Otteluraportti 2. finaali la 19.09. Manse – Kirittäret 1-2s (1-6,3-2, 0-1)

 – Otteluraportit, Superpesis, Yleinen

Kirittärille jälleen voitto Supervuorossa – Siri Eskola iski mestaruuden katkolle sunnuntaina Hippoksella

Kirittäret punnersi komeasti toisen voiton naisten Superpesiksen finaaleissa Tampereen Kaupissa. Toisella jaksolla tiiviin ulkopelin löytänyt Manse PP pakotti Kirittäret Supervuoroon, mutta trillerin juoni oli sama kuin eilen: Kirittäret ratkaisi ottelun jälleen Supervuorossa jätettyään Mansen ensin ilman juoksuja. Kirittärien ammattitaidon ruumiillistuma oli Siri Eskola, joka upotti jatkopalloilla hämäläisylpeyden. Ottelun lopputulos 1-2s (1-6, 3-2, 0-1) merkitsee sitä, että mestaruus on sunnuntaina katkolla kotikentällä.

Loppuunmyyty Kaupin pesäpallostadion sai nähdä erittäin korkeatasoisen ottelun, jossa jännitystä piisasi lähes kolme tuntia ja taas aivan tappiin asti. Eilisen tapaan hienon avausjakson pelannut Kirittäret paukutti komeilla lyönneillä palloa väliin kovilla prosenteilla ja vei avausjakson tylysti 1-6. Avaustahdit ilotulitukselle löi kapteeni Eeva Mäki-Maukola, jonka 3-luukun vihainen sivallus yllätti Mansen ulkokentän. Mäkki iski kauden ensimmäisen kunnarinsa tärkeään paikkaan herättäen hieman varovaisesti kamppailuun lähteneen joukkueensa. Tämän jälkeen nähtiin eilisen tapaan ehkä Kirittärien komeinta sisäpeliä koko kautena, kun keskipallo-osumat upposivat toinen toisensa perään Mansen ulkokenttään.

Myös toinen jakso oli kuin eilisen 2-jakson peilikuva. Manse tuli uudella sykkeellä peliin ja etenkin joukkueen ulkokenttä tiivistyi betoniksi. Kirittärien sisäpeliin ei saatu samoja tehoja kuin avausjaksolla ja hyvätkin lyönnit jäivät Mansen räpylään. Jakson ratkaisuksi osoittautui ex-Kiritär Emma Sallisen läpilyönti takaa keskeltä. Kirittäret sai vielä viimeisessä vuorossa 3 kotiutustilannetta, mutta Manse pelasi upealla ulkopelillä niin Körkön, Eskolan kuin Myllyniemenkin yritykset Kankkulan kaivolle.

Supervuorossa Kirittäret pelasi jälleen kerran ratkaisupaikassa käsi sydämellä ja näytti oman tavaramerkkinsä. Kun on kova paikka, niin silloin ollaan kovia. Sääli on sairautta huippu-urheilussa – tärkeintä on lopulta oma onnistuminen. Manse jätettiin aloittavalla lyöntivuorollaan ilman 3-tilanteita, kun jyväskyläläisten ulkokentän ajoitukset toimivat ja räpylä kesti. Tasoittavalla Kirittäret teki heti Emma Körkölle palottoman ajon, josta tuli niukka palo kotipesään. Toinen ajolähtö toi sitten tulosta: niin monesti nähty Siri Eskolan tapin ylitys tuli jälleen makeaan paikkaan ja Kirittäret pääsivät juhlimaan otteluvoittoa.

Mutta Siri Eskolahan tottui jo viime syksynä ratkaisemaan pudotuspelejä.

– Eipä tuossa ratkaisujuoksussa mitään kummempaa tullut ajateltua muuta kuin että lyödään tappia, kun se oli onnistunut jo aiemminkin. Toisella jaksolla ei saatu oikein sisäpeliin jatkuvuutta ja meille tuli jonkin verran turhia paloja. Toisaalta pitää nostaa myös Manselle hattua heidän hyvästä ulkopelistä. He tekivät muutamia aivan uskomattomia hakuja meidän hyvistä lyönneistä. Ei tule huomisestakaan pelistä helppoa. Siinä tulee varmaan molemmin puolin näkymään joukkueitten henkinen ja fyysinen rasitus. Mutta Mansen pitää olla huomenna todella kova, jos meinaa meidät voittaa. Ja siitä lähdetään, että huomenillalla uitetaan Tainaa Köyhälammessa.

