Pesäkarhut selätti vaikeat olosuhteet ja Kirittäret – hallitsevan mestarin peli-ilme jäi finaaliavauksessa vaisuksi

 – Otteluraportit, Superpesis, Yleinen

Karmaisevassa läpi ottelun kestäneessä vesisateessa Porin Pesäkarhut pelasi virheittä ja kovalla sykkeellä. Kirittärien finaaliavausta sävyttivät yllättävät ulkopelivirheet ja nuhainen sisäpeli.

Jos pelattiin ikimuistoiset välikerät, niin erittäin vaikeiden keliolosuhteitten kautta saatiin varsin ikimuistoinen alku myös vuoden 2021 finaaleille, kun Kirittäret ja Pesäkarhut aloittivat mestaruuskamppailun Hippoksella. Koko aamun ja päivän jatkunut sade yltyi entisestään pelin aikana, mikä teki ottelusta varsinkin lyöjille vaikean. Märkä pallo ei lentänyt hyvin ja jos keskiosumia ei tullut, sisäpelistä tuli vaikeaa. Myös ulkona märkä pallo ei pysynyt normaalisti kädessä tai räpylässä. Pesille syöksyissä nähtiin harvinaisia 5-6 metrin liukuja.

Kirittäret aloitti pelin hyvin. Porilta otettiin nopeasti palot ja omalla tasoittavalla järjestettiin ajolähtö Emma Körkölle. Hienon ottelun pelannut Porin 3-koppari Henna Juka haki kuitenkin upeasti väliin tippuneen lyönnin ja Kirittärien etsikkoaika meni.

Avausjakson ratkaisu tapahtui 3. vuoroparissa, kun Kirittäret antoi kahden ulkokenttävirheen jälkeen Pesäkarhuille ilmaiseksi takatilanteen. Emilia Linnan kotiutuslyönti upposi hienosti väliin ja jatkoa seurasi. Susanna Puiston erinomainen 2-puolen pussinpohjalyönti jäi myös kenttään. Seuraavaksi koppareiden räpylät vuosivat kahdesti peräkkäin, kun ensin Puiston ja heti perään Eveliina Topparin lyönnit jäivät kenttään. Jakso oli käytännössä ohi, kun taululla oli tylysti 0-4. Kun Pesäkarhut otti heti Kirittärien tasoittavalla sisävuorollaan 3 ykköspaloa, oli jakso käytännössä pelattu.

Toisen jakson alussa sade oli saanut aikaan jo lätäköitä kentän pintaan, ja olosuhteet vain heikkenivät tästä eteenpäin koko ajan. Jakso kuitenkin alkoi Kirittärien kannalta lupaavasti, kun joukkueen 2-kärki rakensi Emma Körkölle ajolähdön kahden palon tilanteessa. Körkkö puhkaisi heti ensimmäisellään 2-sauman ja vei kotijoukkueen 1-0 johtoon. Porin tasoittavalla vuorolla kärki saatiin pelattua pois, mutta kaveri päästettiin tekemään jälleen tilannetta numerosta 4. Puisto onnistui jälleen lyömään ajolähdöstä väliin ja tasoittamaan pelin 1-1.

2. vuoroparissa Eveliina Toppari löi koppareitten eteen ja Pori siirtyi 1-2 johtoon. Seuraavalla vuorolla Pesäkarhujen 2-kärki rakensi tilanteen ja Pinja Arbelius löi ilmapallon 2-saumasta ja vieraille jo 1-3 johdon. Kirittäret onnistui kaventamaan viimeisessä vuoroparissa vastaavalla Körkön lyönnillä 2-3, mutta tämän lähemmäksi ei enää päästy.

Jo avausottelu osoitti, miten suuri merkitys avausjuoksulla on. Kun Pori pääsi avausjaksolla kuskin paikalle, alun pieni hermoilu loppui ja koko joukkue pelasi kovalla itseluottamuksella upean pelin. Kärki meni hyvin kentälle ja kotiuttajat onnistuivat hyvällä prosentilla. Kirittärien sisäpeliä nakersivat monituiset viimeisen lyönnin palot, joista osa menee ilman muuta erinomaisen ottelun pelanneelle Pesäkarhujen lukkari Minttu Vettenrannan piikkiin. Kotiutustilanteet menivät Pesäkarhuille 7-14 ja Körkköä lukuun ottamatta onnistumisia ei tullut. Ulkopelissä tuli muutama ratkaiseva räpylävirhe, mutta tappio menee lopulta nihkeän sisäpelin piikkiin.

