Mari Mantsisen loukkaantuminen jätti Vaasa-voiton takavasemmalle

 – Otteluraportit, Superpesis

Mari Mantsisen uskomaton 7-vuotinen taival Kirittärien lukkarina ilman ainuttakaan isoa loukkua päättyi tänään. Kirittäret kairasi 2-1 (1-2, 4-1, 1-0) voiton Vaasan Mailattarista, mutta voittoakin tärkeämpi on nyt lukkarimme terveydentila.

Jyväskylää koko perjantain piiskannut sade toi jo lähtökohtaisesti harmaan sävyn Vaasan Mailattarien kohtaamiseen. Aneeminen oli myös kotijoukkueen aloitus. Avausjaksolla sisäpeliä ei saatu oikein hohtimillakaan jengoille. Ensimmäinen 3-tilanne saatiin vasta 3. vuoroparissa, mutta Vaasa oli selvästi hallitsevampi joukkue avausjaksolla ja ansaitsi siitä 1-2 voiton. Mainiossa vireessä ollut vaasalaisten pääkotiuttaja Roosa Hussa löi vieraiden molemmat juoksut.

Toisella jaksolla harmaan sateen keskeltä nousi kirkastunut Oranssi. Sateentuhruisella Hippoksella nähtiin sellainen joukkue, jota kotiyleisö on aina toisinaan kaivannut. Heti jakson alkuun kärjestä tehty ajolähtö kuivui ilmeisesti merkkivirheeseen, mutta 2-kärjestä tehty 3-tilanne tuotti tulosta. Ronja Salmela löi viimeisenä lyöjänä pallon väliin 3-puolelle ja kotijoukkue siirtyi 1-0 johtoon.

Toisessa vuoroparissa Vaasan lukkari Veera Tyynelä haistoi Venla Karttusen 2-rajalyönnin, mutta jäi itse pallon tielle ja taululla numerot muuttuivat 2-0.  Jatkossa Laura Toikkanen löi 1-tilanteessa pallon takaa läpi ja Elsa Nyman juoksi 1-pesältä kotiin asti tilanteeksi 3-0. Tintti Töyrylä löi lisää klapeja takkaan 3. vuorossa pamauttamalla merkistä väliin ja kotijoukkue johti jo 4-0.

Sitten sattui merkillinen tilanne, jolla oli kohtalokkaat seuraukset. Mari Mantsinen antoi lautasväärän Ada Karlssonille, jonka täydellä voimalla lähtenyt lyönti osui palloa väistänyttä Mantsista päin. Kirittärien ulkopelin tukijalka ei pystynyt enää nousemaan omin avuin ylös, vaan hänet kannettiin paareilla suoraan ambulanssiin ja jatkohoitoon. Monelle Hippoksen penkkejä satamäärin kuluttaneelle katsojalle tämä oli veret seisauttanut tapahtuma. Vuosikausia Hipposta villinnyt pääosanesittäjä kannetaan paareilla pois pelikentältä. Tilanne vaikutti alaraajavammalta, mutta Kirittäret kertoo aikanaan vamman laadusta ja vakavuudesta.

Joukkueen reaktio superpelaajan menettämiseen oli inhimillinen. Salmelan ensimmäisen polttoheiton kiinniotto sirvahti räpylästä ja Vaasa kavensi tilanteeksi 4-1. Myös Kirittärien viimeinen sisävuoro jäi tyngäksi. Supervuorossa voitto tuli harhaheiton turvin.

Mantsisen loukkaantuminen on Kirittärille lähtökohtaisesti megaluokan tappio, varsinkin jos kyse on pidempiaikaisesta loukusta. Tuuraajahan täältä kyllä löytyy – eikä ihan mikä tahansa lautasenkesyttäjä. Ronja Salmela on oman ikäluokkansa huippulukkareita ja olisi varmasti saanut tänä kesänä Superpesispaikan joissain alemman kastin joukkueissa. Kyse on enemmänkin Mantsisen vaikutuksesta henkisellä tasolla. Jos häntä kehtaa lempinimensä mukaisesti nyt Possuksi sanoa, niin ulkopelin johtaja ja yksi lajin valovoimaisimmista tähdistä on nyt ainakin hetkeksi poissa pelikentiltä.

Aino Vapaavuori palasi pitkän tauon jälkeen 2-koppariksi Eveliina Rantosen paikalle ja pelasi hienon pelin.

– Vaasa haastoi hienosti, mutta veimme lopulta pelin selvästi. Oli hienoa päästä tositoimiin pitkästä aikaa. Menemme joukkueena eteenpäin koko ajan.

Pelinjohtaja Mattias Kitola kertoi heti pelin jälkeen, että nyt on ’sattuneista syistä’ vähän aika kommentointiin, mutta punnersi kuitenkin pelin olennaiset asiat purkkiin.

– Alku oli meiltä erittäin heikko. Sitten jaksotauolla puhuttiin siitä, että minkälaista Kirittärien pelin täytyisi olla. Toisella jaksolla pelasimme ilmeellisesti ehkä parasta peliämme – neljä juoksua tällä kelillä on kova määrä. Mantsisen loukkaantumisen jälkeen oli kyse siitä, että jatketaanko pelaamista vai lamaannutaanko. Jatkettiin sitten pelaamista. Nuoriso-osasto nosti hienosti steppiä, Ronja tuli hienosti lautaselle. Nyt vain odotellaan kuulumisia Mantsisesta. Rosteri muuttuu ja jokeriosasto muuttuu, mutta suoritustaso ja ilme on niitä isoja juttuja, missä koitetaan näkyä myös jatkossa.

Harvian Jälkilöylyt

Ottelun lehdistötilaisuus

Tilastot 28.07.2023: https://www.pesistulokset.fi/ottelut/58912

Palkitut

Oomin Energisin pelaajaLaura Toikkanen
I, L&T Kierrätyksen KirittäjäLaura Toikkanen
IIRonja Salmela
Ruutu-tähtiElsa Nyman
Ottelun SohwitarAino Vapaavuori

Otteluraportin tarjoaa

#mestareidenmatkassa #liikuntapääkaupunki #jyväskylä #pesis #itälänsi2024 #tunteenpaloja #otteluraportti #konnekuljetus

Lue myös