Otteluraportti 4. välierä 12.09. Lapua – Kirittäret 0-1 (1-4, 4-4)

 – Otteluraportit, Superpesis, Yleinen

Kirittäret punnersi 18. kerran finaaleihin 2000-luvulla – Lapua putosi jo 3. vuotena peräkkäin välierissä

Välieräsarja oli tänään ensimmäistä kertaa katkolla Kirittärille, kun 2000-luvun mahtiseurat Virkiä ja Kirittäret iskivät yhteen Lapuan Lukkarilassa. Vierasjoukkue kesti katkaisupelin paineet ja vei 2-jakson jännittävien loppuvaiheiden jälkeen ottelun 0-1 (1-4, 4-4) ja samalla koko ottelusarjan voitoin 3-1. Tänään varmistunut mitali on peräti seuran 19. naisten pääsarjatasolla 2000-luvulla.

Kirittäret oli latautunut peliin erinomaisesti. Omalla ulkovuorolla Lapuan kärjestä otettiin nopeasti 3 paloa 1- ja 2-pesiltä. Omaan sisäpeliin joukkue sai unelma-alun, kun ensimmäisenä lyömään tullut Ella Korpela pamautti heti ensimmäisellä lyönnillään koppareiden välistä pallon maisemaan ja kiersi itse kunnarin. Teinitähti Viivi Partanen jatkoi heti perään häikäiseviä pelisuorituksiaan lyömällä 2-puolelle väliin ja peli oli jo 0-2 ennen kuin hitaimmat ehtivät edes kissaa sanoa. Koko jakso oli hyvin Kirittärien hallinnassa, vaikka Janette Lepistö pääsikin kaventamaan 2. vuoroparissa tilanteeksi 1-2. Jokeripakasta Eveliina Rantonen ja Siri Eskola löysivät jatkossa riittävästi tilaa välilyönneilleen ja Kirittäret karkasi jaksovoittoon 1-4.

Lapua oli avausjakson hento ja ujo mailassa, kun taas Kirittäret pelasi rennon päättäväisesti ja venyi myös ulkokentällä huippusuorituksiin. Toisen jakson aluksi näytti, että osat ovat vaihtuneet täysin. Ensin Kirittäret antoi heti kärjestä harmittavasti kaksi varsin turhalta tuntunutta paloa. Virkiän tultua lyömään näkyi heti avauslaakista, että nyt on tultu tappelemaan tosissaan ainakin aluksi jaksovoitosta. Lyönnit olivat napakoita, oikein suunnattuja ja myös tehokkaita. Joukkue nakutti heti avausvuorollaan 3 juoksua, joista yksi tosin Kirittärien ulkokentän avustuksella.

Kirittäret aloitti myös toisen vuoroparin masentavasti kahdella palolla, kunnes 2-kärki sai viimein luotua yhden 3-tilanteen. Siitä Siri Eskola upotti kumuransa komeasti väliin kaventaen tilanteeksi 3-1. Tasoittavallaan Virkiä rakenteli yhden palon ajolähdön Janette Lepistölle ja sitten nähtiin Kirittäriltä jälleen yksi järkyttävän kova suoritus tiukassa paikassa. Huikean ottelun pelannut Camilla Kirsilä haki pitkän juoksun jälkeen Lepistön välilyönnin kopiksi aivan kentän pinnasta.

Kirittärien kärki onnistui vihdoin 3. vuoroparissa luomaan palottoman ajolähdön Emma Körkölle, jonka viimeinen sivallus upposi komeasti väliin ja tilanne oli 3-2. Isku oli selvästi päällä, vaikka kaksi seuraavaa ajolähdön purkua ei onnistunutkaan. Sitten nähtiin ottelun ratkaisseet suoritukset pelaajalta, jolta moni ei niitä juuri tässä kohtaa odottanut. Ella Mäkelä nousi upeasti jyväskyläläisten sankariksi näyttämällä, miksi hän alkukaudesta jopa johti sarjan lyöjätilastoa. Ensin aivan ottamaton kova välilyönti ja heti perään 2-puolen hidastettu, jossa Lapuan ulkokenttä haparoi sen verran, että vieraat kipusivat 3-4 johtoon.

Seuraava Kirittärien gamesaver tuli Lapuan tasoittavalla, kun Venla Karttunen nappasi ajolähtötilanteessa etukentältä mahtikopin Lepistön lyönnistä ja poltti etenijän kotiin. Kun Kirsilä otti vielä yhden tärkeän kopin tyhjentäen kentän Lapuan etenijöistä, mentiin viimeiseen vuoropariin.

