Tintti tylytti Feraa viimeisessä sisävuorossa

 – Otteluraportit, Superpesis

Yksi hyvä sisävuoro molemmilla jaksoilla riitti Kirittärien kotivoittoon Rauman Ferasta lukemin 2-0 (6-0, 3-1). Tinja Töyrylä ratkaisi ottelun viimeisessä sisävuorossa kunnarillaan.

Onhan tämä pallopeleistä niin tuttu asetelma – haastaja on hilkkua vaille voittoa, kun pelataan ottelun viimeisiä hetkiä. Rauman Fera johti Kirittäriä 1-0 ennen jyväskyläläisten viimeistä sisävuoroa. Ja oliko se nyt sitten salama kirkkaalta taivaalta vai täysin odotettu vastaisku, niin ennakkosuosikki ratkaisee lopussa pelin itselleen.

Rauma tiedettiin kovaksi vastustajaksi jo etukäteen. Se on napsinut pisteitä kärkijoukkueilta ja on sarjan mahdollisesti tämän hetken parhaan lukkarin Ilona Hakoniemen johtamana kova nippu. Aurinkokin näyttäytyi Hippoksella pitkästä aikaa. Yleisöllehän tuolla nyt ei enää ole merkitystä sataako vaiko paistaa, mutta koppareilla oli tänään uusi haaste pelata auringosta tulevia palloja vastaan. Vaikutti siltä, että tänään paistoi kotijoukkueen eduksi. Varsinkin avausjaksolla Feran ulkokenttä ei selvästikään ollut varautunut aurinkopalloihin.

Arastelevan avausvuoron jälkeen Kirittäret nimittäin ratkaisi jaksovoiton jo toisessa vuoroparissa. Loistokautta pelaava Jutta Myllyniemi löi takatilanteessa kentän 2-kulmaan ja taululle lukemat 2-0. Heti perään Elsa Nymanin kopinnosto upposi niin ikään Feran ulkokenttään. Laura Toikkanen ja Sara Kujanen täydensivät herkkuhetken numeroihin 5-0. Mitään muuta merkittävää avausjaksolla ei sitten tapahtunutkaan.

Toisella jaksolla Kirittäret nihkeili edelleen sisäpelinsä kanssa. Oliko sitten lukkari Hakoniemen hyvyyttä vai lyöjien nihkeyttä, niin tulosta ei meinannut tulla mitenkään. Heti avausvuoroparissa tehtiin paloton ajolähtö, mutta niin se vain kuivettui kolmeen paloon.

Jakso näytti jo kääntyvän Feralle, kun Eveliina Kesti oli vienyt vieraat 0-1 johtoon ja Kirittärien iltapuhde näytti muutenkin tukalalta. Kirittärien viimeisellä sisävuorolla Fera sai nimittäin taululle jo kaksi paloa, kunnes kotijoukkue heräsi. 1-2-tilanteessa lyömään tullut Tinja Töyrylä oli kuitenkin toista mieltä. Ensin takapesät täyteen ja sitten takaa keskeltä pallo maisemaan. Tuloksena jaksovoitto, otteluvoitto ja uuden Hippoksen ensimmäinen kunnari. Kun uuden kentän ensimmäinen lyöty juoksu tuli myös Tintin mailasta, niin eiköhän tämän naisen nimi kirjoiteta tuleville sukupolville aika isoilla kirjaimilla Hippoksen historiikkiin. Tintti on myös noussut jo useassa pelissä Kirittärien ratkaisijaksi. Hetkinen, tässähän alkaa olla jo jotain tuttuja, peräti körkkömäisiä piirteitä. Ja vaikkei olisikaan, niin Tintin tasaisen tappava tahti illasta toiseen tietää hyvää syksyn pelejä ajatellen.

Vaikka paikan päällä varmasti tunnetta piisasi, niin kuvaruudusta katsottuna peli vei enemmän leppoisan iltapäiväviihteen puolelle. ”Lepopäivän ratoksi” oli aikoinaan kevyttä klassista ja muuta harmitonta humppaa sisältänyt sunnuntaipäivän makasiiniohjelma radiossa. On raukean pulska olo, masu on täynnä hyvän aterian jälkeen ja aurinko alkaa lupsauttaa silmäluomia. ”Lazying on a sunny afternoon” kähisee Ray Davis jossain taustalla. Kiihko ei noussut aivan samalle tasolle kuin kahdessa edellisessä kärkipelissä. Voitto kuitenkin tuli, ja siitä ollaan varmasti kaikki oikeinkin onnellisia.

Elsa Nyman, miltäpä ottelu näytti sieltä kentän pinnalta katsottuna?

