Kirittäret palasi terävänä juhannustauolta – Porille ensimmäinen tappio

 – Otteluraportit, Superpesis, Yleinen

Viime syksyn finalistien kauden ensikohtaamisessa Pori pelasi pääosin hyvin, Kirittäret paikoitellen loistavasti ja toki myös onnekkaasti.

3 pisteen vierasvoitolla on ennen kaikkea psykologinen merkitys.

Meininki oli vähintäänkin melkoinen. Ilmassa oli paljon kipinöitä, kun viime syksyn finalistit kohtasivat ensimmäistä kertaa tällä kaudella. Pelaajat ja pelinjohto olivat valmistautuneet ja latautuneet nimenomaan tähän keitokseen juhannustauon jälkeen, ja tuntui kuin yli tuhatpäisellä yleisölläkin olisi vieläkin ollut pieni jälkihiki t-paidassa viime syksyn unelmafinaalien jälkeen. Mökä oli perinteisen tunteikas, mutta tänään Porissa palattiin kyllä tukevasti maan pinnalle. Onnistumisia toki tuli, mutta myös kopinnostopaloja ja ulkopelivirheitä. Näistäkin toki voidaan ottaa muutama pinna Kirittärien hyvyyden piikkiin.

Pesäkarhut meni heti aloittavalla vuorollaan hyvällä ilmeellä 2-0 johtoon. Lyöjätilaston kakkonen Susanna Puisto kotiutti peräkkäin ensin 1-rajanäpyllä ja heti perään välilyönnillä. Mutta vierasjoukkue ei tästä kummemmin hötkyillyt – sattuupa näitä.  Tasoittavallaan Kirittäret järjesti ajotilanteen, josta Ella Korpela toi ensin vapaataipaleella 2-1. Venla Karttunen tasoitti pelin upealla 3-puolen välilyönnillä ja puntit olivat tasan.

Pesäkarhut haki uutta niskalenkkiä 2. vuoroparissa, kun Puisto kyykytti jälleen Kirittärien syvään valunutta ulkokenttää etukentän lyhyellä näpyllä. Vaan eipä riittänyt tämäkään erinomaisesti peliin latautuneelle vierasjoukkueelle. Emma Körkkö nosti 2-rajanäpyllä Minttu Vettenrannan avustuksella ensin Kirittäret tasoihin. Heti perään Kirittärien juniorikomeetta Sara Kujanen nasautti 3-jatkeelta aivan rajasta vieraille 3-4, ja kun Ella Mäkelä onnistui vielä välilyönnillään lyömään 3-5, niin pelin ote siirtyi Kirittärille. Joukkueen hyvän vireen ilmentymä oli vähäisillä sisäpeliminuuteilla koko kauden pelanneen Mari Mantsisen läpäri 3-luukusta, josta ei toki sen kummempaa seurannut.

Kolmas vuoropari jäi lyhyeksi molemmilta joukkueilta, mutta Kirittäret onnistui tekemään omallaan 3-tilanteen, josta Jutta Myllyniemi tempaisi välilyönnillä Kirittärille 3-6.

Kun Pesäkarhut tuli viimeisen kerran sisälle tappioasemassa, niin väistämättä kotikatsomoissa tulvi mieleen viime syksyn ratkaiseva finaali – riittääkö tämä? Onneksi joukkueella oli kovempi usko, tahto ja osaaminen. Pesäkarhut toki kavensi ensin Puiston ja Vettenrannan lyönneillä, mutta Mari Mantsinen pelasi jakson Kirittärille venkuroilla syötöillään.

Oltiinhan sitä tyytyväisiä varmasti kotikatsomoissa jo yhteen jaksovoittoon, mutta toisella jaksolla Kirittäret vasta päästi pellit auki oikein kunnolla. Ensin Myllyniemi hyökkäsi 2-jatkeelta 0-1 kopparin avustuksella, mutta Kujasen veto keskisaumaan oli aivan ottamaton. Sitten alkoi Kirittärien tyly ulkopeli, jossa Pori jätettiin yllättävänkin aseettomaksi.

Kirittäret ratkaisi jakson ja koko ottelun 2. vuoroparissa, kun Jutta Myllyniemi kotiutti samalla lyöntivuorolla kahdesti ja Kujanen vielä välilyönnillä 0-5. Puisto kavensi vielä 2-jatkeelta 1-5, mutta Venla Karttusen 1-6 välilyönnin jälkeen Pesäkarhut eivät enää nousseet.

