Kirittäret taas parhaimmillaan veitsi kurkulla – Pesäkarhut riisuttiin kaikista aseista 3. finaalissa

 – Otteluraportit, Superpesis, Yleinen

Kotijoukkueen peli-ilme oli parasta pitkään aikaan ja se nollasi Pesäkarhut hurmosmaisen ulkopelin ja piristyneen sisäpelin avulla.

Mikä kumma siinä oikein on? Syksyn aikana ajoittain hyvinkin ailahtelevasti pelannut Kirittäret pääsee parhaaseensa vasta, kun on tosi kyseessä. Tämä nähtiin jo Mansea vastaan käydyissä välierissä ja samoihin jalanjälkiin on joukkue asettanut askeleensa myös finaaleissa: ensimmäinen täysin ohi-peli, toisesta niukka tappio ja sitten kun sarja on katkolla, niin aletaan pelaamaan lähes kauden parasta peliä. Ja todellakin, kauden parasta ulkopeliä nähtiin tänään kotijoukkueelta. Vaikka vastustajalta löytyy taitoa enemmän kuin yhdeltäkään muulta haastajalta, niin vaihtolyöjät ja kotiuttajat otettiin toinen toisensa perään tylysti niskaotteeseen ja peli vietiin toisella jaksolla lopulta näytöstyyliin.

Pelin alkusävelet ja lähes koko avausjakso oli kuin toisintoa lauantailta. Pesävaihdot olivat molemmille joukkueille vaikeita. Nollatilanne tuotti tuskaa puhumattakaan 3-tilanteiden luomisesta. Kirittäret otti kuitenkin heti 1. tasoittavalla yllätysoton kotiin, kun Ella Mäkelän sopivan pituinen 2-rajanäpy riitti viemään kotijoukkueen 1-0 johtoon. Pesäkarhuille annettiin muutama 3-tilanne, mutta huikealla tasolla suorittanut Kirittärien ulkokenttä pelasi tylysti porilaisten etenijät pois.

Avausjakson tärkeimpiä ulkopelisuorituksia olivat Ella Korpelan ja Eeva Mäki-Maukolan niukat ja maukkaat poltot kotipesään Pesäkarhujen etenijöistä. Venla Karttunen ja Emma Körkkö pysäyttivät lukuisia lyöntejä ja polttivat kilvan etenijöitä pesille.

Toisen jakson avausvuoroparissa Kirittäret siirtyivät 1-0 johtoon heti avausvuoroparissa, kun Siri Eskola täräytti nimikkolyöntinsä väliin ja kapteeni Mäki-Maukola toi kotiin 1-0. Heti Porin tasoittavalla Jutta Myllyniemi masensi Pesäkarhujen sisäpeliä häikäisevällä suorituksella hakemalla Henna Jukan kirvesnäpin ja heittämällä pallon räpylästä syöksyllä 1-pesälle. Urheiluruutukamaa. Ottelun henkinen kulminaatiopiste oli Pesäkarhujen 2. vuoroparin tasoittava, josta Kirittäret otti vastustajan 2-kärjestä lähes peräkkäisillä suorituksilla 3 paloa. Suoritukset toivat lisäbuustia Kirittärien sisäpeliin. 3. aloittavalla kärki rakensi Emma Körkölle palottoman ajolähdön ja vastustaja jäi miettimään: tuleekohan sieltä 2-rajapiiskaa, yrittääkö jatkeelta vai kumuraa väliin? Ei tullut, vaan yllättävä hidastettu 3-rajakääntö, josta Kati Tanhua ehti helposti kotiin.

2-0 tilanteessa kotijoukkueen sisäpeli vapautui entisestään. 3-tilanteita tehtiin lisää ja tiukassa paikassa myös Susanne Kohonen onnistui täydellisesti: pallo 3-luukkuun ja taululle 3-0. Pesäkarhujen tasoittavalla Hippoksen lehtereille asti kuultiin jälleen yksi napsahdus Pesäkarhujen selkärangasta, kun täysin virheettömän ulkopelin pelannut Venla Karttunen päätti esittää yhden kauden komeimmista ulkopelisuorituksista (https://www.ruutu.fi/video/3938802): Emilia Itävalon lyönnistä huikea juoksu, pallo syöksykopilla räpylään ja vielä pisteeksi iin päälle syöksyen etenijän poltto 2-pesälle. Urheiluruutukamaa. Täysin mykistävä suoritus – ja nämähän sytyttävät yleensä lisää omaa joukkuetta ja vaikuttavat täysin päinvastoin vastustajan suorituksiin.

Kun Körkkö iski 4. aloittavalla hermopallon linjaan ja Ella Korpela toi Kirittärille jo 4-0, niin maha taisi olla täynnä niin yleisöllä kuin pelaajillakin. Mutta pelit pitää pelata loppuun asti, sillä saatiinhan siinä vielä yleisönkin kämmenet kostumaan. Pesäkarhut rakensi viimeisellä sisävuorollaan 2-kärjestä palottoman ajolähdön ja Pesäkarhuille annettiin vielä mahdollisuus. Tämäkin osoittautui vain epäluuloisten katsojien harhaksi, sillä painetilanteessa Kirittärien ulkokenttä pelasi tyynen rauhallisesti kaikki 3 Pesäkarhujen kotiutusyritystä pois ja unelma 4. peräkkäisestä mestaruudesta säilyi.

