Kirittärien lento nousee yhä korkeammalle – Lapua taipui toistamiseen kärkiottelussa

 – Otteluraportit, Superpesis, Yleinen

Kirittärien tähtisikermän peli on tällä hetkellä säkenöivää katseltavaa, kun huippuyksilöt näyttävät joukkuelajissa parastaan. Runkosarjan voitto lienee enää kahden kauppa.

Häikäisevä yli 1000-päinen yleisö näki ja koki perjantai-illan huumaa, onnea ja yhteenkuuluvuutta oman joukkueensa kanssa varmasti ikimuistoisella tavalla. Kansantaiteilija Juice Leskinen sen sanoiksi purki jo 41 vuotta sitten: ”Sun kanssas katson maailmaa ja samaa unta nään!” Kirittärille toki kyseessä ei ollut mikään Viidestoista yö, vaan vasta Neljästoista peräkkäinen ilta, kun vastustaja poistui stadionilta nöyränä takavasemmalle.

Hippoksella esiintyy tänä kesänä aivan poikkeuksellisen kova palloilulajien pääsarjajoukkue. Eikä ihan mikä tahansa tusina, vaan illasta toiseen häikäisevä tähtisikermä, joka ei suostu häviämään sitten millään.  Tähtien säkenöinti on niin voimakasta, että katsojille suositellaan jatkossa jo aurinkolasien käyttöä kotistadionin lehtereillä.

Onneaan koitti kahden päivän sisällä jo toistamiseen toinen 2000-luvun kestomenestyjä Lapuan Virkiä, mutta vieraat jätettiin kotijoukkueen hengästyttävien suoritusten varjoon. Lapua yritti kaikkensa, onnistuikin monesti, mutta tätä joukkuetta vastaan vaan mikään ei tunnu riittävän. Virkiä pelasi todennäköisesti itsensä ulos runkosarjan voittokamppailusta, mikä ratkottaneen nyt Kirittärien ja Porin Pesäkarhujen kesken.

Kirittäret lähti peliin muuten samalla kokoonpanolla kuin keskiviikkona, mutta Susanne Kohinen palasi yhdeksikköön korvaten Viivi Partasen. Ella Mäkelä siirtyi jokeriosastolle. Lähtö otteluun oli yhtä muikea kuin edellisessäkin kohtaamisessa pari päivää sitten. Ei niin tavalliset kotiuttajat näyttivät Kirittärien sisäpelin koko kirjon, kun ensin Ella Mäky Mäkelä onnistui hidastetulla lyönnillään keskisaumasta. Pian perään huippukautta näköjään myös sisällä pelaava Mari Mantsinen yllätti täysin Lapuan ulkokentän upealla yhden käden kierrenäpyn ykkösrajaan vieden Kirittäret 2-0 johtoon. Kaisa Peräaho toi Lapuan komealla 2-jatkeen kunnarillaan iholle, mutta ulkokenttä kesti tämän jälkeen loistavasti Lapuan painostuksen. Kun mailavirtuoosi Venla Karttunen viritti instrumenttinsa 3. tasoittavalle kunnariasentoon, niin avausjakso oli taputeltu. Kakkosrajaleikkuri oli Lapuan ulkokentälle täysin ottamaton.

Toinen jakso käynnistyi Kirittärien palottomalla ajolähdöllä, josta Hippos sai sen mitä oli odottanutkin. Emma Körkkö löi tällä kertaa 2-jatkeelta kauden 11. kunnarinsa. Juulia Kuoppala oli niin ikään lähellä lyödä 2-jatkeelta kunnarin, mutta Tinja Töyrylän mahtiheitto poltti etenijän aivan 3. pesän tyveen. Kuoppala kuitenkin kavensi tilanteen numeroihin 3-1. Toisessa vuoroparissa Siri Eskola löi odottamattomalla 2-luukun lyönnillä Kirittäret jo 4-1 johtoon, mutta Lapua ei taipunut. Janette Lepistö löi niin ikään 2-saumasta niin kuivan siivun, että siihen ei Kirittärienkään ulkokenttä pystynyt vastaamaan – 4-2.

