Vaasa laittoi Kirittäret tiukille, mutta voittoputki säilyi

 – Otteluraportit, Superpesis

Vaasan Mailattarien tehokas kärki ja kotiuttaja Ada Karlsson olivat vaikeita rasteja keskiviikkona Kirittärille.

Niukasti kuivin jaloin selvinnyt vierasjoukkue Kirittäret vei ottelun lopulta 0-1 (5-6, 4-4).

Mailattaret aloitti väkevästi mennen heti omalla sisävuorollaan 2-0 johtoon. Kirittäret tuli kuitenkin takaa rinnalle ja lopulta niukasti ohi. Vaasan kentän erityispiirteenä on se, että kotipesän taakse jää iso avoin alue, jolloin sinne tulevien heittojen ei tulisi karkailla. Kirittäret sortui avausjaksolla kahdesti tällaiseen harhaheittoon. Jakso päättyi samalla tavalla Mailattarien virheeseen kotipesään heitossa.

Toinen jakso näytti jo menevän Kirittärille, kun Jutta Myllyniemi ja Tinja Töyrylä onnistuivat kotiutuksissaan ja vieraat karkasivat 1-3 johtoon toisessa vuoroparisa. Vaasan veri ei kuitenkaan vapissut. Iina Valkeejärven ja Ada Karlssonin lyönneillä kotijoukkue kampesi väkisin itsensä rinnalle. Ottelussa yllättävän paljon haparoinut Kirittärien ulkokenttä päätti kuitenkin Vaasan vyörytyksen ja 2-jakso päättyi 4-4.

Ottelu oli erittäin tasainen, eikä piste Vaasalle olisi ollut pelitapahtumien perusteella mitenkään kohtuuton. Kirittärien sisäpeli toimi hetkittäin, mutta mitään isoja peijaisia ei Vaasan ulkokenttä päästänyt syntymään. Jyväskyläläisten ykkönen oli jälleen kerran upeaa vaihtopeliä esittänyt Jutta Myllyniemi, joka palkittiin myös joukkueen parhaana. Myös Eeva Mäki-Maukola pelasi hienon pelin. Venla Karttunen vaihtoi hyvin ja toi 3 juoksua, Laura Toikkanen oli erehtymätön 2-kärjen vaihtajana. Sara Kujanen löi jälleen 2 tärkeää juoksua ja Fanikatsomoa lämmitti paljon myös Ronja Salmelan kauden avausjuoksu.

Kirittäret oli hieman ihmeissään Vaasan loistavista kärkipelaajista. Ajoa pukkasi päälle tämän tästä. Riikka Polso oli ällistyttävällä pelituulella – ykkösvaihdot hoidettiin huolella ja illan tuloksena peräti 8 tuotua juoksua. Muutenkin Mailattarien kärki oli tänään napsun edellä Kirittäriä, kun Minttu Reunanen vaihtoi hyvin Roosa Hussan tapaan ja Ada Karlssonille tehtiin lähes joka vuoroparissa ajolähtötilanne. Karlsson löi merkistä väliin ja niistä oli lähes mahdotonta ottaa paloja. On jotenkin hienoa, että Vaasasta – ja monesta muustakin joukkueesta – on tänä vuonna kuoriutunut kovaan A-luokkaan lukeutuvia yksilöitä. Erittäin laadukas kärki on vaasalaisilla ja joukkueen roolitus on hyvin tasapqinossa.

Kirittäret ei ollut tänään aivan parhaimmillaan. 9 päästettyä juoksua ei vastaa odotuksia sarjan kovimmasta ulkokentästä. Kotiutuksissa oltiin myös ehkä vähän ujoja, vaikka tilastot näyttävätkin suht hyviä tehoja. Lukkari Veera Tyynelä pystyi puolikorkeilla tolpillaan ottamaan monta paloa.

Positiivista on kutenkin se, että vaikka yksi piste jäi liitolle, niin Kirittäret jatkaa edelleen sarjaa ainoana joukkueena, joka ei ole vielä hävinnyt ainoatakaan matsia. Viisi peliä ja viisi voittoa on hyvä asia. Parantamisen varaa on toki paljon, ja nyt joukkue pääsee vihdoin myös lataamaan akkuja monen viikon rankan rupeaman jälkeen.

