fbpx

Kovalyöntinen Mailajussit kaatui kärkiottelussa Kirittärien tuimaan ulkokenttään

Mari Mantsinen johti huikealla tavalla Kirittärien ulkokenttää, Emma Körkkö löi ratkaisevat juoksut molemmilla jaksoilla.

Kahden sarjassa eniten juoksuja lyöneen joukkueen kamppailusta odotettiin näyttävää lyöntipeliä molemmilta joukkueilta, mutta sitä nähtiin vain pätkittäin. Seinäjoen Mailajussit esitteli kotijoukkuetta enemmän kovaa kärkeään ja lyöntivoimaansa, mutta ulkokentän virheet ja Kirittärien hyvä ulkopeli käänsivät kupit lopulta jyväskyläläisille. Kotijoukkueen kova rutiini tuli esiin ratkaisupaikoissa, kun se väänsi väkisin kolmen pisteen voiton yhdestä päävastustajastaan. Kirittäret jää nyt juhannustauolle sarjakärjessä ja ainoana joukkueena, joka ei ole hävinnyt alkukaudesta vielä jaksoakaan.

Avausjakso oli tasainen. Mailajussit aloitti väkevästi ja joukkue teki heti palottoman ajolähdön komeilla kovilla vaihtolyönneillä Essi Ritolalle. Tinja Töyrylän huikea haku kuitenkin tyhjensi kentän. Kirittärien lähtö otteluun oli nihkeä, sillä omalla avausvuorolla joukkue teki kärjestä itse kaikki kolme paloa. Omat ulkovuorot olivat puolustustaistelua, sisävuorot vastaavasti taistelua omien hyökkäysten onnistumisen kanssa. Sisäpeli toimii ajoittain, mutta mikä tärkeintä, juuri silloin kun jaksoja pitää ratkaista. Tästä hyvänä esimerkkinä avausjakson ratkaisu viimeisessä vuoroparissa, kun Mailajussit oli ehtinyt juuri tasoittaa pelin. Kärki onnistui ensimmäistä kertaa ottelussa tekemään palottoman ajolähdön Emma Körkölle, jonka hidastettu haastolyönti linjaan poltti sen verran Mailajussien räpylässä, että jaksovoitto kairattiin numeroin 3-2.

Toisella jaksolla Kirittäret sai oman sisäpelinsä parempaan kuosiin ja karkasi jo toisessa vuoroparissa 5-1 johtoon. Vaikka jyväskyläläisten peli ei aivan tasapainossa tänään ollutkaan, niin ihailtavaa on, että joukkue pystyy hieman nihkeämmälläkin pelillä kääntämään isoja otteluja. Tämä lupaa erittäin hyvää jatkoon, kyllä se oma sisäpelikin sieltä vielä aukeaa.

Kaiken lisäksi kotijoukkue tarjoaa illasta toiseen aivan huimia yksilösuorituksia kotiyleisölleen. Tinja Töyrylän tärkeät kopit ottelun alkupuolella olivat gamesavereita.  Ella Korpelan toisen jakson ilmiömäinen polttoheitto kotiin Essi Ritolan hyvästä kotiutusyrityksestä herätti ansaittua hihkumista myös katsomossa: pallo lähes takarajalta ilmassa suoraan lukkarin räpylään. Kati Tanhua jatkaa hienoa peliään ja on noussut alkukaudesta hieman yllättäen joukkueensa tehokkaimmaksi etenijäksi. Susanne Kohonen alkaa myös päästä vauhtiin: hän löi näyttävästi 2 juoksua ja otti siepparin tontilla komeita koppeja.

Kirittärien voiton takeena oli kuitenkin kaksi pelaajaa. Mari Mantsinen oli kerrassaan maaginen lautasen äärellä. Jatkuva tolppasyöttöjen, lautasväärien ja matalien nostaminen piti Mailajussien etenijät varpaillaan. Hippoksen 511-päinen yleisö näki semmoista lukkaripeliä, jota harva on päässyt todistamaan ainakaan lajin lähihistoriassa: Mari otti käsittämättömät 7 kärpästä ottelussa, illan kruununa 1. jakson 3. vuoropari, jossa hän irroitti omilla oivalluksillaan SMJ:n etenijät pesiltä kaikkien kolmen palon arvoisesti.

