B-tyttöjen hallimestaruus ratkaistaan uudella pelisysteemillä

 – Yleinen, B-tytöt, Otteluennakko, Talent

Pesäpalloliitto pilotoi uuden peliformaatin, kun B-tyttöjen hallimestaruudesta taistellaan tulevana viikonloppuna Porissa.

Kirittärien lisäksi turnauksessa pelaavat Rauman Fera, Oulun Lippo Juniorit, Lapuan Virkiä, Laitilan Jyske ja Porin Pesäkarhut Akatemia.

Uusi pelisysteemi kuulostaa varsin vallankumoukselliselta kuulostavan uuden peliformaatin. Kahdessa kolmen joukkueen lohkossa joukkueet pelaavat aluksi kaksi 2 vuoroparin minipeliä toisiaan vastaan. Lopuksi joukkueet mittelevät vielä keskenään kotiutuslyöntikisassa. Kaikista kohtaamisista voittajajoukkue saa yhden pisteen, tasapelitilanteissa pisteitä ei jaeta lainkaan. 

Kirittärien kanssa samassa lohkossa pelaavat Pesäkarhut sekä Lippo Juniorit. Lohkovoittajat menevät suoraan finaaliin, kakkoset pelaavat pronssista ja kolmoset merkityksettömässä ottelussa sijoista 5-6. Sunnuntain sijoitusottelut pelataan ’normaalimittaisina’ 3+3 vuoroparin jaksopeleinä. Tasatilanteessa sijoitukset ratkaistaan kotiutuslyöntikisalla.

Uusi pelisysteemi on saanut jo etukäteen varsin kovaa kritiikkiä somekanavilla. Hallipelit pelataan hitailla alustoilla ja pelit ovat usein vähäjuoksuisia. Monet näkevätkin, että sattumalla, yhdellä onnistumisella tai epäonnistumisella on erittäin suuri merkitys lopputuloksen kannalta. Lisää jännitystä ja draamaa tämän uuden kokeilun luulisi ainakin tarjoavan katselijoille. Tämä pilottikokeilu voidaan nähdä myös Pesäpalloliiton osalta myönteisenä signaalina siitä, että lajia pyritään aidosti kehittämään.

Kirittärien pelinjohtaja Mattias Kitola – mistä tässä nyt oikein on kyse?

No joo, aika voimakkaita reaktioitahan tuohon on pesisväeltä tullut. Mutta ajatuksena siinä kai on se, että pelataan koko ajan ikään kuin kahta viimeistä sisä- tai ulkovuoroa, mihin lähdetään 0-0 tilanteesta. Erilaista tämä ainakin on normipeleihin verrattuna, varmaan tulee vähän muutoksia peluutukseen. Itse lähden ihan avoimin mielin katsomaan, miten tämä homma toimii.

Mikä on tilanne Kirittärien joukkueessa näin 3 vrk ennen h-hetkeä ja kuinka kova lohko on kyseessä?

Eiköhän tässä ole vähän sama tilanne kuin ympäri Suomen tällä hetkellä eli keskiviikkona ei voida vielä lyödä joukkuetta lukkoon. Tällä hetkellä tilanteemme on hyvä ja toivotaan että se sellaisena myös pysyy. Oulu ja Pori ovat varmasti kovia joukkueita, kun ovat tähän finaaliin asti tiensä raivanneet. Meille silti varsin outoja joukkueita, Oulussa on pari viime vuodelta tuttua pelaajaa. Oulu tuntuu etukäteen kovimmalta vastukselta, sillä he voittivat erittäin kovan alkulohkonsa. Pori on kokenut aika kovia muutoksia avainpelaajien osalta, mutta varmasti kova joukkue sieltäkin tulee.

Mitä erityispiirteitä tämä uusi pelisysteemi tuo itse pelaamiseen?

No puhutaanhan tässä aivan eri asiasta, jos verrataan normaaliin sarjapeliin, jo0ssa alla olisi jo 6 vuoroparia peliä. Siinä olisi ehtinyt jo vähän paremmin oppimaan vastustajan lukkaria ja tutustua syöttötuomarin linjaan. Ratkaisevaa lauantain peleissä tulee olemaan kaaripeli sekä mikä joukkue onnistuu lyömään merkatut lyönnit kenttään eikä laittomiksi. Kopinnostojen onnistuminen on myös tärkeää. Jos niissä ei onnistuta ja tulee kärpäsiä, niin siinä voi olla äkkiä nolla juoksua 2 vuoroparin jälkeen. Perustason säilyttäminen, huolellisuus ja taktinen osaaminen ovat varmasti avainsanoja tämän tyyppiseen turnaukseen.

Sanomalehti Satakunnan Kansa näyttää suorana lähetyksenä kaikki viikonlopun ottelut osoitteessa www.satakunnankansa.fi/live  Kirittärien osalta turnaus alkaa lauantaina klo 16 ja jatkuu ajoittaisia 20 min taukoja lukuun ottamatta aina klo 20 asti.

Sarjajärjestelmä: https://www.pesis.fi/uutiset/2022/03/tyttojen-lopputurnauksessa-kokeillaan-uudenlaista-pelitapaa-hallissa-poikien-halli-sm-lopputurnaus-peruttu/
Lopputurnauksen säännöt https://www.pesis.fi/wp-content/uploads/2021/11/TSU-Halli-SM-2022-vuoroparipeli.pdf

Livelinkit ja ohjeet https://www.pesis.fi/uutiset/2022/03/tyttojen-hallimestaruudesta-pelataan-porin-karhuhallissa-viikonloppuna-suorat-lahetykset-satakunnan-kansan-netissa/

Pesistulokset.fi oteluseuranta

#uuttakohti #liikuntapääkaupunki #jyväskylä #pesis #pesis100

Lue myös