Kirittärien lyöntipeli aukesi viime tingassa – Kempele-voiton takeena myös parantunut ulkopeli

 – Otteluraportit, Superpesis, Yleinen

Avauksesta parantunut sisäpeli ja Sara Kujasen debyytti innostivat, kun kotijoukkue Kempele jätettiin tyystin ilman juoksuja.

Hieman tahmeaksi jäi Kirittärien sisäpeli kauden avausottelun tapaan, kunnes 2. jakson viimeisessä vuoroparissa kotiutuksiin saatiin puhtia.

Liekö johtunut kohmeisesta kelistä vai mistä, mutta avausjaksolla nähtiin suhteellisen vähän säväyttäviä urheiluhetkiä. Kirittärien peli tyssäsi heti alkuunsa kolmeen paloon, mutta ei kotijoukkuekaan ihmeitä sisällä esittänyt. Toisessa vuoroparissa Kirittäret sai avausjuoksun vapaalla, mutta sitten esiin nousi sarjadebytantti, 18-vuotias Sara ’Saku’ Kujanen aika poikkeuksellisella tavalla. Ensimmäisellä lyöntivuorolla 3 vaihtolyöntiä, joista toisella Kirittäret meni keskisaumasta 0-2 johtoon. Tähän jakson ilonaiheet sisäpelissä sitten loppuivat. Lupaavaa oli silti ulkopelin jatkuva tiivistyminen ja Kempele jätettiin avausjaksolla nollille.

Toisen jakson alussa Saku Kujanen osoitti jälleen, että nuorella naisella on potentiaalia kovaksi ratkaisijaksi. Kakkostilanteessa 3-rajasta ulospäin kiertävä lyönti upposi aivan rajaan ja tuloksena olisi mahdollisesti ollut kunnari, mikäli lumivallit kentän ulkopuolella eivät olisi pysäyttäneet palloa. Kirittärille kuitenkin 0-1. Hyviä kotiutusyrityksiä pienillä lyönneillä tuli, mutta ne menivät joko liian pitkäksi tai jäivät hieman vajaiksi. Kempele sai 2. vuoroparissa hyvän tilanteen, kun Tuija Ahonen löi 2-pesän päältä pallon maisemaan. Juoksu näytti jo varmalta, mutta Eeva Mäki-Maukola nykäisi kaukaa kenttärajojen ulkopuolelta palon kotiin.

Kirittäret jatkoi tilanteiden tekoa 2. vuoroparissa, mutta kotiutuksissa sakkasi edelleen. Kempeleen sisävuorolla Jutta Myllyniemen ja Venla Karttusen yhteispeli toisen palon tekemisessä ykköspesälle oli sitä, mihin Jyväskylässä on viime vuosina parhaimmillaan totuttu – pesäpallotaidetta. Painetta lyötiin vielä Kirittärien ulkokenttään, mutta Emma Körkkö poltti kotiin.

Ottelun ratkaisu nähtiin Kirittärien 3. tasoittavalla sisävuorolla. Osviittaa antoi jo Venla Karttusen läpi mennyt 2-rajaleikkuri, josta sieppari sai työnnettyä pallon katsomorakenteisiin eikä isompaa vahinkoa vielä tapahtunut. Siimaa saatiin jo toisen kerran KeKin lukkari Julia Kekäläisen antamalla vapaataipaleella tilanteeksi 0-2. Körkkö lisäsi 2-saumasta 0-3, mutta parempaa oli vielä tulossa. Heti perään Susanne Ojaniemi löi tyhjään kenttään 2-jatkeelta kunnarin, mutta pesälle tulossa hän loukkasi heittokättään törmäyksessä 3-vahdin kanssa. Tilanteesta onneksi selvittiin säikähdyksellä.

Jatkossa nähtiin Eeva Mäki-Maukolan huikea 1-rajapuhkaisu, josta epäonneksi vain mainostaulu esti edellisessä juhlapelissään jo 900 kärkilyönnin rajapyykin sivuuttaneen – kenties alkaneen kauden vuoden pesäpalloilijan – lyönnin. Mäkki on osoittanut heti alkukaudesta, että läpilyönneille on aina riskinsä hänen tullessa lyömään. Kempeleen tasoittava oli enää kosmetiikkaa ja Kirittärien ulkopeli alkoi näyttää taas siltä mihin on totuttu menneinä vuosina – betonilta.

