fbpx

Kirittärien ulkokenttä hurmoksessa uuden stadionin avajaisissa

Uuden Hippoksen pesäpallostadionin Superpesiksen avausottelua oli saapunut seuraamaan huikea 1608-päinen yleisö.

Alkukauden vakuuttavin naisjoukkue Porin Pesäkarhut joutui taipumaan häkellyttävän hienon ulkopelin pelanneelle Kirittärille numeroin 1-0 (2-0, 1-1).

Historian lehtien havinaa nähtiin siis jyväskyläläisessä pesäpallossa. 55 vuotta sitten pesisväki oli edellisen kerran vaihtanut kotipesää, kun siirryttiin Harjulta Hippokselle. Maanantaina alkoi uuden, modernin stadionin aikakausi Hippoksella.

Ruutu+ -palvelun päälähetyksestä ei odotettu mitään juoksuilla mässäilyä, kun kaksi kovaa ulkopelijoukkuetta ottivat yhteen. Kauden ennätysyleisö sai silti nähdä äärettömän hienon pelin, jossa näyttävimpiin roolisuorituksiin äityivät juurikin ulkopelaajat. Peli oli paikoitellen niin häikäisevää ilotulitusta Kirittärien ulkokentältä, jotta olisikohan tässä pelattu peräti kauden paras peli toistaiseksi? Tämähän oli kuin suoraan mitä kiihkeimmästä pudotuspelisarjasta.

Viivi Partanen palasi ilahduttavasti takaisin Kirittärien kokoonpanoon loukkaannuttuaan juuri edellisessä Pori-pelissä kolmisen viikkoa sitten. Pumpasen paluu toi lisää rentoutta ja itseluottamusta Kirittärien kärkeen – ja totta kai lisää jalkanopeutta. Viivi meni itse hienosti kentälle ja takaa tulleet vaihtoivat pesävälejä kovilla vaihtolyönneillä.

Tinja Töyrylä iski nimensä uuden Hippoksen historiaan lyömällä stadionin ensimmäisen juoksun Superpesiksessä. Yllätysotto keskisaumasta 1-3-tilanteessa oli hieno veto. Historiallisen avausjuoksun toi myös erinomaisen pelin jälleen kerran pelannut Venla Karttunen. Tasaisen kovilla tehoilla läpi alkukauden pelannut Tintti löi lopulta kaikki Kirittärien 3 juoksua ottelussa. Avausjakson ratkaissut 2-0 tuli merkatulla välilyönnillä, joka oli vieraiden ulkokentälle täysin ottamaton paikka.

Pesäkarhut aloitti ottelun vahvasti ja onnistui tekemään pienillä vaihtolyönneillä hyvin tilanteita. Kirittärien takatilannepelaaminen oli kuitenkin häikäisevän tehokasta ja avausjakson vanhetessa myös kärkeä alettiin saada paremmin pihteihin. Ottelusta tuli pitkälti mieleen viime syksyn ratkaiseva finaali, jossa Kirittäret tylsytti vastustajansa nimenomaan kovalla ulkopelillä. Jos nyt ollaan jo kauden tässä vaiheessa samalla tasolla, niin hyvältä kyllä näyttää.

Toisella jaksolla Pesäkarhut paransi ulkopeliään ja Kirittäret ei enää saanut luotua tilanteita yhtä hyvin kuin avausjaksolla. Jakso meni ehkä niukasti Pesäkarhujen hallinnassa, mutta juoksut tasattiin silti 1-1. Töyrylä vei ensin Kirittäret 1-0 johtoon merkkaamattomalla 2-jatkeen lyönnillä, Pesäkarhujen tasoitus tuli tismalleen samasta paikasta, kun Emilia Linna kumautti ottamattoman lyönnin aivan pelialueen rajasta.

Sisäpelissä ei siis tänään päästy mihinkään hurlumhei-vaihteelle, mutta upea ulkopeli voi olla yhtä upeaa seurattavaa. Kirittärien linjassa Eeva Mäki-Maukolan, Jutta Myllyniemen ja Venla Karttusen yhteistyö on silmiä hivelevän kaunista seurattavaa. Paloja syntyy paikoista, mistä niitä ei ensi näkemältä tuntuisi olevan edes mahdollista tehdä. Kaikki esittivät myös haamuvetoja ja -koppeja. Näyttävin liike oli Mäkin polttoheitto 3-pesälle aivan ottelun ratkaisuhetkillä. 10 metrin päässä pesästä pallo kiinni ja huonosta asennosta heitto täysillä pesävahti Jutille. Tällaista luottoa vieruspelaajaan näkee harvoin. On näitä kuvioita varmasti muutaman kerran harkoissa hiottukin. Muita huippusuorituksia nähtiin Venla Karttuselta ja Mari Mantsiselta sekä pelin vanhetessa myös Viivi Partaselta. Itse asiassa ulkopelin sankareiksi voisi nostaa koko joukkueen pelaajat.