Kirittärien 2-palkittu lukkari Mari Mantsinen ei ollut aivan normaali iloinen ja säkenöivä itsensä pelin jälkeen.

. Vaasa kyllä löi hyvin, mutta ei meidän ulkopeli ollut kyllä sillä tasolla mitä halutaan. Juoksuja tuli hyvillä lyönneillä, mutta kyllä tilanteita annettiin paljon omilla virheillä. En ole omaan peliini millään tasolla tyytyväinen varsinkaan tämän illan osalta. Tiedän kyllä mitä asioita pystyy parantamaan, ja nyt kun sain opinnot pakettiin, niin jatkossa voin keskittyä vain pesäpalloon. Omaa perustasoa pitää parantaa, ja tänäänkin olin monesti näpien perässä, mutta en saanut heittoa lähtemään.  Joukkueen alkukevääseen täytyy kuitenkin olla tyytyväinen. Vaikka perustaso on välillä lipsunut, niin huonollakin pelillä olemme pystyneet kairaamaan voittoja. Se on syksyä varten tärkeää.

Pelinjohtaja Mattias Kitola, voitto tuli, mutta ehkä vähän nihkeämmän kautta. Vai oliko Vaasa vain tänään niin hyvä?

– Äkkiseltään kun ajattelee, niin Vaasa oli erittäin hyvä 3-tilanteissa. Karlssonin Ada löi komeasti väliin ja Valkeejärven Iina ruislaakaa 2-saumaan, mutta eihän tämän päivän esitys meidän ulkopeliä kyllä mairitellut. Paljon jäi palon paikkoja käyttämättä. Omana aikanani Kirittärissä tämä oli eka peli, jonka emme voittaneet ulkopelissä, vaan sisällä. Vaasa on erittäin hyvä lyöntijoukkue, ja jos palon paikoista ei tehdä paloja, niin kyllähän se taululla näkyy. Positiivista on se, että tehtiin 10 juoksua ahtaalla vieraskentällä. Pari vuoroa toki hölmöiltiin 0-3-pesätilanteessa.

– Emme olleet tänään 3 pisteen arvoisia, mutta kolikon toinen puoli on se, että jos olemme aiemmin olleet ulkopelin varassa, niin nyt löydettiin keinot voittaa hyvällä sisäpelillä. Tämä on pitkässä juoksussa arvossa arvaamattomassa. Meillä alkaa myös tulla uskoa siihen, että jos se yksi juoksu pitää tiukassa paikassa lyödä, niin se myös lyödään.

– Etelän leirin jälkeen eli viimeiset 5-6 viikkoa olemme menneet käytännössä ilman ainuttakaan vapaapäivää, niin kyllähän tämä hengähdystauko tulee joukkueelle mieluisana. Kokonaiskuvassa tämä meidän ensimmäinen etappi saa tuloksellisesti ja pelillisesti varmaan yhden, jos ei kahta peukkua. Fyysinen ja henkinen kuorma oli pelaajilla tänään tapissaan. Kaikki annettiin, mitä tänään koneessa oli. Viisi peliä ja viisi voittoa, joista neljä vieraskentällä, niin meillä menee ihan hyvin.

Naisten Superpesis näyttää jo nyt muutaman kierroksen jälkeen olevan ennätysmäisen tasainen. Helppoja voittoja ei ole tiedossa, joukkueet pelaavat paljon ristiin ja yllätyksiäkin tulee. Hienoa seurattavaa lajiniiloille ja -nelleille. Toki vasta heinä-elokuulla aletaan nähdä ketkä jaksavat ja ketkä pystyvät kehittämään peliään edelleen.

Kirittäret jää nyt pitkään odotetulle ottelutauolle, mikä antaa pelaajille paitsi fyysistä, myös henkistä lepoa akkujen lataamiseen. Seuraava ottelu on perjantaina 09.06.2023, kun Hippokselle saapuu vieraaksi Kempeleen Kiri.

Harvian Jälkilöylyt

Ottelun lehdistötilaisuus

Tilastot: https://www.pesistulokset.fi/ottelut/58825

Palkitut

IJutta Myllyniemi
IIMari Mantsinen

Otteluraportin tarjoaa

#mestareidenmatkassa #liikuntapääkaupunki #jyväskylä #pesis #pesis100 #tunteenpaloja

Lue myös