Kirittäret vaihtoi permanenttia ja johan alkoi tapahtua

 – Otteluraportit, Superpesis

Rauma jäi auttamattomasti Kirittärien kyydistä pudotuspelien avausottelussa. Loppulukemat 2-0 (8-0, 3-0) kertovat tasoerosta kaiken oleellisen.

Kirittäret oli hakenut lähes härkäpäisesti koko kauden ykköskärkeä, jossa numerolla 1 pelaavan Ella Korpelan eteen laitetaan jokeri. Homma on toiminut vain ajoittain, mutta nyt pelinjohto teki kovan pelisiirron heti pudotuspelien alkajaisiksi: Korpela pelaa kärkietenijänä. Ainakin avauspelin perusteella tämä oli taktisesti ja pelillisesti hyvin ajoitettu täsmäisku, joka toimi. Vai oliko koko runkosarja vain päävastustajien harhautusta?

Muitakin muutoksia oli tehty. Susanne Ojaniemi oli siirretty kärkeen numerolle 3, ja hän paikkasi myös siepparina Laura Toikkasta, jota säästeltiin jatkopeleihin. Viivi Partanen pelasi etenijäjokerina.

Kirittärien sisäpeli oli vahvaa. Joukkue teki liukuhihnalta ajolähtöjä, lyönnit lähtivät napakasti oikeisiin osoitteisiin ja peli-ilme oli vapautunut. Ulkopeli toimi loistavasti ja ryhmityksessä nähtiin aikaisempaa parempaa peittoa. Muutamat pelaajat kertoivat ’erittäin hyvistä’ palavereista sunnuntain Manse-pelin jälkeen. On suorastaan hämmästyttävää, miten pelkästään palavereilla laiva saadaan käännettyä oikeaan suuntaan. Ne toivat kuitenkin uutta kipinää joukkueeseen, ja jälki oli tänään komeaa. Toppuutellaan kuitenkin sen verran, että katsotaan nyt ensin seuraava peli, ennen kuin aletaan vetämään kovia johtopäätöksiä. Joka tapauksessa – joukkueen oma usko itseensä on ollut läpi kauden kovempi kuin muualla on uskottukaan.

Heti avausjakso näytti pelin suunnan. Kirittärien ulkokenttä pelasi Feran rakentamat kaksi 3-tilannetta pois ja omalla lyöntivuorolla koko keskipalkki laittoi junan liikkeelle, kun kärki oli ehtinyt puhtaasti pesille. Jutta Myllyniemi löi väliin, Emma Körkkö puhkaisi 2-rajan, Tinja Töyrylän 3-puolen pussari oli ehkä se hienoin, mutta myös Ella Mäkelä pamautti etupelaajan räpylän alta pallon kauas taakse ja tilanne oli heti alkajaisiksi 4-0. Vastaavanlaista tykitystä heti pelin alkuun ei Kirittäriltä olla nähty aikoihin. Juoksuja tehtailtiin avausjaksolla kaikkiaan 8, ja vaikka osa tulikin raumalaisten räpylästä, lyönnit olivat hyvin suunnattuja ja pudotuspelien laatuluokkaa.

Ja kaiken tämän lisäksi joukkueella oli jopa varaa tehdä itse turhia paloja tukuttain. Fera ei saanut avausjaksolla lainkaan vaihdetta päälle, vaan vaihtolyönnit ja kotiutukset pamahtivat toinen toisensa jälkeen Kirittärien räpylöihin.

Toinen jakso ei enää ollut vastaavaa rallattelua, sillä Fera sai enemmän ryhtiä omaan ulkopeliinsä. Kirittärien ulkokenttä pelasi kuitenkin tiiviisti, ja Fera jätettiin puolivälieräavauksessa nollille. Toisen jakson avausjuoksun Kirittäret sai vapaalla, ja Emma Körkkö löi loput kaksi lisäjuoksua.

Sen verran otetaan takaisin oman joukkueen hehkutuksesta, että tämä oli vasta yksi peli, jossa vastustaja ei ollut terävimmillään. Pudotuspelien luonteeseen kuitenkin kuuluu, että tilanne osataan nollata mahdollisimman pian ja taas lähdetään keskittymään seuraavaan otteluun.