– Tosi iloinen, että saatiin käännettyä peli vielä toisella jaksolla itsellemme. Ulkona olimme pääsääntöisesti hyviä tänään, sisäpelissä kaverin lukkari pääsi välillä viemään meitä. Meillä tuli usein peräkkäisiä paloja ja olimme ahtaalla varsinkin toisella jaksolla. Emme saaneet peliä rullaamaan tahtomallamme tavalla.

– Tuntuu myös siltä, että olen koko ajan pystynyt kehittämään omaa pelaamistani. Aina ei ole ollut ihan helppoa tällä uudella sarjatasolla, mutta eteenpäin on menty niin lajillisesti kuin ulkopelissä, mikä on se minun ykkösjuttuni.

Pelinjohtaja Mattias Kitola – tiukkaa oli vääntö tänään?

– Tiukkaahan se tuppaa olemaan aina, kun pelataan keskikastin yläpuolella olevia joukkueita vastaan. Vähäjuoksuinen peli oli odotettavissa ja tyytyväinen toki aina kun saadaan 3 pistettä huippujoukkueelta. Meillä tuli muutama huono sisävuoro, jossa oli sekä omaa hölmöilyä että lukkarin hyvyyttä. Korkea tolppa ja sääntöjen rajoilla olevat matalat sekä temmon vaihtelu tuottivat meille välillä tuskaa. Ulkopelistä voi antaa tänään puhtaat paperit, olisiko meillä jäänyt vain pari selvää palon paikkaa käyttämättä. Sisäpelissä oli kuitenkin tason nosto edellisestä Tampere-pelistä. Kun peli vielä ratkesi ottamattomilla lyönneillä, niin se on hieno juttu.

– Vielä pitää nostaa esiin yleisö. Kyllä jyväskyläläinen pesisyleisö pistää nyt parastaan, jälleen yli 1200 katsojaa. Miesten pääsarjaa täällä ei ole pelattu, mutta silti 3 päivänä peräkkäin yli 1000 katsojaa – mistähän muualta löytyisi vastaavia lukuja? Kun kaupunki on laittanut fasiliteetit kuntoon, niin yleisö kiittää jaloillaan. On tämä kyllä pesäpallokaupunki, hienoa pelata tällaisen yleisön edessä.

Jo pelkästään kuvaruudun kautta pystyy aistimaan, että uusi stadion on tuonut kotijoukkueelle sen monesti kaivatun 13. pelaajan peliin mukaan. Yleisö elää isolla tunteella mukana, ja kun nyt ollaan aiempaa tiiviimmässä nipussa, niin ääntä kyllä lähtee. Kerrassaan iso hatunnosto jyväskyläläiselle pesisyleisölle. Voi vain kuvitella sitä mylvinnän volyymia, mitä tullaan syksyllä kokemaan pudotuspeleissä.

Feralta puuttui sarjan nopein 1-kärki Miia Puolakka, mikä näkyi selvästi vierasjoukkueen sisäpelissä. Ilona Hakoniemi on tulevien vuosien hallitsija naispesiksen lautasen äärellä, mutta puolivälieriä pidemmälle Feran paukut tuskin vielä tällä kaudella riittää. Kirittäret sen sijaan porskuttaa hyvässä myötäisessä kohti tulevan viikon kärkikamppailuja Seinäjokea ja Lapuaa vastaan. Mari Mantsinen on viimein löytämässä sen vireen mihin viime kausi päättyi. Joukkueen ulkopeli on solahtanut kohdilleen ja sisäpelissäkin aihiot ovat hyvät. 2-kärki pelasi tänään yhden kauden parhaista peleistään. Osaavaa ja tehokasta peräkärkeä kaivataan, jos syksyllä meinataan pärjätä.

Kirittärien kotipelit jatkuvat heti keskiviikkona 12.07.2023 klo 18, kun Kirittärien Hyvän Olon Ottelussa uutta stadionia tulee ihmettelemään Seinäjoen Mailajussit, joka on sarjataulukossa juuri Kirittärien edellä neljäntenä.

Harvian Jälkilöylyt

Ottelun lehdistötilaisuus

Tilastot: https://www.pesistulokset.fi/ottelut/58881

Palkitut

Oomin Energisin pelaajaElsa Nyman
I, L&T Kierrätyksen KirittäjäTinja Töyrylä
IIVenla Karttunen
Ruutu-tähtiMari Mantsinen
Ottelun SohwitarVenla Karttunen

Otteluraportin tarjoaa

#mestareidenmatkassa #liikuntapääkaupunki #jyväskylä #pesis #tunteenpaloja

Lue myös