Draama jatkui, mutta peli-ilo löytyi – Maila-Jussit kaatui kärkiottelussa

 – Otteluraportit, Superpesis, Yleinen

Kirittäret paransi sisäpeliään rutkasti, kun vastassa oli yksi kärkijoukkueista. Ulkopelihäpläilyistä huolimatta SMJ kaatui kovan sisäpelin ryydittämänä komeasti. Mutta draamaa silti riitti.

Jo ennen ottelun alkua molemmilla joukkueilta tuli jobinpostia. Maila-Jussien tärkeä kotiuttaja ja 2-koppari Anni Laakso loukkasi lauantain Manse-pelissä jalkansa niin pahoin, että koko loppukausi on mahdollisesti vaarassa. Iso suonenisku potentiaaliselle mitalijoukkueelle. Nalle Viljanen joutui sairasvuoteelle ja Mattias Kitola hätyytettiin lyhyellä varoitusajalla viuhkaan. Mutta eihän tämä vielä Kirittärien draaman jatkuvuudeksi riittänyt.

Seinäjoki aloitti ottelun näyttävästi luoden heti kärjestä palottoman ajotilanteen. Aino-Kaisa Mantereen lyönti jäi etulukijalle, mutta heitto kotipesään jää vajaaksi ja pallon kiinniotto huolimattomaksi, joten Maila-Jussit päästettiin vähän halvalla 0-1 johtoon. Vaikka pallo tämän jälkeen välillä uhkaavasti pomppikin räpylästä, niin enemmiltä vahingoilta säilyttiin. Omalla sisuvuorollaan Kirittäret teki kaksi ajolähtöä, mutta hieman tahmeiksi jäivät kotiutukset.

2. vuoroparissa kevään sensaatio Sara Kujanen sivalsi 2-jatkeelle painuvan kumuran, joka liiti 2-kopparin räpylän kautta horisonttiin ja Kirittäret siirtyi 2-1 johtoon. Maila-Jussit kuitenkin vastasi heti tasoittavalla, kun lukkari Johanna Karjanlahti löi uransa ensimmäisen kunnarin 2-kulmasta tilanteeksi 2-3. Lisää hönkää pohjalaisten kiukaalle puhalsi huippuvireinen lyöjäjokeri Mantere, joka kumautti 3-jatkeelta kovan mällin. Vain Ella Korpelan loistava haku sai nipin napin estettyä kunnarin, mutta taululla olivat jo lukemat 2-4. Mantereen seuraavan lyönnin jälkeen Susanne Ojaniemi juoksi pallolle ja loukkasi samalla nilkkansa eikä päässyt omin avuin enää kentältä pois. Tämäkös tästä vielä puuttui, saattoi moni katsoja mielessään manata.

Sussen loukkaantuminen ei kuitenkaan lamauttanut kotijoukkuetta, vaan se tuntui saavan vain lisäbuustia tilanteesta. Palottomassa ajolähtötilanteessa Kirittäret otti nopeasti kolme paloa ja antoi puuppolalaisittain hanaa koneeseen. Omalla sisävuorolleen joukkue tykitti viiden pelaajan arsenaalilla peräkkäin viisi juoksua, joista osa toki Seinäjoen ulkopelin avustuksella. Ja isoja apinoita varisi varmaan useammankin pelaajan niskasta. Kirittärille ja 500-päiselle yleisölle Jutin, TJ:n, Vensin, Muikun ja Mäkyn kotiutukset olivat nannaa. Tärkeitä onnistumisia oikeassa paikassa, kone saatiin käyntiin. Maila-Jussit taipui tähän, ja jakso päättyi Kirittärille 7-4.

Venla Karttunen ottaa Johanna Karjanlahden väärää pois
Kuva Arska Kekki

Kirittäret aloitti 2-jakson mallikkaasti. Emma Körkön 2-rajan kierrenäpy oli riittävän pitkä ja kotijoukkue siirtyi 1-0 johtoon. Heti perään Mantere kuitenkin tasoitti pelin ottamattomalla välilyönnillä. Kirittärien toiveita 3 pisteen voitosta herätteli erinomaisen alkukauden pelannut Venla Karttunen, joka punnersi kovalla kumuralla 2-jatkeelta tyhjään kenttään kunnarin. Sara Kujanen vakiinnutti asemaansa Hippoksen uutena lemmikkinä lyöden upeasti keskisaumasta 3-1. Seinäjoen pyristelyt jäivät tämän jälkeen hentoisiksi, ja kun Körkkö pamautti viimeisellä sisävuorolla läpi 3-jatkeelta, niin Kirittäret johti jo 4-1. Emma Sallinen kavensi vielä lopuksi 4-2, mutta sen pidemmälle Seinäjoen eväät eivät tänään riittäneet.

Ottelu oli erinomaisen viihdyttävää pesistä. Komeita lyöntejä, ovelien lukkareiden nappaamia kärpäsiä, tilanteiden vaihteluja – toki myös ulkopelivirheitä tuli molemmille joukkueille, joista sitten rankaistiin. Hyvässä pelissä tosin aina sattuu ja tapahtuu, ja sitä totta totisesti tänään nähtiin.

