Viivi Partasen haave Kirittärien ykköskärkenä vihdoin toteen

 – Superpesis, Yleinen

Viivi Partanen kertoo haastattelussa harjoituskaudesta ja odotuksista ennen kauden alkua.

Monet muistavat varmasti Viivi Partasen väkevän ensiesiintymisen naisen Superissa: finaaleissa vasta 16-vuotiaana syksyllä 2020. Siitä eteenpäin tämän röyhkeän ja liukkaan etenijän ominaisuuksia ja osaamista on hiottu huolella Talentissa, toki vuosittain on haettu pelituntumaa muutaman ottelun verran myös pääsarjatasolla, pääosin toki jokeriosastolla. Alkavalla kaudella Viivillä on vihdoin paikka ottaa se maaginen iso askel eteenpäin huippu-urheilijan urallaan: hänestä leivotaan vasta B-tyttöikäisenä puolustavan Suomenmestarin ykköskärki.  

Pelipaikka on yksi joukkueen haastavimpia. Se, että paikka kuuluu juurikin Viiville, ei liene silti monellekaan yllätys. Tämä on ollut hänen kohtalonsa jo siitä lähtien, kun hän aikoinaan Kirittäriin tuli. Paikka todennäköisesti useampivuotisena Kirittärien ykköskärkenä sinetöityi käytännössä jo viime syksynä, kun tuli tieto Ella Korpelan lähdöstä. Talvella 19-vuotta täyttänyt Viivi Partanen tulee olemaan alkavan kauden mielenkiintoisimpia seurattavia Kirittärien joukkueessa.

Mitäpä Viiville kuluu näin kolmisen viikkoa ennen kauden avausta?

– No mitäpä tässä. Ihan hyvää – koulua ja pesistä. Syksyllä on vielä edessä yhdet kirjoitukset ja sitten valkolakki päähän. Jatko-opintojen kohde on tosin vielä mietintämyssyn alla.

No sitäpä ehtii vielä miettiä. Teillä oli kuitenkin ilmeisen hyvä treeniviikko Espanjassa?

– No kyllä – porukka odotti kauan pääsyä pelaamaan pitkälle kentälle ja tekemään juttuja, mistä ei olla talven aikana kuin puhuttu. Kotiutuksia, pesiltä lähtöjä, takavaihtoja ja etukenttäsuorituksia. Aika lailla perusjuttuja, mutta vihdoin täyspituisella kentällä. Oli hienoa!

Sinulla toteutuu vihdoin pitkäaikainen haave Kirittärien ykköskärkenä. Onko ollut pitkä aika odottaa pääsyä tälle unelmiesi pelipaikalle?

– No eipä oikeastaan. Olen päässyt pelaamaan tuota pelipaikkaa jo muutaman vuoden Ykkösessä ja B-tytöissä ja joka kausi olen kuitenkin päässyt viime vuosina pelaamaan muutaman ottelun myös naisten Superissa. Tiedän että kaikki odottavat minulta isoa roolia sisäpelissä, samat lyönnit sinne kuitenkin uppoavat kuin muissakin sarjoissa. Laatuun pitää vain panostaa enemmän. Talven aikana olen treenannutkin entistä enemmän haastolyöntejä nimenomaan nollatilanteeseen.

Kuinka tyytyväinen kaiken kaikkiaan olet omaan talviharjoitteluusi – onko kaikki mennyt suunnitelmien mukaan?

– Hyvin on mennyt – pientä hienosäätöä on tehty sisäpelin osalta. Haasto- ja läpilyöntien paikkoja on katsottu. Uskon itse kehittyneeni tässä asiassa viime kaudesta.

Kuulostaa hyvältä. Viime syksyn välierissähän läpilyöntipotentiaalistasi saatiin jo esimakua yhdessä Pori-pelissä. Teitä on useampi nuori pelaaja, jotka pelaavat ensimmäistä kertaa urallaan koko kauden naisten pääsarjassa. Oletteko jakaneet fiiliksiä siitä, että teiltä odotetaan nyt entistä enemmän tällä kaudella?

