Virkiä viritti Kirittäret jälleen voittomoodiin

 – Otteluraportit, Superpesis

Jos ovat Kirittärien pelit välillä ailahdelleet, niin tärkeintä on kuitenkin kepittää ne kovimmat joukkueet. Ne sytyttävät, ja tänään oli Lapuan vuoro taipua.

Klassikko-otteluun valmistautuminen sai dramaattisen käänteen jo torstaina, kun joukkue sai tiedon, että Suomen viuhkamiesten ykkösketjun kärki Nalle Viljanen joutuu jättämään pelikentät koko loppukaudeksi terveydellisistä syistä. Monenlaista käännettä on mahtunut Kirittärien kauteen jo harjoituskaudelta lähtien, ja lähtökohtiin nähden illan esitys oli mallikas. Mattias Kitola jatkaa viuhkassa koko loppukauden.

Pesäpallo ei onneksi ole arvostelulaji – tyylipisteitä ei lasketa, vaan katsotaan pelin loputtua taululta kumpi on voittanut. Toki hienoja suorituksia kentällä nähtiin tänään puolin ja toisin, peli oli jännittävää ja viihdyttävää, mutta illan yhteenotto ei silti noussut mihinkään klassikon asemaan näiden 2000-luvun dynastiajoukkueitten mittelöissä. Vaikka molempien joukkueitten ulkokentät pelasivat erittäin hienoa pesistä, niin sisälle jäi molemmille petraamisen varaa.

Eeva Mäki-Maukola palkittiin I-palkinnolla
Kuva Arska Kekki

Lapua pääsi ottelussa johtoon Emmi Laineen epäonnistuneella kopinnostolla, joka tipahti matalana kupperina aivan 2-rajaan polttolinjan yli. Kirittäret teki tasoittavallaan ajolähdön yhdellä palolla, mutta se kuivui Lapuan lukkari Anni Heikkilän ottamaan kärpäseen. 2. vuoroparin lopettavalle kotijoukkue tuli kuitenkin vahvasti. Ensin Venla Karttunen tasoitti yhden palon ajolähdöstä kierteisellä 2-rajanäpyllä ja heti perään Tinja Töyrylä huudatti Hippoksen yli 700-päistä yleisöä tinttaamalla merkatulla välilyönnillä 2-1.

Lapua on aina ollut näissä kinkereissä sinnikäs ja tasoihinhan sieltä taas tultiin – tosin harhaheitolla 3. vuoroparissa. Palottomassa ajolähdössä Mari Mantsinen otti ensin näpystä palon ja lähti yrittämään vielä toista paloa kolmoselta. 3-pesältä taisi oma pelaaja tehdä hyvän maskin 3-vahdille ja pallo sirvahti omille teilleen. Oli jotenkin ironista, että pääosin hyvää ulkopeliä pelanneilta joukkueilta tuli jakson ratkaisuhetkillä harhaheitolla kaksi juoksua. Kirittärien ykköstilanteessa Kaisa Peräaho lähti polttamaan Kirittärien kärkeä 2-pesälle, mutta huonosta heittoasennosta heitto levisi ja pallo painui kauas 2-puolelle. Kati Tanhua kiisi kotipesään ja toi jaksovoiton Kirittärille 3-2.

Avausjaksolla Kirittärillä oli kentällemeno-ongelmia, mikä heijastui ykköskärjen peliin: pelaajia ei saatu lyömään omilla pelipaikoilla ja vaihdot sakkasivat. Toisella jaksolla Kirittäret pelasi heti alkuun kaksi ohi-vuoroa ja Virkiä pääsi taas 0-1 johtoon Janette Lepistön vihaisella keskisaumalyönnillä. Sisälle lähdettiin kuitenkin aivan uudella potkulla 3. vuoroparissa. 2-kärjestä tehtiin paloton ajo ja Sara Kujanen iski välilyönnillä kotijoukkueen tasoihin. Heti perään jälleen hienon pelin pelannut Ella Mäkelä löi 2-puiolelta komeasti linjan taakse ja vei kotijoukkueen 2-1 johtoon.

Sara Kujasen lyöntivire jatkuu edelleen
Kuva Arska Kekki

Pelin kaava jatkui täsmälleen samalla tavalla kuin avausjaksolla. Lapua teki tasoittavalla niin ikään palottoman ajon ja tuli tasoittavalla rinnalle Lepistön 3-puolen lyönnillä. Ella Korpelan hirmuheitto kotiin ei aivan riittänyt. Jakson ja samalla koko ottelun ratkaisun sinetöi Emma Körkkö, joka löi 3-puolelta saumasta 3-2.

