Sisukas Kirittäret huikeiden vaiheiden jälkeen B-tyttöjen Halli-SM:n lopputurnaukseen

 – B-tytöt, Otteluraportit, Talent, Yleinen

Hallipelit ovat aina vähän arvaamattomia. Se voi olla pienestä onnistumisesta tai epäonnistumisesta kiinni, kun ratkotaan kolmen vuoroparin jaksovoittoja. Lapualla nähtiinkin poikkeuksellisen tasainen ja kiinnostava B-tyttöjen vääntö SM-lopputurnauspaikasta. Kun kova urheilija kiristää loppua kohti ja parantaa sijoitustaan huomattavasti, niin naisten kohdalla ei toki kehtaa sanoa ’niin kuin sika juoksuaan’. Kirittärien B-tytöt kuitenkin osoittivat, että myös joukkueurheilussa […]

Hallipelit ovat aina vähän arvaamattomia. Se voi olla pienestä onnistumisesta tai epäonnistumisesta kiinni, kun ratkotaan kolmen vuoroparin jaksovoittoja. Lapualla nähtiinkin poikkeuksellisen tasainen ja kiinnostava B-tyttöjen vääntö SM-lopputurnauspaikasta.

Kun kova urheilija kiristää loppua kohti ja parantaa sijoitustaan huomattavasti, niin naisten kohdalla ei toki kehtaa sanoa ’niin kuin sika juoksuaan’. Kirittärien B-tytöt kuitenkin osoittivat, että myös joukkueurheilussa on feminiinisiä ’possukoita’, jotka venyvät uskomattomasti siinä kaikkein kovimmassa haasteessa. Aivan huikeisiin tunnelmiin päättyi B-tyttöjen C-lohkon turnaus, kun nousujohteisesti pelannut Kirittäret teki todelliset kepaniskaset Lapualla. Alkupelit Siilinjärveä ja Ylivieskaa vastaan olivat vähän hakemista, mutta kun tuli se paikka voittaa se kaikkein tärkein ottelu, niin sehän osattiin. Maagisen hieno esitys meidän nuorilta naisilta – Salpausselän kisat jäivät kirkkaasti tämän kehityskertomuksen varjoon. Kirittärien B-tytöt pelaavat ties kuinka monen vuoden tauon jälkeen hallipesiksen lopputurnauksessa SM-mitaleista.

Kirittärien tie lopputurnaukseen ei missään nimessä ollut helppo. Kaksi avainpelaajaa parenteli vielä haavojaan muualla kuin omalla pelipaikallaan, mutta laajasta pelaajamateriaalista löytyy myös  laadukkaita stuntteja. Alkuvastustajat Siilinjärvi ja Ylivieska voitettiin erittäin niukasti 1-0, kun Lapua vei nämä vastustajat puhtaasti 2-0. Kotijoukkueen etu näyttää aina olevan näissä halliturnauksissa, että järjestävä organisaatio saa sen helpoimman ottelurungon eli lepoa pelien välissä. Kirittäret joutui Lapuaa vastaan heti raastavan Ylivieska-pelin jälkeen, mutta eipä tuo tuntunut paljoa haittaavan huippukuntoisia jyväskyläläisiä.

Viime kesän peleistä tuttu kova taistelutahto löytyi jo aiemmissa peleissä toisinaan, ja kun viimeisessä pelissä eteen astui turnauksen etukäteissuosikki Lapua, niin johan nähtiin joukkueen parasta osaamista. Varma ja kiireetön ulkopeli, sisällä vaihdot ruutuun ja kotiutukset väliin tai läpi ja loistava lukkaripeli – tästähän sen voittavan joukkueen tuntee. Ja tämä kaikki ilman joukkueen ykkösetenijä Iida Pajusta.

Tänä keväänä Kirittäret pelaa sekä naisissa että B-tytöissä Halli-SM:n mitaleista!

Huikeat on fiilikset, mutta käydään vielä muutamalla sanalla pelejä läpi.

Siilinjärven Pesis – Kirittäret Lopputulos: 0-1 (0-1, 3-3)
https://www.pesistulokset.fi/ottelut/42360

Kirittäret lähti ennakkosuosikkina Halli-SM –turnauksen aamupeliin, mutta SiiPe laittoi hyvin kampoihin ja piti jyväskyläläisiä pinteessä aivan molempien jaksojen loppuun asti. Varsinkin mailapelissä SiiPe oli jopa vahvempi, mutta kovia pelaajia vaaditaan remmiin silloin kun tuska on suurin. Avausjakso ratkesi vasta Kirittärien viimeisessä sisävuorossa, kun Ronja Salmela löi pallon 3-luukusta maisemaan.

