Kempele sensaatiomaisesti hallifinaaleihin

 – Otteluraportit, Superpesis

Kirittäret voitti Joensuun Mailan, mutta kompastui Kempelee Kiriin.

Kirittäret aloitti Halli-SM alkulohkonsa hienosti kukistamalla ennakkoon vahvemman haastajan Joensuun Milan puhtaasti, mutta sortui sitten toisessa pelissä Kempelettä vastaan sisäpelin tehottomuuteen ja pariin ulkopelivirheeseen, jotka ratkaisivat jatkopaikan.

Tilanne lohkovoittajan kohtalosta muodostui erittäin tiukaksi, kun kaikki kolme joukkuetta pelasivat ristiin. Kempele meni lopulta jatkoon sen perusteella, että sillä oli ainoastaan yksi hävitty sisävuoro. Kirittärien leirissä saatiin jännittää JoMa – Kempele pelin aina viimeiseen JoMan sisävuoroon asti. JoMa olisi tarvinnut yhden juoksun, mikä olisi merkinnyt joukkueen puhdasta 2-0 voittoa ja Kirittärien jatkoon menoa. Mutta kun näin ei käynyt, niin Kempele jatkaa varsin kokemattomalla joukkueella lähes sensaatiomaisesti alkulohkon voittajana hallifinaaleihin.

La 4.2 klo 11.00 Kirittäret – Joensuun Maila 2-0 (2-1, 3-0)

Kotijoukkue Joensuun Maila aloitti ottelun hyvin menemällä aloitusvuoroparissa Maria Kaakisen ottamattomalla 3-rajan välilyönnillä 0-1 johtoon. Kirittäret tuli kuitenkin pirteänä otteluun ja otti sen hallintaansa heti avausvuoroparista lähtien. Joensuussa nuorempana pesisoppia ammentaneet Sara Kujanen ja Mari Mantsinen löivät komeilla välilyönneillä Kirittäret 2-1 johtoon. Toisessakin vuoroparissa luotiin kaksi ajolähtötilannetta, mutta samat numerot jäivät taululle. Tämä riitti kuitenkin Kirittärille jaksovoittoon, eikä sen tarvinnut tulla enää kolmatta kertaa lyömään. Ottelut pelattiin kahtena kolmen vuoroparin jaksona.

Kirittäret säilytti kovan pelihuumorin myös toisella jaksolla. Kärjestä tehtiin heti paloton ajo, mutta kolmesta yrityksestä huolimatta ei saatu vielä kuparista rikki. Tasoittavalla vuorollaan JoMa ei saanut etenijää edes 3-pesälle, joten momentum siirtyi taas Kirittärille. Toisessa vuoroparissa jakso ja ottelu sitten ratkesivat. Ensin jälleen hyvin pelanneen Jutta Mylyniemen lyöntivuorolla JoMan polttoheitto 3-pesälle meni harhaheitoksi ja heti perään Sara Kujanen iski kahdesti vieden Kirittäret 3-0 johtoon.

Tämä oli parasta peliä, mitä Kirittäriltä on talvikaudella toistaiseksi nähty. Kentälle mentiin eikä meinattu, vaihtolyönnit upposivat hienosti, ajolähtöä pukattiin jokaiseen sisävuoroon ja kotiutukset riittivät, kun ulkopelin taso pysyi korkeana. Keskittyminen oli mennyt nappiin, eikä kentällä nähty silmiinpistäviä virheitä.

La 4.2 klo13.30 Kempeleen Kiri – Kirittäret 2-0 (2-1, 2-0)

Kirittäret aloitti hyvin ja pystyi luomaan heti avausvuoroparissa kolme ajolähtöä, mutta tehoja ei silti saatu nyt mailaan. Täpäriä pesäkilpoja oli paljon, mutta toisin kuin avausottelussa, nyt ne kääntyivät lähes poikkeuksetta vastustajan eduksi. Heikot kotiutustehot koituivatkin lopulta Kirittärien kohtaloksi.

Vaikka Kirittäret pääsi 2. vuoroparissa 0-1 johtoon Viivi Partasen oivaltavalla karkaamisella, peliin ei saatu samanlaista ilmettä kuin päivän avauksessa. Sara Kujasen kotiutus jäi muutaman sentin vajaaksi. Ulkopelissä nähtiin muutamia lipsumisia ja yksi niistä oli harhaheitto, jolla Kempele tuli toisessa vuoroparissa tasoihin. Heti perään Hanna Lammelan lyönti jäi pienen kommunikaatiovirheen myötä linjaan, ja Kempele siirtyi hetkessä 2-1 johtoon.  Avausjakson lopussa Kirittäret sai vielä kaksi kotiutusyritystä, joista varsinkin Tinja Töyrylän yritys oli lähellä onnistua.