Kirittärien voiton takeena oli loistava ulkopeli. Jos Virkiän tasoiselle joukkueelle annetaan vain 6 kotiutustilannetta, niin hyvin on pelattu. Muutama selvän näköinen palo jäi toki ottamatta, mutta . Kirittäret vei myös 3-tilanteet 12-8 eli aika vähillä tilanteilla mentiin hyvästä kelistä huolimatta. Joukkueen voitto perustui myös pelisitkeyteen: molempien jaksojen voittojuoksut syntyivät lapualaisten tasoituksen jälkeen.

Tunnetta ja asennetta ottelussa oli varmasti riittävästi molemmin puolin. Sisäpelissä jyväskyläläisillä on vielä kirittävää, kun kauden tärkeimmät pelit alkavat lähestyä. Joka tapauksessa etenijäjokeri Kati Tanhua on sopeutunut hyvin kärkietenijän rooliin ja toi tänään loistavasti 3 juoksua. 2-kärjessä Ella Mäkelä ja Tinja Töyrylä alkavat myös päästä pikkuhiljaa vauhtiin, mikä tuo pelinjohdolle lisää variaatioita peluutukseen. Mari Mantsinen oli jälleen loistavasti pelin päällä ja otti lukuisia kärpäsiä vastustajasta.

Kesäkuun Superpesiksen lukkariksi valittu Mari Mantsinen pelasi jälleen loistopelin ja palkittiin Ottelun Sohwittareksi sekä Ruutu-tähtipelaajaksi.
Kuva Arska Kekki

Virkiä ei myöskään tänään ollut aivan parhaimmillaan. Kärkikaksikko Kaisaleena Saukko (o.s. Rautakorpi) ja Kaisa Peräaho etenivät vielä suht hyvin, mutta sen jälkeen alkoivat vaikeudet. Numeroilla 3 ja 4 pelanneet Iina Lehtinen ja Riina Kerola merkkauttivat tililleen tänään kärkilyönneissä pyöreän nollan.

Pelinjohtaja Mattias Kitola oli tyytyväinen voittoon, vaikka pelillisesti parannettavaa jäikin.

– Päällimmäinen ajatus on, että Lapua kotona ja 3 pistettä, niin siihen täytyy olla erittäin tyytyväinen ja nauttia voitosta. Sikäli oli vähän erikoinen peli, että hyvä keli ja kaksi hyvää sisäpelijoukkuetta, niin 3-tilanteet jäivät 12-8. Kun tuollainen sisäpeliorkesteri saadaan pidettyä noissa lukemissa, niin ehdottomasti on silloin pelattu ulkona hyvin. Muutama lapsus mahtui mukaan, mutta ne kuuluvat pallopeleihin. Sisäpelissä oli liikaa vaihteluja vuoroparien kesken. Välillä olivat pesät jatkuvasti täynnä ja välillä ei taas saatu peliä millään käyntiin. Ratkaisevaa oli se, että molempien jaksojen viimeisessä vuorossa meillä oli taululla yksi ja vierailla nolla. Nallen poisjääminen on tietysti harmillista – joudumme nyt miettimään hieman uusiksi niin naisten kuin B-tyttöjenkin valmennus- ja pelinjohtokuvioita.

Voitto Lapuan Virkiästä maistui joukkueelle
Kuva Arska Kekki

Osa joukkueesta saa nyt vapaaviikonlopun, mutta 10 edustusryhmän 20 pelaajasta pääsee silti edustamaan seuraa tulevana sunnuntaina seuraansa Itä-länsiottelussa Tampereella. Kirittäristä valittiin 6 pelaajaa naisten ja 4 pelaajaa B-tyttöjen Idän joukkueeseen. Koko joukkueen matka jatkuu ensi viikolla vieraspeliturneella Hyvinkäälle ja Roihuvuoreen. Hippokselle palataan viikon päästä sunnuntaina, kun vastaan asettuu Kirittäret jo kahdesti tällä kaudella kukistanut Joensuun Maila.

Harvian Jälkilöylyt

Ottelun lehdistötilaisuus

Tilastot: https://www.pesistulokset.fi/ottelut/42681

Palkitut

Ottelun SohwitarMari Mantsinen
IEeva Mäki-Maukola
IIElla Mäkelä
Ruutu-TähtipelaajaMari Mantsinen

Otteluraportin tarjoaa

#uuttakohti #liikuntapääkaupunki #jyväskylä #pesis #pesis100 #tunteenpaloja

Viimeaikaisia uutisia