Kirittärien Fanikatsomo haastatteli Fanni Käyrää

 – B-tytöt, Superpesis, Talent, Yleinen

Kirittärien Fanikatsomon haastatteluvuorossa on Kirittärien superpesisjoukkueen harjoitusrinkiin nostettu lupaava vielä 2022 C-juniori-ikäinen Fanni Käyrä.

Harjoitusryhmän 15-vuotias kuopus Fanni Käyrä haluaa voittaa B-tyttöjen Suomenmestaruuden

Kirittäret on jo pitkään tunnettu valtakunnan eturivin naisten Superpesisjoukkueesta. Viimeistään viime vuosi toi hienosti esiin myös sen kuinka laadukasta juniorityötä seurassa tällä hetkellä tehdään, kun B-tytöt nousivat lähes sensaatiomaisesti SM-hopealle. Yksi hopeajoukkueen kiinnostavimpia pelaajia on ehdottomasti iältään vielä ensi vuonnakin C-tyttöihin mahtuva Fanni Käyrä. Yläkoulun viimeistä vuotta käyvä tulevaisuuden lupaus lunasti paikkansa B-tyttöjen huippujoukkueessa ja tuohon sarjaan hän pääsee vielä 4 vuotta. Taustalla täytyy olla paljon lahjakkuutta, mutta myös paljon tinkimätöntä työntekoa oman kehityksen eteen.

On erityisen mielenkiintoista ja palkitsevaa päästä jututtamaan aivan uransa alussa olevaa tulevaisuuden Superpesispelaajaa. Suuret toiveet häämöttävät vielä taivaanrannassa, mutta eväitä on jo kerätty reppuun ennen suuren matkan alkamista. Tuonne taivaanrannan taakse me emme tietenkään näe vielä tänään, mutta Fannin kohdalla odotukset ovat korkealla, kuten artikkelin lopussa Nalle Viljasen kommenteista selviää. Ainakin tämän kirjoittajasta tuli heti ensitapaamisella Fanni-fani.

Fanni Käyrä

No terve Fanni – onpa mukava tutustua! Ennen kuin mennään pesäpalloon, niin kerrotko ensin meille faneille, että minkälainen ihminen on Fanni Käyrä?

Olen ihmisenä tosi positiivinen ja nauravainen. Treeneissä olen aina hyvällä mielellä, mutta kotona saatan olla välillä vähän pippurinen ja itsenäinen. Haluan tehdä asioita paljon ihan itse ilman mitään suurempaa hössötystä ympärillä. Koen olevani myös aika periksiantamaton. Välillä pesäpallossakin tulee eteen vähän vaikeita hetkiä, mutta siitä aina vain noustaan ja mennään uudelleen.

Koska ja kuinka olet ajautunut pesikseen mukaan?

Tästä puhuttiinkin juuri yhtenä iltana äidin ja iskän kanssa. Kuusivuotiaana isoveljeni Aleksi oli suuri idolini ja hän harrasti pesistä Jyväskylän Kirissä. Ja sinnehän minunkin oli päästävä. Siihen aikaan ei vielä ollut 6-vuotiaille omaa ryhmää, joten harjoittelin paljon 3 vuotta itseäni vanhempien lasten kanssa.

Mitä muuta olet ehtinyt harrastamaan nyt teini-ikään asti?

Kyllähän sitä kaikenlaisia pelejä on lapsena pelattu, niistä jääkiekko ja pesis olivat kuitenkin mieluisimpia. Jääkiekon aloitin myös Aleksin vanavedessä, mutta se jäi 3-4 vuotta sitten ja sen jälkeen olen keskittynyt vain pesikseen.

Onko sinulla veljesi lisäksi ollut pesäpallossa muita idoleita, joiden jalanjälkiä haluaisit seurata?

Totta kai on ollut näitä Kirittärien naisia, kun he ovat olleet aina Suomenmestareita. Onhan heitä ollut hienoa seurata hieman nuorempienkin pelaajien, kun ovat samasta seurasta. Emma Sallinen on ollut joskus ja Emma Körkkö kaikkein eniten, koska onhan se nyt niin hyvä.