Kempele aloitti toisen jakson väkevästi ja meni heti kärkeen 2-o johtoon Nea Lotvosen ja Tuija Ahosen komeilla iskuilla.  Kirittäret yritti vielä kirivaihdetta päälle. Elsa Nyman löi takaa läpi 0-tilanteessa ja Tinja Töyrylä löi Sara Kujaselle pesät täyteen, mutta valmista ei tullut. Viimeinen sisävuoro päättyi kolmeen viimeisen lyönnin paloon. Kolmostilanteet voitettiin, mutta se ei lämmitä jos naista ei saada kotiin.

Tappiosta huolimatta Kirittärillä oli edelleen sauma jatkoon. Turnausvoitto ja jatkopaikka ratkesi JoMan ja Kempeleen välisessä viimeisessä ottelussa. Kun JoMa tuli viimeisen kerran lyömään, se olisi tarvinnut kaksi juoksua päästäkseen finaalipeleihin. Jos se olisi tehnyt yhden juoksun, jatkoon olisi mennyt Kirittäret. Mutta kun Kempeleen ulkokenttä piti, niin joukkue matkaa maaliskuun lopussa Lapualle finaalipeleihin. Isot onnittelut altavastaajana turnaukseen lähteneelle joukkueelle!

Finaalipaikan saavuttamatta jättäminen totta kai harmittaa, mutta ehdottoman tyytyväisiä voidaan Kirittärien leirissä olla siitä, että avauspelissä joukkue yltyi jopa erinomaiseen, talven parhaaseen esitykseen. Myös pelinjohtaja Mattias Kitola myönsi jo ennen turnausta, että joukkue tietää omat heikkoutensa tällä hetkellä, mutta niitä ei pystytä korjaamaan muuta kuin pelaamalla isolla kentällä.

Lopputurnaspaikkaa ei tullut, mutta mitä muita ajatuksia päivän peleistä jäi, pelinjohtaja Mattias Kitola?

– Meillä oli kaksi voittoa tavoitteena ja sitä ei tulut. Ei meillä ollut juoksuerot eikä tasurit mielessä – pelasimme voitosta ja sitä emme onnistuneet toisessa pelissä vääntämään. Jos tietäisin mitä siinä viimeisessä pelissä tehtiin vääärin, niin varmaan tekisin monia juttuja toisin. Päällimmäisenä on mielessä tietysti iso harmitus. Joensuu-peliin oli valmistauduttu ja latauduttu hyvin ja pelasimme äärimmäisen hyvän ottelun. Toinen peli ei oikein missään kohtaa syttynyt – kipinöitä oli välillä, mutta ei se syttynyt koskaan liekkeihin. Kaverilla oli muutama paikka, jotka se käytti hyödykseen. Kun joukkue ei ole valmis pelaamaan, niin kyllä silloin syy on valmennuksessa ja pelinjohdossa. Emme saaneet toiseen peliin samoja energiatasoja – 90 % suoritus ei riitä. Kempeleelle kuitenkin onnittelut jatkopaikasta.

– Vaikea miettiä miten päivään tulisi suhtautua. Ensimmäinen peli oli meiltä erinomainen, 2-0 viime vuoden vaikeimmasta vastuksesta – siihen ollaan erittäin tyytyväisiä. Toinen peli taas jätti paljon hampaankoloon. Tästä pitää oppia ainakin se, että 90 % suorituksella emme tee jatkossa mitään. Ehkä se onni seuraa myös paremmin, kun pelataan sata lasissa. Ekassa pelissä näin kävi, toisessa pelissä rajalyönnit menivät niukasti laittomiksi ja tiukat pesäkilvat hävittiin. Selvitetään nyt vielä oliko kyse energiatason hiipumisesta vai mistä.

Talven peleissä hienosti etukentällä pelannut ja tänään ilkeän osuman pallosta reiteensä saanut Jutta Myllyniemi – mitkä ovat mietteet, kun tavoiteltu finaalipaikka jäi saavuttamatta?

– Joensuuta vastaan meiltä oli ehjä peli ja saimme hyvän fiiliksen joukkueeseen. Toiseen peliin lähdimme samalla asenteella, mutta emme vain saaneet riittävää määrää onnistumisia, ja kaveri löi hyvin palloon. Teimme toisessa pelissä paljon omia virheitä ja kotiutukset eivät toimineet. Viimeiseen asti täällä jännäsimme kuinka jatkopaikan kanssa käy, mutta kolmen vuoroparin peleissä sattuu yllätyksiä ja kyllä Kempele jatkopaikan ansaitsi. Finaalipaikan menetys on tietty pettymys, mutta ei se poista meiltä mitään. Voimme edelleen kehittää peliämme talven aikana, vaikka nyt jää pari kovaa matsia kokematta. Pelaamme varmaan vielä maaliskuulla korvaavia harkkapelejä.

– Oma talvikauteni on sujunut hyvin ja olen päässyt terveenä treenaamaan. Paljon on ollut koulua ja elämässä muutenkin kuormaa, mutta hyvin ovat treenit pääsääntöisesti menneet. Tästä on hyvä jatkaa.

#mestareidenmatkassa #liikuntapääkaupunki #jyväskylä #pesis #kirittäret

Lue myös