Kirittärille 2 pistettä Joensuun trilleristä

 – Otteluraportit, Superpesis

Joensuun Maila laittoi Kirittäret kotonaan tiukille, mutta jyväskyläläiset nousivat jälleen sillasta voittoon Supervuorossa lukemin 1-2 ( 2-5, 5-3, 1-2).

Kirittäret otti jo kauden 7. otteluvoittonsa naisten Superpesiksessä ja jatkaa näin sarjaa ainoana tappiottomana joukkueena. Tänään jatkettiin siitä, mihin viime kaudella jäätiin. Erittäin tasainen ottelu, jossa hallinta vaihteli joukkueelta toiselle. Nähtiin hienoja lyöntejä, upeita ulkopelisuorituksia, dramaattisia virheitä, pelijohtajien odottamattomia ratkaisuja, kämmenpohjia kihelmöivää jännitystä loppuun asti ja torikokouksia tuomarien kanssa. Oli joka tapauksessa juuri semmoinen keitos, mikä tekee tästä lajista niin upeaa seurattavaa yleisölle.

Ottelu alkoi Kirittärien osalta hieman tunnustellen, eikä joukkue saanut omalla sisävuorollaan pelaajaa edes 3-pesälle. JoMa karkasi 1-0 johtoon juuri kuukauden pelaajaksi valitun Maria Kaakisen komealla merkatulla keskisaumalyönnillä. Kun Kiriträrien kärki järjesti omalla vuorollaan takapesät täyteen, niin tasoitusjuoksu syntyi hieman yllättäen vapaataipaleella erinomaista alkukautta pelaavan JoMa-lukkari Veera Toikan annettua kaksi lautasväärää. Tasoittavalla sisävuorollaan JoMa karkasi 2-1 johtoon, kun hirmu vireessä oleva Kaakinen pamautti viimeisenä lyöjänä viimeisellä lyönnillä pallon komeasti väliin.

Kolmannen aloittavalla Kirittäret väänsi väkisin rinnalle ja ohi. Ensin upeaa alkukautta pelaava Sara Kujanen iski ajolähdöstä kovaa 3-saumaan ja heti perään Ronja Salmela kumautti niin ikään ajolähdöstä 3-jatkeelta vieraat 2-3 johtoon. JoMan tasoittavalla Kirittäret ehti jo juhlia kolmatta paloa, kun syntyi pitkään jatkunut torikokous selvältä näyttäneestä Tinja Töyrylän polttoheitosta kotipesään. Vastustajan pelinjohto väitti syötön osuneen räpylään, mutta asiaan reagoitiin vasta juoksun jälkeen, joten palo siitä lopulta tuomittiin.

Avausjakson ratkaisu nähtiin Kirittärien 4. aloittavalla, kun huikean pelin pelannut ykköskärki Viivi Partanen sivalsi heti avauslyönnillään tyhjään kenttään kunnarin 2-rajasta. Jakson loppunumerot 2-5 löi Jutta Myllyniemi etukentän tuppinäpyllään.

JoMa karkasi 2-jakson alkajaisiksi taas 1-0 johtoon, kun Hanna Toivasen löi ajolähdöstä hidastetun pussin pohjalle. Tasoittavallaan Kirittärien kärki ei saanut tilanteita aikaiseksi, mutta JoMa siirtyi tasoittavallaan jo 2-0 johtoon, kun Maria Kaakinen yllätti jälleen kerran Kirittärien ulkokentän komealla välilyönnillä.

Kirittäret sai oman sisäpelinsä rullaamaan toden teolla vasta 3. vuoroparissa, kun se iski palottoman ajon kärjestä. Ensin Jutta Myllyniemi kavensi tilanteeksi 2-1 ottamattomalla 2-jatkeen puhkaisulla. Heti perään Tinja Töyrylä iski kovaa tappipelaajan räpylän kautta tasoittaen numerot 2-2. Seuraavaksi lyönyt Sara Kujanen löi niin ikään ajolähdöstä aivan rajaan 3-jatkeelta Kirittäret 2-3 johtoon. Ajolähtö saatiin jatkumaan, mutta enempää tulosta ei enää saatu.

Viimeisen vuoroparin aloittavalla JoMalta nähtiin väkevä vastaus Kirittärille. Kotijoukkue iski niin ikään 3 juoksua Kirittärien ulkokenttään. Ensin Nelli Huotari puhkaisi ajolähdöstä 2-sauman tasoittaen pelin 3-3. Kaakinen jatkoi komeaa iltapuhdettaan viemällä välilyönnillään kotijoukkueen 4-3 johtoon. Tämän jälkeen nähtiin selkeä tuomarivirhe, kun viimeinen lyönti jäi etulaittomaksi tuomarin sitä huomaamatta. Heti perään hyvässä vireessä koko pelin pelannut Hanna Toivanen löi toisen juoksunsa ja peli oli jo 5-3 JoMalle. Kirittäret lähti haastavasta tilanteesta tasoittavalle sisävuorolleen. Yhden palon ajolähtö saatiin aikaiseksi, mutta nyt tuttu loppukiri jäi torsoksi ja siirryttiin Supervuoroon.