Kirittärien pelistä voi empimättä todeta, että peli peliltä mennään eteenpäin. Puhdas 3 pisteen voitto yhdestä päävastustajasta on aina kova juttu. Se tuli tiukalla asenteella ja iloisella peli-ilmeellä. Tämän päivän matsi toi laajalla rintamalla onnistumisia myös kokeneemmille pelaajille, joskin nuoren Sara Kujasen siivut tulivat jälleen ratkaisevaan paikkaan: ruuti on kuivaa ja sihti kohdillaan. Kirittäret vei 3-tilanteet 20-12 ja kotiutti 70 % tehokkuudella. Ja se on kova lukema se.

Ruutu-tähti palkittu Ella Mäkelä pelasi kauden parhaan ulkopelin. Varsinkin kaksi polttoa 1-rajanäpyistä huonosta asennosta kotiutustilanteessa olivat yleisölle mieluisaa katsottavaa. Venla Karttunen on pelannut hienon alkukauden ja mennyt fyysisesti viime vuodesta paljon eteenpäin. Ja tulosta syntyy: 2-jakson kunnari oli ottelulle käänteentekevä veto. Emma Körkkö tehoili myös lupaavasti, ja varsinkin kotiutusratkaisut olivat hienoja, vähän uusiakin. 1600 kärkilyönnin haamuraja meni tänään rikki, joten historian kirjojakin tuli vähän käänneltyä. Mari Mantsinen otti useita kärpäsiä, mutta sekoitti ennen kaikkea pohjalaisten lyöntipeliä matalilla syötöillään. Eeva Mäki-Maukola palkittiin jo kolmannen kerran peräkkäin joukkueensa parhaana. Kun käsi käy, jalka kulkee ja lyönnit uppoavat, niin luottopelaaja on avannut kauden uskomattoman hienosti.

Seinäjoelle on iso suonenisku numerolla 4 lyövän Anni Laakson loukkaantuminen. Tulivoimaa jää pois, ja nyt lähes kylmiltään Laakson tontille joutuneen Elise Lähdemäen paikka oli epäkiitollinen. SMJ:n pelinjohtaja Upi Antikaisella riittääkin pohdittavaa, miten Laakson jättämä aukko täytetään. Lukkari Johanna Karjanlahti pelasi erinomaisen ottelun ottamalla ainakin kolme kärpästä Kirittärien etenijöistä. Aino-Kaisa Mantere pelaa kenties parasta kauttaan ja jatkaa sarjan TOP5-kotiuttajana.

Elsa Nyman siirtyi loukkaantuneen Susanne Ojaniemen tilalle yhdeksikköön numerolle 1
Kuva Arska Kekki

Kirittärien alkukauden ykköspyssy Eeva Mäki-Maukola – näytti siltä, että peli piristyy joka koitoksen jälkeen?

– Peli-ilo oli hyvä koko joukkueella, mutta vähän ailahtelevaahan tuo vielä on. Päästettiin kaveri johtoasemaan, mutta sen jälkeen saatiin hyvin juonesta kiinni. Tästä se homma paranee.

Sinulla on ollut henkilökohtaisesti upea alkukausi – olet ollut joukkueen ykköspalkittu joka pelissä…

– Varmaan on ollut paljon siitäkin kiinni, että kentällä on ollut hyviä jalkoja ja on päässyt viemään heitä eteenpäin. Kunnia kuuluu myös etenijöille. Joukkueen peliä pystytään kehittämään aika yksinkertaisissa asioissa. Tänään tuli aika paljon merkkivirheitä. Ulkopelissä oli tänäänkin hieman mustia hetkiä – se kunnari ja vähän muitakin sekoiluja. Pienten asioiden skarppaamisesta tässä on kyse. Kyllä tästä vielä hyvä tulee.

Pelinjohtaja Mattias Kitola, miten ottelu sujui?

– Aamutreenien jälkeen tuli tosiaan tieto, että pitäisi lähteä peliä johtamaan. Olemme talven aikana toki tottuneet siihen, että muutoksia voi tulla nopeasti, joten ei tässä mitään uutta. Sussen loukkaantuminen tuohon ja sitten viedään 3 pistettä, niin kyllähän tämä kova joukkue on. Peli-ilme oli hyvä, olimme valmistautuneet otteluun hyvin. Tiesimme mitä meidän pitää tänään olla pelillisesti ja henkisesti. Pelisuunnitelman mukaan mentiin ja sitä noudatettiin suhteellisen hyvin.

Onnistumisia tuli nyt monellekin pelaajalle..

– Siinä meni se yksi hetki vähän hurmostellessa, mutta oli siinä onnetarkin matkassa kun pallot surrailivat väliin. Silti olen erittäin tyytyväinen siihen, miten Sussen loukkaantuminen kuitattiin. Paloton ajolähtö nollattiin ja siihen kolme nopeaa paloa. Varsinkin Jutta Myllyniemen vapaan mailan kavennus oli erittäin hieno, mikä käänsi homman meille. Paljon oli tänään myös vaihtajilla hyvää.

Kirittärien peliviikko jatkuu perjantaina kotipelillä Joensuun Mailaa vastaan klo 18.

Harvian Jälkilöylyt

Ottelun lehdistötilaisuus

Ottelun huippuhetket Ruutu-palvelussa: https://www.ruutu.fi/video/4094624

Tilastot: https://www.pesistulokset.fi/ottelut/42620

Palkitut

Ottelun SohwitarVenla Karttunen
IEeva Mäki-Maukola
IISara Kujanen
Ruutu-tähti
(ottelun paras ulkopelaaja)
Ella Mäkelä

Otteluraportin tarjoaa

#uuttakohti #liikuntapääkaupunki #jyväskylä #pesis #pesis100 #tunteenpaloja

Lue myös