Vielä viikko H-hetkeen – kapteeni Eeva Mäki-Maukolan mietteitä fanien odotuksia täynnä olevasta kaudesta

 – Superpesis, Yleinen

Kirittäret on nostettu naisten Superpesiksen ylivoimaiseksi ennakkosuosikiksi kaudelle 2021. Fanin syvintä sykähdyttävä, mieltä herkistävä ja toivottavasti päätyyn asti menevä kausi on taas meillä kaikilla edessä.

Ennustaminen on tunnetusti vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden. Asiantuntijat pohtivat, mediat analysoivat ja some spekuloi. Näinhän se kausi aina alkaa. Mutta Jyväskylässä innokkaimpia faneja on kuulemma pitänyt jo sitoa puuhun kiinni, etteivät lähtisi Hippokselle ennen aikojaan.

Kirittäriä kannustavan ja vähemmistäkin asioista innostuvan pienen ihmisen on todellakin vaikea pitää jalat maassa ainakin kauden tässä vaiheessa. Varsinkin kun tiedossa on, että Hippokselle juoksee tänä kesänä yksi kaikkien aikojen kovimmista naisten pesäpallojoukkueista, mitä lajin historiassa on nähty. Tämä sikermä on aivan pakko nähdä livenä myös monen muun, jotka eivät ole pesäpallosta vielä innostuneet.

Mitähän sitä nyt voisi odottaa joukkueelta, jossa on 8 Itä-länsipelaajaa, 2 Vuoden naispesäpalloilijaa, moninkertaisesti palkittu pelinjohto ja alla kolme Suomenmestaruutta? Pelinjohtajien kausiennakossa oli hienoa havaita, että on siellä mukana sentään yksi huumoriveikko, joka ennusti Kirittärien kauden sijoitukseksi 4. Muiden papereista löytyikin vain pelkkiä ykkösiä.

Hurmoshenkiset fanit on silti hyvä palauttaa maan pinnalle: mestaruus ei tulisi olla meillekään pelkkä itsetarkoitus, vaan pitkän kehitysprosessin mahdollinen tulema. Kevään aikana Fanikatsomon haastatteluissa esiintyneistä urheilijoista yksikään ei maininnut kauden tavoitteeksi mestaruutta, vaan halun tehdä tukevasti töitä kehittyäkseen pelaajana. Tämä erottaa meidät tavalliset pulliaiset lajinsa parhaista.

Julmettuja odotuksia on toki ilma sakeana, mutta palan painikkeeksi ja liiallisen hötkyilyn vaimentamiseksi on asiallista kuunnella yhtä pääosan esittäjää. Meidän lajihörhöjen ja pesisromantikkojen onneksi saamme nautiskella taas koko pitkän suven huippu-urheilijoista, joiden räpylät ovat odotetusti tanassa, mutta jalat tukevasti maan pinnalla. Fanikatsomo tavoitti Kirittärien kapteeni Eeva Mäki-Maukolan viikko ennen kauden alkua.

2021 Kapteeni Eeva Mäki-Maukola, kuva Foto-Antti

Minkäslaista kutinaa siellä joukkueen sisällä on näin viikko ennen kauden starttia?

– No arvaat varmaan. Päällimmäinen ajatus varmastikin kaikilla on, että kyllä on kauan odotettu! Muiden pelaajien kanssa kun olen jutellut, niin kyllä kova on hinku Hippokselle. Pitkä ja rankka harjoituskausi on takana, joten onhan se mahtavaa päästä ulosmittaamaan mitä on talven aikana saatu aikaiseksi.

Koronakausi on taas edessä. Poikkeaako nyt alkava sarja pelaajan näkökulmasta jollakin tapaa viime kaudesta?

– Pelaajien hygienia-asenne on aivan sama kuin vuosi sitten: kasvomaskit, käsidesit, vältä isoja joukkoja jne. Treenien osalta ollaan kuitenkin käytetty esimerkiksi samoja palloja, mutta ei olla käsi kädessä kuitenkaan kiinni. Käymme normaalisti kaupoissa ja syömme toisinaan ulkona, mutta varovaisuus kaikkeen tällaiseen on kaikille syvään iskostettu.