Kirittärillä oli taas tänään paljon onnistujia. Joukkueen it-kaksikko Eeva Mäki-Maukola (1+1 lyötyä, 4 tuotua) ja Emma Körkkö (2 lyötyä, 3 tuotua)) olivat vahvassa vireessä: lyönti oli oikeissa paikoissa ns. risussa ja ulkokentällä tehtiin tappavia suorituksia. TJ palkittiin 1- ja Mäkki 2-palkinnolla. Sankarin viitan korjasi itselleen kuitenkin Siri Eskola pelin ratkaisseella tapin ylityksellään. Mari Mantsinen säkenöi syöttölautasen äärellä, Venla Karttunen otti eilisen tapaan etulukijana jälleen useita mahtikoppeja. Ella Korpelan psyyke ja päättäväisyys tärkeänä avauspelaajana jaksaa ällistyttää, Jutta Myllyniemi ja Laura Toikkanen onnistuivat myös lyömään juoksun. Tässä se ehkä suurin materiaaliero Manseen tuleekin: Kirittärillä on laajempi arsenaali kotiutuspuolella, vaikka pelinjohtaja Nalle Viljanen jättikin tänään 2-kärjen suhteellisen pieneen rooliin. Huominen on toivoa täynnä.

Manse näytti taas tänään miksi sen paikka oli nimenomaan finaalipeleissä. Erityisesti joukkueen ulkopeli oli tänään rautaa, suurimpana haasteena joukkueella on kotiuttaminen. Eilisen Virpi Hukan loukkaantumisen jälkeen pelinjohto oli siirtänyt onnistuneesti Sara-Ella Kemppaisen numerolle neljä ja tämä osoittautui loistavaksi vedoksi. Kemppaisen lyöntipeli oli kovassa paikassa tänään maailmanluokkaa. Kovin peluri löytyy silti edelleen Mansen ykköskärjestä. Henna Peltokangas pelaa hienoja finaaleja – on varma kentälle menijä ja ulkokentällä jatkuva uhka kovan heittokätensä takia. Myös Emma Sallinen onnistui vihdoin tärkeässä paikassa. Unelmakoppi Kirittärien ratkaisupaikoissa 2-jaksolla ja voittojuoksu myös tukevat hyvin tamperelaisfanien ajatusta isojen pelien ratkaisijana. Manse pelasi vaihdot pääosin pienillä ja onnistuneesti, mihin Kirittärien pelinjohto varmasti kiinnittää huomiota huomista pelikirjaa suunnitellessaan.

Kaiken kokeneen ja harvemmin pienistä pillastuvan pelinjohtaja Nalle Viljasen pokka pitää loppuun asti. Äänessä on juuri koiraansa ulkoiluttamasta tulleen, ulkoliikunnasta nauttivan ihmisen hengästymätön letkeä olemus – no mikäpäs tässä on köllötellessä.

– Meillä oli paljon hyviä suorituksia läpi koko pelin, mutta varsinkin toisella jaksolla Peltokangas, Lähde ja Sallinen hakivat monta hyvää lyöntiä kopeiksi ja siksi sisäpelimme tehot jäivät pieniksi. Huomiseen peliin lähdetään ihan samalla tavalla kuin mihin tahansa peliin, vaikka mestaruus onkin meille katkolla. Tarkennamme aamupalaverissa vielä joitakin asioita eli pikku muutoksia peluuttamiseen on tulossa. Lähdemme totta kai voittamaan huomenna. Pitää muistaa, että paineet ovat nyt enemmänkin Mansella, joka on pakkovoiton edessä. Meillä on tässä nyt kolme ottelupalloa laittaa sarja poikki.

Huomenna Kirittärillä on siis paikka laittaa homma siististi halki, poikki ja pinoon. Ennusmerkit ovat hyvät. Manse ei ole vielä kertaakaan voittanut Kirittäriä Jyväskylässä, takana on kaksi mentaalisesti tärkeää tahdon voimalla kaivettua päänahkaa. Ja – itse asiassa – huomiselle näyttäisi tulevan myös moneen päivään kohtuullinen uintikeli.

I ja Ottelun SeppäEmma Körkkö
II ja Lumme-Energian Energisin ulkopelaajaEeva Mäki-Maukola
YIT Yritteliäin ja Innokkain TekijäSiri Eskola

Ottelun tilastot
Harvian Jälkilöylyt
Ottelun lehdistötilaisuus Kirittärien Youtube-kanavalla
Kooste Ruutu-palvelussa

Otteluraportin tarjoaa JVmedia

#yhdessähuipulla2020 #finaalit #otteluraportti #harvia

Lue myös