Seuran puheenjohtaja Henna Virkkusen haastattelu Fanikatsomossa

 – B-tytöt, Superpesis, Talent, Uutiset - Naisten Ykköspesis

Kirittärien Fanikatsomo haastateli Kirittäret ry puheenjohtajaa europarlamentaarikko Henna Virkkusta häirintätapauksen tiimolta.

Haastattelu on julkaistu ensimmäisenä Kirittärien Fanikatsomon Facebook-ryhmässä https://www.facebook.com/groups/kirittaretfanit/

Seurajohtaja Petri Kaijansinkko myrskyn silmässä vuoden 2014 häirintätapauksen vuoksi

Yhteiskunnan arvot muuttuvat tasa-arvon edistymisen myötä ja myös urheiluelämän pitää olla herkkä seuraamaan ja reagoimaan moraalisesti ja eettisesti tärkeinä koettuihin asioihin. Vallan estoton väärinkäyttö ei ole enää siinä määrin mahdollista, saati hiljaisesti hyväksyttävää kuin vielä joitakin vuosia sitten. Naisten kohtelu on ottanut yhteiskunnassa isoja harppauksia aivan viime vuosina ainakin ns. sivistyneissä valtioissa ja naisten ääni on noussut yhä kantavammin esiin myös urheilussa.

Tiedotusvälineillä on ollut iso rooli tasa-arvokeskustelun herättäjänä ja vaiettujen asioiden esille tuojana. Takavuosien naisurheilun megatähtien kohtaloa miehisessä maailmassa on saanut taivastella ja samalla hävetä heidän kohteluaan, kun esiripun taakse on kurkistettu. Kerran rikottua sielua on vaikea teipillä korjata. Seksuaalinen häirintä on noussut syystäkin framille, kaikissa muodoissaan. Ja hyvä niin.

Ja niinpä niin. Järkytys oli ensimmäinen tunne, kun minulle soitettiin ja kerrottiin asiasta ensimmäisen kerran tiistaina klo 16 jälkeen. Sitten seurasi musertava hämmennys ja epäusko koko seurayhteisön puolesta. Tuli lukuisia puhelinsoittoja ja some-lähestymisiä samalla kun itse en ollut oikein juttutuulella.

Kirittärien puheenjohtaja Henna Virkkunen tiedotti eilen tiistaina seurajohtaja Petri Kaijansinkkoon liitetystä häirintätapauksesta. Hän oli lähetellyt seksuaaliseen häirintään verrattavia tekstiviestejä v. 2014 silloisen oman joukkueensa pelaajalle. Urheilulehti ja Yle Urheilu olivat nostaneet asian esille jo viikkoa aikaisemmin ja Kirittärien asiassa esiintulon myötä rumputuli käy nyt kuumimmillaan mediassa, some-kanavista puhumattakaan. Kaijansinkko esitti eilen julkisen anteeksipyynnön, mikä julkaistiin useissa viestimissä.Kirittärien pelaajien kanssa jo useamman vuoden keskustelleena on itselle muodostunut mielikuva arvomaailmaltaan terveestä seurayhteisöstä. Vilpitön avoimuus, yhdenvertaisuus ja toisen ihmisen kunnioittaminen omana itsenään ovat nousseet kantavina periaatteina rivien välistä esiin. Kaiken näkemäni ja kuulemani perusteella en oikein voi muutakaan uskoa. Kun puhutaan naisjoukkueesta, niin tämä on erittäin tärkeää. Vaikka eihän tällaista keskustelua tulisi edes käydä vain sen takia, että kyseessä on naisjoukkue.

Pesäpalloliitto käsittelee parhaillaan asiaa ja liiton kannanotto asiaan saataneen vielä ennen joulua. Kaijansinkko on lomalla tutkinnan ajan.

Erittäin epämiellyttävä tapahtuma vai mitä, seuran puheenjohtaja, EU-parlamentaarikko Henna Virkkunen?

No kyllä. Petri Kaijansinkko on tuolloin v. 2014 lähettänyt epäasiallisia viestejä silloisen joukkueensa pelaajalle. Toisin kuin on uutisoitu, kyseessä ei ollut alaikäinen, mutta nuori pelaaja. Tämä ei tee silti asiasta mitenkään vähemmän tuomittavaa. Meillä Kirittärissä on näille asioille täysin nollatoleranssi. Korostan silti, että Kaijansinkko on ollut erittäin hyvä työntekijä Kirittärien organisaatiossa koko sinä aikana, kun hän on täällä työskennellyt ja minkäänlaisia moitteita ei ole tullut pelaajiltakaan.