Porin kärki pelasi hyvin, varsinkin nuori 17-vuotias Tiia Peltonen oli kärjen vaihtajana erinomainen. Koko kotiutusosasto Pusito – Arbelius – Linna oli myös vahvassa iskussa. Kirittärissä ei hirmuonnistujia ollut, Körkön lisäksi lähelle omaa tasoaan pääsivät Susanne Kohonen ja Mari Mantsinen.

Kirittärien kapteeni Eeva Mäki-Maukola, oliko Kirittärien pelissä havaittavissa pientä väsymystä kovan välieräsarjan jälkeen?

– Joukkueella ei kyllä ollut sellainen tunne, että peli tuli liian äkkiä välieräsarjan jälkeen. Suoritusten laatu oli vain tänään heikompaa kuin porilaisilla. Tuli pieniä virheitä, jotka tällaisissa peleissä olivat sitten lopulta aika isoja. Siihenpä homma tänään sitten ratkesi. Ehkä myös peli-ilme hieman lopahti, kun onnistumisia ei alettu saamaan. Näin ei tietysti saisi tapahtua eli oli kyllä meiltä tänään huono peli. Saamme nyt vähän huilia ja pidemmän valmistautumisen ensi viikonloppuun. Tämä kisa on vielä pahasti kesken, näinhän sitä aloitettiin Manseakin vastaan.

Kirittärien 2-pelinjohtaja Pete Kaijansinkko ei myöskään lähtenyt repimään pelihousujaan avaustappion jälkeen.

– Olosuhteet olivat molemmille samat eli sen taakse ei voida mennä. En silti muista koko urallani vastaavan laisia vesipallo-otteluita ja tästä kärsi myös yleisö. Saatiin peliin hyvä alku ja Emman (Körkkö) hyvästä lyönnistä Henna Juka teki erittäin laadukkaan suorituksen polttamalla etenijän kotiin. Johtojuoksulla on näissä peleissä erittäin suuri merkitys ja kun 3. vuorossa meille tapahtui kaikenlaista, niin ote siirtyi. Kaksi Porin juoksuista tuli kuitenkin erinomaisilla lyönneillä. Pori oli jaksolla selvästi parempi, sitä ei voi kiistää.

– Toisella jaksolla pääsimme johtoasemaan Emman lyönnillä. Meillä oli myös mahdollisuus heti toiseenkin juoksuun, mutta vastustaja haki Emman erittäin hyvä vapaan lyönnin syöksykopilla kiinni. Meiltä oli laatusuorituksia, mutta Henna Juka vastasi kahdesti vieläkin laadukkaammalla suorituksella. Vastustaja oli silti toisellakin jaksolla hieman niskan päällä ja jäimme vähän pieneksi takaa-ajoasemassa.

– Tappiota ei nyt parane miettiä yhtään, vaan on mentävä eteenpäin. Aikataulu on hyvä, sillä nyt saamme alkuviikon hoitaa kroppaa, levätä ja kerätä voimia. Tiistai-iltana käsittelemme tämän pelin ja joukkueen henkisen tilan. Näissä ottelusarjoissa on aina kyse siitä, pystytkö reagoimaan asioihin ja parantamaan omaa tekemistä suhteessa vastustajaan. Uskon tähän joukkueeseen täysin ja siihen, että pystymme aivan varmasti parantamaan, sen osoitti myös välieräsarja. Jos emme pysty parantamaan, silloin Pori yksinkertaisesti ansaitsee mestaruuden.

Hieno osoitus jyväskyläläisten intohimoisesta suhtautumisesta pesäpalloon oli se, että vaikka toivoakaan paremmasta kelistä ei ollut, fanit jaksoivat silti tulla kannustamaan omiaan. Tunnelma Hippoksella jäi silti vaisuksi harmaassa ja sateisessa kelissä.

Joukkueille jää nyt 6 päivää aikaa valmistautua seuraavaan Porissa pelattavaan 2. finaalipeliin. Varsinkin Kirittärille pidempi lepo- ja harjoittelutauko tekee varmasti hyvää.

Lumme Energian Pelinjohtajien haastattelut

Harvian Jälkilöylyt

Ottelun tilastot https://www.pesistulokset.fi/ottelut/42318

Ottelun huippuhetket Ruutu-palvelussa (ilmainen): https://www.ruutu.fi/video/3918434

Ottelun palkitut

I, Ottelun SeppäSusanne Kohonen
Lumme Energian paras ja energisin sisäpelaajaEmma Körkkö
II, 360 Palveluiden paras ja yritteliäin ulkopelaajaMari Mantsinen

Otteluraportin tarjoaa:

#yhdessähuipulla2021 #liikuntapääkaupunki #jyväskylä #pesis #elämänenergiaa #otteluraportti #konnekuljetus

Lue myös