Laura Toikkanen nosti väsyneen Kirittäret Virkiän ohi Supervuorossa

 – Otteluraportit, Superpesis

Kirittäret palasi voittokantaan Lukkarilassa tärkeässä kärkiottelussa Lapuan Virkiää vastaan. Sillassa lähes koko illan pelannut vierasjoukkue otti lopulta painipitäjästä 1-2 (2-1, 3-4, 0-1) selätyksen Laura Toikkasen noustessa vierailijoiden ratkaisupelaajaksi.

Sensaatiomaisen suomalaisen yleisurheilunpäivän ohessa myös pesiskansa sai maukkaan iltapalan klassikkopeli Virkiä – Kirittäret muodossa. Pullein purjein hyvässä myötätuulessa seilaava kotijoukkue Virkiä tuli otteluun takataskussaan iso voitto Pesäkarhuista, kun Kirittäret oli puolestaan ottanut kuokkaan Mailajusseilta kotona.

Avausjakso oli Kirittäriltä melkoista pyristelyä. Kotijoukkue vyörytti sisäpeliään tehokkaasti, mutta Kirittärien ulkokenttä loisto-ottelun pelanneen Mari Mantsisen ohella onnistui pitämän tulostaulun lukemat siedettävinä. Oma sisäpeli ei tahtonut lähteä lentoon oikein missään vaiheessa ja tauolle lähdettiin Virkiän 2-1 jaksovoiton merkeissä.

Heti toisen jakson alkajaisiksi Virkiä järjesteli kärjestä palottoman ajotilanteen Iina Lehtiselle. Merkistä väliin, eikä edes Tinja Töyrylä pystynyt polttamaan kotiin. Heti perään Virkiä onnistui uudestaan merkatulla välilyönnillä, kun Riina Kerola vei kotijoukkueen 2-0 johtoon. Kirittärien sisäpeli pysyi edelleen nuhaisena ja Virkiä karkasi 2. vuoroparin jälkeen jo 3-0 johtoon Anni Heikkilän sivalluksella.

Kun joukkueen sisäpeli kärsii peräkkäisten onnistumisten puutteesta, pelastusrenkaana ovat usein läpilyönnit. Jälleen kerran huippukautta pelaava Eeva Mäki-Maukola nosti Kirittäret mukaan peliin lyömällä 3. tasoittavalla läpi 3-rajasta ja kaventaen tilanteeksi 3-2. Heti perään Tinja Töyrylän kumura upposi väliin ja peli oli tasan 3-3. Jatkuvasti omaa sisäpeliään petraava Laura Toikkanen onnistui tiukassa paikassa ja otti takatilanteessa yllättäen kotiin, kun monet odottelivat ykköspesän täyttöä ja ajolähdön luomista. Väliin jäänyt kumura vei vieraat yhtäkkiä 3-4 johtoon.

Lapua sai vielä tasoittavallaan kirivaihteen päälle, ja pohjalaiset painostivat herhiläisen tavoin Kirittäriien ulkokenttää kolmella ajolähdöllä. Kilpikonnamainen puolustus kuitenkin kesti, vaikka ei tasoitusjuoksu ja suora otteluvoitto Lapualle kaukana ollutkaan. Tasatilanteesta lähdettiin kuitenkin Supervuoroon.

Kirittäret aloitti sisällä ja 1-3-tilanteessa astui jälleen esiin Laura Toikkanen. Muikku väisti Virkiän katiskan ja pääsi viimein yllättämään Lapuan koppariosaston vieden Kirittäret 0-1 johtoon. Lapuan sisävuorolla Kirittärien ulkokenttä äityi jälleen kerran ällistyttäviin urotekoihin ja kotijoukkueen sarakkeeseen jäi vuoron tauottua pyöreä nolla. Äärimmäisen tärkeä voitto Kirittärille. Varmasti sarjataulukon kannalta, mutta ennen kaikkea henkisesti. Nyt on kohdattu kaikki mestarikandidaatit ja voitettu ne ainakin kertaalleen.  Voiton merkittävyyttä korosti myös se, että voitontansseihin päästiin uuvuttavan peliputken jälkeen. Viisi peliä 12 päivässä on kuin suoraan mistä tahansa palloilulajien ammattilaissarjasta.

Kirittärien erinomaisesta ulkopelistä aikakirjoihin jäävät myös tilastot. Suht harvoin 3-tilanteet 19-8 voittava joukkue joutuu poistumaan hävinneenä pelikentältä. Toinen hämmästyttävä tilastomerkintä on ykkösetenijöiden Viivi Partanen/Kati Tanhua onnistuminen nollatilanteessa: 2/13 kentällemenoa.

