Sara Kujasen kanuunat liikaa Pöytyälle

 – Otteluraportit, Superpesis, Yleinen

Pöytyän Urheilijat esitti hienoa sisäpeliä ollen niskan päällä lähes koko avausjakson. Kirittäret kuitenkin otti ottelun hallinnan itselleen toisella jaksolla.

Lyöjäjokeri Sara Kujasen huikea vire jatkuu: tänään 6 juoksua loistavilla lyönneillä.

Kyllä se nyt on pakko sanoa ääneen, mitä tässä on ehkä vasta puoliääneen tullut jo uumoiltua: naisten Superissa ei pelaa tänä vuonna ainoatakaan heittopussijoukkuetta. Ja tämähän on pelkästään positiivinen asia koko sarjan uskottavuuden ja mielenkiinnon kannalta. Kuka tahansa kärkiviisikon takana oleva joukkue pystyy haastamaan hyvänä päivänä kaikki kärkipään joukkueet. Ja tänään tällainen hyvä päivä sattui sarjanousija Pöytyän Urheilijoille. Komeita, napakoita välilyöntejä upposi Kirittärien kenttään, mutta niin olisi uponnut kyllä mille tahansa muullekin joukkueelle.

Kirittäret sai sisällä hieman nihkeän alun, mutta lopulta Venla Karttunen löi pesät täyteen ja lyömään astui täysin pitelemättömässä iskussa tällä hetkellä pelaava Sara Kujanen. Naseva sivallus 2-saumaan toi Kirittärien avausjuoksun 0-1. Tämän jälkeen ottelun hallinta siirtyi Pöytyälle. Sarjan kärkilyöntitilaston kakkonen Minttu Reunanen löi kovan niitin 3-puolelle väliin. Pallo sirvahti lopulta räpylän alta maisemaan kahden juoksun arvoisesti. Palottomat ajolähdöt jatkuivat ja Veera Tyynelä lisäsi Pöytyän hurmosta hienolla välilyönnillä 3-1.

Kirittärien kärjen kentälle menot jäivät nihkeiksi, tuli harmillisia ykköspaloja ja kärpäsiäkin otettiin. 2. vuoroparissa kavennus oli lähellä harhaheiton vuoksi, mutta Pöytyä selvisi tilanteesta. Kirittäret sai vielä viimeisessä vuoroparissa vettä niskaan, kun Pöytyän kapteeni Petra Kaitonen painoi lyöntinsä etupelaajan yli keskisaumaan ja kotijoukkue johti jo 4-1.

Kirittärien loppukiri oli näyttävä, vaikka se ei aivan jaksovoittoon riittänytkään. Yksi palo alla Emma Körkkö rakensi viimeisellään Kirittärille ajolähdön. Tässä vaiheessa Nalle Viljanen otti aikalisän, jonka jälkeen ajoa tuli purkamaan hyvän alkukauden pelannut Jutta Myllyniemi. Edellisessä pelissä uransa 600. kärkilyönnin haamurajan saavuttanut Juti löi myös viimeisellä loistavan ulospäin aukeavan kierrenäpin 2-rajaan ja kavensi tilanteeksi 4-2.

Seuraavana lyöjänä olleen Saku Kujasen hidastettu hermopallo upposi linjaan. Tämäkään ei vielä riittänyt alkukaudesta Kirittärien ratkaisupelaajaksi nousseelle Kujaselle. Toisella lyönnillä painavia voimasanoja tipahteli Kumilan lehtereillä, kun Saku upotti pallon kylmän viileästi väliin ja Pöytyän toiveet jaksovoitosta haihtuivat savuna ilmaan. Kirittärien jaksovoitto jäi sen sijaan aivan senteistä kiinni. Sakun jälkeen lyömään tullut Venla Karttunen kiskaisi sähäkän 2-rajaleikkurin, joka oli jo menossa läpi, mutta 2-vahti Aurora Frantsila sai kurotettua räpsänsä viime tingassa väliin. Näin avausjakson pisteet jäivät liitolle numeroin 4-4.

Jyväskyläläisten kentälle meno kangerteli avausjaksolla, mutta kun siinä saatiin hieman enemmän onnistumisia toisella jaksolla, niin jakson hallinta siirtyi Kirittärille. Kujanen vei ajolähdöstä Kirittäret ensin tuppinäpillä 0-1 johtoon. Petra Kaitonen toi kotijoukkueen vielä toisen tasoittavalla rinnalle, mutta sen jälkeen vieraat vyöryivät vastustamattomasti selvään jaksovoittoon. Ensin Jutin 1-rajanäpyllä, sitten Sakun komealla läpärillä 3-luukusta, joka toi 2 juoksua. Loppunumerot 1-5 löi TJ Körkkö vietyään joka lyönnillä Eeva Mäki-Maukolaa ykköspesältä aina kotiin asti.

