Nalle Viljanen 19. pelinjohtajakauteensa mestaruus mielessä

 – Superpesis, Yleinen

Pelinjohtaja Nalle Viljanen ennakoi Kirittärien tulevaa Superpesiskautta ja analysoi päävastustajia 2022 kausiennakossa.

Kymmenettä kultamitalia naisten Superin pelinjohtajana metsästävällä Nalle Viljasella on erittäin kova luotto omiin pelaajiinsa. Kaudesta tekee mielenkiintoisen se, että Kirittäret on harjoitellut hieman uudenlaisia pelikuvioita ja myös pelipaikkojen muutokssia nähdään. Lisäksi pelaavaan kokoonpanoon on tyrkyllä neljä nuorta, nälkäistä ja lahjakasta B-tyttöä, joten uusiakin kasvoja nähdään.

Talven aikana sattui ja tapahtui kaikenlaista – oli Kaijansinkon lähtö, itse olit pitkään sairauslomalla, oli koronaa, loukkaantumisia ja ties mitä. Kuinka hyvin joukkueen valmistautuminen kauteen on sinusta lopulta onnistunut?

Kaikenlaistahan tässä on ollut, mutta uskoisin, että se on vain yhdistänyt joukkuetta ja laittanut sen ottamaan enemmän vastuuta. Ainakin tuo reilu puolikas peli, minkä ehdimme viime lauantaina pelata, osoitti pelin olevan pääsääntöisesti ihan hyvän näköistä. Tekemisen taso on ollut hyvää etelän leiristä lähtien, kun olemme päässeet treenaamaan ulkona. Fyysisesti näyttää, että aika monella juoksu kulkee lujaa jo tässä vaiheessa kautta., joten ihan hyvältä näyttää. Harjoituspelejä ei tuota yhtä puolikasta lukuunottamatta ole takana, joten meidän pitää olla kärsivällisiä. Pari ensimmäistä peliä on ns. etukäteen heikompia joukkueita vastaan, joilla on aivan varmasti kova halu voittaa Kirittäret.

Minkälaisen tavoitteen joukkue on kaudelle asettanut?

Laadimme juuri viikonloppuna joukkueelle pistetavoitteen runkosarjaan ja niillä pisteillä kyllä taistellaan runkosarjan voitosta. Sitä kautta lähdemme mestaruutta tavoittelemaan.

Minkälaista peliä haluat joukkueeltasi nähdä ensi kesänä? Onko Kirittärien pelitapaan tuotu talven aikana jotain uutta?

Joensuuta vastaan harjoittelimme uutta takatilannekuviota ja se näytti ihan hyvältä. Kyllä meidän pitää olla hieman hyökkäävämpi sisäpelissä. Olemme viime vuosina lyöneet paljon ns. tappikupperia ja saaneet niillä paljon juoksuja. Sitä vastaan vastustajat ovat oppineet pelaamaan paremmin erilaisella kuviolla ja rohkeammin vastaan. Myös se, että pelaammeko kokonaan kolmella etenijäjokerilla vai ei, niin sitä varmasti testaamme tässä kauden mittaan. Tämä on asia, joka vaikuttaa paljon sisäpeliimme.

Näetkö siis niin, että se on nimenomaan sisäpeli, mitä joukkueen tulee kehittää?

Kyllä tässä on satsattu myös ulkopelin kehittämiseen. Tuon takatilanne pelaamisen lisäksi harjoittelimme viime kesänä erilaista vaihtotilannepelaamista, mutta sitä ei sitten pystytty loppukaudesta ottamaan esiin Emma Körkön loukkaantumisen vuoksi. Eli kyllä meillä on ulkopelissäkin asioita, mitä pitää parantaa ja tarkentaa.

Jos mennään kauden päävastustajiin, niin ne lienevät Porin Pesäkarhut ja Manse PP?

Kyllä. Näiden jälkeen tulee ehkä aivan pieni rako, jonka jälkeen tulevat Lapuan Virkiä ja Seinäjoen Maila-Jussit, jotka voivat päästä haastamaan, jos oikein vimpan päälle onnistuvat.

