Rento, raikas ja tehokas Kirittäret laittoi Feralle veitsen kurkulle

 – Otteluraportit, Superpesis

Vapautuneen tehokkaasti pelannut Kirittäret oli tyly vieras Raumalla. Fera upposi Kirittärien ulkokenttään ja tiukkaan sisäpeliin 0-2 (1-6, 1-8).

Jos peli pyörii rennosti kuin latinotanssijan lanteet, peli-ilme on raikas kuin rexonan tuoksu ja mailan iskuissa on ärhäkkyyttä kuin elokuisella ampiaisella, niin aika hyvältähän tuo pesis nyt näyttää. Askeleet, joita Kirittäret on ottanut runkosarjan jälkeen vajaassa viikossa, ovat olleet suorastaan mykistäviä. Juuri nyt peli näyttää suorastaan pelottavan hyvältä. Mutta niinhän pelaajat ja pelinjohto ovat koittaneet viestittää heikkohermoisimmille katsojille koko kauden ajan: kaikki treeni keskittyy vain siihen, että pudotuspeleissä pelataan kauden parasta pesistä.

Otanlahden katsomon penkillä istumisessa olivat tänään tuliset hiilet kaukana. Vaikka Fera meni hyvällä pelillä aloittavalla sisävuorollaan 1-0, johtoon, niin eipä tarvinnut katsomossa kynsiä purra, vaan olo oli rauhallisen odottava. Tasoittavalle tulikin keskiviikosta tutun päättäväinen Kirittäret, joka löi osin Feran ulkokentän avustuksella heti avausvuorossa taululle lukemat 1-4.

Omalla aloittavalla nähtiin aluksi Eeva Mäki-Maukolan 1-tilanteessa lyömän komean 1-rajaläpärin jälkeen erikoinen tilanne, kun 3-tuomari joutui väistämään Mäkin yllättävää 3-puolen sirvaisua. Tuomari joutui hyppäämään pallon yli ja kaatui Feran 3-vahdin päälle. Penalttia ei tästä tietystikään annettu täysin väärin sijoittuneelle tuomarille, joten homma jatkui kuin ei mitään. Heti perään Jutta Myllyniemi löi linjaan, jossa tuli haparoitiin sen verran, että Ella Korpela ehti kotipesään. Emma Körkön pussarissa haparoitiin jälleen. Venla Karttusen takaa keskelle lyömä pallo meni helpohkosti koppareiden yli ja peli oli 1-4. Pienen kaaripelivirheen vuoksi viides juoksu jäi saavuttamatta Viivi Partasen lyöntivuorolla.

Jatkossa Kirittärien ulkokenttä pelasi muurin varmasti eikä raumalaisia päästetty enää kotipesään. Numerot 1-5 syntyi harhaheitolla 3-pesälle Susanne Ojaniemen lyöntivuorolla. Tämän jälkeen nähtiin erikoinen tilanne, jota ei selitetty katsojille. Jostain syystä tuomittiin estämisvirhe Kirittärille, kun Tinja Töyrylä löi upean 1-rajan kierrenäpyn ruutuun.  Jakson loppunumerot 1-6 viimeisteli Sara Kujanen hienolla välilyönnillä.

Toisen jakson aluksi Kirittäret esitti ainoan nihkeän oman sisävuoron, kun Fera otti kaikki palot 2-pesältä. Tasoittavalla sisävuorolla Feran momentum kariutui kuitenkin Kirittärien mainiosti pelanneeseen ulkokenttään.

Vierasjoukkue ratkaisi pelin heti 2. vuoroparissa lyömällä armottomasti 7 juoksua Otanlahden nurmeen. 0-2 tilanteessa alla oli 2 paloa ja sitten iski Kirittärille mättövaihe päälle: kovalla itseluottamuksella juoksuja syntyi vielä 5 lisää. Säväyttävin suoritus oli vähille kotiutuspaikoille kauden mittaan päässeen Ella Mäkelän upea 3-jatkeen puhkaisu, josta Mäky pinnisti komeasti kauden avauskunnarinsa. 2-palkinnon ansaitusti ottanut Mäkelä teki myös ulkokentällä tärkeitä paloja.

Kirittärien verraton peliesitys näkyi myös prosenttipelissä. 3-tilanteet menivät Kirittärille 25-13 eli kotiutusprosentit valuivat Hiltoniin lukemin 15-56. Sisäpelissä on petrattu hemmetisti, mutta myös ulkokenttä pitää kuin pienisilmäisin tupperwaresihti. Ja siitähän ei pallo läpi mene.

Olipahan onnistumisia laajasti. Joukkueen parhaana palkittiin Jutta Myllyniemi, joka kellotti kovat lukemat: 3 lyötyä ja 2 tuotua ja löi palloja kovalla itsevarmuudella kenttään. Myös Venla Karttusen pelasi sisällä säkenöivällä voimalla: 3 lyötyä ja 1 tuotu. Kati Tanhuan juoksussa on huikean paljon bolttimaista keveyttä ja voimaa, mikä lisää odotusarvoja myös jatkoon. Susse Ojaniemi vaihtaa ja pelaa ihanan varmasti hienolla itsetunnolla viimeisiä pudotuspelejään. Venla Karttusen lyönneissä on poweria ja osoitetta, Ella Mäkelän kunnari toi tänään varmasti itseluottamusta koko joukkueelle. Lyöjäpotentiaali on saapunut rajaviivalle.