Kolmannessa vuoroparissa Eskola löi tavaramerkkinsä kehiin ja kupperilla väliin tilanne oli jo 5-2. Ella Mäkelällä oli tänään keppi loistavasti hanskassa ja hän löi illan toisellaan lisää pökköä pesään 2-saumasta – 6-2. Näissä numeroissa mentiin viimeiseen vuoropariin. Kirittäret ei saanut mitään aikaiseksi, mutta sitten saatiin taas trillerin poikasta liikkeelle, kun Lapua tuli viimeisen kerran sisälle. Jälleen upeaa kautta pelaava Lapuan etenijäjokeri Kaisaleena Rautakorpi yllätti Kirittärien ulkokentän lyömällä 2-rajasta tyhjään kenttään kunnarin. Ja tämä oli vasta alkua Lapuan loppurynnistykselle.

Kirittäret jaksaa edelleen nostattaa verenpainetta katsomossa, kun niin haluaa. Ja tänään trillerin pelistä teki kotijoukkue 6-2 johdossa. Janette Lepistö löi palottomassa tilanteessa 2-puolelta Virkiän jo lähes iholle 6-4. Seuraavaksi Riina Kerola yllätti Kirittärien takalinjan hienolla 3-rajan kulmalyönnillä ja tilanne oli jo/enää 6-5. Nolla paloa ja hiki alkoi virrata katsomossa. Sitten nousi esiin päättäväinen Kirittärien ulkokenttä. Haavoitettiinkin siinä jonkin verran vastustajaa, mutta Körkkö ja Venla Karttunen pitivät loppuun asti kiinni pyromaanimaineestaan ja ottelu niitattiin muutaman huokauksen jälkeen jälleen 2-0.

Illasta toiseen loistavien Körkön ja Eskolan lisäksi syytä on nostaa framille myös muita onnistujia. Jutta Myllyniemi pelaa todennäköisesti parasta kauttaan hirmuisilla onnistumisillaan niin sisällä kuin ulkona. Kotiutukset ja vaihtolyönnit tippuvat upeasti, räpylä löytää sen viekkaimmankin sivalluksen. Venla Karttunen löi jo nuoren uransa 10. kunnarin pääsarjassa ja jatkaa huimaa menoaan. Naisten pääsarjassa jo kolmatta vuotta yleensä superia esittävää mailataituria ei jostain syystä kuitenkaan arvostettu naisten Itä-Lännen arvoiseksi. Makuasioita, mutta meillehän Vens on omalla sisä- ja ulkopelipaikallaankin aivan valtakunnan kärkeä.

Ja sankareita löytyi muitakin pilvin pimein. Siri Eskolaa vastaan ei ole tällä hetkellä kiva pelata. Jos vedetään syvälle, niin tuohan ottaa kotiin pienellä. Jos otetaan edestä, niin eiköhän tuo lyö välliin. Upeaa kautta pelaa meidän Sirpa jo tässä vaiheessa kautta.

Kakkosrajanäpyjen ykköstappaja koko sarjassa on Laura Toikkanen. Muikun syöksypolttoheitot ovat nousseet kulttiasemaan koko lajissa. Jotkut muutkin yrittävät, mutta ei näillä tehoilla. Janette Lepistön upea kierteinen 2-rajanäpy olisi varmasti uponnut monen muun joukkueen ulkokenttään. Mutta Muikku ui syvään, heilautti eväänsä ja raatohan sieltä kotipesästä taas löytyi.

Yksi asia, johon tämän kirjoittaja kiinnitti huomionsa jo pelaajien esittelyssä, oli Mari Mantsisen kiilaan juoksu. Sieltä tultiin täysillä, sydän täynnä tunnetta, tulta ja tappuraa. Tappelemaan ja rimpuilemaan otteluvoitosta aivan vereslihalle asti. On siinä meillä niin kovalla tunteella pelitilanteissa elävä lukkari: palaa hehkulampun tavalla kotipesässä ja tekee vastustajien huippulyöjistä ihan tavallisia pulliaisia illasta toiseen. Ja osaa jopa ratkaista pelejä tarvittaessa mailan kanssa. Ylivoimainen ehdokas kauden tässä vaiheessa vuoden lukkariksi. Ja kentän ykköseksihän sieltä jälleen kerran punnerrettiin. Aivan ansioista.