Tällaisen asian käsittely julkisuudessa on raskasta kaikille asianosaisille, etenkin tietysti uhrille. Mutta kun julkinen keskustelu käynnistyi, oli selvää ettei seura voinut vaieta asiasta. Seksuaalinen häirintä on vakava asia.

Miten pelaajat ovat reagoineet tapahtuneeseen?

On selvää, että me emme hyväksy minkäänlaista syrjintää. Tämä on ollut koko yhteisöllemme vaikea asia, ja tietenkin erityisesti pelaajille, joista monelle Pete on tärkeä valmentaja. Moni on huolissaan kaiken muun lisäksi myös hänen jaksamisestaan.

Millä tavalla seura käsittelee asiaa pelaajien kanssa?

On selvää että tämä vaatii paljon yhteistä keskustelua. On tärkeää vastata kaikkiin huoliin ja kysymyksiin joita nousee tähän liittyen. Olemme keränneet koko ajan palautetta pelaajilta ja meidän toimijoiltamme, jotta erilaiset epäkohdat ja kehittämisen tarpeet tulisivat esiin. Teimme alkusyksystä laajan palautekyselyn pelaajillemme, joukkueiden sisällä on tehty omia seurantakyselyjä ja koetamme jatkuvasti kehittää tätä seurantaa.

Kaijansinkosta on näissä palautteissa tullut pelaajayhteisöstä pelkästään positiivista palautetta. Hän on tehnyt Kirittärissä hyvää työtä ja hänellä on edelleen seuran tuki ja luottamus. Hän on nyt lomalla seurajohtajan tehtävistä Pesäpalloliiton tutkinnan ajaksi.

Entä minkälaisen viestin haluat antaa asiasta Kirittärien faniyhteisölle?

Haluan sanoa, että kaikki voivat täysin luottaa siihen, että Kirittärissä ei hyväksytä minkäänlaista kiusaamista tai häirintää eikä ahdistelua. Jos tällaisia asioita tulee esiin, niin niihin puututaan välittömästi. Tähän voitte luottaa. Meille tärkeintä on, että kaikilla tässä yhteisössä on hyvä ja turvallinen olo toimia, harjoitella ja kilpailla. Se on meille se tärkein asia. Pelaajille on tietysti tärkeintä, että he menestyvät kilpailullisesti, mutta meille seurajohdossa menestystäkin tärkeämpää on luoda heille olosuhteet, jossa jokainen voi kehittyä parhaimpaansa rakkaassa lajissaan ja ennen kaikkea nauttia pelaamisesta. Pelaajien hyvästä tunnetasosta vastaaminen on yksi meidän tärkeimpiä tehtäviä. Viime kesänä osalla pelaajista nousi esiin jaksamiseen liittyviä haasteita, ja tätä myös seurana joudumme pohtimaan. Nuorille korona-aika on ollut rankkaa rajoituksineen.

Vielä kerran haluan korostaa, että Kirittäret tuomitsee ehdottomasti kaiken häirinnän, eikä hyväksy Kaijansinkon toimintaa edellisessä seurassa. Samalla kun tässä pyörii nyt iso julkisuusmylly, olisi muistettava suhteellisuudentaju. Mitään rikosta ei ole tapahtunut, eikä häntä edes syytetty. Mutta kyse on ollut ehdottoman väärästä ja moitittavasta toiminnasta. Tämä asia on kuitenkin aikoinaan selvitetty ja sovittu edellisessä seurassa, ja Peten työsuhde sen johdosta siellä päättynyt. Uhrin kannalta asian julkinen käsittely nyt vuosienkin jälkeenkin on varmasti hämmentävää ja vaikeaa ja myötätuntomme on hänen puolellaan. Pesäpalloliitto on ilmoittanut nyt selvittävänsä asian. Toivomme että tämä selvitys valmistuu nopeasti.

Peten osalta täytyy vielä todeta, että meillä hän on ollut hyvä ja pidetty työntekijä eikä täällä ole noussut esiin mitään vastaavia tilanteita. Olemme tässä tarkkoja.

Pelinjohtaja Nalle Viljanen – erittäin ikäviä uutisia myös Superpesisjoukkueemme kannalta. Miten pelaajat ovat ottaneet uutisen vastaan?

Pelaajilta ei anneta asiasta mitään kommentteja tässä vaiheessa. Tämä on ikävä ja vaikea asia joukkueelle ilman muuta. Kannamme tällä hetkellä huolta pelaajien jaksamisesta, ja juttelemme mitä kukin on asiasta mieltä ja miten jatkamme tästä eteenpäin.

Haastattelu on julkaistu ensimmäisenä Kirittärien Fanikatsomon Facebook-ryhmässä https://www.facebook.com/groups/kirittaretfanit/

#uuttakohti #liikuntapääkaupunki #jyväskylä #pesis #elämänenergiaa

Lue myös