Otteluraportti 14.08. Kirittäret – Joensuu 2-0 (19-1, 17-0)

 – Otteluraportit, Superpesis

Joensuun Mailan tankki tyhjeni Hippoksella – Kirittärillä historiallinen juoksumättö.

Jo kauden alussa hieman uumoiltiin, että loppukausi tulee olemaan nousijajoukkueille vaikea. Tänään nähtiin Hippoksella Joensuun Mailan todellinen Via Dolorosa. Kolmen tunnin kärsimysnäytelmä näytti tylyn kuvan naisten Superin kärki– ja tyvipään joukkueiden tasoerosta, kun armotta mailassa ja ulkona esiintynyt Kirittäret vei ottelun 2-0 (19-1, 17-0). Hippoksella ei varmaan aivan hetkeen ole nähty vastaavia turnajaisia. Kotijoukkueen pommikonelaivue teki niin armotonta jälkeä JoMan 2-puolesta, että kenttämestareilta menee pari päivää niiden pommien peittämiseen. Jälki oli  todella tylyä: 5 Kunnarla ja 31 lyötyä, 51 3-tilannetta. Emma Körkkö rypisti tehot, jota ei ole naisten Superissa nähty vuosikausiin.

Kirittäret lähti peliin normaalista poikkeavalla kokoonpanolla. Laura Toikkasen oltua sivussa perhesyiden vuoksi etukentän muodostivat Ella Mäkelä ja Siri Eskola. Katse kiinnittyi myös alkuviikosta Pesä Yseistä loppukaudeksi Kirittäriin siirtyneeseen Eveliina Rantoseen, jonka kotiyleisö toivotti isoin taputuksin tervetulleeksi joukkueeseen. Hieno osoitus Hippoksen pesiskulttuurista joukkueen rookie-pelaajaa kohtaan.

Itse pelitilanteista on turha tehdä mitään mässäilevää erittelyä, mutta nostetaan ansioituneet pelaajat nyt kuitenkin esiin. Viime viikon normaalia vaisummin kovan pelikuormituksen ja samanaikaisten isojen siviilikiireiden takia pelannut Emma Körkkö otti tänään kyllä kaiken takaisin korkojen kera: 3+10 lyötyä, 10 tuotua ja 23 kärkilyöntiä on tehot, joita ei ole naisten pääsarjatasolla aivan hetkeen nähty. Illan ykköspalkittu oli murskaluvuista huolimatta kriittinen joukkueensa sisäpeliin ja näki pelisuorituksen isommassa kontekstissa.
– Ulkopeli oli meiltä taas todella vakuuttavaa, kun kaverille annettiin vain kolme 3-tilannetta. Itsellä oli numeroiden valossa hyvä peli, mutta vain tuo 3. kunnari oli mielestäni hyvä lyönti, kaksi ekaa  olisivat olleet kiinni otettavissa. Vaikka loppunumerot olivat aika rumat, niin kyllä tänään tehtiin niin paljon merkkivirheitä, ettei niitä saisi tässä vaiheessa kautta enää tulla. Kovia joukkueita vastaan tämä suoritus ei olisi välttämättä riittänyt. Eli parannettavaa kyllä jäi sisäpeliin.

Venla Karttusen arvaamattomat vaihtolyönnit jaksavat säväyttää pelistä toiseen. Myös Vensiltä tänään hulppeat tehot 1+3 lyötyä, 4 tuotua ja 13/13 kärkilyöntiä. Hienoa oli nähdä myös Ella Mäkelän kova onnistuminen niin sisällä (1+5 lyötyä, 1 tuotu) kuin ulkona. Sarjan tämän hetken kovin vaihtaja, kapteeni Eeva Mäki-Maukola oli kärjen liikkeelle paneva anturi ja Ella Korpela onnistui myös mainiosti 5 tuodulla juoksulla. Mari Mantsinen oli jälleen tarkkana kärpäslätkänsä kanssa ja komeat tehot kolme lyötyä sekä kauden avausjuoksu toivat Tohkalle ansaitun 2-palkinnon. Vasta alkuviikosta joukkueeseen liittynyt Eveliina Rantonen väläytteli potentiaaliaan nopeudellaan ja hyvälle etenijälle kuuluvalla röyhkeydellä.

JoMa ei ole enää loppukaudesta pystynyt kehittämään omaa peliään haastaakseen kovempia joukkueita. Joukkueen takki on selvästi tyhjä – joko fyysisesti tai mentaalipuolella. Nuoret pelaajat ovat joutuneet SiiPen tavoin kovaan kouluun armottomassa ottelutahdissa ja sukellus sarjan loppusuoralla on ollut suhteellisen syvä. Nolla- ja 1-tilanteen purku oli tänään ylivoimaista Kirittärien tiivistä ulkokenttää vastaan. Kokenut vaihtaja Marianne Roiha ja kotiuttajajokeri Nora Pulkkinen selvisivät sisäpelissä kuta kuinkin kuivin jaloin mestarien selkäsaunasta.

Eipä pukannut hikeä tänään myöskään pelinjohtaja Nalle Viljasen otsalle.
– Olimme tänään ulkona tosi hyviä – ja tulihan siinä muutamille pelaajille myös hyvät sisäpelitehot. Olimme scoutanneet JoMan 2-puolen haavoittuvuuden ja sieltähän niitä pinnoja aika paljon lyötiin. Joku sanoikin, että Hippoksella oleva tivoli oli siirtynyt täksi illaksi toiselle puolelle aitaa. No, joka tapauksessa joukkueeseen vasta alkuviikosta tulleen Eveliina Rantosen debyytti oli lupauksia antava. Kaveri antoi aika paljon räpylästä, mutta kyllä meillä oli myös paljon hyviä lyöntejä. Huomenna pidämme palauttavat harjoitukset ja käymme sunnuntain Kempele-pelistä palaverin.

Kirittäret on nyt voittanut sarjan ainoana joukkueena kaikki kauden 16 otteluaan. Kun Porin Pesäkarhut hävisi samanaikaisesti kotonaan Manselle 0-2, niin Kirittäret porhaltaa nyt sarjakärjessä pisteen turvin yhden ottelun vähemmän pelanneena kuin Pori ja Tampere. Vielä ei kuitenkaan parane nuolaista mitään. Mennään joukkueen moton mukaisesti peli kerrallaan – viikon päästä ollaan jo viisaampia. Runkosarjan voitto on nyt silti täysin omassa räpylässä.
Keskikastin joukkueistakin on selvittävä. Sunnuntaina Kirittäret kohtaa Hippoksella pudotuspeleihin matkaavan Kempeleen Kirin klo 16. Osta liput sunnuntain otteluun https://www.nettilippu.fi/fi/event/kirittaret-kempele

I ja Ottelun SeppäEmma Körkkö
II ja Lumme-Energian Energisin ulkopelaaja, Ruutu-tähtiMari Mantsinen
LähiTapiolan Vakuuttavin sisäpelaajaElla Mäkelä
YIT Yritteliäin ja Innokkain TekijäEeva Mäki-Maukola

Ottelun tilastot
Ottelun Harvian Jälkilöylyt
Ylen pesiskierrosuutinen

#yhdessähuipulla2020 #otteluraportti #harvia #jälkilöylyt

Lue myös