Kirittärien kannattajilla alkoi jo tuskan hiki nousta, kun JoMa rakensi heti kärjestä palottoman ajolähdön, josta Nelli Huotari 2-jatkeelta kotijoukkueen 1-0 johtoon. Omalla sisävuorollaan Kirittäret teki sitten taas sen, mikä on tullut alkukaudesta tutuksi. Kirittärien tasoittavalla Jutta Myllyniemi löi pesät täyteen, josta Tinja Töyrylä löi puhtaasti puntit tasoihin 1-1. Seuranneesta uudesta ajolähdöstä ottelun ratkaisijaksi nousi – kukapas muukaan kuin Sara Kujanen. Juuri oikean mittainen merkattu kierteinen 2-rajanäpy riitti Venla Karttuselle, joka sai kunnian päättää ottelu syöksyllä kotipesään.

JoMa pelasi jälleen erinomaisesti Kirittäriä vastaan. Kärki toimi mainiosti ja pesiä saatiin täyteen enemmän mihin vastustaja pystyi. Myös kotiuttajarostri on Jomalla huippuluokkaa. Tälle joukkueelle on helppo povata aurinkoista tulevaisuutta, kun myös lukkaripeli on kunnossa.  Kirittärillä on vielä tekemistä oman pelinsä kanssa, vaikka voitto taas tulikin. Ulkopeli ei ole vielä niissä uomissa missä pitäisi. Sisäpeli kulkee paikoitellen erinomaisesti, mutta 2-kärjeltä kaivataan vielä vähän nohevampia otteita.

Unelmapelin pelannut Viivi Partanen oli totta kai iloinen pelin jälkeen.

– Oli kyllä vaiherikas peli, tapahtui vähän kaikenlaista. Pääosin pelasimme ihan hyvin, mutta muutamassa kohdin töpeskeltiin itse ulkokentällä eli ei mennyt ihan niin kuin sovittiin. Toisaalta JoMa myös löi hyvin eikä moneenkaan juoksuun ollut mitään sanomista, mutta ehkä edestä annoimme liikaa tilanteita. Meillä oli tappiotilanteesta huolimatta hieno fiilis lähteä omaan Supervuoroon. Tällä kaudella ei ole kertaakaan ollut tilannetta, että hitto vie, nyt ollaan häviöllä. Oloon ollut näissä tilanteissa rauhallinen ja luottavainen. Painetilanteissa olemme olleet hyviä.

– Ehkä oma hyvä peli perustui siihen, että viime pelistä jäi jotain hampaankoloon ja pyrin vain paikkaamaan edellisiä virheitä tai huonoja suorituksia. Kunnaria olen yrittänyt tuosta 2-rajasta pari kertaa aiemminkin, nyt se sitten vihdoin onnistui.

Mattias Kitola komensi joukkonsa sunnuntaiaamuna jo klo 09.30 Hippokselle aamutreeneihin, josta matka jatkui suoraan Joensuuhun.

– Muutama vuoro jäi sisällä niin, että emme saaneet 3-tilannetta, mutta muuten pelasimme sisällä hyvin. Ulkopelissä pitäisi vähän paremmin pystyä vastaamaan vastustajan etenijöihin. Emme päässeet riittävän hyvin vaihtotilanteisiin kiinni. Takatilanteessa JoMa oli toki hyvä: he löivät palloa väliin ja ruislaakaa hyvin saumaan. Vaihtotilannepelaaminen mietityttää tällä hetkellä eli sitä lähdetään kehittämään.

– Tuli 7. voitto putkeen, mutta kyllähän se tappiokin on ollut jo monta kertaa ilmassa. Pelin pitää monelta osin parantua, ei se tappio sieltä muuten pitkään väistele. Tuloksellisesti kuitenkin ihan jees.

Kirittärien vieraspelikiertue jatkuu keskiviikkona 14.06.2023 Porissa, jossa vastaan tulee sarjaa johtava ja tämän hetken paras ulkopelijoukkue Pesäkarhut. 

Harvian Jälkilöylyt

Ottelun lehdistötilaisuus

Tilastot: https://www.pesistulokset.fi/ottelut/58842

Palkitut

I, L&T Kierrätyksen KirittäjäSara Kujanen
IIViivi Partanen
Ruutu-tähtiMari Mantsinen

Otteluraportin tarjoaa

#mestareidenmatkassa #liikuntapääkaupunki #jyväskylä #pesis #pesis100 #tunteenpaloja

Lue myös