B-tytöt avasivat kautensa voitokkaasti Kajaanissa

 – KirittäretTalent otteluraportit

B-tytöt aloittivat Kajaanissa hyrskyn myrskyn, mutta KPK taipui vasta Supervuorossa Ella Jääskeläisen komeaan 2-jatkeen läpilyöntiin

Kirittäret tuli sata lasissa ja tuhannen ampeerin latauksella kauden avauspeliinsä Kajaanin liikuntapuistossa. Joukkue vyörytti omaa ensimmäistä sisävuoroaan käsittämättömästi kolme lyöntikierrosta iskien taululle lukemat 0-8. Lähes kaikki onnistui. Tämän jälkeen puntit tasoittuivat, mutta jakso oli silti enää loppuvihellyksen odottamista.

Juuri avausvuoroparissa joukkueiden pelivalmiudessa oli suuri ero. Jos Kirittäret tuli ensimmäiseen sisävuoroonsa hyrskyn myrskyn, niin KPK:n peli oli vastaavasti aika lailla vinksin vonksin. Toisella jaksolla osat vaihtuivat – Kirittäret tuskaili oman sisäpelinsä kanssa oikein urakalla ja homma toimi enää vain heikun keikun.

Toinen jakso toki alkoi räväkästi, kun Viivi Partanen löi tyhjään kenttään kunnarin. Tähän joukkueen tuloksen teko sitten hämmentävästi päättyikin. Kajaani sai hieman paremmin kiinni sisäpelistään ja loi aloittavallaan kaksi ajolähtötilannetta, mutta ilman tulosta. Toisessa vuoroparissa Kirittäret lähti yrittämään tilannetta 2-kärjestä, mutta siitä otettiin nopeasti 3 paloa. Tasoittavallaan KPK meni 2-1 johtoon toisen juoksun tullessa harhaheitolla.

3. vuoroparissa Kirittäret antoi puolestaan ykköskärjestä kaksi 1-paloa ja homma alkoi vaikuttaa aikas nihkeältä. Tasoittavalla hengen päälle saanut KPK löi heti 2-kärjestä pesät täyteen, mutta se kuivui myös kolmeen paloon. Kirittäret sai vielä 4. aloittavalla takapesät täyteen, mutta tilanne kuivui taas kahteen laittomaan viimeiseen lyöntiin. Edessä oli Supervuoro ja jaksopelin riemu ja karmeus näyttäytyivät jälleen kerran.

Supervuorossa Kajaanin yritykset torpattiin varmalla ulkopelillä. Kirittärien omalla lyöntivuorolla joukkue antoi taas kärjestä kaksi harmillista ykköspaloa, ja alkoi näyttää, että kauden avausottelu ratkaistaan vasta kotiutuslyöntikisassa. Kakkoskärjestä Vera Vertanen meni kuitenkin kentälle ja Ella Jääskeläinen vaihtoi hänet kakkoselle. Jääskeläisen toinen lyönti olikin sitten todellinen jättipotti. Pallo painui 2-jatkeelta komeasti maisemaan ja Vertanen sai tuoda kauden avausottelun ratkaisujuoksun kotipesään.

Kirittäret pelasi erittäin hyvän ulkopelin, mistä kertoo 3-tilanteiden tasainen jakautuminen 17-19. Neljästä päästetystä juoksusta vieläpä kaksi tuli harhaheitolla, joten ulkokenttä oli jopa erinomainen jättäen Kajaanin mailataiturit yllättävänkin pienille tehoille. Tyypillisen kauden avauspelikaavan mukaisesti sisäpelissä sen sijaan jäi vielä paljon piippuun. Parin harhaheiton lisäksi varsinkin toisella jaksolla tilanteet tyrehtyivät usein kolmannen lyönnin laittomiin, mikä selvästi söi joukkueen lyöntipeliä. Voitto vaikeasta kauden avauspelistä on silti aina hieno juttu, vaikka ottelun alku vähän enempää lupailikin. Ja nousu Supervuoron jo tukalasta tilanteesta voittoon tuo paljolti mieleen viime kesän sinnikkään joukkueemme. Ottelu oli ajoittain erittäin tehokasta pelaamista Kirittäriltä, joten kunhan tässä saadaan hieman maileja alle, niin eiköhän sitä tasaisuuttakin ala löytyä.

Yksi joukkueen ilopillereistä oli 3 juoksua 100 % tehoilla lyönyt Iiris Rautio, joka on ottanut valmennusjohdon mukaan isoja kehitysaskeleita talven aikana. Myös Venla Vapaavuori onnistui kotiutuksissaan hienosti, vaikka vaihtopeli ei tänään totutusti rullannutkaan. Koko ykköskärki hoiti vaihtotilanteet kovilla prosenteilla, varsinkin lautasen ääreen ensi kertaa sitten viime syksyn palannut Ronja Salmela oli elementissään 9/9 kärkilyönneillään, vaikkei kotiutustilaisuuksia saanutkaan. Lähinnä kotiuttajana aiemmin kunnostautunut Salmela toi lisäksi 3 juoksua. Voittojuoksun tintannut Ella Jääskeläinen oli 8 kärkkärillään 2-kärjen vaihtajana myös erinomaisessa iskussa. Ykköskärki Viivi Partanen aloitti kautensa kunnarilla ja 3 tuodulla hoitaen myös 9 kärkilyöntiä tilastoihin. Myös C-tyttölukkarimme Liinu Havukainen iski jokeripaidassa räväkästi, vaikka rooli tänään pieneksi jäikin.

Normaalisti B-tyttöjoukkueen 2-pelinjohtajana toimiva Juha Mäkelä oli saanut tänään kutsun viuhkaan ja oli varsin tyytyväinen suojattiensa esitykseen.

– Alku ja koko avausjakso oli meiltä hyvää peliä niin sisällä kuin ulkona ja semmoiseen tämä ryhmä parhaimmillaan pystyy. Vaikka kaikki tiesivät, että jaksopelissä täytyy voittaa toinenkin jakso, niin se ei jostain syystä vain aina onnistu. Jakso lähti hyvin käyntiin kunnarilla, mutta sitten siihen ei saatu jatkumoa, lyöntijärjestys jäi huonoon paikkaan ja homma ei vain lähtenyt kulkemaan. Nämä on näitä joukkuepsykologiajuttuja, joihin kaikki toki haluaisivat tietää vastauksen.

– Olimme Supervuorossa jo aika pahasti sillassa, kun olimme nollatilanteessa kahdella palolla. Sitten tuli Ella Jääskeläinen, joka ratkaisi meille ottelun voiton todella upealla yksilösuorituksella. Ensin upea vaihtolyönti, jolla saimme 2-tilanteen ja heti perään todella loistava laatulyönti 2-jatkeelle. Tässä on siinä mielessä hieno joukkue, että myös isolla numerolla pelaavat tytöt pystyvät tarvittaessa ratkaisemaan pelejä. Näitä tarvitaan ihan varmasti myös jatkossa. Meillä on sarjassa kova lohko, ja on tärkeää osata kääntää tiukat pelit itselle. Jossakin vaiheessa tämä sataa meidän laariin.

Tilastot: https://www.pesistulokset.fi/ottelut/43282

Palkitut

IViivi Partanen
IIElla Jääskeläinen

Otteluraportin tarjoaa

#uuttakohti #liikuntapääkaupunki #jyväskylä #pesis #pesis100 #tunteenpaloja

Lue myös