Jo edellä mainittujen sankareiden lisäksi on syytä nostaa esiin pudotuspeleissä ja näissä finaaleissa uudelle tasolle nousseita urheilijoita. Tinja Töyrylä oli eilen siirretty numerolle 5 ja hänellä oli erittäin iso rooli tilanteiden luonnissa sekä kovia hakuja kopparin tontilta. Komeat saumalyönnit menivät järkiään läpi ja etenijät kiittivät. Kati Tanhua pelaa erinomaisia finaaleja. Kentälle menoja tulee paljon nimenomaan kärjen takana ja nämä eivät näy tilastoissa. Susanne Kohonen siirtyi finaaleissa jokeripaitaan, mutta tahti ei hyydy: vaihtolyönnit ovat älykkäitä ja tänään nähty 3-luukun puhkaisu suorastaan hervoton. Ella Mäkelä jatkaa vahvaa ulkopeliä ja Jutta Myllyniemi pelaa viime vuoden tapaan päätä huimaavia finaaleja. Mutta se iso selkänoja, mihin joukkue voi hieman heikoilla hetkillä luottaa, on lukkarimme Mari Mantsinen. Vuoden parasta nähdään taas juuri silloin kun sitä tarvitaan.

https://www.instagram.com/p/CUAqJpWFBZh/

Venla Karttunen, olit tänään yksi Kirittärien loistavan ulkopelin ilmentymiä. Mitä oli mielessä, kun syöksyit sen Itävalon syöksykopin räpylään?

– Äkkiä pesälle ja palo, ei siinä ehtinyt hirveesti miettimään. Tänään oli viimeinen paikka joukkueella näyttää mihin pystytään ja niinhän tämä meni kuin Manse-sarjassakin. Ei sillä ole meille merkitystä meneekö sarja poikki kolmesta vai viidestä ottelusta. Itse olen pelannut varmasti tasaisimman kauteni Superissa tähän mennessä – ei aina ihan superia, mutta ei myöskään ihan huonoa.

Vaatimattomuus kaunistaa.

Ratkaisevan finaalipelin voittaminen ei ole koskaan helppoa, ja tämän sai tänään kokea myös Pesäkarhut. Suorittaminen oli läpi ottelun arkaa, joukkueelle tuli enemmän räpylävirheitä, vaihtolyöjät jäivät pieniksi ja harvoista kotiutusyrityksistä tutut kotiuttajat eivät onnistuneet ohittamaan Kirittärien ulkokenttää. Myös lukkareiden taisto kääntyi tänään selkeästi Kirittärille.

Kirittärien pelinjohtaja Nalle Viljasen tuuletuksista kentällä näki myös, että näillä huikeilla suorituksilla oli kosketuspintaa muuallakin kuin katsomossa.

– Olimme tehneet tarkennuksia niin sisä- kuin ulkopeliinkin ja ne toimivat tänään hyvin. On tämä hieno joukkue! Viikko on aikaa palautella, siirretään se ratkaisu sitten ensi lauantailta 5. otteluun tänne Jyväskylään. Lähdemme hyvällä itseluottamuksella lauantaina Poriin. Jos saamme pidettyä tämän vireen ulkopelissä ja hieman vielä parannettua sisäpeliä, niin kyllä Porin täytyy olla todella kova, jos meinaa meidät voittaa.

Ottelun henkinen hallinta oli eilen Kirittärillä. Viikko joudutaan odottamaan, pystyykö Pesäkarhut kampeamaan 19 vuoden odotuksen tuomat paineet positiiviseksi tekemiseksi kentällä. Jos Kirittäret jatkaa samalla tasolla kuin eilen, Pesäkarhuilta vaaditaan äärimmäisen kovaa suoritusta mestaruuden viemiseksi. Jos se siihen pystyy, mestaruus on ansaittu.

Neljännen Porissa la 25.09. pelattavan 4. finaalin liput tulivat myyntiin sunnuntai-iltana (https://www.lippu.fi/event/pesaekarhut-naisten-superpesis-2021-porin-pesaepallostadion-14137522/). Historiallisen sarjan puoliväliä pelataan – yksikään joukkue ei ole noussut mestariksi oltuaan 0-2 häviöllä sekä välieriä että finaaleja. Kannattaa tulla Poriin selvittämään jatkuuko tämä kierre Kirittärien pelissä.

Lumme Energian Pelinjohtajien haastattelut

Ottelun tilastot: https://www.pesistulokset.fi/ottelut/42320

Ottelun huippuhetket Ruutu-palvelussa (ilmainen): https://www.ruutu.fi/video/3938829

Muualla mediassa

Ottelun palkitut

I, Ottelun SeppäEmma Körkkö
Lumme Energian paras ja energisin sisäpelaajaSusanne Kohonen
II, 360 Palveluiden paras ja yritteliäin ulkopelaajaVenla Karttunen

Otteluraportin tarjoaa:

#yhdessähuipulla2021 #liikuntapääkaupunki #jyväskylä #pesis #elämänenergiaa #otteluraportti #konnekuljetus

Lue myös