12.06. Kirittäret – Joensuu 2-0 (3-2, 9-2)

 – Otteluraportit

Kirittäret nihkeän alun jälkeen selvään avausvoittoon Ella Mäkelän huippukotiutuksilla Hippoksella nähtiin tyypillinen kauden avausottelu, kun sarjanousija Joensuun Maila lähti haastamaan viime vuoden mestarijoukkue Kirittäriä. Hermostuneisuutta, yli-innokkuutta ja merkkivirheitä oli sekä sisä- että ulkopelissä, mutta toisaalta molemmilta joukkueilta nähtiin myös tukku erinomaisia suorituksia. JoMa osoitti ainakin avausottelussa hyvää tekemisen meininkiä ja jopa haastoi avausjaksolla hetkeksi Kirittäret. […]

Kirittäret nihkeän alun jälkeen selvään avausvoittoon Ella Mäkelän huippukotiutuksilla

Hippoksella nähtiin tyypillinen kauden avausottelu, kun sarjanousija Joensuun Maila lähti haastamaan viime vuoden mestarijoukkue Kirittäriä. Hermostuneisuutta, yli-innokkuutta ja merkkivirheitä oli sekä sisä- että ulkopelissä, mutta toisaalta molemmilta joukkueilta nähtiin myös tukku erinomaisia suorituksia. JoMa osoitti ainakin avausottelussa hyvää tekemisen meininkiä ja jopa haastoi avausjaksolla hetkeksi Kirittäret. Toisella jaksolla Kirittärien paluumuuttaja Ella Mäkelä lunasti talven aikana kantautuneita lupauksia ja tykitti kotijoukkueen vapauttavaan 2-0 (3-2, 9-2) voittoon.

Joensuu lähti kiltisti historiansa ensimmäiseen pääsarjaotteluun ja vaikka se saikin lopulta yhden kärjen takaa kotiutusyrityksen, niin Kirittärien ulkokenttä hoiti homman rutiinilla kotiin. Avauslyöntivuorollaan Kirittäret rakensi heti kärjestä ajolähtötilanteen, josta comeback-pelaaja Emma Körkkö löi räpylästä 2-saumasta kotijoukkueen 1-0 johtoon. Tämän jälkeen nähtiin vielä kaksi ottamatonta kotiutusta, kun ensin kotiuttajajokeri Ella Mäkelän pommi tapin yli painui vastustamattomasti kenttään ja heti perään viime vuoden parhaana sisäpelaajana palkitun Siri Eskolan välilyöntiin ei JoMan ulkokentällä ollut mitään saumaa vastata.

Homma näytti olevan hyvin hallinnassa. Tuliko siinä sitten pikkuisen liian hyvä olo puseroon, sillä toisen aloittavalla JoMa näytti miksi se pelaa tänä vuonna Superissa. Lukkari Henna Toivanen otti haastenäpillä ensin tilanteeksi 3-1 ja melkein heti perään kotiuttajajokeri Laura Rajahalme kavensi komealla välilyönnillä tilanteeksi 3-2. Sitten Kirittärille tuli huono sisävuoro merkkivirheineen ja kärpäsineen, mutta ulkopeli piti riittävästi ja jakso päättyi näihin lukemiin.

Toisen jakson Kirittäret aloitti sisältä ja kärjestä tehtiin yhden palon ajotilanne Jutta Myllyniemelle, joka vei upealla 2-rajan kierrenäpillä 1-0 johtoon. Heti seuranneesta ajolähdöstä Ella Mäkelä löi väliin 2-0. Joensuun huippuvahvistus Marianne Roiha kavensi kuitenkin heti perään tilanteeksi 2-1 ja peli oli taas tasainen.

Jakson ratkaisu tapahtui toisessa vuoroparissa, kun sekä Körkkö että Myllyniemi tinttasivat kovilla saumalyönneillä Kirittäret 4-1 johtoon. JoMa yritti vielä tasoittavallaan taistella, mutta kotijoukkueen ulkokenttä Laura Toikkasen ja Körkön johdolla vesitti nousijajoukkueen kirin. Loppupeli olikin sitten Ella Mäkelän huikeaa näytöstä. Kaksi painuvaa lyöntiä takakenttään, joista tuloksena uran ensimmäinen kunnari pääsarjatasolla sekä kolme tavallista.

