Kirittäret vei helatorstain trillerin Kaupissa

 – Otteluraportit, Superpesis, Yleinen

Äärimäisen jännittävä peli viime syksyn finalistien välillä kääntyi Kirittärien voittoon MansePP:stä supervuorossa 1-2 (2-5, 2-1, 0-1).

Viikon kehnoin säätila sattui juuri huippupelin kohdalle, mutta se ei näyttänyt menoa haittaavan. Mansen pelistä näki, että se oli kauden ensimmäinen. Pientä hapuilua nähtiin mailassa ja ulkokentällä. Kirittäret pelasi kauden toisen pelinsä ja otteet olivat selvästi varmempia avauspeliin verrattuna. Kirittäret hallitsi avausjaksoa selkeästi ja oli toisella jaksollakin niskan päällä aina Mansen viimeisen tasoittavalle asti. Pari pientä ulkopelivirhettä antoivat vielä mahdollisuuden Manselle, mutta peli päättyi lopulta Mansen harhaheittoon ja Elsa Nyman toi Supervuoron ratkaisseen juoksun kotiin.

Yksi selkeä kehitysaskel viime vuoteen verrattuna on jo nyt nähtävissä Kirittärien pelissä: läpilyöntien uhka on noussut toiseen potenssiin, jos muistelemme viime vuoden runkosarjaa. Kaksi pelattua peliä, neljä kunnaria ja vielä useita läheltä piti -tilanteita. Mansen ulkokentän yllätti heti avausvuoroparissa Viivi Partanen Kirittärien ensimmäisenä lyöjänä. Vihainen isku 2-pesän päältä karkasi manselaisräpylöiden ulottumattomiin, ja Viivi juoksi Superpesisuransa toisen kunnarin. Viime syksynä lähes vastaava taidonnäyte masensi Erku-Areenan Porissa pelatuissa välierissä.

Tänään uransa 100. runkosarjapelin pelannut Venla Karttunen, 20, jatkoi kohta perään Kirittärien raikasta sisäpeliä, ja linjaan lyöty hermopallo 2-3-tilanteessa toi tulosta vieden vierasjoukkueen 0-2 johtoon. Manse kavensi 2. vuoroparissa Lina Oleniuksen ottamattomalla välilyönnillä 1-2, mutta sen jälkeen Kirittäret meni menojaan. Ensin Jutta Myllyniemelle tehtiin paloton ajolähtötilanne, josta Oulunsalon Vasaman kasvatti otti kierteisellä merkatulla 2-rajanäpyllä Viivi Partasen kotiin. Sara Kujanen lisäsi jyväskyläläisten johdon jo 1-4:ään, kun kotipesään suuntautunut polttoheitto ei tarttunut lukkari Venla Tanhuan räpylään.

3. vuoroparin tasoittavalle Kirittäret lähti 2-kärjestä. Harvakseltaan kunnareita pitkän uransa aikana paukutellut Laura Toikkanen läväytti nyt 2-rajasta lähes vastaavan pommin tyhjään kenttään kuin Partanen pelin alussa ja juoksi kunniaa. Mansen Anna-Alakauhaluoma kavensi viimeisessä sisävuorossa välilyönnillä 2-5, mutta enempää Kirittäret ei talven hallimestarille antanut.

2-jaksolla Kirittärien sisäpeli rullasi edelleen erittäin hyvin aina 3-pesälle asti. Kärjestä järjestettiin kahdessa ensimmäisessä vuoroparissa useita ajolähtöjä, mutta kotiutusyritykset jäivät tuloksettomiksi. 3. vuoroparissa Kirittäret siirtyi 0-1 johtoon, kun Sara Kujasen merkattu kupperi upposi polttolinjan taakse ja juoksun toi harvemmin etenijänä kunnostautunut Tinja Töyrylä.

Kirittärille tarjottiin vielä lisäjuoksuja viimeisessä vuoroparissa, jossa saatiin taas paloton ajolähtö päälle, mutta tulosta ei saatu. Pelin loppu olikin sitten suurta draamaa. Kirittärien ulkokentällä hienon pelin pelanneet Elsa Nyman ja Viivi Partanen olivat usein Mansen pommituksen kohteena ja selvisivät tonteillaan loistavasti. Siksi olikin kuin kohtalon ivaa, että Manse onnistui kahdesti 2-jakson lopussa näiden nuorten superlupausten räpylävirheistä.

Supervuoroparissa Kirittäret jatkoi taas tiivistä ulkopeliä ja Mansen etenijöitä ei päästetty edes 3-pesälle. Tasoittavalla Kirittärien 2-kärki löi ensin etupesät täyteen. Ronja Salmelan lyöntivuorolla Mansen polttoheittoyritys karkasi 2-vahdin ulottumattomiin. Näin Elsa Nyman toi harhaheiton turvin Kirittärien voittojuoksun.