– Vaikka meille tuli välillä vähän huonoja sisävuoroja, niin kyllä tunne oli se, että peli oli tänään hyvin meidän hallussa. Ulkona oltiin muutamaa pikku virhettä lukuun ottamatta todella hyviä, takatilanne piti todella hyvin. Itsellä oli ihan hyvä peli – muutama näppi olisi pitänyt pystyä silti vielä hakemaan. Aluksi oli syöttötuomarin linjasta vähän erimielisyyksiä, mutta pääsin sitten lopuksi hyvin peliin kiinni.

Illan toinen hahmo oli jälleen kerran Emma Körkkö, joka nousi esiin juuri silloin, kun ratkaisijaa tarvittiin. Etenijä- ja kärkilyöntitilaston ykkönen sekä lyöjätilaston kakkonen ratkaisi molemmat jaksot Kirittärille. Toisen jakson ratkaisu oli tuttua Körkköä: pallo 2-pesän päältä maisemaan ja TJ kiersi jo kauden 4. kunnarinsa. Näinpä Kirittäret on lyönyt vähintään yhden kunnarin jokaisessa kotiottelussaan.

Vierasjoukkue osoitti myös livenä Hippoksella, miksi se on ollut sarjan toiseksi tehokkain sisäpelijoukkue. Joukkueessa on taidokkaita vaihtajia ja tuimia kotiuttajia ja Mailajusseilla on selvästi potentiaalia nousta vihdoin mitalista pelaavaksi joukkueeksi. Säätämisen varaa on silti vielä ulkopelissä, jossa helppoja virheitä tuli ainakin tänään liikaa. SMJ:n ykköskärki Saaga-Angelia Raudasoja on tällä hetkellä oman pelipaikkansa ykkönen sarjassa. Vaihtolyönnit ovat monipuolisia ja kentälle mennään vaikka pompulla, mikä on erittäin harvinaista naispesiksessä. Anni Laakso onnistui jälleen hienosti ja on pelaamassa isoa läpimurtokautta yhdeksi sarjan ykköskotiuttajista.

Kirittärien pelinjohtaja Nalle Viljanen oli voitosta totta kai mielissään.

– Sanoin joukkueellekin, että tämä oli melkein täydellinen voitto tähän kohtaan. Vaikka pelattiin kärkiottelussa molemmilla jaksoilla pari huonoa sisävuoroa, niin joukkueen ilme ja tekeminen ulkopelissä oli hienoa. Vaikka kaveri voitti tilanteet, niin silti hyvän ulkopelin kautta ottelu oli koko ajan meidän hallinnassa muutamaa pikku hetkeä lukuun ottamatta. Tämä oli tärkeä voitto ja tiedämme tarkkaan missä meidän pitää vielä parantaa. Siihen olen tänään erityisen tyytyväinen, että huonot sisävuorot eivät vaikuttaneet ulkopeliimme.

Suomen kesäsää osoitti jälleen oikullisuutensa, mikä toi oman mausteensa illan peliin. Ensimmäinen jakso pelattiin läkähdyttävässä 32 asteen helteessä ja lievässä myötätuulessa. Tauon aikana taivas meni pilveen ja ottelun loppu pelattiin lähes hämärässä, 10 astetta viileämmässä kelissä ja voimakkaassa vastatuulessa. Ennakoitu rankkasade ja ukkonen saapuivat Hippoksen ylle puolisen tuntia pelin päättymisen jälkeen.

Kirittäret jää nyt 10 päivän ansaitulle juhannustauolle. Oma peli ei vielä tässä vaiheessa kautta ole ollut parhaimmillaan ja kaikki pelaajat eivät ole vielä päässeet omalle tutulle tasolleen, mutta kova rutiini on riittänyt kääntämään tasaisemmatkin ottelut. Ja hei – ei olla nyt liian kriittisiä omille, kun nyt kuitenkin johdamme sarjaa. Nyt vedetään henkeä, ladataan akkuja, nautitaan hetki Suomen suvesta ja tullaan taas astetta kovemmassa iskussa takaisin kehiin 02.07, kun joukkue kohtaa Joensuun Mailan. Toivotaan, että saamme myös Laura Toikkasen vihdoin takaisin kehiin.