Toinen jakso aloitettiin lupaavasti, kun Kirittäret meni heti avausvuorollaan 2-0 johtoon. Siilinjärvi tuli kuitenkin kovalla sykkeellä rinnalle ja ohi kahden palon tilanteessa lyöden 3 juoksua. Kirittärien tärkeän tasoituksen löi viimeisessä vuoroparissa C-tyttölukkarimme Liinu Havukainen. Kun SiiPe jätettiin tasoittavalla nollille, niin 2 pisteen voitto saatiin hiuksia nostattaen kotiin.

Kirittärien parhaita olivat hienoja vaihtolyöntejä viljellyt Sara Kujanen sekä Ronja Salmelaa hyvin tuurannut C-tyttölukkarimme Liinu Havukainen. RonskiSalmelan lyönnit ovat kotiutustilanteessa aivan huikeita ja Venla Vapaavuori pelasi 3-kopparin tontilla laajalla säteellä hakien hyvin palloja.

Kirittäret – Ylivieskan Kuula 1-0   (4-4, 6-4)
https://www.pesistulokset.fi/ottelut/42362

Ei helpottanut Kirittärien tuska toisessakaan pelissä. Sisäpeli jäi avausjaksolla hieman piippuun ja vaikka viimeisessä vuoroparissa saatiin vielä ajolähtö, niin tulosta ei tullut. Ei saatu ekajaksolla eroa näihin joukkueisiin.

Keskipohjalaiset laittoivat Kirittärille tosissaan kampoihin toisellakin jaksolla, vaikka jyväskyläläiset pääsivät jo 6-2 johtoon. Kuula pinnisti vielä parilla pinnalla lähemmäksi, mutta jo toistamiseen 1-0 voitto etukäteen helpommista vastustajista. Ja heti perään pitää pelata kotijoukkuetta vastaan.

Ronja Salmela, Venla Vapaavuori ja Elsa Nyman onnistuivat kotiutuksissa, ulkokentällä uurasti hienosti Venla Manninen. Sara Kujanen on kultakimpale Kirittärille – sisällä sopii mikä tahansa rooli.

Kirittäret – Lapuan Virkiä 1-0   (5-5, 5-2)
https://www.pesistulokset.fi/ottelut/42363

Johan alkoivat juoksuhanat aueta! Ennen pelin alkua pelinjohtaja Mattias Kitola oli todennäköisesti piirtänyt jonkinlaisen henkisen viivan pelaajilleen Lapuan Patruuna-Areenan pelikenttään: tämän kun ylitätte, niin valtakunnassa on kaikki hyvin!

Hallisarjojen pelijärjestyksessä tuntuu hieman epäoikeudenmukaiselta, että kotijoukkue saa ne parhaat peliajat eli ei tarvitse pelata kahta peliä peräkkäin. Tänään kuitenkin suoraan Ylivieska-pelin jälkeen turnauksen kovinta joukkuetta vastaan asettunut Kirittäret oli päässyt juuri oikeaan lämpötilaan ja oikealle tunnetasolle.

Kirittäret lähti peliin aivan uudella ryhdillä erityisesti sisäpelissä. Vaikka Lapua meni aloittavallaan 0-1 johtoon, niin johan alkoi tapahtua Kirittärien tasoittavalla. Kärjestä heti kaksi paloa, mutta sitten: Ronja Salmela löi ensin 1-2-tilanteessa läpi 3-jatkeelta ja hallisääntöjen mukaan kaksi pesäväliä edenneet pelaajat toivat yhden juoksun. Tasatilanteessa Oona Kinnunen lyö makeasti läpi 2-jatkeelta ja peli onkin yhtäkkiä 3-1. Tämäkään ei vielä riittänyt hurmioon virittäytyneiltä Kirittäriltä, kun vaihtolyönneissään tänään hieman alavireisesti pelannut Viivi Partanen täräytti 2-puolelta väliin ja Kirittäret johti 4-1.

Lapua ei olisi Virkiä ellei se tsemppaisi ja saisi fiilistä päälle omista onnistumisistaan. Lapua punnersi omalla viimeisellä sisävuorollaan juoksua toisen perään ja johti ennen viimeistä Kirittärien sisävuoroa 4-5. Sitten astui taas kerran esiin Ronja Salmela, jonka kuti on kohdallaan kuin lännenelokuvista kuuluisan pyssysankarin:  keskelle kenttää ja haulit himaan. Avausjakso siis taisteltiin tasoihin.

