Seurajohtaja Pete Kaijansinkko: Vakaa talous, huippuosaaminen ja yhteisöllisyys Kirittärien kulmakivinä myös tulevaisuudessa

 – B-tytöt, Superpesis, Talent, Uutiset - Naisten Ykköspesis, Yleinen

Kirittärien Fanikatsomo haastatteli seurajohtaja Pete Kaijansinkkoa menneestä kaudesta ja myös hieman tulevastakin.

Haastatelu on julkaistu ensimmäisenä Kirittärien Fanikatsomon Facebook-sivuilla: https://www.facebook.com/groups/kirittaretfanit/posts/2983536291889920/

Kirittäret on jo pitkään tunnettu ennen kaikkea urheilullisesta menestyksestään. Taustalla myös itse seuraorganisaatio on kehittänyt viime vuosina muskeleitaan ja seuran talouden tasapainottaminen velattomaksi organisaatioksi neljässä vuodessa on ollut kova temppu. Lisääntyvä satsaus Talent-toiminnan kehittämiseen ja viestintään, sitoutunut johtokunta sekä osaava talkooväki kuvastavat hyvin tämän päivän Kirittäriä. On vähintäänkin kohtuullista sanoa, että Kirittärien brändi on viime vuosina kirkastunut myös urheilun ulkopuolisten asioiden kehittämisen seurauksena.

’One-more-year’ -mielellä vielä kaudeksi 2022 naisten 2-pelinjohtajaksi ryhtynyt seurajohtaja Petri ’Pete’ Kaijansinkko katseleekin tyytyväisenä taakseen ja luottavaisin mielin kohti tulevaisuutta.

Pete Kaijansinkko
Kuva Foto-Antti / Jyrki Röppänen

Takana urheilullisesti seuran menestyksekkäin kausi

– Pärjäsimme kaikilla neljällä naisten sarjatasolla erinomaisen hyvin tänä kesänä. B-tytöt ja naiset finaalissa, ja Ykkösen ja Suomarin joukkueet säilyttivät tyylikkäästi sarjapaikkansa. Totta kai se kirsikka jäi kakun päältä puuttumaan, kun naisten havittelema mestaruus jäi saavuttamatta, mutta toisaalta saimme kehitettyä pelaajia kaikilla sarjatasoilla. Pystyimme tarjoamaan kaikille Talent-ryhmän pelaajille peliaikaa ja mahdollisuuksia kehittyä edelleen omalla urallaan.

– Meidän B-tyttöjoukkue ylitti kaikki odotukset. Tiesimme, että siellä on hyviä tyttöjä ja talvi tehtiin laadukkaasti töitä. Joukkueessa oli nähtävissä valmennuksesta lähtien koko ajan kova voitontahto, päättäväisyys ja usko omaan tekemiseen. Odotimme joukkueelta pääsyä pudotuspeleihin, mutta se, että joukkue pääsi finaaleihin asti, oli todella kova venyminen. Pitää myös muistaa, että tästä joukkueesta vanhenee ainoastaan Venla Karttunen, joka pelasi kauden aikana joukkueessa vain muutaman pelin. Tässä on erittäin hyvä pohja tulevillekin vuosille.

Lisääntyvä satsaus Talent-ryhmän kehittämiseen

– Talent-ryhmän merkitys on iso, sillä olemme saaneet syksyn aikana kymmenkunta yhteydenottoa seuran ulkopuolelta pelaajilta, joista jotkut opiskelevat täällä, toiset eivät, mutta haluaisivat mukaan meidän toimintaan. Käymme näitä parhaillaan Nalle Viljasen kanssa läpi ja kartoitamme samalla myös nykyisen ryhmän tilannetta. Haluamme kuitenkin tässä vaiheessa antaa viime vuoden Talent-pelaajille edun pelata meidän joukkueissa. Myös C-tytöistä saattaa nousta joitakin pelaajia mukaan ja heille annamme etusijan ulkopuolelta tuleviin verrattuna.

