Kirittäret lopputurnaukseen Halli-SM alkulohkosta C

 – Otteluraportit, Superpesis, Yleinen

Neljän joukkueen lopputurnaus pelataan Tampereella 19-20.03.2022. Muut alkulohkojen voittajat selviävät viikonlopputurnauksissa helmikuun aikana.

Kirittäret piinasi, Mantsinen säikäytti, mutta Salmela ratkaisi

Joensuun Maila – Kirittäret  1-2K (1-2, 2-1, -, 1-2)

Ei valmista, mutta parempaan suuntaan kulkee Kirittärien peli. Tammikuussa turnausemäntä JoMa kohdattiin jo kahdesti ja ne päättyivät niukasti Kirittärien voittoon. Myös tänään ottelu ratkesi vasta kotiutuslyöntikisassa.

Kirittäret pelasi jälleen totutusta poikkeavalla kokoonpanolla, jossa oli peräti 4 B-tyttöä. Nyt Elsa Nyman oli nostettu kärkietenijäksi, junioriosastoa edustivat myös ykkösvahti Iiris Rautio sekä lyöjäjokerit Sara Kujanen ja Ronja Salmela. Myös tämän kauden tulokas Roosa Lappalainen oli jokerina etenijän roolissa.

Ottelu oli ns. pienten marginaalien peli, jossa JoMa osoitti jälleen potentiaalinsa kesää ajatellen. Joukkueella on hyvä ykköskärki (Johanna Pirskanen), löytyy vaihtolyöjiä ja tilanteita pystytään luomaan. Molemmilla joukkueilla oli tilanteisiin nähden tänään hienoisia ongelmia kotiutuksissa. Heti ottelun alussa pientä hakiessaan nilkkansa pahan näköisesti taittanut Mari Mantsinen aiheutti hengenahdistusta kotikatsomossa, mutta tilanteesta selvittiin säikähdyksellä. Kirittäret vei avausjakson lopulta harhaheiton turvin ja Roosa Lappalainen sai tuoda jakson voittojuoksun.

Kirittäret paransi sisäpeliään toisella jaksolla ja näytti saavan jo otteen voitosta, kun Kirittärien ainoan lyödyn juoksun avausjaksolla kumauttanut Ella Mäkelä sivalsi tulisesti linjaan ja meni hieman JoMan ulkokentän avustuksella johtoon. Toisen tasoittavalla kuitenkin Hanna Toivanen ja Reetta Juntunen löivät jaksovoiton JoMalle. Kirittäret sai vielä viimeisessä vuoroparissa 3-tilanteen, mutta tällä kertaa tuloksetta.

Ottelu ratkaistiin kotiutuslyöntikisassa, jossa Kirittäret lähti ajamaan JoMan 1-0 johtoa kiinni. Joukkue oli jo pienoisessa ahdingossa, kun kolme ensimmäistä löyjää eivät onnistuneet ja kahta juoksua vaadittiin. Pieneen rooliin tänään mailan varressa jäänyt Tinja Töyrylä nosti vierasjoukkueen kipinää lyömällä 2-puolelta JoMan räpylästä tasoituksen. Ratkaisijan rooliin nousi lopulta B-tyttöjen 19-vuotias lukkari Ronja Salmela, jonka millimetrin tarkka pommi 3-kopparin yli upposi aivan rajaan ja jyväskyläläiset saivat juhlia voittoa

Ottelun tilastot: https://www.pesistulokset.fi/ottelut/42404
Ottelun palkitut: I Ella Mäkelä
Ottelun tallenne Ruutu+ palvelussa (maksullinen): https://www.ruutu.fi/video/4026203

KeKi sortui virheisiin ja Kirittäret varmisti paikan hallipelien lopputurnauksessa

Kirittäret – Kempeleen Kiri 2-0 (4-3, 5-1)

Kempeleen Kiri oli menettänyt muutamia runkopelaajiaan ja lähti hyvästä juniorituotannostaan huolimatta altavastaajana peliin. Joukkue kiri avausjaksolla Kirittärien etumatkan melkein kiinni, mutta toisella jaksolla ero repesi kohtuullisen isoksi.

Kirittäret oli hieman muokannut kokoonpanoaan aamun JoMa-pelistä. Susanne Ojaniemi ja Elsa Nyman vaihtoivat paikkoja ja Susse pelasi varmasti ensimmäistä kertaa naisten Superin urallaan joukkueensa kärkietenijänä. Nymanin peli päättyi ikävästi heti avausvuoroparissa, kun hän lyyhistyi polvilleen 3-pesälle ilmeisesti alaraajavamman seurauksena. Toivotaan, että tästäkin selvitään säikähdyksellä.

