Vesisadekaan ei latistanut Hippoksen jännäriä – Kirittärille erittäin tärkeä voitto Lapuasta

– Superpesis

6.7.2018 Kirittäret – Lapuan Virkiä 1-0 (1-0, 3-3) Kirittäret – Lapua on edelleen maineensa veroinen klassikko. Naispesiksen kestomenestyjät järjestivät jälleen kerran tasaista vääntöä ja katsojia piinannutta jännitystä aina viimeiseen lyöjään ja viimeiseen lyöntiin asti. Välillä kovaksikin yltynyt vesisade latisti hieman pelin tasoa, mutta kotijoukkue otti lähes koleassa säässä pelatussa ottelussa henkisesti erittäin tärkeän voiton. Avausjakson […]

6.7.2018

LähiTapiolan vakuuttavimmaksi pelaajaksi palkittu Emma Nieminen!Kuva Anssi Honkanen
Erikeeper liimanäpiksi palkittu Mari Mantsinen!Kuva Anssi Honkanen

Kirittäret – Lapuan Virkiä 1-0 (1-0, 3-3)

Kirittäret – Lapua on edelleen maineensa veroinen klassikko. Naispesiksen kestomenestyjät järjestivät jälleen kerran tasaista vääntöä ja katsojia piinannutta jännitystä aina viimeiseen lyöjään ja viimeiseen lyöntiin asti. Välillä kovaksikin yltynyt vesisade latisti hieman pelin tasoa, mutta kotijoukkue otti lähes koleassa säässä pelatussa ottelussa henkisesti erittäin tärkeän voiton. Avausjakson voiton jälkeen Kirittäret nousi hienosti sillasta toisella jaksolla: 1-3 tilanteesta tasoihin ja samalla sarjapisteet jäivät Jyväskylään numeroin 1-0 (1-0, 3-3).

Molemmat joukkueet tulivat kärkiotteluun tappio niskassaan, kun Kirittäret hävisi kesäkuun lopulla kotonaan lähes sensaatiomaisesti Raumalle ja Lapua myös yllättäen Seinäjoelle alkuviikosta. Lapua aloitti ottelun sisällä ja rakensi heti ensimmäisessä vuoroparissa Janette Lepistölle ajotilanteen, mutta ottelun aikana monessa roolissa pelannut 3-vahti Iina Valkeejärvi poltti upeasti etenijän kotipesään. Tasoittavallaan Kirittäret sai myös luotua 3-tilanteen, mutta kotiutusta ei päästy yrittämään. Toisessa vuoroparissa Lapua ei saanut aikaiseksi kuin yhden kakkostilanteen, kun taas Kirittäret järjesti kaksi palotonta ajotilannetta, joista jälkimmäisestä jokeri Saana Sumén löi jakson voittolukemat 1-0. Lapua järjesti viimeisessä vuoroparissa vielä Lepistölle ajolähdön, mutta tulosta ei tullut ja jaksovoitto siis Kirittärille.

Toiselle jaksolle Kirittäret nosti Valkeejärven sisäpelissä Emma Sallisen paikalle lyömään numerolla 5. Sisäpeli kuitenkin ontui ja kärki teki kaikki kolme paloa. Lapuan tämän hetken kuumin pelaaja Eveliina Toppari nosti väkevämmin toisella jaksolla pelanneen Lapuan 0-1 johtoon. Kotiutusta tarjottiin vielä lisääkin, mutta Kirittärien ulkokenttä kesti. Emma Nieminen toi kotijoukkueen tasoihin toisessa vuoroparissa, mutta sen jälkeen Lapua rykäisi oikein kunnolla. Toppari löi jälleen väliin ja sen jälkeen Lepistö kasvatti Lapuan johdon jo 1-3:een. Tähän Lapuan sisäpelin toimivuus sitten tyrehtyi, kun Kirittäret sai oman ulkopelinsä toimimaan.