– Uusista pelaajista kartoitamme missä vaiheessa uraa he ovat, miten ovat pelanneet ja miten haluavat panostaa lajiin. Etusijalla meille ovat pelaajat, jotka asuvat tai opiskelevat Jyväskylässä. Pystymme tarjoamaan aidon mahdollisuuden pelaajille, joilla oikeasti on kykyä ja halua kehittää itseään pelaajina. Strategiaamme kuuluu pelata naisten Superpesistä korkealla tasolla, mutta samanaikaisesti kasvattaa omassa pelaajahautomossa uusia huippupelaajia niin omista nuorista kuin Talentinkin kautta.

– Koemme myös oman yhteiskuntavastuumme siinä, että olemme osa Jyväskylää, opiskelukaupunkia ja liikuntapääkaupunkia ja haluamme tuoda oman panoksemme tähän yhtälöön. Meille on mahdollista tulla pelaamaan omien resurssien ja oman taitotason mukaiseen ryhmään myös ulkopuolelta. Ykköspesiksen ja Suomarin pyörittäminen vaatii n. 30 pelaajaa, mistä jäimme menneellä kaudella hieman paitsi. Kaikkiaan meillä on yhteensä n. 45 pelaajaa Superissa ja Talent-ryhmässä.

– Haluamme kasvattaa viivipartasista, elsanymaneista ja iidapajusista ja muista Superin tasoisia pelaajia, mutta emme tietystikään voi perustaa edustuksen pelaajapolitiikkaamme pelkästään omiin nuoriin. Edustuksen tarpeet menevät edellä ja jos haemme tiettyä profiilipelaajaa, joka on kiinnostunut myös meistä ja emme pysty täyttämään paikkaa omista, niin sitten neuvotellaan ulkopuolisten pelaajien kanssa. Toisaalta meille ei ole itsetarkoitus hankkia ulkopuolelta uusia pelaajia pois lähteneiden tilalle. Ensisijaisesti katsomme omien pelaajien kehityspotentiaalin.  Totta kai haluamme ajaa myös sisään omia junioripelaajia järkevissä mittasuhteissa saamaan kokemusta ylimmällä sarjatasolla. On tärkeää antaa lupaaville pelaajille kasvun paikkoja myös naisten joukkueessa.

Urheiluakatemia tuo pesäpalloilijoita Jyväskylään

Nalle Viljasen vetämä Urheiluakatemia on meille myös tärkeä pelaajapolkukanava. Nalle pääsee näkemään ja valmentamaan seurasta riippumatta kaupungissa olevia urheilijoita sekä antamaan heille tietotaitoa. Yhtenä hyvänä esimerkkinä akatemiapelaajista voi ottaa vaikkapa Roosa Lappalaisen. Hän oli viime talven urheiluakatemiassa ja näki sitä kautta minkälaista tämä meidän touhu on. Nyt syksyllä hän halusi sitten tulla mukaan jo joukkueeseen, koska opiskelee Jyväskylässä useamman vuoden ja haluaa kehittyä pelaajana. Ihannetapauksessa Roosasta voi kasvaa tämän kolmen vuoden aikana huippupelaaja naisten Superpesiksessä. Akatemiatoiminta on kovassa nosteessa laadukkaan valmennuksen vuoksi ja kirjoilla on tällä hetkellä n. 60 pesäpalloilijaa, miehet ja pojat mukaan lukien.