– Eka jakso oli meiltä tosi tasapainoinen ja toinenkin sisällä. Lopussa kaveri tuli hyvillä lyönneillä lähelle, mutta syksyn kannalta meille oli tärkeää, että pidettiin se johto sitten kuitenkin. Kyllä Lapua ja isoääninen kotikenttä sytytti tänään kovasti, oli mahtavaa pelata.

– Tunnetaso on varmasti joka pelaajalla ollut korkealla näissä kahdessa pelissä, joten nyt kaivataan sekä henkistä että fyysistä lepoa. Uskon kuitenkin, että huomisen palaverin jälkeen kaikkien ajatukset siirtyvät hyvin nopeasti sunnuntain Rauma-peliin. Sunnuntaina ollaan varmasti ihan tuoreella ilmeellä liikkeellä.

Jotain erikoisen hämmästyttävää tässä joukkueessa on, jos ykköskotiuttaja Emma Körkkö johtaa myös etenijätilastoa. Muuten Körkkö pelasi ottelun alusta lähtien nöyrästi joukkueelle, kun etupesät olivat auki.

Tätä tarinaa jokaisen pelaajan huippuosaamisesta ja tekemisen nyansseista voisi periaatteessa jatkaa vielä kahden A4n verran, mutta jätetään jotain myös tuleviin peleihin.

Lapua löi mallikkaasti, mutta Kirittärien ulkokenttä pelasi taas huikealla tasolla. Vens, Mäkki ja TJ toimivat joukkueen ykköspyromaaneina Virkiän hyvissäkin vaihtolyönneissä.  Kaisa Peräaho on päässyt oivaan vireeseen ja lienee myös tulevia vuosikymmenen suuria pelaajia. Kaisaleena Rautakorpi etenee junan lailla sarjan ykkösetenijänä. Etukentälle joukkue kuitenkin kaipaa kipeästi Essi Kylliä.

Kirittärien alkukauden pelipaikkakokeilujen jälkeen ainakin kaksi pelipaikkaa näyttäisi sementoituneen paikoilleen. Jutta Myllyniemi tekee huikaisevaa kautta sisäpelipaikalta nro 5 ja Venla Karttusen häikäisevä pelinrakentaminen numerolla 3 lienee myös taattu kauden loppuun asti. Kakkoskärkeen löytyy myös maailmanluokan tähtiä, jotka pystyvät ratkaisemaan tarvittaessa pelejä, jos ykkösessä sakkaa. Ennen kauden alkua ennakoitu Kirittärien dominointi perustuu nimenomaan muista poikkeavan kovaan peräkärkeen.

Tuplapelistä yhtä päävastustajaa vastaan 6 pistettä sai myös pelinjohtaja Nalle Viljasen suun messingille.

– Olimme muutamia pikku hetkiä lukuun ottamatta hyviä. Lapuasta 6 pistettä on kova juttu. Lopussa Lapua pääsi hengittämään niskaan, mutta taas oltiin henkisesti yhtä kovia kuin edellisenkin pelin loppuvaiheissa. Nyt puhalletaan kuitenkin tämä latinki pois ja aletaan keskittyä tuleviin Rauma- ja JoMa-peleihin. Meidän pitää olla valmiita näihin. Siinä on taas se mittari, miten meillä tehdään asioita.

Kirittärien kotipelit saavat tosiaankin jatkoa heti sunnuntaina, kun pirteästi pelaava nuori Rauman Fera saapuu Hippokselle.

Lumme Energian Pelinjohtajien haastattelut

Harvian Jälkilöylyt

Ottelun tilastot: https://www.pesistulokset.fi/ottelut/41128

Ottelun palkitut

I, Ottelun SeppäMari Mantsinen
II, Lumme Energian paras ja energisin sisäpelaajaVenla Karttunen
360 Palveluiden paras ja yritteliäin ulkopelaajaEmma Körkkö
Ruutu-TähtiEmma Körkkö

Otteluraportin tarjoaa:

#yhdessähuipulla2021 #liikuntapääkaupunki #jyväskylä #pesis #elämänenergiaa #otteluraportti #konnekuljetus

Lue myös