Tilanteiden vaihtelujen myötä Pöytyällä nähtiin tänään erinomaisen viihdyttävää naispesistä. Saku Kujanen on ollut vakuuttava aina talven hallipeleistä lähtien. 18-vuotiaan nuorukaisen vauhti on vain kiihtynyt kauden mittaan: kahdessa viimeisessä ottelussa Joensuun Mailan kasvatin tehot ovat olleet ällistyttävät 11 lyötyä juoksua. Tämä alkaa olla jo tuhkimotarina vailla vertaansa: tuskin on sarjan historiassa nähty aivan hetkeen tilannetta, jossa debyyttikauttaan pelaava urheilija lyö keskimäärin kolmea juoksua per peli. Saku on heittänyt ison huutomerkin osaamisestaan myös itä-länsivalitsijoille. Kujasen paikka tulevassa arvo-ottelussa on nimenomaan naisten eikä tyttöjen joukkueessa. Pelin jälkeen Saku loisti yhtä kirkkaana ilta-auringon kanssa.

– Hallinnan tunne pelissä vaihteli. Pöytyä vei peliä lähes eka jakson loppuun asti, kunnes hallinta siirtyi meille, mutta emme aivan yltäneet jaksovoittoon. Tasuriin nousu antoi meille kuitenkin voimia ja toinen jakso oli sitten kyllä meidän hallussa. Nyt olin itse tosi tyytyväinen omiin lyönteihini – pystyin lyömään laadukkaasti ja monipuolisesti. Aikaisemmin on ollut välillä vähän tuuriakin mukana, mutta nyt oli kyllä ansaittuja, ihan hyvin lyötyjä juoksuja. Alkukauden lyöntivire on ollut itsellenikin yllätys – en olisi myöskään uskonut pääseväni pelaamaan näin montaa peliä naisten Superissa.

Niinpä niin – näillä otteilla Saku nähdään naisten peleissä takuuvarmasti aivan kauden loppuun asti. Kujasen lisäksi muita onnistujia tänään olivat kahdesti komeilla näpyillä kotiuttanut Jutta Myllyniemi sekä yhden lyönyt ja 3 tuonut Emma Körkkö. Kakkoskärjen rooli jäi tänään Karttusta lukuun ottamatta pieneksi. Oli myös piristävää nähdä Kirittärien vaihtopenkillä jo ilman kainalosauvoja liikkunut Susanne Ojaniemi kannustamassa joukkuettaan. Pelikentille häntä ei kuitenkaan odoteta vielä useaan viikkoon.

Pöytyän pelissä on paljon hyvää pöhinää ja tasaisessa sarjassa se voi vielä hyvinkin nousta kuiville putoamiskarsinnoista. Ainakin tänään isompaa ja menestyneempää vierasjoukkuetta ei jääty kumartelemaan, vaan palloa lyötiin iloisella ilmeellä väliin. Tasaisia jaksoja on silti opittava pikkuhiljaa kääntämään omaksi eduksi. Lukkari Veera Tyynelä sekoitti tolpillaan varsinkin avausjaksolla Kirittärien peliä, Minttu Reunasesta on kehittynyt maailman luokan vaihtaja ja Mansessa vielä pari vuotta sitten finaaleita pelanneesta Aurora Frantsilasta on kehittynyt Pöytyällä kovan luokan pelinainen. Varsinkin hänen kurkottamansa haku Karttusen läpäriyritykseen oli kauden komeimpia ulkopelisuorituksia. Pöytyän kotikentän ilmakehää hallitsevista tujakoista maalaistuoksuista huolimatta paikallinen metsän ympäröimä stadion on myös pienen kyläyhteisön iso näyte talkoovoimasta.

Pelinjohtaja Nalle Viljanen antoi myös ison tunnustuksen sarjanousijalle.

– Pöytyä pelasi erittäin hyvän pelin, varsinkin nollatilanteessa Tyynelän tolpat pysyivät hyvin lautasella ja teki meidän kärjen kentälle menon vaikeaksi. Meille tuli myös pikkaisen liikaa ykköspaloja. Karttunen löi aivan maailmanluokan vedon siinä tasuritilanteessa ekalla jaksolla, mutta hyvä oli Frantsilan hakukin. Pisteen menetys tietysti harmittaa, mutta ei Pöytyä missään nimessä huonoa peliä pelannut. Sara Kujasen alkukausi on kyllä ollut huikea – 19 lyötyä, joista 11 kahdessa viime pelissä. Itä-länsivalinnoissa häntä on kyllä vaikea ohittaa. Kentälle meidän pitää päästä paremmin ylihuomenna Hyvinkäätä vastaan.

Kirittäret pelaa tosiaan jälleen perjantaina 10.06 2022 klo 18 Hippoksella, kun vastustajaksi saadaan vaikean alkukauden jälkeen hyvään vauhtiin päässyt Hyvinkään Tahko.

Harvian Jälkilöylyt

Tilastot: https://www.pesistulokset.fi/ottelut/42640

Palkitut

ISara Kujanen
IIJutta Myllyniemi

Otteluraportin tarjoaa

#uuttakohti #liikuntapääkaupunki #jyväskylä #pesis #pesis100 #tunteenpaloja

Lue myös