Kovatasoinen ja tasainen finaalisarja odottaa Kirittäriä ja Manse PP:tä

 – Otteluennakko, Superpesis, Yleinen

2018, 2020, 2022. Viime aikoina naisten Superpesiksessä on joka toinen vuosi on pelattu mestaruudesta Kirittärien ja Manse PP:n välillä.

Edelliset kohtaamiset ovat päättyneet Kirittärien kultajuhliin, mutta onko Manse nyt kypsä nostamaan kannua kauden päätteeksi?

Kirittänet pudotti suoraan 3-0 Pesäkarhut, mutta Manse joutui 5. välierään Lapuaa vastaan, jonka joukkue lopulta selvitti itselleen. Nyt lähdetään taas nollanollasta, ja tilanne on molemmille joukkueille herkullinen. Tiedossa on varmasti kovatasoinen ja tasainen sarja, jossa myös tunteet ovat pinnassa.

Viimeaikaisten esitysten perusteella joukkueet lähtevät aika lailla rinta rinnan finaalitaistoon, joskin pelityyliltään erilaisin asein. Lähtökohtana on, että kova sisäpelijoukkue Manse haastaa sarjan kovimman ulkokentän eli Kirittäret. Kun pelataan Suomenmestaruudesta, kyse on taidon lisäksi paljon myös tahdosta ja paineen siedosta. Jotkut pesisanalyytikot ovat näiltä osin olleet kääntämässä sarjaa Kirittärille, mutta varmaa on vain se, että kaksi kirkkainta mitalia jaetaan näiden joukkueitten kesken.

Manse luottaa kovaan kärkeensä, josta varsinkin Henna Peltokangas ja Saaga-Angelia Raudasoja ovat olleet koko kauden – pudotuspelit mukaan lukien – hirmu iskussa. Myös kotiuttajat Anna Ala-Kauhaluoma ja Siri Eskola ovat pamputtaneet vastustajaa lähes kolme kertaa joka pelissä. Kaikki on siis kiinni siitä, kuinka hyvin Kirittärien ulkokenttä pystyy heille vastaamaan. Kirittärien ulkokenttä on ollut erinomainen, mutta etäisyyksiä varmasti vielä mietitän pienille vaihto- ja kotiutuslyönneille. Ottelujen voittaminen edellyttää myös Kirittäriltä vähintäänkin Pori-sarjan tasoista sisäpeliä, mielellään parempaa.

Mikä on meininki, pelinjohtaja Mattias Kitola, joko alkaa jännittämään?

– Noh, mukavampihan tässä on jännitellä kuin odottaa seuraavaa kautta syyskuussa. Joukkueessa on erittäin hyvä ja odottava fiilis, tekemisestä huokuu odotus ja päättäväisyys. Pieniä taktisia juttuja tässä vielä viilataan pari päivää, mutta kyllä joukkue on valmis lauantaina.

– Vastus on joka tapauksessa taas uusi ja ne jutut, jotka purivat Raumaan ja Poriin, eivät välttämättä toimi Manse vastaan. Pikku vastustajakohtaisia täsmennyksiä tehdään, mutta pelillisesti ei mitään uutta radikaalia ole tulossa.

– Jos finaalisarjaa ajattelee urheiluromanttisesti, niin varmaan voisi sanoa, että paras sisäpeli vastaan paras ulkopeli. Odotan kuitenkin aika tyypillisiä finaaleja eli kelit kylmenevät ja juoksumäärät jäävät vähiin, jolloin pelataan meidän peliä. Manse on viime vuosilta tuttu vastus pudotuspeleistä, joten se näkyy varmasti myös kentällä. Harvoin finaaleissa on juoksujuhlia nähty ja jos saamme pidettyä pelit vähäjuoksuisina, niin ainakin meillä on silloin kotoisempi fiilis.  Eiköhän se ole molemmilla tiedossa, että vaihtoihin ja juoksuihin pitää tehdä laatusuorituksia. Odotan tiukkaa finaalisarjaa.

– Meidän kannalta on tärkeää ottaa kiinni vastustajan ykköskeula ja miten ylipäätään pystymme reagoimaan siihen ottelusarjan edetessä. Henkinen maailma tässä kuitenkin on läsnä: kumpi pystyy kovassa paikassa kovempiin suorituksiin niin sisällä kuin ulkona, niin se varmasti ratkaisee. Yleensä nämä ottelut ratkeavat aika pieniin asioihin.

Entäpä joukkueen kapteeni, Laura Muikku Toikkanen – miten joukkue on viettänyt tämän viimeisen viikon ennen ensimmäisiä finaaleja?

– Viime viikolla saimme huilata ja siinä meillä oli myös omaa aikaa kovan välieräsarjan jälkeen. Sillä tavalla meillä on nyt ollut erilaiset lähtökohdat finaaleihin kuin viime syksynä, että saimme nyt palautua kunnolla välieräsarjan jälkeen. Vastustajan saimme tietää sunnuntaina, joten on tässä hyvin ollut aikaa valmistautua.  Joukkueella on ollut hyvin odottava tunnelma koko viikon. Ei ole ihan yksi tai kaksi kertaa, kun kopissa on kuulunut, että joko nyt pelataan!

– Mestaruus kairataan tänä vuonna siten, että jatkamme siitä mihin välierissä jäimme. Napsu kerrallaan kovempaan suuntaan ja peliä parantaen. Välieristä saimme sen mitä kaipasimme eli ei päästy siitä liian helpolla. Meidän ei tarvitse enää tässä vaiheessa alkaa mitään taikatemppuja tekemään, enemmänkin luottaa siihen mitä tähän mennessä on tehty. Pitää vain uskoa siihen, mitä osataan. Jos pelaamme kesän parasta peliä, kuten olemme monena vuotena finaaleissa pelanneet, niin uskon, että sillä päästään sinne. Mestaruuteen.

– Luulen, että tulee kyllä tiukat pelit. Manse on ehkä tottunut aiemmissa peleissä tekemään enemmän juoksuja, mutta meillä on tällä hetkellä niin rautaista ulkopeliä, että tiukkaa tulee olemaan. Tuskin tullaan näkemään mitään juoksuiloittelua. Meille voi olla etua siitä, että Manse joutuu pienijuoksuisissa peleissä hieman epämukavuusalueelle. Toki myös he pelaavat hyvää ulkopeliä, niin siitä tullaankin siihen, että kumpi tekee vähemmän virheitä. Se kumpi joukkue on parempi käsittelemään tasaisia, vähäjuoksuisia otteluja ja sitä epävarmuutta ja on ratkaisun paikoissa henkisesti kovempi, vie mestaruuden. 

Finaalien aikataulu, kolmella voitolla Suomen mestariksi:

La 10.09.2022 klo 13:00 MansePP-Kirittäret
Su 11.09.2022 klo 14:00 Kirittäret-MansePP
La 17.09.2022 klo 13:00 MansePP-Kirittäret
Tarvittaessa Su 18.09.2022 klo 14:00 Kirittäret-MansePP
Tarvittaessa La 24.09.2022 klo 13:00 MansePP-Kirittäret

#uuttakohti #liikuntapääkaupunki #jyväskylä #pesis #pesis100

Lue myös