyt Sara Kujanen.

Yksi suurempaan valokeilaan nousevista urheilijoista on eittämättä viime syksyn voitollisissa finaalipeleissä loistanut Venla Karttunen. Vens syöksyi raketin lailla suuren yleisön tietoisuuteen vasta 15-vuotiaana jo kesällä 2018. Huippupelaajankaan ura ei silti ole aina niin lineaarinen. Karttunen on kehittynyt erityisesti ulkopelaajana yhdeksi sarjan suurimmista tähdistä, mutta suurta läpimurtoa ei ole vielä nähty sisäpelissä. Paitsi finaaleissa, joissa hän on jo parina vuotena hurmannut pesisyleisöä upeilla läpilyönneillään. Vasta 20-vuotias pelaaja on nyt elämänsä kovimman haasteen edessä. Kypsymistä isoihin suorituksiin odotetaan myös sisäpelissä.

Vaihtajana pelaavan Karttusen paikka oli viime vuonna 2-kärjessä. Paikka on vaihdellut viime vuosina 1- ja 2-kärjessä, mutta viime syksyn finaaleissa Karttunen osoitti, että hänestä on myös kotiuttajaksi ja ratkaisijaksi. Nyt hän on 20-vuotiaana ison vastuun edessä Kirittärien tulevan kauden tuloksen tekemisessä, ykköskärjen toisena vaihtajana.

Psykiatrisella osastolla työharjoittelussa käyvä Venla Karttunen vastaa puhelimeen työpäivän päätyttyä, Espanjan leiriltä paluuta seuranneena tiistaipäivänä.

Moi Venla – kiva kuulla sinusta pitkästä aikaa. Voiko noin vaativa työ psykiatrisella antaa jotain myös pesäpalloon?

– Itse ajattelen enemmänkin niin, että työ on vastapainoa pesäpallolle. Ajatuksia saa muualle, mutta kiva on mennä myös töihin.

Palasitte juuri Espanjan leiriltä – minkälaisilla sanoilla haluaisit kiteyttää leirin lopputuloksen?

– Oli kyllä mukava leiri. Oli lämmintä ja kun saatiin oikeat rajat lyönneille, tuntui ekstramukavalta päästä pelaamaan pitkälle kentälle. Meillähän ei ole ollut siihen mahdollisuuksia koko talvena. Panostimme paljon kotiutuslyönteihin, mutta teimme ylipäätään paljon sisä- ja ulkopeliharjoituksia.

Talvikausi on nyt lopullisesti takana, kun pääsette jo treenaamaan Hippoksella, mutta mitä mieltä olet Pesäpalloliiton suunnittelemasta talvisarjasta – Kirittärillähän ei ole tosiaan ollut muutamaan vuoteen edes kotihallia.

– Ihan vasta äsken kuulin ajatuksesta. Meillähän ei ole kotikenttää, ja olisiko se joulukuukin jo yhtä reissaamista ja kuinka paljon niitä pelejä olisikaan? Monelle pelaajalle se ainoa tauko vuodessa voisi tulla juuri ennen joulua, niin mitäs sitten jos niitä pelejä olisikin jatkuvasti – en välttämättä ole tämän talvisarjan kannalla, mutta katsotaan mitä ehdotuksia tulee. Puoliammattilaisena moni voi joutua tekemään muutakin kuin urheilemaan. Fysiikan kannalta meidän tähtäin on syksyllä ja tämä homma on meille sopinut. Me joutuisimme myös lähtemään Jyväskylän ulkopuolelle pelaamaan kotipelit.

Minkälaisia asioita olet koittanut kehittää omassa talviharjoittelussasi?

– Juoksun kanssa on tehty töitä ja se on mennyt eteenpäin parista edelliskaudesta. Nyt tuntuu, että olen oikeilla raiteilla sen kanssa.

Onko juoksu kuitenkaan se sinun ykkösjuttusi ensi kesänä?

– Heh – no ei se ole. Itsellä tuntuu, että vähän joka alueella on vastuu lisääntynyt, enemmän kuitenkin sisäpelissä. Sisäpelissä olisi tarkoitus päästä pari napsua eteenpäin. Minulla on tunne, että saan itsestäni sitä enemmän irti, mitä odotuksia joukkueella on.