Pori ja Tampere ovat kyllä tällä kaudella erinomaisen kovia joukkueita. Mikä tekee niistä niin vaarallisia vastustajia?

Manse on erittäin nopea joukkue, varsinkin ykköskärki. Jos Virpi Hukka pelaa numerolla 4, niin siihen asti on kyllä todella paljon juoksuvoimaa. Joukkue näyttäisi pelaavan yhdellä pitkällä kärjellä, joskin 2-kärjestäkin löytyy pari hyvää etenijää. Etukenttä heillä on täysin uudistunut, joten nähtäväksi jää miten hyvin se toimii. Pori puolestaan on uusinut myös etukenttää, mutta muuten sillä on vähemmän muutoksia. Hyvinkäältä tuli uusi lyöjäjokeri (Pauliina Harinen), joka tottui viime kaudella lyömään paljon juoksuja, mutta jäänee tänä vuonna pienempään rooliin. Kova joukkue se on – itse näen nimenomaan Pesäkarhut ja meidät suurimpina mestarikandidaatteina. Mutta aika tasainen tämä kärkikolmikko on.

Arvioitko samalla tavalla nyt omaa joukkuettasi – missä ovat Kirittärien vahvuudet kaudella 2022?

Vaikka se pettymyshopea viime syksynä tulikin, niin tuolla rungolla on neljän viime vuoden aikana voitettu tuon hopean lisäksi kolme mestaruutta eli kyllä kokemus on ehdottomasti yksi vahvuuksiamme. Hopean jälkeen joukkueella on iso nälkä näyttää taas omaa osaamistaan. Tämä on henkisesti erittäin kova joukkue. Meillä on laaja materiaali, mitä kierrättää – pitää uskaltaa myös harjoitella kovaa kesälläkin.

Pariin edelliskauteen verrattuna väljempi otteluohjelma tarjoaa tähän varmaan myös mahdollisuuksia?

Ilman muuta. Kun on kevyempi otteluohjelma, pystymme varmasti harjoittelemaan fysiikkaa paljonkin enemmän kuin nyt pariin vuoteen on tehty.

Viittasit tuossa aikaisemmin laajan pelaajamateriaalin kierrätykseen kesän aikana. Tänä tarkoittanee sitä, että Kirittärien kokoonpanossa nähtäneen kesän aikana myös uusia nuoria pelaajia?

Sara Kujanen ja Ronja Salmela ovat vasemmalta erittäin kovaa lyöviä pelaajia, jotka pelasivat upean hallikauden. Peliaikaa löytyy varmasti jossain kohtaa kesää. Meillä on kopissa 16 pelaajaa, joten kyllä siinä tosi kova pitää olla, joka pelaavaan 12 ryhmään pääsee. Katsotaan nyt sunnuntaina lähdemmekö kolmella etenijäjokerilla vai otammeko Saran siihen mukaan – valinnat ovat vielä mietinnässä.

Voitko mainita vielä näin lopuksi, että keneltä tai keiltä pelaajiltasi odotat isoimpia kehitysaskeleita tällä kaudella?

Kävin tiistaina katsomassa B-tyttöjen peliä Hippoksella (JoMaa vastaan) ja kyllähän siellä Partasen Viivi ja Nymanin Elsa ovat pelaajia – pelaavat sitten yhdeksikössä tai jokereina – ovat varmasti pelaajia, jotka ovat tänä vuonna taas kovempia kuin viime kaudella. Myös Ella Korpela ykkös- ja Eeva Mäki-Maukola kakkostilanteen vaihtajina ovat olleet koko talven erittäin hyviä.

Kiitos Nalle haastattelusta – ja menestystä alkavalle pesiskaudelle!

Kiitos-kiitos!

Kirittärien Superpesikausi aukeaa sunnuntaina 15.05.2022 klo 16 Hippoksella, kun vastaan asettuu sarjanousija Vaasan Mailattaret. Otteluisäntänä toimii Keskimaa, joka tarjoaa ilmaisen sisäänpääsyn otteluun koko perheelle S-etukortilla.

#uuttakohti #liikuntapääkaupunki #jyväskylä #pesis #pesis100 #tunteenpaloja

Lue myös