Otteluraportti 19.08.2020 Lapua – Kirittäret 2-1 (0-1, 4-3, 1-0)

– Otteluraportit, Superpesis, Yleinen

Lapuan kova takatilannepelaaminen kaatoi löysästi kotiuttaneen Kirittäret

Onhan nämä Lapua-kohtaamiset klassikkoja. 1-2 tai 2-1 ties kuinka monennen kerran. Tänään Lapua oli koonnut rivinsä hyvin ja syttyi komeaan ulkopeliin. Kirittäret vei 3-tilanteet selvästi, mutta mailassa oltiin tänään sen verran saamattomia, että tulihan se kauden avaustappio sieltä sitten aivan runkosarjan kalkkiviivoilla. Lapua oli vaarallisempi ja tehokkaampi sisällä ja ansaitsi voittonsa 2-1s (0-1, 4-3, 1-0). Kirittärille tärkeä voitto haihtui koko kauden ensimmäiseen tappioon ja vain yhteen sarjapisteeseen. Perjantaina pelattavan Manse-pelin panokset nousivat entisestään.

Ottelun avausjakso oli molemmilta hermostuneen oloista sisäpeliä, mutta toisaalta näyttävän ulkopelin juhlaa. Kuvaavaa jaksolle oli, että 3-tilanteet menivät vieraille 2-4, lyöntivuorot olivat erittäin lyhyitä ja jakso oli pelattu ennätyksellisesti jo 41 minuutissa. Molemmat joukkueet saivat kärjen hyvin kentälle, mutta sitten alkoivat vaikeudet. Avaavat vaihtolyönnit menivät laittomiksi ja ulkokenttä rokotti raakalla kädellä etenijöitä. Jakson ratkaisu nähtiin jo 2. tasoittavalla, kun Siri Eskola löi täysin ottamattoman kuulan 2-jatkeelle aivan rajaan ja Kirittäret siirtyi 0-1 johtoon.

Toisen jakson aluksi Kirittäret pystyi luomaan kärjestä heti kaksikin ajolähtöä, mutta kotiutukset jäivät kopeiksi. Lapua syttyi heti omalla sisävuorollaan tuomarivirheestä (joka toki korjattiin) ja kotiyleisön herätessä kovaan kannustukseen Iina Lehtinen löi takatilanteessa ensin väliin ja heti perään Janette Lepistö 2-jatkeelta 2-0. Molemmat aivan ottamattomia lyöntejä. Toisen aloittavalla Jutta Myllyniemi ja Ella Mäkelä nostivat Kirittäret tasoihin. Juti rokotti taka< ja Ella pamautti komeasti 2-saumaan. Lapua meni taas seuraavaksi 3-2 johtoon Lepistön aivan rajan pintaan uponneella 2-jatkeen lyönnillä. Kirittäret punnersi kerran vielä rinnalle Laura Toikkasen hidastetulla haastolyönnillä, mutta Lepistön 3. tasoittavalla 3-rajasta iskemään 4-3 johtojuoksuun ei enää kyetty vastaamaan.

Kauden toinen supervuoro päättyi tällä kertaa tappioon, kun hurjassa iskussa ollut Lepistö löi jälleen kerran 2-jatkeelta voittoon riittäneen lämärin.

Kirittärien sisäpeliä nakersivat merkkivirheet, laittomat näpit ja helpot lyöntiratkaisut, jotka menivät liian usein kopiksi. Pääkotiuttajien saldo jäi tänään hämmästyttävän laimeaksi: Körkkö, Myllyniemi ja Eskola 2/12. Lapua oli heti alusta asti vaarallinen sisällä ja iski rohkeasti kovilla rajoihin. Kirittärien ulkokenttä pelasi hyvän ottelun, mutta sisäpeliin olisi kipeästi kaivattu enemmän puhtia.

Kirittäristä erottuivat selkeästi vain kaksi todella hyvin onnistunutta pelaajaa. Mari Mantsinen raatoi lautasen äärellä itseään säästämättä ja Ella Korpelalta nähtiin komeita kentällemenoja.

Mari Mantsinen oli pelin jälkeen normaalia vakavamman oloinen peliä kommentoidessaan.
– ’Outoa’ on ehkä hyvä sana kuvaamaan tänään meidän sisäpeliä. Tukkoista oli ja tehtiin paljon merkkivirheitä, takaetenemisissä tuli turhia paloja ja vaihtolyönneissäkin tuli liikaa laittomia. Ei ole mitään yksittäistä selitystä sille miksi näin kävi tänään, mutta positiivista oli kuitenkin hyvä ulkopeli. Lapuan kotiutukset olivat tänään kerta kaikkiaan ottamattomia. Tätä ei silti pidä jäädä turhaa märehtimään, kilpaurheilussa tulee myös aina joskus tappioita ja se siitä. Nyt nollaamme tilanteen ja ollaan paljon kovempia perjantaina Tampereella.

Lapualla oli tänään paljon onnistujia. Janette Lepistö pystyy yksin ratkomaan pelejä, jos paikkoja annetaan. Kaisa-Leena Rautakorpi pelasi Ella Korpelan tavalla loisto-ottelun ykköskärjessä. Lukkari Niina Härkönen päästi varsinkin ottelun alussa nollatilanteessa useita vapaita, mutta jatkossa tolppa nousi yhä korkeammalle ja kokenut lukkari irrotti muutaman kerran hienosti Kirittärien etenijöitä.

Nalle Viljanen otti kauden avaustappion tyynesti eikä käynyt isommin reuhuamaan omiensa alisuoritukseesta.
– Ulkopeli oli pääsääntöisesti hyvää ja Janette löi hyvin merkistä palloa väliin. Täytyy katsoa jälkeenpäin olisiko niistä 1-2 ollut otettavissa. Lapua toki pelasi hyvin, mutta saimme tänään voiton kannalta riittävästi takatilanteita. Lyöntisuunnat eivät vain tänään menneet sinne, minne oli tarkoitus. Lyöntejä ei saatu aivan sinne minne haluttiin, tosia lukkari Härkönenkin pelasi hyvin. Näpeillä tehtiin myös liikaa laittomia.Nämä kovat pelit ovat ihan mukavia – näitä vartenhan tässä työtä on tehty, vaikka tänään takkiin tulikin.

Kauden avaustappio kiristi sarjakärjen tilannetta ja nosti edelleen panoksia tulevan perjantain Manse – Kirittäret panoksia. Toivotaan, että tappio sisuunnuttaa Kirittäret selvästi parempaan esitykseen Kaupissa. Kirittärillä ei ole ollut tapana pelata kahta heikkoa peliä peräkkäin. Joka tapauksessa runkosarjavoitto on vielä täysin omissa käsissä. Sille riittää 3 pistettä jäljellä olevista kahdesta ottelusta Mansea ja Hyvinkäätä vastaan edellyttäen, että toinen niistä on 3 pisteen voitto. Kahden pisteen voittokin perjantaina Tampereelta toisi runkosarjavoiton Jyväskylään.