Vastuksena Kempele ei ollut yhtä haastava kuin JoMa, jolle taipuminen Kirittärille oli ilmeisesti henkisesti lamauttava paikka, sillä KeKi voitti lopulta päivän viimeisessä pelissä JoMan 1-0. Kirittärien kärki paransi selvästi aamun peliin verrattuina. Erityisesti Eeva Mäki-Maukola oli vakuuttava niin ulkona kuin napakoissa vaihtolyönneissään. Kirittärien hallikauden luotettavin kotiuttaja Ella Mäkelä löi jälleen 2 juoksua, ja myös Susanne Ojaniemi onnistui hienosti niin sisällä kuin ulkona. Ottelussa kaikkein ilahduttavinta oli kuitenkin B-tyttöduo Ronja Salmela – Sara Kujasen hieno onnistuminen kotiutustilanteissa.

Ronja Salmela 2021
Kuva Foto-Antti / Jyrki Röppänen

Näissä kahdessa superpelaajan alussa on todella jotain erityisen näyttävää, kun he astuvat syöttölautasen ääreen. Lehmän hönkäys on aika kaukana siitä tunteesta, millä tavalla näiden vasemmalta lyövien nuorukaisten tykinkuula lähtee. Lyönneissä on vimmaisuutta ja tuloksellisuutta sen verran, että ei tarvitse olla kummoinen ennustaja, jos sanoo, että nämä naiset kiertävät kunniaa useamman kerran tulevana kesänä. Sarjatasosta riippumatta. Kolmas iso onnistuja oli etukentällä konkarin lailla palloja torjunut ja upeita tappoheittoja viskonut Iiris Rautio.

Sairauslomalla jatkavaa Nalle Viljasta jälleen tuurannut Mattias Kitola oli turnauksen päätyttyä helpottunut.

Onnittelut alkulohkon C voitosta ja paikasta maaliskuun SM-lopputurnaukseen! Miltä peli tänään näytti pelinjohtajan näkökulmasta?

– Kokonaiskuvassa pelimme on parantunut koko ajan, kun olemme näitä harjoituspelejä vuoden alusta pelanneet. Toki täytyy myöntää, että pelimme ei vielä ole lähelläkään valmista. Mutta suunta on siihen suuntaan mihin haluamme eli ylöspäin. Jos olemme pelanneet koko tammikuun harjoitusmielessä erilaisilla kokeiluilla, niin kyllä meille tänään tuloksellisuus oli tärkeä. Lopputurnauksesta ulos jääminen olisi ollut ilman muuta pettymys. Kun pelasimme kolme viikkoa sitten JoMaa vastaan ja voitimme yhtä niukasti kuin tänään, niin JoMa oli niissä peleissä minusta piirun verran meitä jopa parempi. Tänään voimasuhteet olivat kääntyneet piirun verran meille.

– Meillä on todella kova treeni- ja pelitahti takana. Olemme pelanneet 6 peliä kolmeen viikkoon kovalla henkisellä ja fyysisellä kuormituksella. Nyt on aika ottaa löysemmin tuleva viikko – pelaajille on tiedossa lepoa ja huoltavia harjoituksia emmekä tee ainuttakaan lajitreeniä tulevalla viikolla. Seuraavan pelin pelaamme vasta SM-lopputurnauksessa maaliskuun lopulla.

Mitkä olivat fiilikset, Ronja Salmela, kun pääsit lyömään Sara Kujasen tavoin ensimmäiset juoksusi naisten Superin tilastoihin? Mistä tuommoinen tappomeiniki kumpusi, että tänään lyödään palloa kenttään sitten oikein urakalla ja tärkeissä paikoissa?

Oli kyllä hyvä fiilis pelata eka kertaa oikein kunnon panoksilla. Tänään vain sattui tulemaan itselle onnistumisia, ja onhan meillä ollut viimeiset 3 viikkoa melkoista tappomeininkiä muutenkin. Valmistautuminen tähän viikonloppuun ei ollut meille missään mielessä helppo, kun vakipelaajia oli niin paljon pois. Hyvin tässä kuitenkin kävi. Itse kuntoutan vielä heittokättäni ja on vielä epäselvää, pelaanko B-tyttöjen alkulohkoturnauksessa 3 viikon kuluttua Lapualla vai onko B:n lukkarina Liinu Havukainen. Mitään ei kuitenkaan riskeerata kesää ajatellen.

Ottelun tilastot: https://www.pesistulokset.fi/ottelut/42405
Ottelun palkitut: I Eeva Mäki-Maukola
Ottelun tallenne Ruutu+ palvelussa (maksullinen): https://www.ruutu.fi/video/4026206

Otteluraportin tarjoaa:

#yhdessähuipulla2021 #liikuntapääkaupunki #jyväskylä #pesis #elämänenergiaa #otteluraportti #konnekuljetus

Lue myös