Kolmannessa vuoroparissa Nieminen kavensi tilanteen numeroihin 2-3. Lapualla oli vielä tilaisuus lisätä johtoaan, kun Lepistölle järjestettiin jälleen kerran ajolähtö. Tässä vaiheessa esiin astui yksi ehdottomista illan hahmoista: Mari Mantsinen osoitti erinomaista kylmäpäisyyttä ja kovaa kättä ottaen kaksi kärpästä samassa vuoroparissa.

Viimeiseen vuoropariin Kirittäret tuli ensimmäisenä sisälle ja pelinjohto teki oivallisen taktisen liikkeen nostamalla Iina Valkeejärven jokeriksi. Laura Toikkanen järjesti kakkoskärjestä palottoman ajon, josta Valkeejärvi pommitti kakkosjatkeelle tasoituksen 3-3. Lisätilanteitakin saatiin, mutta aivan jaksovoittoon eväät eivät tänään riittäneet. Ottelun jännitys tiivistyi Lapuan tasoittavalla viimeiseen lyöjään. Janette Lepistö tuli lyömään etupesien ollessa täynnä ja lyöjätilaston ykkönen sai siirrettyä ensimmäisellään kärjen kolmoselle. Iina Valkeejärvi päästi kotiyleisön piinasta ottamalla viimeisen lyönnin kiinni ja polttoheitto kotiin vapautti kotijoukkueen voitontanssiin.

Ottelussa tapahtui merkillisen paljon kolmannen lyönnin paloja ja merkkivirheitä, mitkä selittyvät pitkälti sateisilla olosuhteilla ja ehkä jopa pienellä tärkeään kärkiotteluun liittyvällä hermoilulla. Lapua vei 3-tilanteet 10-11, mutta Kirittäret oli taas vaihtotilanteissa ja ennen kaikkea kotiutuksissa tehokkaampi. Lähi-Tapiolan vakuuttavimpana pelaajana palkittiin Emma Nieminen, EriKeeper-liimanäppinä taas kovaa henkistä kanttia ja kärpästen tapossa mainiosti onnistunut lukkari Mari Mantsinen. Esiin on pakko nostaa myös 100% tehoilla kentälle mennyt Ella Korpela, useassa roolissa hienosti suorittanut Iina Valkeejärvi, linjassa pari tärkeää polttoa tehnyt Eeva Mäki-Maukola ja jälleen kopituksensa vuoren varmasti hoitanut teinitähti Venla Karttunen. Lapuan paras oli ottelun paras kärkilyöjä ja kahdesti kotiuttanut Eveliina Toppari, kakkospalkinnon niiasi syöttötuomarin kanssa muutamaan otteeseen tiukasti sanaillut koko sarjan tämän hetken ykköslukkari Jenna Kammi-Rahnasto.

Pelinjohto oli ymmärrettävästi tyytyväinen kotivoittoon ja tärkeisiin sarjapisteisiin. Nalle Viljasen mietteet pelin jälkeen:

– Olen erittäin tyytyväinen voittoon, se oli tosi tärkeä jatkoa ajatellen. Toiselle jaksolle tullessa emme olleet aivan hereillä ulkopelissä, vaikka sitä kopissa nimenomaan painotettiin. Pelissä oli ehkä molemmilla joukkueilla pientä hermoilua, mutta pitää muistaa että kentällä oli kaksi huippujoukkuetta ja huippulukkaria eli kaverillekin tuli onnistumisia. Valkeejärven nostin toisella jaksolla Emma Sallisen paikalle numerolle 5, koska sadekelillä kupperien (Sallisen lempilyönti) lyöminen vaikeutuu oleellisesti.

Kirittäret jatkaa sarjaa kolmantena kolmen pisteen takaa-ajomatkalta Poriin, tosin yhden ottelun vähemmän pelanneena. Joukkue aloitti tänään jälleen kovan otteluputken, jossa joukkueella on kahdeksan peliä 16 päivän sisällä. Seuraava kamppailu on lauantaina vierasjoukkueena Lappeenrannassa, Hippoksella tavataan taas ensi tiistaina, kun vastaan tulee aina vaikea Kempele.