Oletko saanut näistä pelaajista itsellesi sellaista kipinää, että haluaisit pelata itse joskus yhtä hyvin?

Olisihan se hienoa joskus parin kolmen vuoden päästä debytoida jossain Superin joukkueessa.

Mikä tekee pesiksestä kiinnostavan lajin?

Se on niin monipuolinen laji. Se ei koostu vain yhdestä tai kahdesta asiasta, vaan pitää olla hyvä monessa. Siinä pitää osata käyttää mieltä ja kroppaa. Ja totta kai se itse joukkue. Kirittärissä meillä on aina ollut hyvät joukkueet ja varsinkin viime vuonna b-tytöissä meillä oli niin hyvä joukkuehenki, ettei kyllä koskaan ole ollut yhtä hyvää.

Kuinka paljon b-tytöt nykyisin treenaavat? Monilla on ehkä vielä se mielikuva, että junnusarjoissa mennään vielä aika paljon jarru päällä…

Normiviikot eivät kovin paljoa jää naisten Superin treenaamisesta. Meillä on yksi lepopäivä viikossa ja parina päivänä palauttavia treenejä, mutta yhtä lailla tehdään lajitreeniä, punttia ja juoksua. Kokonaismäärä on tietysti hieman pienempi kuin naisilla.

Jääkö sitä edes noin nuorella pelaajalla paljoa aikaa vapaa-ajan viettoon?

No ei sitä kyllä paljoa jää. Arki on pitkälti sitä, että kun tullaan koulusta, niin syödään ja lähdetään treeneihin. Illalla treenien jälkeen tehdään sitten vielä koulutehtäviä. Yleensä vapaa-aika menee kavereiden kanssa. Talvisin saatan käydä laskettelemassa ja kesäisin tehdä jotain muuta urheilua.

Olet mukana Kirittärien Superpesisryhmässä sen nuorimpana pelaajana. Minkälaista on treenata Suomen huippupelaajien kanssa ja oletko saanut heiltä paljon vinkkejä treeneissä?

Pidän ryhmässä mukanaoloa erittäin tärkeänä ja onhan tämä aivan mieletön mahdollisuus kehittyä pelaajana. Kehitys on varmasti kovempaa kuin mitä se olisi pelkästään b-tyttöjen treeneissä, koska kaikki ovat niin kovia ja osaavia pelaajia. Sieltä saa paljon apuja kovilta pelaajilta ja kun valmennustiimitkin tietävät niin paljon kaikista tekniikoista, niin virheet korjataan nopeasti.

Missä ovat omat vahvuutesi pelaajana ja missä asioissa näet vielä kehittämisen paikkoja?

No olen kyllä perustasolla aika hyvä kaikessa, mutta sanoisin, että ulkopeli on ehkä se kovin vahvuuteni tällä hetkellä. Lyönti ei ole ollut mikään vahvuus vielä. Sitä on kuitenkin lähdetty kehittämään ja opin esimerkiksi vasta viime kesänä lyömään hyvin 2-puolelle. Myös etenemisessä on vielä kehitettävää. Ulkopelissä olen toiminut lähinnä 3-vahtina, sisällä 2-kärjen vaihtajana.

Saitte komeasti B-tytöissä SM-hopeaa viime kaudella. Mihin asioihin tämä menestys sinusta perustui?

Olihan tuo tosi iso yllätys meillekin, mutta ei varmasti käynyt kovin monella muullakaan mielessä, että pääsisimme edes mitaleille. Kyllähän siinä kiinnostus sitten monella heräsi, kun aloimme ottamaan pelkkiä voittoja ja pelasimmekin yhtäkkiä jo pudotuspeleissä. Loppuvaiheessa tuli fiilis, että voishan sitä vaikka kultaakin tässä voittaa. Meillä oli paljon hyviä ja osaavia pelaajia ja valmennus auttoi meitä erittäin paljon. Mattias Kitola teki meille erittäin hyvät ennakot ja sitten treenasimme niiden mukaisesti tiettyjä ulkopelikuvioita. Tiesimme siis mihin kaveri voi lyödä ja niitä tilanteita treenattiin. Samoin tiesimme mihin kannattaa lyödä, valmistautuminen oli tosi perusteellista.

