Kirittärien Fanikatsomo haastatteli Tinja Töyrylää

 – Yleinen

Fanikatsomon haastatteluvuorossa on Kirittärien uusi kovan heittokäden koppari.

Hirmulinko Tinja Töyrylä on Kirittärien ulkokentän uusi pelote

Puhelimeen vastaa rauhallisen asiallinen naisääni. On vaikea kuvitella, että tämä selkeästi ja jopa harkitsevan analyyttisesti artikuloiva, enemmänkin akateemiselta virkanaiselta kuulostava naisääni kuuluu sarjan todennäköisesti hurjimman heittokäden omaavalle pelaajalle. Nuorelle naiselle, joka pelaa kovalla tontilla Kirittärien takakentällä ja jonka odotetaan nousevan lähivuosina yhdeksi sarjan valovoimaisimmista pelaajista. Ensivaikutelmaksi jää, että tässä on nainen joka ei ainakaan hötkyile, vaan harkitsee ja tietää mitä tekee.

Viime keväänä Rauman Feran Tinja Töyrylä nousi suurempaankin kansalliseen tietoisuuteen, kun hän teki Foxin tv-kanavan Ennätystehdas-ohjelmassa pesäpallon heiton maksiminopeudessa naisten epävirallisen Suomenennätyksen. Pitkä ja raamikas nuori nainen täräytti lopulta tutkaan huimat lukemat: 124 km/h. Virallinen baseball-pallolla heitetty maailmanennätys on 111,05 km/h, joten on siinä nuorella naisella lavan jatkeeksi kehittynyt melkoinen linko.

Kuva Foto-Antti / Jyrki Röppänen

Täksi kaudeksi Töyrylä siirtyi toisen kovakätisen, pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi valitun Ella Korpelan aisapariksi Kirittärien takalinjoille. Tintin siirto vahvistaa jo entisestään kovaa Kirittärien ulkokenttää ja antaa kovan pelotteen esimerkiksi vastustajan välilyönneille – tapin yli menevällä kotiutuslyönnillä ei niin vaan oteta kotiin ilman ettei käry käy. Vuonna 2017 naisten Superpesiksessä aloittanut Töyrylä, 21, on koko sarjan lupaavimpia koppareita ja potentiaalisesti Kirittärien tulevaisuuden voimahahmoja. 2018 Vuoden tyttöpesäpalloilijana palkittu Töyrylä on pelannut toistaiseksi 74 ottelua runkosarjassa tehoin 3+53 lyötyä, 25 tuotua ja 212 kärkilyöntiä eli reilu piste per ottelu keskiarvolla. Tintin heittokädestä on kohistu, mutta häntä voidaan pitää myös varteenotettavana kotiuttajana – pelasihan hän koko viime kesän Raumalla numero 4 hihassaan.

Fanikatsomo haastatteli Kirittärien uutta superlupausta ja tällaisin ajatuksin Tintti on lähdössä kauteen 2021.

Mitkäs on olleet fiilikset nyt ensimmäisten kuukausien aikana, kun siirryit Kirittäriin?

– On ollut todella hienot fiilikset. Pidän tavasta, miten täällä hoidetaan asioita ja tehdään kovasti töitä. Treenimäärissä on aika suuri ero viime vuoteen verrattuna ja kyllä vaatimustaso on treeneissä selvästi korkeampi kuin mihin Raumalla ehti tottua. Toisaalta tämä sopii minulle oikein hyvin, sillä tapana on vaatia itseltä yleensäkin aika paljon.

Teillä oli perjantaina harkkapeli JoMaa vastaan. Mitäs sieltä reissulta ja Tanhuvaaran viikonlopusta jäi muuten käteen?

– Ulkopeli on ollut kaikissa harjoituspeleissä hyvää, sisäpeliin tarvitaan vielä hieman tarkennuksia. JoMa-pelissäkin saimme toiselle jaksolle hyvin tilanteita aikaiseksi, mutta juoksuja saatiin vain kaksi. Aika hyvällä tasolla tuo pelaaminen silti jo on. Yhteistyö Korpelan kanssa sujuu jo nyt hyvin, vaikka emme vielä ole kauaa päässeet yhdessä pelaamaankaan. Tanhuvaarassa treenattiin erilaisia ulkopelikuvioita ja päästiin lyömään pitkää lyöntiä. Hyvä viikonloppu oli.

Kerrotko vähän taustatietoja itsestäsi – sinua kuitenkin tunnetaan Jyväskylässä vielä aika vähän.

– Luonteeltani olen kunnianhimoinen ja määrätietoinen. Vanhempien ostama räpylä oli varmaan ensi sykäys pesikseen ja lajiin ajauduin lopulta pesiskoulun kautta. Eurajoella pelasin aluksi F-pojissa, mutta sitten kaveri pyysi minua Raumalle tyttöjen joukkueeseen ja sille tielle sitä jäätiin. Muutin viime syksynä Jyväskylään, kun pääsin yliopistoon opiskelemaan tietojärjestelmätiedettä, kuten entinen seurakaverini Tanhuan Katikin jo aikaisemmin. Olen todella tykännyt opiskelusta ja tuntuu, että oikealla uralla ollaan. Aikanaan sitten valmistun kauppatieteiden maisteriksi ja sijoitun työelämään varmaan jonkinlaisena IT-asiantuntijana.

