Naisten superpesiskauden ennakkoarviot julki!

 – Superpesis

Neljän joukkueen tavoite Suomen mestaruus, mutta Kirittäret on naisten superpesiskauden vahva ennakkosuosikki!

Lähde: Pesäpalloliiton tiedotus

Naisten Superpesiksen ennakkolähetys Ruudussa: www.ruutu.fi/video/3857341
Naisten superpesiskauden 2021 ennakkoarviot: www.pesis.fi/wp-content/uploads/2021/05/NSU-paketti-2021.pdf

Kolme edellistä Suomen mestaruutta voittanut Kirittäret Jyväskylästä lähtee pelinjohtajien papereissa paalulta myös alkavaan kauteen naisten Superpesiksessä. Kirittärien lisäksi pelinjohtaja-arvioiden kolme seuraavaa – Pesäkarhut Porista, Manse PP Tampereelta ja Lapuan Virkiä – ilmoittavat tavoitteekseen mestaruuden.

Jyväskylässä on 2000-luvulla jääty vain kahdesti ilman naisten pesäpallon SM-mitalia ja juhlittu 11 kertaa mestaruutta. Viimevuotiseen nähden Kirittäriä vahvistavat vuoden naispesäpalloilija 2017 Susanne Kohonen sekä kovakätinen koppari, lopullista läpimurtoaan sarjan huipulle tekevä Tinja Töyrylä. Kun lähtijäpuolella on ainoastaan uransa lopettanut Camilla Kirsilä, pelinjohtaja Jussi ”Nalle” Viljanen pääsee tavoittelemaan 10. mestaruuttaan viuhkassa hurjalla kokoonpanolla. Lisäksi seuralla on Talent-joukkue Ykköspesiksessä haastajineen.

– Joukkueesta löytyy monipuolisuutta sisäpeliin, myös vahva kakkoskärki ja heittovoimaa ulkopeliin. Roolitus korostuu niin sisä- kuin ulkopelissä. Pelipaikoista on kilpailua, pelinjohtaja Viljanen kiittelee.

Pelinjohtajien ennakkoarvioita naisten Superpesiksestä julkaistiin Ruudun makasiiniohjelmassa www.ruutu.fi/video/3857341 maanantaina.

Pesäkarhuissa alkaa uusi aikakausi

Pesäkarhuissa koittaa uusi aika, kun Jarkko Pokela korvaa ykköspelinjohtajana kaudesta 2014 toimineen Sami Österlundin. Susanne Kohonen siirtyi Kirittäriin ja 11 SM-mitalia voittanut seuraikoni Milla Oksa ripusti räpylänsä naulaan, mutta joukkueessa riittää silti sarjan eliittiin kuuluvia pelaajia.

– Ykköskärkemme kokonaisuudessaan kestää vertailua koko sarjassa. Terveinä meidän pitää pysyä, kesän pelirytmissä tarvitaan järkevää harjoittelua. Meidän täytyy oppia pelaamaan päivä päivältä paremmin oman pelitavan mukaisesti, Pokela korostaa.

Viime syksynä Manse PP vei verbaalista sanailuakin sisältäneen välieräsarjan Pesäkarhuja vastaan, mutta loppuottelussa Kirittäret oli selvästi parempi. Nuoret vahvistukset Lina Olenius, Sylvi Pellonperä ja Ella Reiman kuuluvat vahvoihin tulevaisuuden lupauksiin, Elli Kattelus puolestaan tuo laajuutta lautaselle.

– Viime kautta nopeampi joukkue meillä on kokonaisuutena, mikä antaa sisäpeliin uusia variaatioita. Hyviä ulkopelaajia löytyy yhdeksikön ulkopuoleltakin, joten mahdollisuuksia aukeaa tiiviissä ottelutahdissa. Peliä pitää kehittää kriittisesti läpi kauden, jotta voimme syksyllä vain nauttia matkasta, pelinjohtaja Markus Wirzenius tietää.

Roihuttaret tavoittelee pudotuspelipaikkaa

Mitalikolmikon takana haastavat vahvimmin Etelä-Pohjanmaan joukkueet Lapuan Virkiä ja Seinäjoen Maila-Jussit. Virkiän viuhkan ottaa Jussi-Pekka Tanskasen sairausloman ajaksi Niina Sippola, joten naisten Superpesis saa Pesä Ysien Sarita Heikkisen lisäksi toisenkin naispelinjohtajan. Seinäjoen Maila-Jussit on jo kolkutellut välierien portteja, mutta niiden avautuminen on tiukassa myös erinomaista työtä tehneen pelinjohtajan Antti Kuusiston kolmannella kaudella.