Vaikka tämän iltaisen ottelun taso ei kovin huimaksi noussutkaan, Kirittäret silti paransi lauantain sarja-avauksesta. Lisäksi Kempeleen Sinisellä laguunilla nähtiin muutama sykähdyttävä urheiluhetki. Ensinnäkin Kirittärien Sara Kujanen teki hämmentävän hienon debyytin naisten pääsarjassa lyöden 2 juoksua.

Toinen illan tähti – toki enemmän urasaavutuksiltaan kuin nyt nähdyn pelin perusteella – oli Emma Körkkö. Hän saavutti pelissä 400. lyödyn juoksun haamurajan naisten Superissa ja nousi samalla Laura Nuutisen rinnalle Kirittärien paidassa eniten otteluja (189) pelanneeksi urheilijaksi.

Ottelu osoitti myös, että Ella Korpela ja Eeva Mäki-Maukola pelaavat uudessa roolissaan aivan erinomaisesta alkukautta. Kunhan kärkeen saadaan vielä enemmän tehoja, ja ennen kaikkea kotiutuksiin, niin tässä on aika vallaton ryhmä taas käsillä. Kakkoskärjestä varsinkin Venla Karttusen peli on ollut kovalla tasolla heti kauden alusta. Ulkopelissä nähtiin tänään hienoja davincimaisia vilahduksia tulevan kesän peleistä. Tästä tulee meille vielä hieno pesiskesä, uskokaa pois.

Lyöjäjokeri Sara Kujanen ei saanut palkintoraatia innostumaan, mutta jyväskyläläisfaneja nuoren debytantin esitys säväytti sitäkin enemmän.

– Omaa sisääntuloani tähän peliin helpotti paljon se, että olin jo talvikaudella saanut pelata ja harjoitella paljon näiden pelaajien kanssa. Jännitti pikkuisen, mutta ei paljon. Ekassa juoksussa en tajunnut, että (Hanna) Lammela tuli niin lähelle, mutta siitä se juoksu sitten tuli. 3-puolen läpilyönti oli ennalta katsottu paikka, ja sieltähän se meni. Itselle tuntui, että olin koko ajan pelin ytimessä. Vaikka epäonnistumisiakin tuli, niin tuntui, että aika hyvin niistä kuitenkin pääsi eteenpäin. Haluaisin toki jatkaa tätäkin peliputkea, mutta myös B-tyttöjoukkue on tärkeä. Joten vaikea on sanoa jatkosta, missä pelaan. Pelinjohto päättää.

Nalle Viljanen oli perinteisen levollinen, vaikkei suojattien esitys vielä aivan salonkikelpoista olekaan.

– Tämä oli parannettu versio Vaasa-pelistä. Pidimme nollan ja otimme 3-tilanteet 19-6. Onhan tuossa vielä varaa parantaa, mutta kyllä se sieltä tulee. Sara Kujasen debyytti oli hieno, varsinkin toinen juoksu oli aivan maailmanluokan lyönti. Sisäpelissä tulee edelleen turhia paloja, lyöntiratkaisut ovat olleet pääosin oikeita, mutta toteutukset jääneet vähän vaille. Ainekset ovat hyvät, malttia nyt vain, niin kaikki kyllä paranee.

Lihavampaa matoa lähdetään hakemaan koukkuun seuraavan kerran maanantaina 23.05.2022, kun ensimmäinen todellinen Kirittärien tason mittari Seinäjoen Maila-Jussit hivuttautuu Hippokselle. Kun pelataan päävastustajia vastaan, niin voitolla on entistä suurempi merkitys.

Harvian Jälkilöylyt

Ottelun Huippuhetket Ruutu-palvelussa: https://www.ruutu.fi/video/4091550

Tilastot: https://www.pesistulokset.fi/ottelut/42611

Palkitut

IEeva Mäki-Maukola
IIElla Korpela

Otteluraportin tarjoaa

#uuttakohti #liikuntapääkaupunki #jyväskylä #pesis #pesis100 #tunteenpaloja

Lue myös