Uusi stadion tuntui olevan mieluinen tuttavuus molempien joukkueiden pelaajille. Katsomon rakenne on aikaisempaa kompaktimpi ja pienemmälle alueelle pakkautuva yleisö saa aikaan jykevämpää meteliä saman katoksen alla. Kentästä on myös vaikeampi iskeä kunnaria 2-puolelta. Viivi Partasen läpäri 2-jaksolla aivan 2-pesän päältä olisi palkittu vanhalla kentällä kunnarilla. Mutta kyllä kentästä kunniajuoksuja tullaan aivan varmasti lyömään – 2-puolellakin kentän pintaa ollaan korottamassa betoniporsaan ylälaitaan, jotta hyvät lyönnit voisivat palkita itsensä.

Tärkeässä pelissä jälleen kerran onnistunut Tinja Töyrylä oli innoissaan uuden stadionin ilmapiiristä.

– Oli kyllä hienoa pelata uudella stadionilla. Yleisön kannustus kuului aivan eri tavalla kuin aiemmin. He olivat hienosti mukana pelissä, ja aivan mahtava yleisömäärä myös. Kaikesta kovasta metelistä huolimatta kentän tasolla kuuli silti tosi hyvin, toisin kuin esimerkiksi Tampereella.

– Olimme ennen peliä käyneet läpi, että edestä tuskin tulee pinnoja. Jos haluttiin pinnoja, niin tänään vaadittiin kyllä kovia ratkaisuja. Nyt sattui sitten osumaan nuo välilyönnit kohdilleen. Meille oli jo hyvissä ajoin tiedossa, että heinäkuulle meille on tulossa paljon pelejä, joten olemme siihen myös osanneet valmistautua. Joka pelissä täytyy olla koko ajan hereillä ja lyödä parasta tiskiin joka ilta, jos meinaa voittaa.

Pelinjohtaja Mattias Kitola puolestaan oli äärimmäisen tyytyväinen voittoon kärkiottelusta.

– Hieno tunnelma oli pelissä, ja vähän tuommoinen perinteikkäämpi peli, jossa juoksuilla ei juhlittu. Piti tehdä aika monta asiaa oikein, jos juoksuja halusi. Tykkään tällaisesta pesäpallosta. Toisella jaksolla olisimme voineet olla sisällä hieman parempia. Taisi jäädä hieman laatua puuttumaan lyönneistä. Minttu (Vettenranta) vei meitä paikoitellen hyvin, ja tuli siinä merkkivirheitä 3-tilanteessa ynnä muuta.

– Olen sanonut jo pidempään, että ulkopelimme paranee koko ajan ja nyt oltiin jo aika lailla siinä ytimessä. 3-tilanteessa tuntuu, että syvyydet ja kätisyydet mätsää eli juoksun lyöminen meitä vastaan on todella vaikeaa. Tampereellapa tuota meidän osaamista sitten torstaina mitataan.

– Sisäpelissä olemme pyrkineet reagoimaan koko ajan vastustajaan. Viivi on puuttunut muutaman viime pelin ja hänen paluunsa tuo meille ilman muuta  hyvää esimerkiksi vaihtotilanteissa. Meillä on tulossa sisäpeliin muutamia uusia juttuja, mutta niitä ei ole vielä pystytty tuomaan peleihin, kun Viivi on ollut loukkaantuneena. Korkeaan tolppaan meillä pitää olla paremmat valmiudet. Meillä on sisäpelissä hyvä roolitus ja rauhallisuus, niin kyllä meillä hyvät ainekset siihenkin on.

Kirittärien pelitahti jatkuu tiiviinä koko heinäkuun. Torstaina on edessä jälleen kärkimatsi Tampereella, sunnuntaina palataan taas uudelle stadionille Jyväskylään, jossa joukkue esiintyy vielä viidesti heinäkuun aikana.

Harvian Jälkilöylyt

Ottelun Huippuhetket Ruutu-palvelussa: https://www.ruutu.fi/video/4370217

Tilastot: https://www.pesistulokset.fi/ottelut/58871

Palkitut

Oomin Energisin pelaajaVenla Karttunen
I, L&T Kierrätyksen KirittäjäTinja Töyrylä
IIViivi Partanen
Ruutu-tähtiEeva Mäki-Maukola
Ottelun SohwitarViivi Partanen

Otteluraportin tarjoaa

#mestareidenmatkassa #liikuntapääkaupunki #jyväskylä #pesis #tunteenpaloja

Jaa sosiaalisessa mediassa

Lue Myös