Kirittärien fysiikkaominaisuudet 3: nopeus

 – Superpesis, Yleinen

Fanikatsomon juttusarjan kolmannessa osassa käsitellään etenemistä.

Pesäpallossa huipuilta vaaditaan erinomaisia voimaominaisuuksia heitoissa, lyönneissä ja etenemisessä. Fanikatsomo analysoi 3-osaisessa juttusarjassa yhdessä Nalle Viljasen kanssa Kirittärien pelaajien talven fysiikkatestien tuloksia ja pohdimme mitä absoluuttiset voimatasot merkitsevät lajitehokkuuden kannalta. Tässä juttusarjan viimeisessä osassa käsittelemme nopeutta.

Pesäpallo pitää nähdä lyöntipelin lisäksi myös yhtä lailla etenemispelinä, sillä pesäpallo on mitä suurimassa määrin myös ’aikapeli’. Lyöjillä on toki tärkeä tehtävänsä, mutta lyöjien tehtävää helpottaa olennaisesti, mitä nopeammin etenijät liikkuvat pesien väleillä. Tällöin vastustajan ulkokentällä on vähemmän aikaa polttaa etenijä pesälle. Jos ulkokenttä pelaa liian kaukana, niin huippuetenijä voittaa pesänvälin usein huonollakin lyönnillä.

Etenemisnopeuden lisäksi onnistuneeseen kentällemenoon, pesävaihtoon tai etenijän mahdollisuuteen tuoda juoksu liittyy erittäin paljon myös muita muuttujia. Lopputulokseen vaikuttaa myös kuinka kaukana etenijä uskaltaa menopesältä kärkkyä (1- ja 2-tilanteet), etenijän kyky lukea lyöntiä, lyönnin onnistuminen, ulkokentän toteuttaminen sekä pelinjohtajan ja mailamiehen toiminta – edetäänkö merkistä vai vapaalla lyönnillä. Myös etenijän kyky tehdä nopeita, rohkeita ja röyhkeitä ratkaisuja jokaisella pesävälillä korostuu.

Mutta kaikkein tärkein ominaisuus huippuetenijällä on nopeuden lisäksi se, miten hän lähtee pesiltä. Eli kärkkymisen lisäksi, miten hän reagoi syötön irtoamiseen lukkarin kädestä. Esimerkiksi 3-pesältä lähtöä voidaan verrata pikajuoksijan lähtöön. Huippunopea etenijä voi hävitä jopa 0,3 sekuntia pelkästään huonollalähdöllä ja tämä on naisten pesiksessä nopeilla etenijöillä yli 2 metrin matka. Hyvältä etenijältä nähdään toisinaan myös itsenäisiä pesiltä karkaamisia, jos ulkokenttä tarjoaa siihen mahdollisuuden. Tämä edellyttää etenijältä poikkeuksellisen hyvää ja nopeaa pelinlukua, itseluottamusta ja rohkeutta tehdä nopeita ratkaisuja.

Kuva Foto-Antti / Jyrki Röppänen

Etenijän tehtävänä on edetä pesävälit yksi kerrallaan lyöjän avustuksella aina kotipesään asti. Monesti pelaajat puhuvat myös siitä, kuinka he tietävät minkälainen lyönti ’riittää’ omalle etenijälle tietylle pesävälille tai kotitaipaleelle. Tutut ja hyvät etenijät tuovatkin lyöjälle lisää varmuutta omiin lyöntiratkaisuihin niin vaihdoissa kuin kotiutustilanteissa. Puhutaankin usein hyvistä lyöjä/etenijä -tutkapareista.

1- ja 2-tilanteissa etenijän kärkkymiskyky/rohkeus vaikuttaa erittäin paljon pesävaihtojen onnistumiseen. Jopa n. 8 metriä otettu ennakko menopesältä vähentää pesäväliin käytettävää aikaa useilla kymmenyksillä. Hyvällä lähdöllä (rohkeudella kärkkyä sekä miten etenijä reagoi syöttöön) siis hieman hitaampikin pelaaja voi edetä pesävälin nopeammin kuin perusnopeudeltaan nopeampi pelaaja, joka ei uskalla kärkkyä yhtä rohkeasti. Hyvällä kärkkymisellä pystytään siis nopeuttamaan paljon enemmän pesäväliin käytettävää aikaa kuin oman juoksunopeuden kehittämisellä. Jos erittäin nopea etenijä osaa myös kärkkyä hyvin, siinä meillä on huippuetenijä.

Kirittärillä on eittämättä yksi kauden 2021 etenemisvoimaisimpia joukkueita. Kirittäret tutkii enemmän pesätilanteiden pesien välien kuin pelkkiä nopeustestien aikoja. Kirittärille jokainen peli on tietynlainen testi, josta puretaan kaiken muun tiedon lisäksi etenemisajat pesien väleiltä käyttäen apuna Aku Kettusen kehittämää ePesis-ohjelmaa. Esimerkiksi Kati Tanhuan 30 m testitulos on parantunut v. 2020 kaudesta 0,10 sekuntia, mutta pesien väleillä on tullut n. 0.25-0,30 sekunnin parannus pesävälistä riippuen.

Kirittärien 30 m testien kärjen järjestys keväältä oli seuraava:

  1. Kati Tanhua 4.19
  2. Elsa Nyman 4.20
  3. Emma Körkkö 4.22

Eri pesäväleillä alkukauden peleissä järjestys on ollut seuraava (tulokset poimittu ePesiksestä ja yksittäisiä aikoja):

  • 1-2 pesien väli
    1. Kati Tanhua 4,08
    2. Eeva Mäki-Maukola 4.08
    3. Ella Korpela 4.16
  • 2-3 pesien väli
    1. Susanne Kohonen 3.86
    2. Emma Körkkö 3.94
    3. Jutta Myllyniemi 3.94
  • Kolmoselta kotiin
    1. Ella Korpela 5.22
    2. Viivi Partanen 5.23
    3. Kati Tanhua 5.24

Joukkue pelaa välillä kahdella etenijäjokerilla, minkä lisäksi yhdeksiköstä 6-7 pelaajaa pystyy myös etenemään erinomaisesti. Etenemisessä juuri pesiltä lähtöihin on kiinnitetty erittäin paljon huomiota talvi- ja kevätkauden harjoittelussa. Tämä tarkoittaa käytännössä paljon nopeusharjoituksia pelinomaisesti eli lukkarin ja ulkopelin heittely on mukana harjoituksissa.

Juttu on julkaistu ensimmäisenä Kirittärien Fanikatsomon Facebook-ryhmässä https://www.facebook.com/groups/kirittaretfanit/

Juttusarjan aiemmat osat:
https://www.kirittaret.fi/kirittarien-fysiikkaominaisuudet-1-heittovoima/
https://www.kirittaret.fi/kirittarien-fysiikkaominaisuudet-2-lyontivoima/

#yhdessähuipulla2021 #liikuntapääkaupunki #jyväskylä #pesis #elämänenergiaa #kirittäret #kirittärienfanikatsomo

Lue myös