– Emme ehkä koko joukkueena, mutta pienemmissä porukoissa olemme asiasta keskustelleet. Kuka on lähtenyt ja kuka ottaa kenenkin paikan. Kaikilla on varmasti jonkin verran paineita, kun isoja pelaajia on lähtenyt.

Varmaan lienee lohdullisempaa kuitenkin ajatella asiaa niin päin, ettei kenenkään tarvitse täyttää kenenkään saappaita. Jokaisen oma henkilökohtainen kehittyminen lienee kuitenkin se ykkösjuttu?

– Niinpä. Yritämme varmasti parhaamme joka kerta.

Miten näet oman joukkueesi iskukyvyn, jos ajatellaan tulevaa kautta?

– Meillähän on joukkueessa tosi hyviä yksilöitä ja ulkopeli tulee olemaan edelleen meidän erityinen vahvuutemme. Näkisin, että meillä on kyllä hyvät mahdollisuudet mennä pitkälle tänäkin vuonna.

Mitkä joukkueet tulevat olemaan ensi kesänä Kirittärien kovimpia vastuksia?

– Onhan siellä paljon kovia joukkueita. Toki nyt varmaan Manse ja Pori tulevat ensimmäisenä mieleen. Lapua, Seinäjoki ja Joensuu tulevat varmaan myös olemaan hankalia.

Pelinjohtaja Mattias Kitolan ajatuksia Viivi Partasesta

– Viivin talvikausi on ollut hyvä, mikä antaa tietysti hyvät lähtökohdat uuteen sarjakauteen. Viivi on fyysisesti erittäin lahjakas pelaaja, nopeajalkainen ja heittovoimainen. Puhtaasti lajitekniikaltaan hän on yksi sarjan parhaita etukenttäpelaajia, jos katsotaan esimerkiksi suoritusaikoja.

– Viivi on yksi niistä Kirittärien pelaajista, joita on kypsytelty rauhassa Ykkösen ja B-tyttöjen kautta. Monessa muussa joukkueessahan Viivi olisi pelannut naisten Superia jo aikaisemmin. Täällä hänelle aukea nyt se iso ruutu ykköskärkenä ja etukentällä, niin kuin oli aiemmin suunniteltukin. Kokemus ulkopelistä pääsarjatasolla on vielä vähäistä, joten pelaajien tunnistaminen ja kokemuksen kartuttaminen tällä tontilla on hänen uransa seuraava kehityssteppi. Viivi on ilman muuta valmis tuohon rooliin. Talven aikana kehitys on ollut kovaa, ja odotan että se on kovaa myös kesän aikana.

– Viivi on kehittynyt kokonaisvaltaisesti ihmisenä paljon. Treenit, koulu, työ ja palautuminen – erityisesti näiden asioiden yhteensovittamisessa on menty eteenpäin. Hän on kehittynyt fysiikassa, lajitehokkuudessa ja -taidoissa. Hän aloittaa kauden nollatilanteen purkajana eli ykköskärjessä ja ulkopelissä etukentällä. Näiden lajitaitojen kehittämiseen on talvella panostettu.

– Kun nuori pelaaja nostetaan Superiin, niin ei häneltä voida odottaa mitään jatkuvaa ylämäkeen juoksua. Kyllä sinne kuoppiakin mahtuu matkaan. Näiden kuoppien käsittelyllä saadaan sitten se kehityskäyrä etenemään kokonaisvaltaisesti ylöspäin. Pelaajistossa ja valmennuksessa löytyy kokemusta näiden asioiden käsittelemiseen. Kirittäret on ollut hyvä kehittämään pelaajia niin fyysisesti, lajitaidollisesti kuin henkisestikin.

#mestareidenmatkassa #liikuntapääkaupunki #jyväskylä #pesis #kirittäret

Lue myös