Mansen peli ei odotetustikaan vielä ole valmista. Kunhan Saaga-Angelia Raudasoja ja Siri Eskola saavat sisäpelinsä jengoilleen, niin joukkuetta on paljon vaikeampi voittaa. Mansella oli Kirittärien tapaan myös paljon vaihtuvuutta joukkueessa viime kauteen verrattuna. Uusista tulokkaista Lappajärven Veikoista Tampereelle siirtynyt Essi Kivelä esitti erinomaisia otteita ulkokentällä, pysäyttäen mm. kaksi läpäriksi menossa ollutta Kirittärien iskua 3-rajasta. Nuorella lyöjäjokeri Maija Vastamäellä näyttää myös olevan häjyn näköinen lyönti, jolla varmasti kyykytetään montaa ulkokenttää kesän aikana.

Kirittärien sisäpeli pyöri kärjestä erinomaisesti läpi ottelun. Partanen meni kentälle, Eeva Mäki-Maukola vaihtoi ja Venla Karttunen löi pesät täyteen. Kaikki pelasivat kovilla prosenteilla ja ajolähtöjä luotiin jokaisessa vuoroparissa.

Kirittärien paras oli tänään sisällä tehokkaasti (1+0 lyötyä, 3 tuotua) pelannut Viivi Partanen, jonka kädestä lähti myös useita tärkeitä polttoheittoja. Keskittyminen peliin oli ollut kova, sillä tarkkoja muistikuvia pelistä ei vielä ollut pari tuntia pelin päättymisen jälkeen.

– Vähän tyhjä olo on pelin jälkeen, mutta pääsääntöisesti olimme ulkona ihan hyviä. Itsellä kauden alkuun on tullut välillä hyviäkin suorituksia, mutta on siinä aika paljon vielä parannettavaakin. Tuon kunnarin paikan katsoin juuri ennen lyöntiä, ja se tippui juuri sinne minne pitikin.

Kirittärien viuhkamies Mattias Kitola oli hieman ristiriitaisin fiiliksin pelin jälkeen.

– Saimme peliin hyvän startin. Emme tulleet odottelemaan tai ihmettelemään. Saimme hyvän alun pelille ja avausjakso oli selkeästi meidän hallussa. Toinen jakso oli nihkeää molemmilta joukkueilta. Pääsimme johtoon, mutta se mitä tapahtui sen jälkeen toki harmittaa. Meillä oli sisällä mahdollisuus tappaa peli ja ulkona kolme selkeää palon paikkaa, joista niitä ei tehty, ja päästimme Mansen rinnalle ja ohi.  Pisteen menetys ei niinkään harmita vaan se, että emme kyenneet hyvistä paikoista huolimatta ratkaisemaan peliä.

– Hyvää pelissä oli toki se, että olemme nyt kaksi kertaa pelanneet mestarisuosikkia vastaan (harjoituspeli mukaan lukien) ja voittaneet molemmat. Ehkä se kertoo jonkin verran meistä ja Mansesta sitten itse kullekin sen mitä haluaa. Olemme vasta kuitenkin alkutaipaleella tämän joukkueen kanssa, syksyllä pitää sitten tehdä palot silloin kun paikkoja aukeaa. Samoin sisäpelissä meille jäi toisella jaksolla paljon piippuun, emmekä kyenneet hyödyntämään tarjottuja paikkoja.

Kirittärien matka jatkuu maanantaina Raumalla, kun vastaan tulee kauden myös pelkillä voitoilla aloittanut nuori ja iskukykyinen Fera. Mitä ajatuksia siihen peliin?

– Käymme tämän ottelun yksilö- ja joukkuetasolla läpi ja valmistaudumme hyvin taas erilaista joukkuetta vastaan. Toivotaan, että meidän peruspeli ottaa taas askeleen eteenpäin ja pystymme vastaamaan Rauman vahvuuksiin. Olemme uittaneet Raumaa viime vuosina välierissä, mutta hallipelissä tuli tappio ja Otanlahdessa tulee ihan varmasti kova otatus voitosta. Vastassa on nälkäinen joukkue, joka varmasti haluaa haastaa hallitsevan mestarin.

Harvian Jälkilöylyt

Ottelun lehdistötilaisuus

Tilastot: https://www.pesistulokset.fi/ottelut/58806

Ottelu Yle Areenassa kokonaisuudessaan: https://areena.yle.fi/1-65370996
Ottelun Huippuhetket Ruutu-palvelussa: https://www.ruutu.fi/video/4345168

Palkitut

Oomin Energisin pelaajaViivi Partanen
IViivi Partanen
IIVenla Karttunen
Ruutu-tähtiEeva Mäki-Maukola

Otteluraportin tarjoaa

#mestareidenmatkassa #liikuntapääkaupunki #jyväskylä #pesis #tunteenpaloja

Lue myös