– Pääsimme jatkamaan pelin kehittämistä viime vuoden päälle, kun joukkue pysyi hyvin kasassa. Kaaripeliä ja etenemistä olemme työstäneet ahkerasti harjoituskaudella, ja sen uskon olevan kesällä yksi meidän vahvuuksistamme. Meillä on viime kaudelta toimiva sapluuna ulkopeliin, jota olemme edelleen kehittäneet, Kuusisto sanoo.

Seurahistoriansa toiselle naisten superpesiskaudelle tähyävä Joensuun Maila nousee ennakkoarvioissa jo viime syksynä viidenneksi yltäneen Hyvinkään Tahkon yläpuolelle.

– Vahvuutemme sisäpelissä on eteneminen yhdistettynä taitaviin vaihtotilanteen purkajiin. Joukkueesta löytyy sopivassa suhteessa fyysistä suorituskykyä ja peluriluonteita, näkee uusi pelinjohtaja Jouni Oja-Lipasti.

Kahdeksan parhaan joukkoon on tunkua. Viimeisellä pudotuspelipaikalla keikkuu kahdeksan kertaa peräkkäin pudotuspeleihin yltänyt Kempeleen Kiri, mutta heti yhdeksäntenä vaanii sarjanousija, vahvan valmistautumisensa myötä huomiota herättänyt Roihuttaret Helsingistä.

– Tavoitteemme on pudotuspelipaikka. Siihen pääsemme, kun joukkue pysyy terveenä, pelaamme tasaisen kauden ja pysymme pelillisesti omalla tasollamme. Lisäksi yksi teema on oman pelin kehittäminen läpi kauden, yllättäjäksi povatun Roihuttarien pelinjohtaja Tommi Nevala toteaa.

Sarjajärjestelmä on erityisen raaka alkavalla kaudella, kun naisten Superpesiksen joukkuemäärä pudotetaan takaisin 12:een pesäpallon juhlavuodelle 2022. Raumalaisen Feran kohdalla tie vie parhaimmillaan pudotuspeleihin ja pahimmillaan superpesiskarsintaan. Siilinjärven Pesis, Pesä Ysit Lappeenrannasta ja Mynämäen Vesa ovat pelinjohtajien papereissa todellisella vaaravyöhykkeellä sarjapaikan suhteen.

Huippuyksilöitä joukkueiden menestyksen takana

Superpesis on ylivoimaisesti Suomen suosituin naisten palloilusarja. Kun poikkeusaika hellittää, luvassa on takuulla hieno kausi. Joukkueiden lisäksi sarjasta löytyy useita mielenkiintoisia pelaajia seurattaviksi.

Nuorten pelaajien kohdalla vasta 17-vuotias Johanna Pirskanen siirtyi kasvattajaseurastaan Siilinjärveltä Joensuun Mailaan ja hakee todellista läpimurtoa. Camilla Höglund puolestaan debytoi Superpesiksessä Roihuttarien paidassa ja kankaanpääläislähtöinen Tiia Peltonen saa lisää vastuuta Pesäkarhuissa. Oma lukunsa on vasta 18-vuotias Kirittärien Venla Karttunen, joka on voittanut kolmen kauden aikana kolme naisten Suomen mestaruutta ja valittu kahdesti vuoden tyttöpesäpalloilijaksi.

Emma Körkkö jatkaa hulppeaa tarinaansa Kirittärissä. Saman seuran paidassa huipulle noussut kaksinkertainen vuoden lukkari Mari Mantsinen arvioidaan yhä vahvemmin sarjan parhaaksi lukkariksi. Etukentällä Manse PP:n Ida Lähde ja koppariosastolla Kirittärien Ella Korpela kuuluvat sarjan eliittiin.

Kotiutusosastolla hätyytellään jo kaikkien aikojen tilastojen kärkisijoja. Pesäkarhujen Susanna Puisto (24+594=618) on kivunnut lyöjätilastossa seitsemänneksi ja Virkiän Janette Lepistö (33+502=535) vain seitsemän kauden aikana jo kärkikymmenikköön. Kautta aikain etenijätilastossa Manse PP:n Virpi Hukka (461) on päässyt takaisin tositoimiin ikävän loukkaantumisen jäljiltä ja nousee kymmenen kärkeen alkavalla kaudella.

Naisten Superpesiksen sarjakausi käynnistyy kesäkuun alusta. Otteluohjelma löytyy Superpesiksen nettisivuilta.

#yhdessähuipulla2021 #liikuntapääkaupunki #jyväskylä #pesis #elämänenergiaa #ruutu #superpesis #kausiennakko2021

Lue myös