Pete Kaijansinkko
Kuva Foto-Antti / Jyrki Röppänen

Vakaa talous kaiken kehittämisen lähtökohta

– Seuratoiminnan kehittämisen kannalta avainasia on, että seuran talous on kunnossa. Teimme nyt koronasta huolimatta jo neljäntenä vuotena peräkkäin plus-merkkisen tuloksen. Siitä iso kiitos kuuluu yhteistyökumppaneille, joita meillä on nyt ennätysmäärä ja teimme myös kautta aikain ennätysmyynnin yhteistyökumppanuuksissa. Syksyllä kotipelit pelattiin paria lukuun ottamatta sateessa, mikä söi lipputuloja ja tämä tietenkin hieman nakertaa tämän vuoden tulosta. Seura on ollut nyt yli vuoden täysin velaton, minkä vuoksi olemme päässeet kehittämään toimintaamme aivan uudella tavalla. Talent-ryhmään satsaaminen on tästä hyvä esimerkki. Olemme satsanneet myös voimakkaasti viestintään, erityisesti some-puolelle, jossa seuraajiemme määrä on tuplaantunut lyhyessä ajassa. Olemme saaneet tästä positiivista palautetta myös yhteistyökumppaneiltamme. Seuran näkyvyys some-kanavilla lisää ilman muuta yleisön kiinnostusta meitä kohtaan. Yksi iso satsaus seuralta on ollut Nalle Viljasen palkkaaminen urheilutoimenjohtajaksi. Tämänkin kautta resursseja ohjataan nyt paljon laajemmalle kuin vain naisten Superpesisjoukkueeseen.

Yhteistyö Kiri/Kirittäret Junioreiden kanssa

– Toimivalla seurayhteistyöllä on meille myös iso merkitys. Kirittäret ei olisi pystynyt hoitamaan yksistään juniorikasvatusta B-tytöistä nuoremmissa ikäluokissa. Henkilöresurssit eivät vain riitä. Osin sen vuoksi perustettiin muutama vuosi sitten Kiri/Kirittäret Juniorit ry, joka vastaa nyt C-tyttöjen ja sitä nuorempien valmennuksesta. Toiminta on ollut kovassa kasvussa ja tunnustuksena hyvin tehdystä työstä seura palkittiin viime viikonloppuna Pesäpalloliiton palkitsemistilaisuudessa vuoden junioriseurana.

Tekijöiden toimenkuvat täsmentyneet

– Olemme saaneet talkoopuolelle lisää osaavia ihmisiä, meillä on kovaa asiantuntemusta seuran johtokunnassa antamassa taustatukea meidän operatiiviselle toiminnalle. Johtokunnan ja talkoohenkilöiden toimenkuvia on täsmennetty ja saamme sitäkin kautta nyt enemmän aikaiseksi kuin aiemmin.

Yhteisöllisyys kunniaan seuratyössä

– Tulevaisuudessa meidän pitää edelleen kehittää seuran yhteisöllisyyttä. Fanikatsomossa on tehty hienoa työtä ja seuraajamäärät ovat sielläkin kasvaneet koko ajan. Meidän pitää saada katsomoihin enemmän näkymään meidän oransseja fanipaitoja. Kun pääsemme tästä koronasta irti, pääsemme järjestämään kohtaamisia ja tapaamisia yhteistyökumppaneiden ja fanien kanssa. Faniporukkaan satsaamalla saamme lisää väkeä ja väriä katsomoihin.

Uutta odotellessa – Kirittäret pelannee ensi kesän vanhalla Hippoksella

– Uuden stadionin valmistuminen tuo meille lisää uusia mahdollisuuksia toimia ja meidän pitää kehittyä sen mukana. Meidän pitää myös bisnesmielessä pystyä hyödyntämään tulevat uudet ja paremmat olosuhteet. Stadion tulee valmistumaan vasta loppukaudesta 2022. Vuonna 2023 pystymme uuden stadionin avulla tarjoamaan katsojille ja yhteistyökumppaneille parempaa ja laadukkaampaa palvelua ja tapahtumia. Näitä alamme visioida heti kun saamme uudet aikataulut ja näemme stadionin lopulliset puitteet. Toiveena on, että saamme pelata vanhalla stadionilla aina siihen asti, kun uusi valmistuu. Tämän pitäisi olla mahdollista, koska isomman Hippos-hankkeen rahoitus on vielä auki ja sen rakentamisen aloituspäätös vielä tekemättä. Evakkoon emme halua joutua.

Haastattelu on julkaistu ensimmäisenä Kirittärien Fanikatsomon Facebook-ryhmässä https://www.facebook.com/groups/kirittaretfanit/

#uuttakohti #liikuntapääkaupunki #jyväskylä #pesis #elämänenergiaa

Lue myös