Kirittärien poskipäät oli merkattu hileellä – TV-ruudun välityksellä hileen väristä ei oikein saanut mielikuvaa, mutta jokainen voi arvata. Tärkeintä pelissä oli kuitenkin se, että ykköskärki saatiin vihdoin toimimaan. Kauden varmasti muutamankin kerran pää painuksissa ollut Ella Korpela meni kentälle tänään hurmaavan päättäväisesti (7/8), usein jo avauslyönnillään ja hänen jälkeensä myös vaihdot osuivat hienosti kohdilleen.

Onnistujia oli paljon, pitää siis nostaa esiin vain erittäin hyvin onnistuneet pelaajat. Pudotuspelien alla uransa päätöksestä tähän kauteen kertonut Emma Körkkö palkittiin joukkueensa ykkösenä ja jo muutamassa viime pelissä mainiosti pelanneen seuraikonin kunnonajoitus näyttää osuneen oikeaan: 5 lyötyä ja 2 tuotua oli kova suoritus. Runkosarjan ykkospelaaja Eeva Mäki-Maukola vaihtoi varmasti ja toi hulppeat 5 juoksua. Tinja Töyrylä jatkoi myös hyviä esityksiään lyömällä 2 juoksua. Mari Mantsinen oli jälleen huikea lautasen äärellä.

Ja vielä jäi yksi. Kun katseli SusanneOjaniemen pelaamista tänään, moni jäi ehkä ihmettelemään, että mihin tämä timantti oikein unohtui runkosarjassa. Monesti jämäminuuteille tai jopa penkille runkosarjassa jäänyt Kirittärien kokenein pudotuspelipelaaja ja vuoden 2017 naispesäpalloilija oli uudestaan syntynyt heti pudotuspelien avauksessa. Susse löi terävästi ja toi upealla oivalluksella Kirittärien 5. juoksun, kun Feran ulkokenttä jäi tupeloimaan Körkön väliin lyömää palloa. Ennen kaikkea vaihtolyönnit upposivat hybridipelaajalta hienosti kenttään: kolmostilanne vaihtui 100 % tarkkuudella. Laura Toikkasta etukentällä tuurannut Ojaniemi oli myös siepparin tontilla vahva.

– Lähtökohta otteluun oli hieno, kun pääsi vaihtohommiin pitkästä aikaa. Pakko myös myöntää, että uran tässä vaiheessa juuri nämä pelit sytyttävät. Kuulin vasta pari päivää sitten, että pääsen pelaamaan numerolla 3, ja sehän on sitä omina minua, mitä olen tehnyt. Haettiin hieman uudenlaista koostumusta. Pidimme sunnuntain jälkeen paljon palavereja, jossa mietimme mitä meistä pitää kaivaa esiin, jotta voitamme. Ja tulos oli hyvä. Viikolla taas alkaneet opettajan työt tuovat myös mukavaa vaihtelua arkeen, jotta pesäpallo ei ole koko aikaa mielessä.

Helpottuneen oloinen huokaisu kuului myös pelinjohtaja Mattias Kitolan huulilta pelin tauottua.

– Teimme pieniä muutoksia sisäpelirytmitykseen ja pikku roolimuutoksia, joista ensivaikutelma on ihan ok. Jaksojen alut ovat olleet meille sisällä vähän nihkoisia, mutta nyt saatiin hyvä startti. Susanne Ojaniemeä on ollut koko ajan halu peluuttaa enemmän. Kun sisäpeli ei oikein ole viime aikoina toiminut, niin nyt koitettiin tätä ratkaisua ja se toimi. Susse vastasi todella hienosti isoon huutoon. Turhia paloja tehtiin silti liikaa ja 3-tilanteissa ne toki harmittivat. Tästä on kuitenkin hyvä jatkaa perjantaina Raumalle.

Oli todella sääli, että kovan sateen uhka pudotti yleisömäärän vaatimattomaksi. Vain 342 silmäparia näki paikan päältä kenties Kirittärien kauden parasta peliä. Joukkueet kohtaavat jo perjantaina uudestaan Rauman Otanlahdella klo 17.30. Välieriin tarvitaan kolme voittoa.

Harvian Jälkilöylyt

Tilastot: https://www.pesistulokset.fi/ottelut/58198

Palkitut

Ottelun SohwitarSusanne Ojaniemi
IEmma Körkkö
IISusanne Ojaniemi

Otteluraportin tarjoaa

#uuttakohti #liikuntapääkaupunki #jyväskylä #pesis #pesis100 #tunteenpaloja

Lue myös