Kirittärien viimeinen isku jäi pahasti suutariksi, vaikka yksi ajolähtö saatiinkin aikaiseksi. Lapua pelasi veitsi kurkulla viimeisen sisävuoronsa, mutta Lepistö onnistui jälleen kerran kovassa paikassa tasoittamaan jakson. Iina Lehtiselle järjestettiin vielä uusi ajolähtö, jonka kotiutusyrityksen Kirittärien kakkosspalkittu Ella Mäkelä haki kopiksi. Emma Körkkö heitti 2-pesälle viimeisen palon ja jyväskyläläiset pääsivät juhlimaan kauden 2020 finaalipaikkaa.

Tämän vuoden välieräsarja ei noussut aivan joukkueitten välisten kovimpien klassikkojen tasolle. Viimeisen pelin toiselle jaksolle saatiin vihdoin sitä tuttua sähinää, mitä näiden joukkueiden kohtaamisissa on parhaimmillaan nähty vuosien saatossa. Virheitä tuli molemmille, mutta myös loistokkaita yksilösuorituksia. Tilanteet vaihtelivat ja jakso säilyi tasaisena ja jännittävänä aina päätuomarin viimeiseen vihellykseen asti.

Koko ottelusarja ratkesi lopulta Kirittärien vahvempaan materiaaliin ja henkiseen kanttiin tilanteissa, joissa sitä eniten kysyttiin. Hyvänä esimerkkinä ensin mainitusta voidaan nostaa esiin Kirittärien 2-kärjen pelaaminen. Kun se on monissa peleissä jäänyt melko lailla statistin rooliin, niin tänään se nousi ratkaisemaan usean naisen voimalla otteluvoittoa jyväskyläläisille. Eikä siinä tarvittu edes Laura Toikkasen apuja, joka on 2-kärjen avaajana ollut läpi kauden joukkueensa avainpelaajia. Henkisen kantin pitävyys puolestaan kulminoitui lukuisina mahtisuorituksina tiukoissa paikoissa niin ulko- kuin sisäpelissä. Kirittäret oli parempi ja ansaitsi finaalipaikkansa.

Finaalipaikan varmistumisen lisäksi ilta oli samalla myös ikimuistoinen monelle Kirittärien pelaajalle. Jutta Myllyniemi, Ella Mäkelä, Eveliina Rantonen, Viivi Partanen ja Kati Tanhua pääsivät paikan päällä juhlimaan uransa ensimmäistä naisten SM-mitalia. Kotona samaan juhlaan yhtyivät varmasti myös tänä kesänä Kirittärien paitaa hienosti kantaneet Elsa Nyman ja Ronja Salmela. Kova työ on palkittu ja yksi unelma saavutettu – nyt jäädään vielä jännittämään mitalin lopullista väriä.

Ottelussa oli tänään tasan tusinan verran sankareita, pelinjohtoa, valmennusta ja taustavoimia unohtamatta. Eniten suosionosoituksia Kirittärien äänekkäässä kannustusjoukossa nostattivat kuitenkin lähes täydellisen pelin pelanneet ykköspalkittu Ella Korpela, Ella Mäkelä ja Camilla Kirsilä. Korpelalta ollaan nähty taas välierissä sitä hetken kadoksissa ollutta tutun retvakkaa ja röyhkeää lyöntipeliä, mihin kesän aikana ehdittiin tottua. Ella Mäkelälle ei ole liiemmin kotiutusyrityksiä tarjoutunut sen jälkeen, kun hän siirtyi jo heinäkuussa jokeripaidasta joukkueen sieppariksi. Tänään Mäkelältä nähtiin niin upeita siivuja, että vastuuta varmaan tulee myös finaaleissa. Camilla Kirsilä lupasi jo heinäkuussa Fanikatsomon haastattelussa, että hän tulee olemaan kovimmillaan sarjan ratkaisupeleissä. Liekö alkuviikosta julkaistu Camin ensisingle antanut naiselle lisänostetta, mutta komeita vaihtolyöntejä ja upeita pelastuksia räpylässä nähtiin. Erityisesti Mäkelä ja Kirsilä ovat olleet pudotuspeleissä välillä kovankin pommituksen kohteina, joten näin kovien esitysten perusteella voi väittää, että hermot on selvästi jätetty narikkaan loppupelien ajaksi.