Voiton isona arkkitehtinä hääri pahoilla syötöillään porilaisten peliä sekoittanut Mari Mantsinen, joka syttyi jälleen ilmiliekkeihin kovassa kärkipelissä. Erityisesti täytyy kuitenkin iloita Jutta Myllyniemen kauden parhaasta pelistä: mailasta lähti 4 monipuolisesti lyötyä juoksua ja Juti säväytti myös ulkokentällä näyttävillä suorituksilla. Eeva Mäki-Maukola vaihtoi hyvin ja toi loistavasti 4 juoksua. Täytyy jälleen ihailla myös etenijäjokeri Kati Tanhuan jämäkkää toteutusta mailassa: kentälle menot 5/5 olivat äärimmäisen tärkeitä voiton kannalta ja palkintona 2 tuotua juoksua. Myös Venla Karttunen pelasi itälänsipelaajan mandaatilla tehokkaasti: 2 väkevää lyötyä ja ulkokentällä ainakin kaksi todella ratkaisevaa koppia.

Juti Myllyniemi aiheutti sellaista mylläkkää Porin ulkokentällä, että eräs ensi viikolla Siilinjärven naperoleirille suuntaava fani nimeltä Julius ehti jo ristiä Myllyniemen innoissaan Myllykäksi. Mitä mieltä maestro itse oli pelistä?

– Oltiin tänään jämäköitä. Ekan jakson jälkeen ajateltiin, jotta voidaan vieläkin parantaa ja sittenhän me parannettiin. Fiilis oli tosi hyvä. Viime syksyn finaalipeleistä ei enää puhuttu joukkueen kanssa, mutta itsellä oli kyllä ajatus, että nyt kyllä näytetään. Oli siinä ainakin itselle tiettyä revanssihenkeä. Saimme porukalla hyvän fiiliksen, ja tietysti tässä lajissa onnistumiset ruokkivat toistaan. Tuntui tosi hienolta pelata. Saimme hyvää luottoa omaan tekemiseen. Perjantaihin jää silti edelleen nälkää, vaikka hyvään suuntaan ollaankin menossa. Pelasimme muut hyvin ja Mari Mantsinen hoiti loput.

Kirittärien kovasta suorituksesta kertoo jo jotain sekin, että joukkue iski saman verran juoksuja Porin ulkokenttään, mitä kotijoukkue oli antanut yhteensä edellisessä 7 ottelussa vastustajilleen. Viime vuoden ykköslukkari Minttu Vettenrannalla ei ollut paras päivänsä eikä Emiliat Itävalo ja Linnakaan pelanneet aivan isoimmassa hurmiossa. Tästä toki voidaan antaa propsit myös Kirittärien ulkokentälle. Porin suuri yksinäinen oli Susanna Puisto 5 kotiutuksellaan. Henna Juka hoiti kentälle menot mallikkaasti. Parempaa tarvitaan perjantaille.

Toki Kirittärillekin jäi parantamisen varaa. 3-tilanteessa etäisyyksiä pitää varmaan hieman viilata, kun kaksi porilaisten juoksua annettiin näpyistä. Käyttämätöntä kotiutuspotentiaaliakin on, vaikka nyt tulikin laajalla materiaalilla onnistumisia. Iso asia on varmasti kuitenkin henkisen vireen nousu isolla kaadolla.

Mitä lienee sinisiä ajatuksia pelinjohtaja Nalle Viljasella ollutkin juhannustauon aikana, mutta väkevää oli Kirittärien peli tänään.

– Jokainen pelaaja varmaan syttyi Poria vastaan pelaamiseen, ollaanhan me siellä ennenkin oltu. Ensimmäinen kärkijoukkue vastassa ja hyvä oli peliesitys. Erityisen tyytyväinen olen siihen, että teimme paljon tilanteita ja niistä riittävän hyvin juoksuja sekä 1- että 2-kärjestä. Pori tuli hyvin peliin, mutta me tulimme kärsivällisesti takaa. Pori ei päässyt tekemään sellaista painostusta sisällä, mihin me pystyttiin. Pelitauko ja oma harjoitusviikko varmasti näkyivät tänään meidän otteissa. Levättiin ja tehtiin alkuviikosta kolme treeniä.

Kirittäret osoitti latautuneensa kärkiotteluun loistavasti pitkän tauon jälkeen. Vaikka voitto tuntuikin yhtä hienolta kuin ison kuhan tarttuminen uistimeen tyynellä järven selällä kuulaan kesäillan souturetkellä, niin ei lähdetä vielä tekemään isompia johtopäätöksiä joukkueitten voimasuhteista yhden pelin perusteella. Perjantai-iltana ollaan tässäkin asiassa viisaampia, kun joukkueet kohtaavat heti uudestaan Hippoksella 01.07.2022 klo 18. Kotietu ei ole näissä peleissä koskaan mikään itsestäänselvyys, mutta toivotaan isoa kotiyleisöä tähän titaanien seuraavaan taisteluun!

Harvian Jälkilöylyt

Ottelun lehdistötilaisuus

Tilastot: https://www.pesistulokset.fi/ottelut/42666

Palkitut

IEeva Mäki-Maukola
IIJutta Myllyniemi
Ruutu-tähtiEeva Mäki-Maukola

Otteluraportin tarjoaa

#uuttakohti #liikuntapääkaupunki #jyväskylä #pesis #pesis100 #tunteenpaloja

Lue myös