Minkälaisia tavoitteita olet asettanut itsellesi ensi kaudeksi?

Haluaisin kyllä vielä pelata B-tytöissä, mutta ei sitä koskaan tiedä, koska mukaan tuli uusia pelaajia (Sara Kujanen ja Venla Manninen) eli aika kova kilpailu sielläkin on pelipaikoista. Haluaisin myös päästä pelaamaan enemmän Ykköspesistä – viime kaudella niitä taisi tulla vain yksi – niin niistä saisi kokemusta vähän kovemmista peleistä. Ja suuri tavoite olisi voittaa B-tyttöjen kanssa ensi vuonna kultaa, kun se nyt tänä vuonna jäi ottamatta. Henkilökohtaisena tavoitteena on vain kehittyä paremmaksi ja varmemmaksi pelaajaksi jokaisella osa-alueella.

Entä mitä haluat saavuttaa pesisurallasi?

Haluaisin päästä pelaamaan Superia ja siellä vielä ulkopeliä ja voittaa sen joukkueen kanssa SM-kultaa. Se olisi isoin haave ikinä.

Menet vasta ensi vuoden syksyllä lukioon, mutta onko sinulla tässä vaiheessa minkälaisia haaveita siviiliuran ja ammatin osalta?

Ensin olisi tarkoitus päästä täällä Jyväskylässä urheilulukioon, jotta pääsisi treenaamaan pesisakatemian aamutreeneihin. Sieltä sitten yliopistoon, josta voisi joskus valmistua vaikka hammaslääkäriksi.

Kiitos Fanni haastattelusta ja paljon tsemppiä alkaneelle harjoituskaudelle!

Nalle Viljasen ajatuksia Fanni Käyrästä

Fanni on vielä ensi kesänäkin C-tyttö ja minuun teki viime kesänä erittäin kovan vaikutuksen se, että hän otti nuorempana C-tyttönä paikan B-tyttöjen mitalista pelaavassa joukkueessa. Potentiaalia on paljon, oli B-tyttöjen ratkaisupeleissä erittäin hyvä, vaikka tuossa iässä tietysti vielä välillä vähän virheitäkin tulee. Pelaa erittäin hyvin räpylässä eikä jää märehtimään epäonnistumisia. Uskoisin, että kaudelle 2024 hän lähtee hakemaan vielä B-tyttönä paikkaa naisten Superin yhdeksiköstä. Hänen pääsynsä tähän rinkiin oli silti oikeutettua, sillä hän pääsee oppimaan toimintamalleja kokeneemmilta pelaajilta.

Jos riittää intohimoa ja halua kovaan työntekoon, niin hänestä tulee ilman muuta Superpesistasoinen pelaaja tulevaisuudessa. Hänellä on ikäisekseen hyvä käsi ja hyvä räpylä, ja lyö hyvin varsinkin 3-puolelle. Fanni on erittäin monipuolinen pelaaja. Otin hänet ryhmään, kun keskustellessamme näin mikä polte hänellä oli silmissä päästä mukaan. Noin nuoreksi tytöksi myös pää kesti erittäin hyvin viime kesänä kovissakin paikoissa. Hänestä saadaan tulevaisuudessa hyvä linjapelaaja. Hänen suurin vahvuutensa on henkinen kantti pelitilanteessa. Fannin tavoite on päästä ensi kesänä pelaamaan Ykköspesistä.

Haastattelu on julkaistu ensimmäisenä Kirittärien Fanikatsomon Facebook-ryhmässä https://www.facebook.com/groups/kirittaretfanit/

Kummiyritykset

#yhdessähuipulla2021 #liikuntapääkaupunki #jyväskylä #pesis #elämänenergiaa

Lue myös