Ensimmäisen pelin perusteella on turha vetää mitään isoja johtopäätöksiä joukkueen tekemisestä. Illan ehdoton tähti oli kuitenkin kentän ykköspalkittu Ella Mäkelä (1+6/1). Hienoa nähdä, että nuoren naisen kehityskäyrä näyttää ottaneen ison kehitysaskeleen. Ella Korpela nautti selvästi entistä suuremmasta tontistaan takakentällä ja osoitti myös mailassa uutta lyöntivalikoimaa, Emma Körkkö liimasi palloja yhtä kovalla tasolla kuin ennenkin ja palkittiin kotijoukkueen kakkospalkinnolla. Mari Mantsinen oli siltikin todella huikea, vaikka muutama pallo karkasikin nollatilanteessa. Syöttö nousee korkealle, kärpäsiä syntyy vastustajan pelaajista aina vain kovemmalla heittokädellä ja pieniä haetaan hyvällä jalalla – tosi hyvältä näyttää. Kakkoskärjen vaihtaja Laura Toikkanen onnistui erinomaisesti myös sisäpelissään. Jutta Myllyniemen hulppea koppi ja syöksymällä tehty poltto 2-pesälle oli ottelun huikein yksilösuoritus. Venla Karttunen oli röyhkeä sisäpelissä – 100 %:n tehot oli huikea alku kaudelle varsinkin kun ulkopeli meni myös kovalla asenteella.

Joensuu osoitti heti historiansa ensimmäisessä pelissään, että se ei ole tullut nöyristelemään korkeimmalle sarjatasolle. Joukkueesta vakuuttivat erityisesti kovakätinen lukkari Hanna Toivanen, joka kurmuutti Kirittärien kärkietenijöitä varsinkin avausjaksolla. Nuori Senna Surakka näytti lupaavia otteita siparin paikalla ja Laura Rajahalme tulee olemaan kelpo kotiuttajajokeri koko sarjassa.Marianne Roiha on ottanut johtajuutta nuoressa joukkueessa ja ensiesiintyminen JoMan paidassa oli huikea.

Kirittärien kokenut pelinjohtaja Nalle Viljanen ei suuremmin hötkyillyt sarja-avauksen jälkeen, sanoipa kuitenkin muutaman nasevan sanan suojattiensa edesottamuksista.

– Peli alkoi meiltä hyvin, mutta kaveri paransi peliään hyvin ja lukkari Toivanen oli hyvä. 3 pistettä on kuitenkin hyvä kauden avaus. Olimme puhuneet, että 2-tilanteessa pitää ottaa hyviä lähtöjä ja nyt pelattiin tarkoituksella aivan limiitillä. Sen takia noita kärpäsiä tuli. Vaikka Ella Mäkelällä oli tänään huippupeli, niin häntä tullaan vaihtelemaan Siri Eskolan kanssa siepparin paikalla. Meillä oli muutamia äärettömän hyviä yksilösuorituksia: mailassa Ella Korpela ja lautasella Mari Mantsinen. Oli myös hienoa kokea yleisön vahva mukanaolo pelissä, vaikka rajoituksilla mennäänkin. JoMa on erinomainen tulokasjoukkue Superiin ja sen tekemistä katsottiin tarkkaan ennen peliä eikä meille tule liikaa hyvänolon tunnetta jatkossakaan alakerran joukkueita vastaan. On tässä sen verran kokeneita pelaajia ja kokenutta pelinjohtoa mukana, naurahtaa pelinjohtaja Viljanen typerälle loppukysymykselle.

Joukkueen ykköspalkittua Ella Mäkelää ei harmittavasti saatu kesäillan myöhäistunteina kiinni, mutta Ruutu-tv:n lähetyksessä hän vaikutti iloisen yllättyneeltä omasta vahvasta panoksestaan. Ja syystäkin. Aivan huikeita pommeja nuori nainen löi ja sykähdytti varmasti monen fanin sydämiä. Jatkossa onkin sitten jännä nähdä miten tämä kahden huippukotiuttajan (Mäkelä/Eskola) sipari/jokerivaihtelu kehittyy. Erinomainen pähkinä purtavaksi tuleville vastustajille.

Kauden avauskierros kiinnosti ympäri Suomea kovastikin yleisöä, sillä kaikissa peleissä nähtiin koronarajoitusten sallimat lähes 500 katsojaa. Kierroksen ainoa yllätys oli Manse PP:n pistemenetys Hyvinkäälle.

Kirittäret jatkaa sarjaa vieraspelillä Siilinjärveä vastaan ensi keskiviikkona, jonka jälkeen joukkue jää peräti 9 päivän juhannusvapaalle. Seuraava kotipeli on 26.6 Siilinjärveä vastaan.

Palkitut:
I ja ottelun Seppä: Ella Mäkelä
II ja LähiTapiolan Vakuuttavin: Emma Körkkö
Lumme Energian Energisin ulkopelaaja: Mari Mantsinen
YIT Yritteliäin ja innokkain tekijä:  Venla Karttunen

Otteluraportin tarjoaa JVmedia

Ottelun tilastot
Katso myös ottelun Harvian Jälkilöylyt (Nallen ja Mäki-Maukolan kommentit) täältä

Viimeaikaisia uutisia