Olette varmaan keskustelleet joukkueen kanssa paljonkin tulevasta kaudesta. Minkälaisia pelillisiä tavoitteita joukkue on itselleen asettanut?

– Pidimme juuri viime viikolla palaverin tulevasta kaudesta, jossa jaoimme runkosarjan neljään osaan ja asetimme siinä joukkueelle tietyn pistetavoitteen. Kriteereinä olivat vastustajien kovuus ja ottelurasite. Siinä päädyttiin siihen, että tavoitteena on runkosarjan voitto ja pudotuspelien kautta Suomenmestaruus. Ei enempää eikä vähempää. Paraatimarssia tästä ei silti odoteta – ei tarvita kuin yksi huono sisä- tai ulkovuoro, niin peli voi kääntyä. Jos muistelee taakse päin esim. kautta 2019, niin olimme vasta kolmas runkosarjassa, mutta venyimme silti mestaruuteen. En usko, että joukkue ottaa paineita siitä, ettemmekö voisi hävitä kauden aikana yhtäkään peliä. Se on hölmö pelkotila. Hyvä puoli tappioissa on se, että ne kasvattavat. Virheet analysoidaan todella tarkasti, jotta vastaavaa ei pääse enää tapahtumaan.

Kun ajatellaan lähtökohtia tulevaan kauteen, niin lähtökohtaisesti kovimmat haastajat lienevät ne tutut Lapua, Pori ja Manse?

– Kylläpä se näin on. Joukkueet ovat muuttuneet jonkin verran, mutta en usko sen vaikuttavan heidän kokonaissuoritukseensa. Porilla ja Lapualla pelinjohto on tietty vaihtunut, mikä tuo varmaan uutta ilmettä heidän pelaamiseensa. Se on myös meille tietynlainen haaste. Poria vastaan odotan innolla pelejä, kun pelasimme 2019 kovan finaalisarjan, mutta viime vuonna emme kohdanneet lainkaan. Keskipalkista haastavia vastustajia voivat olla ainakin Seinäjoki ja ehkä Hyvinkää.

Sarjassa pelaa tänä vuonna ennätykselliset 13 joukkuetta. Kun olet läheltä seurannut talven ja kevään harkkapelejä, niin minkä joukkueen nostaisit kauden yllättäjäksi?

– No on kyllä pakko nostaa Roihuttaret tähän yllättäjän asemaan. Pelasimme heitä vastaan suht tiukan pelin talvella hallissa ja he ovat haastaneet hyvin muitakin kärkijoukkueita. He pelasivat hyvin, joten uskon heidän pärjäävän nousijajoukkueena totuttua paremmin myös alkavalla kaudella.

Jos ajatellaan Kirittärien kovaa tusinaa, niin kenen pelaajan haluaisit tässä kohtaa nostaa esiin kauden ehkä suurimpana yllättäjänä suurelle yleisölle? Kuka on ottamassa suurinta kehitysaskelta urallaan?

– Tuohon on pakko vastata, että Tinja Töyrylä. On pelannut ihan sairaan hyvän talvikauden. On erittäin kova vahvistus meidän ulkokenttäämme ja on ollut myös sisäpelissä todella kova isolla numerolla. Uskon, että hänelle on tulossa uransa paras kausi tänä vuonna.

Kirittärien joukkueen ylivoimaisuutta on hehkutettu mediassa viime viikkoina. Missä näet kapteenina joukkueen kovimmat vahvuudet?

– Monipuolisuus on valttimme. Kaikki pystyvät etenemään, vaikka eivät kärkietenijöihin kuulukaan ja pystyvät vaihtamaan tai tarvittaessa lyömään kotiin. Luotto on kova joka pelaajaan!

Haastattelu on julkaistu ensimmäisenä Kirittärien Fanikatsomon Facebook-ryhmässä https://www.facebook.com/groups/kirittaretfanit/

#yhdessähuipulla2021 #liikuntapääkaupunki #jyväskylä #pesis #elämänenergiaa #kausiennakko #kirittärienfanikatsomo

Lue myös