Feran ylivoimaisesti huikein hahmo mailassa oli tänään konkaripelaaja Meea Lehtinen, jonka lähes 1-pesän tasolle yltänyt korkea näpy oli yksi koko illan kohokohtia: pallo ylitti komeasti Kirittärien näpyä syöksyneet etukenttäpelaajat. Fera on näissä kahdessa pelissä kaatunut osittain Kirittärien hyvyyteen, mutta kyllä ulkokenttä on myös vuotanut luvattoman paljon. Sisäpeliä ovat hyydyttäneet useat kärpäset, joita taisi tulla tänään ainakin 5 kappaletta.

Kirittärien paatti on sen sijaan saatu pulleille purjeille ja kokka kohti kotisatamaa. Muutamia pahoja karikkoja on vielä edessä ennen Köyhälammen satamaan saapumista, mutta paatin kapteeni Mattias Kitola katselee kiikarillaan musta lappu toisen silmänsä edessä vieno hymy huulillaan kaukaisuuteen. Olisihan tuo hienoa tehdä wilmamurrot heti ensimmäisellä pelinjohtajakaudellaan. Mutta eipä mennä vielä tapahtumien edelle.

Kirittärien ykköspalkittu Jutta Myllyniemi yritti purkaa peliä minkä pystyi, kun samalla bussista kuuluu taustalta hemmetinmoinen naisellinen mekkala ja kikatus.

– Pleijarimaailma on aina oma maailmansa, mutta itse ajattelen, että olemme tehneet todella pitkäjänteisesti hommia treeneissä pari kuukautta. Peleissä on ollut pientä häsläkkää, mutta olemme laittaneet omaa peliämme pala palalta kuntoon – ja se näkyy nyt. Olemme saaneet riittävästi aikaa käydä asioita läpi ja nyt se näkyy tuolla kentällä. Meidän peliimme on tullut selkeyttä lisää ja onnistumiset ruokkivat uusiin onnistuneisiin suorituksiin.

– Itsellä on ollut ihan hyvä kausi, mutta joukkueen yhteiset pleijariperinteet ovat myös tuoneet lisäpotkua omaan ja joukkueen tekemiseen. Ja se kyllä buustaa. Nuo perinteet, joilla Kirittärissä nostatetaan joukkueen omaa pleijarifiilistä jääköön vain joukkueen tietoon. Perinteiden kunnioittamisella on jokaiselle pelaajalle iso merkitys. Vaikka on pelattu nyt hyvin, niin aina jää parantamisenkin varaa. Pidetään päämäärätietoinen fiilis myös jatkossa, niin hyvä tulee.

Pelinjohtaja Mattias Kitola on jalat maassa, eikä suostu vielä puhumaan mistään välieristä. Tästä pelistä jäi silti hyvät tunnelmat, vaikka parannettavaakin vielä jäi.

– Olemme paljon miettineet sitä, miten aloitamme pelit. Nyt kun pelit ovat lähteneet ryminällä, niin ilme on vähän parempi kuin jos se lähtee kyttäilemällä. Tässä pelissä ensimmäisen tasoittavat olivat tärkeitä. Kaveri aloitti pelin hyvin, ja jos olisimme pelanneet huonon tasoittavan, niin ottelu olisi voinut olla vähän eri näköinen. Tultiin kuitenkin hyvin sisälle ja lyötiin 4 juoksua. Toisella jaksolla pelattiin huono aloittava, ja jos kaveri olisi siinä päässyt johtoon, niin pelistä olisi voinut tulla vaikeampi. Vastattiin kuitenkin hyvin ja ratkaistiin peli sitten toisessa vuoroparissa. Parannettavaa silti jäi. Meillä oli ensimmäisen pelin jälkeen tiettyjä teemoja, joissa ei pystytty parantamaan. Haluamme pelata ottelusarjan parhaan pelin sunnuntaina Hippoksella.

– Vastustaja oli hyvin reagoinut ensimmäiseen peliin ja me ennustimme vastustajien reaktiot, joten tämmöistähän nämä pudotuspelit ovat. Tässähän nyt sitten pohditaan mitä itse parannetaan ja että mitähän se vastustaja pohtii eli kyllä tässä pohditaan jatkoja monessa suunnassa.

Meininki Otanlahden katsomossa oli yllättävän vaisu, vaikka kyseessä oli mahdollisesti kotijoukkueen viimeinen esiintyminen kotistadionilla tällä kaudella. Kirittärien n. 10 hengen tsemppausporukka sai ajoittain enemmän ääntä kuin 350-päinen kotikatsomo. Paikallinen selostaja oli kommenteissaan ikävän yksipuolinen ja mauton – onneksi meillä on sentään Sini Siekkinen! Toisen jakson aluksi Fanikameran zoomaus unohtui liian lavealle, mikä oli palvelun tilaajien kannalta varmasti harmittava kömmähdys.

No, näin kävi tänään. mutta pelit jatkuvat. Vaikka pallopelien arvaamattomuudesta usein sanotaan, että pallo on pyöreä, niin kovat lienevät Feran voittokertoimet joukkueitten seuraavassa kohtaamisessa sunnuntaina 21.08.2022 klo 17.00. Yhdellä voitolla Kiitäret menee välieriin.

Ottelun lehdistötilaisuus Feran Instagramissa: https://www.instagram.com/reel/Chcve9SqfU5/

Tilastot: https://www.pesistulokset.fi/ottelut/58199

Palkitut

IJutta Myllyniemi
IIElla Mäkelä

Otteluraportin tarjoaa

#uuttakohti #liikuntapääkaupunki #jyväskylä #pesis #pesis100 #tunteenpaloja

Lue myös