Lapuan leirissä pettymys oli ymmärrettävästi suuri heti pelin jälkeen ja kyyneleet valuivat monelta pelinaiselta, kun kauden tavoitteeksi asetettu mestaruus jäi tällä kertaa vain haaveeksi. Virkiän paidassa tänään onnistuivat parhaiten aina mailan varressa vaarallinen Janette Lepistö sekä läpi koko sarjan hienosti pelannut Kaisa Peräaho.

Ella Korpela, päätit sitten ratkaista avausjakson heti ekalla lyönnillä. Oliko tuo kunnariveto kuinka harkittu?

– No en kyllä varsinaisesti lähtenyt kunnaria lyömään. Keskelle kyllä yritin, mutta lyönti lähti kantamaan ja sinnehän se sitten koppareitten väliin upposi, ilmeisesti aivan takarajalle.

Sarja tuntui olevan hyvin teidän hallussa tuon välierien avaustappion jälkeen ja oma loistovire näyttää sopivasti löytyneen juuri näihin kauden tärkeimpiin peleihin?

– Kyllä tämä sarja ratkesi siihen, että koko ulkopelimme toimi suurelta osin erittäin hyvin. Tiukoissa paikoissa ei annettu kaverille juoksuja ja kotiuttajat olivat kovia tarvittaessa. Oma vire on tosiaan löytynyt hyvään aikaan. Taustalla on varmasti riittävä lepo. En ole lyönyt lainkaan harkoissa viime päivinä, joten josko nuo hyvät lyönnit löytyivät sieltä.

Nalle Viljanen, mihin tämä välieräsarja lopulta ratkesi?

– No ennen kaikkea siihen, että pystyttiin ekan hävityn välieräpelin jälkeen nostamaan tasoamme. Viimeisessä kolmessa voitokkaassa pelissä pelasimme vain kaksi hieman heikohkoa jaksoa – kuten tänään toisen jakson. Ulkopeli meillä on pääsääntöisesti toiminut erittäin hyvin. Tänään ratkaisevaa oli myös se, että meidän 2-kärki oli vastustajaa selvästi parempi. Tänään aivan erityisen hienon lisän pelin tunnelmaan toi meidän äänekäs kannustusjoukkomme – harvoin on kuultu Lapualla niin hyvää kannustusta Kirittärien fanijoukoilta. Lähetä isot kiitokset kaikille, jotka mukana olivat.

Minkälainen matka tämä kausi on joukkueelle ollut kesäkuun alusta aina tähän päivään asti?

– Peli on ollut meillä koko kauden hyvin hallinnassa. Meillä on nälkäinen joukkue, joka haluaa tehdä menestyksen eteen töitä ja tehdä sen hyvin. Tämä on ollut monelle pelaajalle myös melkoinen kasvutarina, esimerkkinä vaikkapa Camilla Kirsilä ja Ella Mäkelä, jotka pelasivat tänään kauden parhaat pelinsä. Meilläkin on toki ollut omat vaikeutemme, mutta aina niistä on noustu. Tämä on henkisesti äärimmäisen vahva joukkue. Mansesta saadaan tiukka vastus finaaleihin, varmasti on tulossa huippupelejä. Jo huomenna istutaan alas ja aletaan hieman keskustelemaan asiasta.

Torstaina alkavissa finaaleissa vastaan tulee siis Manse PP. Joukkueet kohtaavat ensimmäisen kerran torstaina 17.9 Hippoksella ja heti perään lauantaina Kaupissa ja sunnuntaina taas kotona. Finaaleista odotetaan tänä vuonna erityisen korkealaatuisia, kun sarjan kaksi parasta ottavat yhteen. Pronssipeleissä sen sijaan nähdään kaksi äärimmäisen pettynyttä joukkuetta. Mestaruuden kauden tavoitteeksi asettaneet Virkiä ja Pesäkarhut joutuivat luopumaan kultaisista haaveista kahden hieman vahvemman edessä.  Mestaruus ratkeaa kolmella, pronssi kahdella voitolla.

I ja Ottelun SeppäElla Korpela
II ja YIT Yritteliän ja Innokkain TekijäElla Mäkelä
Lumme-Energian Energisin ulkopelaajaCamilla Kirsilä

Ottelun tilastot
Harvian Jälkilöylyt
Ottelun koko lehdistötilaisuus Kirittärien Youtube-kanavalla

Otteluraportin tarjoaa JVmedia

#yhdessähuipulla2020 #välierät #pudotuspelit2020 #loppuotteluun #otteluraportti

Lue myös