Olet saanut kovasti julkisuutta kovan heittokätesi takia. Tehdäänkö Raumalla jotain erityisiä harjoitteita, kun Ferassa pelaa myös keihäänheitosta paremmin tuttu Juulia Valtanen?

– Heh, kyllä tämä on enemmän sattumaa. Pienestä pitäen olen kodin takapihalla heitellyt paljon palloa, joten eiköhän se sieltä tule tuo vahva heittokäsi.

Raumalla on ollut vuosia Suomen kovin tyttöjoukkue. Miksi on mielestäsi ollut vaikeaa saada menestystä realisoitumaan myös naisten puolella?

– Vaatimustaso on tietty naisissa aivan eri luokkaa kuin tytöissä, joten eivät nämä kaksi asiaa automaattisesti aivan käsi kädessä kulje. Monet lopettavat junnuvuosien jälkeen ja vähemmän on vissiin pelaajia, jotka haluavat uhrata niin paljon aikaa huippupesäpallolle. Huipulle pääseminen vaatii kuitenkin hirmu määrän työtä ja monesta muusta asiasta luopumista.

Kerro vähän pesäpalloilijan arjesta – minkälainen on Tinja Töyrylän tyypillinen arkipäivä?

– Käyn Akatemian treeneissä kolmena aamuna viikossa. Treenien jälkeen kotiin laittamaan ruokaa ja syömään, jonka jälkeen otan tietokoneen esiin ja alan tehdä koulutöitä. Niiden kanssa menee yleensä siihen asti, kun taas pitää lähteä iltatreeneihin. Iltatreenien jälkeen sitten nukkumaan.

Mitä peli- tai fyysisiä ominaisuuksia olet erityisesti kehittänyt tällä talvikaudella?

– Pidän itseäni hieman vahvempana ulkopelaajana, mutta aika kokonaisvaltaisesti on pyritty kehittämään kaikkia osa-alueita, ei mitään erityistä. Viime torstaina heitettiin ja lyötiin tutkaan. Aika moni meistä löi palloa yli 150 km/h, minä mukaan lukien. Heitossa ei tullut uutta ennätystä, pääsin samaan kuin silloin viime vuonna Ennätystehtaassa eli 124 km/h.

Pääsit odotetusti kopparin paikalle Kirittärissä. Kuinka outoa se on 3K:lle siirtyä 2K:n paikalle?

– Olen kyllä pelannut myös Raumalla 2-kopparin paikkaa, joten ei se mikään täysin uusi paikka minulle ole. 2-kopparin rooli on enemmän varmistava. Tietyissä pelitilanteissa pitää tietty laskea sitten tarkkaan minkälaisia lyöntejä voi lähteä itse vastaan ja mitä ei. Riskihän niissä aina on, kun ei ole muita enää takana varmistamassa.

Sisäpelissä paikkasi näyttää ainakin nyt olevan 2-kärjen takana vaihtajana tai kotiuttajana. 2-kärjelle on varmaan ensi kesänä luvassa enemmän vastuuta?

– Pidän kyllä tuosta roolista, olen enemmän tosiaan vaihtaja ja kotiuttaja – nopeus ei aivan riitä etenemispuuhiin. Meillä on joukkueessa kova 2-kärki, mikä tietää varmasti itsellekin kesällä aktiivista sisäpelipaikkaa.

Mikä oli omasta mielestäsi viime kesän komein pelisuorituksesi?

– No jaa-a, nyt pistit pahan. Ei tule mitään yksittäistä mieleen, mutta kyllä ne oli aina hienoja hetkiä, kun pystyi tapin yli tulleesta kotiutuslyönnistä polttamaan etenijän kotiin.

Jos ajatellaan minkälaisia huippupelaajia Kirittärien valmennus on viime vuosina tuottanut, ei ole epäilystäkään, etteikö Töyrylänkin osalta nähtäisi melkoinen kehityspiikki jo tulevana kesänä. Kotiutuspuolella rooli jäänee tulevana kautena 2-kärkeen, mutta hänessä on ainesta lähitulevaisuudessa aina Kirittärien ykköskotiuttajaksi asti. Raamit ja asenne ovat ainakin kunnossa.

Juttu on julkaistu ensimmäisenä Kirittärien Fanikatsomon Facebook-sivuilla.
https://www.facebook.com/groups/kirittaretfanit

#yhdessähuipulla2021 #liikuntapääkaupunki #jyväskylä #pesis #elämänenergiaa #kirittärienfanikatsomo #pelaajahaastattelu

Lue myös