Olet pelannut talvipeleissä jopa nelosena – merkkaako tämä sitä, että olet tulevana kautena kotiuttaja?

– Pelasin talvikaudella pääosin vaihtajana ja välillä siihen on laitettu jokeria eteen, eli vaihdon jälkeen kotiutusta. Minulle ei ole mitään numerotavoitetta ensi kesäksi, kaikki käy.

Kuinka kovaan suoritukseen Kirittäret pystyy ensi kesänä kaikkien näiden vaihdosten jälkeen?

– Olemme kierrättäneet talvella paljon pelaajia, joten todella paljon on potentiaalia käyttämättä. On tosi suuren työn takana, että alamme peleissä pärjäämään, mutta uskon että me pystymme kärkipään taisteluihin. Paremmin pitää kuitenkin pelata kuin talvella.  Ulkopeli on aina ollut meidän tukipilari ja uskon, että meidän peli antaa siihen myös tällä kaudella mahdollisuuden.

Talvipelit olivatkin pääsääntöisesti aika hakemista, paria peliä lukuun ottamatta…

– Joukkueen rakenteesta lähti paljon pois, ja se on näkynyt meidän pelitilanteissa. Toisaalta pelien kautta sitä kokemusta myös saadaan lisää. Varmasti pelimme paranee, ja sen eteen tehdään paljon töitä. Pala kerrallaan.

Suuri yleisö varmaan kuitenkin odottaa sinulta kokeneena pelaajana ensi kesänä aikaisempaa enemmän?

– Ulkopeli on aina ollut minun ykkösvahvuus. Haluan myös purkaa ne yksittäiset vaihtotilanteet ja pystyä lyömään yksittäisiä juoksuja sieltä.

Kirittäret lähtee ilman muuta haastajana tulevaan kauteen kaikkien pelaajavaihdosten jälkeen. Miten näet joukkueesi mahdollisuudet tässä valossa?

– Kyllä sitä aina haluaa uskoa omaan tekemiseen, ja kyllähän se viime vuonna todistettiin, ettei sitä uskomista kannata koskaan lopettaa. Kyllä se sitten tuottaa tulosta.

Hieno loppukaneetti! Emmehän me fanitkaan lopeta uskomista.

Pelinjohtaja Mattias Kitolan ajatuksia Venlasta

– Hänellä on ollut hyvä talvi – opiskelun, työharjoittelun ja lajiteenien kanssa on onnistuttu hyvin. Venlan kohdalla puhutaan nimenomaan pelurista – hän löytää keinot voittaa yksittäisiä tilanteita. Ekat harkkapelit hän pelasi Jutan kassa kolmosta ja nelosta, mutta viime peleissä päätettiin, että Venla on kolmonen ja Jutta nelonen. Tällä lähdetään pre-seasoniin, ulkopelissä ei ole muutoksia. Ehkä nollatilanteeseen pieniä muutoksia, mutta katsotaan.

– Vens on valmis ottamaan isoa johtavaa roolia pellillisen osaamisen lisäksi myös pukukopissa. Hän on varmasti ysi meidän johtavista pelaajista jokaisella osa-alueella. Hän pystyy johtamaan ja kommunikoimaan ulkokentällä ihan valtakunnan johtavalla tasolla. Sisällä hän tulee päävaihtajan rooliin Mäkin (Eeva Mäki-Maukola) ohella. Olemme saaneet kehitettyä yhdessä tiettyjä lyöntiratkaisuja ja variaatioita. Ulkopelissähän hänellä on homma isosti hallussa. Hänellä on kaikki elkeet ottaa taas yksi iso askel urallaan eteenpäin ihan sarjan kirkkaimpien tähtien joukkoon. Ulkopelissähän hän on jo sitä. Varmasti hänellä itselläänkin on kokonaisvaltaiset näkemykset urakehityksestään.

– Hän on yksi joukkueen johtavista pelaajista ensi kesänä ja siitä eteenpäin vielä enemmän.

#mestareidenmatkassa #liikuntapääkaupunki #jyväskylä #pesis #kirittäret

Lue myös