Toisen jakson ratkaisu nähtiin toisessa vuoroparissa. Kirittärien ulkopeli tiivistyi hurmaavalla tavalla ja Lapua ei löytänyt kentästä pallon mentävää reikää kotiutuksilleen hyvistä yrityksistä huolimatta. Kirittäret iski sitten heti ässäsuoran pöytään: Kujanen, Salmela, Venla Manninen ja Havukainen mätkäyttivät vuorollaan riittävän mittaisen veivin Lapuan ulkokenttään ja Kirittäret johti toisen aloittavalla jo 4-0.  

Kun kovalyöntinen Virkiä ei saanut tasoittavallaan tilastomerkintöjä, niin mentiin ratkaisevaan 3. vuoropariin. Iiris Rautio teki yhden palon ajotilanteen, josta viime kesän joukkueen ykköskotiuttaja Venla Vapaavuori tykitti komeasti väliin ja Kirittäret johti 5-0 ennen Lapuan viimeistä sisävuoroa. Pari pinnaa pohjalaiset sieltä vielä pinnistivät, mutta tylytys on komea: Kirittäret löi viimeisen pelin viimeisellä jaksolla itsensä lopputurnaukseen. Mikä päivä, mikä peli! Onhan tuo Kirittärien tulevaisuus turvattu jo omastakin takaa. No onhan se!

Onnittelut Mattias Kitola käsittämättömän hienosta turnauksesta!

Käsittämättömän hienosta en tiedä, mutta loppua kohti parannettiin ja paras peli jäi sitten lopuksi. Kahdessa ekassa pelissä emme saaneet ehkä tankista ihan parasta irti, mutta kyllähän Virkiän ja Kirittärien pelit ovat tunnetasoltaan vähän erilaisia kuin nuo muut. Molemmat menivät kuitenkin jatkoon eli Pesäpalloliiton linjausten mukaan turnausjärjestäjä Pesäkarhut pääsee sittenkin mukaan ja parhaana lohkokakkosena Lapua. Millä systeemillä siellä sitten pelataan, on meillekin vielä arvoitus – joku uusi sarjajärjestelmä. Pelit pelattaneen sielläkin turnausluonteisena eikä kerrasta poikki niin kuin naisten Superissa.

Pelasitte heti nihkeän Ylivieska-pelin jälkeen Lapuaa vastaan 15 min palautuksella. Missä se kelkka kääntyi, että saitte kuitenkin turnausvoiton?

Kaverilta tuli siihen muutama ihan hyvä lyönti, meillä taas laatu ei ollut kotiutuksissa ihan hyvä. Tavoite tänne lähtiessä oli päästä jatkoon ja se tehtiin, niin tuloksellisesti tämä oli kuitenkin meille lopulta hyvä päivä.

Mihin olet erityisen tyytyväinen tämän päivän saldossa?

Näyttää olevan, että tiukemman kautta halutaan mennä. Toki olen tyytyväinen, että aika leveällä rosterilla olemme talvella pystyneet pelaamaan. Loukkaantumisia on ollut jonkin verran ja tänään kolme C-tyttöä oli kokoonpanossa mukana. Lukkari Liinu Havukaisen onnistuminen jäi erityisesti mieleen. Vaikka en itse näistä harjoituspelien tuloksista niin piittaa, enemmänkin siitä mitä siellä tuloksen takana on. Voitot on tässä jutussa kuitenkin se suola ja kun emme olleet tällä hallaikaudella voittaneet vielä ainuttakaan jaksoa ja nyt voitetaan kaikki kolme peliä, niin se näyttää aivan varmasti, että olemme oikealla tiellä.

Miten joukkue matkaa tästä eteenpäin?

Ensi viikonlopun naisten Superilla on leiri, mutta joillekin pelaajille on annettu jopa vapaapäiviä niistä. Maaliskuun ekana viikonloppuna pelaamme Kuopiossa kaksi peliä Ykköspesisjoukkueella, mihin moni näistä B-tytöistä kuuluu. Kuopio ja Lappajärvi ovat vastassa. Sitten on naisten Superin lopputurnaus, missä meille ilmeisesti tulee ekana vastustajana viime kauden finaalikaveri Pesäkarhut. Siitä viikon kuluttua on B-tyttöjen lopputurnaus ja viikko sen jälkeen lähdetään koko joukkueen kanssa etelään ja mielessä on vain kesän pelit.

Otteluraportin tarjoaa:

#uuttakohti #liikuntapääkaupunki #jyväskylä #pesis #elämänenergiaa #pesis100 #otteluraportti #konnekuljetus

Lue myös