Kirittärien avausjuoksun lyönyt Eveliina Rantonen myönsi joukkueensa olleen alakynnessä pitkään.

– Ekalla jaksolla sisäpelimme ei oikein pyörinyt emmekä päässeet mukaan peliin. Tokalla jaksolla Mäkki otti meidät reppuselkään ja päästiin peliin mukaan. Tärkeä voitto meille – yksi päävastustajista ja vielä vierasvoitto kovan peliputken jälkeen. On ollut hellekeliä ja kaikkea eli varmasti on jo alkanut vähän joukkuetta painamaan, niin kyllä tämä oli meille kova taisteluvoitto.

Myös Mattias Kitola oli äärimmäisen tyytyväinen lopputulokseen.

– Perässä oltiin, mikä oli toki odotettavissakin uuvuttavan peliputken jälkeen. Kaikki päävastustajat kohdattu 12 päivän aikana, niin tiedettiin että kuorma on aika kova. Jo lähtökohtana oli, että lähdetään vain roikkumaan mukana pelissä. Emme luovuttaneet missään vaiheessa ja loppuun asti väännettiin. Tässä kuormitustilassa tämä oli meille tosi iso päivä.

– Nyt on painopiste lepäämisessä, tämä Juhannuksen jälkeinen setti on ollut sen verran kuluttava. Lapua tulee uudestaan vastaan ensi keskiviikkona Hippoksella, jolloin olemme itse se levänneempi osapuoli. Silloin meidän pitää pystyä tuoreempana joukkueena dominoimaan ja viemään sitä peliä. Lapua pelaa erittäin laadukasta sisäpeliä tällä hetkellä – juoksevat kovaa, lyövät hyvin pieniä ja kovaa vaihtotilanteissa.

– Omiin tavoitteisiimme emme vielä tällä pelillä pääse eli kehitettävää on vielä paljon. Raastava pelimäärä on tietysti kaikille joukkueille haastava eli miten pääsemme harjoittelemaan riittävästi. Miten saadaan pidettyä pelaajat terveinä ja riittävästi palautuneina. Kyllä tämä pelimäärä tuntuu tosi rajulta, kroppa ja mieli on tosi väsynyt. Pala kerrallaan viemme omaa peliämme eteenpäin silloin kun pystymme harjoittelemaan. Yksilötasolla meidän pitää myös vielä pystyä kehittymään.

Ei ole kahta sanaa siitä, etteikö Virkiä olisi tosiaankin ollut ottelua hallitsevampi osapuoli – aina 3-pesälle asti. Pesäpallo kulminoituu kutenkin lopulta 3-tilanteiden hyödyntämiseen ja/tai torjumiseen. Kuinka hyvin onnistuu hyökkäys ja kuinka pitävää on puolustus? Kirittäret oli paikoitellen vaikeuksissa Lapuan pienten vaihtolyöntien kanssa, mutta takatilannepelaaminen on jo kauden tässä vaiheessa huipputikissä. Kunhan vielä saadaan napsu-pari lisää hyökkäysosastolle, niin syksy on toivoa täynnä.

Tutun kärsivällisesti omaa pelillistä identiteettiään rakentavalta joukkueelta tämän toivotaan ilman muuta onnistuvan. Loppukaudesta ei tarvitse tehdä mitään eemilhelandereita, sagavanniset riittää.

Virkiän pelinjohtajaksi palannut lajilegenda Jukka Liikala on tuonut lisää itseluottamusta joukkueensa sisäpeliin, mutta ennen kaikkea rauhallisuutta ja jämäkkyyttä ulkopeliin. Edelleen ilman Janette Lepistöä pelannut kotijoukkue on tulevissa pudotuspeleissä silti ennen kaikkea äärimmäisen kova sisäpelijoukkue.

Kirittäret huilaa nyt ansaitusti. Seuraava otatus on Hippoksella ensi viikon keskiviikkona 19.07.2023 klo 18 juurikin Lapuaa vastaan. Lapualla saatiin eilen tupa täyteen, joten tuskin Hippoksella huonommaksi jäädään. Kyseessä on taas iso ottelu, kun taistellaan pudotuspelien kotiedusta.

Tilastot: https://www.pesistulokset.fi/ottelut/58887

Palkitut

I, L&T Kierrätyksen KirittäjäEeva Mäki-Maukola
IIElsa Nyman

Otteluraportin tarjoaa

#mestareidenmatkassa #liikuntapääkaupunki #jyväskylä #pesis #itälänsi2024 #tunteenpaloja #otteluraportti #konnekuljetus

Lue myös