Kirittärien kylmäpäisyys ratkaisuhetkillä jaksaa hämmästyttää – Lapualta täydet 3 sarjapistettä kovalta takamatkalta

 – Otteluraportit, Superpesis, Yleinen

Kirittäret vei näytöstyyliin avausjakson ja 2-jakson lopulla Lapualta tikkarin syvältä nielusta noustuaan 4-1 tappioasemasta 4-5 voittoon ottelun kalkkiviivoilla.

Kyllä nämä ottelut sytyttävät vuodesta toiseen. Kaksi erinomaista joukkuetta, joiden keskinäinen paremmuus selviää usein vasta supervuorossa hiuksia nostattavien vaiheiden jälkeen. Klassikko piti jälleen kerran kutinsa ja yli 700-päinen yleisö sai varmasti hienon vastineen pääsylippuinvestoinneilleen, vaikkei tänään jatkopalloille mentykään.

Upeita pelisuorituksia, jännittäviä tilanteita ja hallinnan käänteitä, kohtalokkaita ulkopelivirheitä ja ratkaisu aivan ottelun loppumetreillä – kaikki trillerin ainekset olivat taas läsnä ja yleisö sai nähdä yhden kauden herkullisimmista väännöistä naisten Superissa. Lapua laittoi Kirittäret todella kovaan testiin ja isolla tunteella mentiin pelin loppuun asti. Kovassa henkien taistossa Kirittäret veti lopulta pidemmän korren laajemman materiaalinsa turvin. Etenkin kotiutuksissa Kirittäret oli kilpasiskojaan etevämpi. 

Susanne Kohonen oli tänään pois ruodusta, toisena etenijäjokerina viiletti Viivi Partanen. Kirittäret tuli erinomaisesti latautuneena peliin mennen aloittavalla sisävuorollaan heti 0-3 johtoon. Tekemisessä oli päättäväisyyttä, kovan tahtotilan suorituksia, määrätietoisen tylyjä ratkaisuja ja painetta annettiin Lapuan ulkokenttään armottomasti. Kirittäret vei avausjakson huikean sisäpelin ansiosta selvästi 5-1, vaikka ulkopelissä toisinaan hieman pompoteltiinkin.

Toinen jakso alkoi myös Kirittärien kannalta mainiosti, kun Mari Mantsinen pääsi lyömään takatilanteessa koko pelin ensimmäisen lyöntinsä. Kupperi väliin ja niin vain peleissä yleensä vähiten mailan varressa esiintyvä huippulukkarimme vei Kirittäret 0-1 johtoon. Lapua sai hetkellisesti pelin hallinnan 2-vuoroparissa, kun Kirittäret antoi harhaheitolla 2 juoksua – osittain huonon tuurinkin kautta. Polttoheittoa 3-pesälle odotettiin, mutta sitten pallo teki ping-pong-liikkeitä ensin Virkiän pesälle tulleen pelaajan jalasta osuen teräsverkkoaitaan niin, että pallo painui verkon raosta johonkin ottamattomaan tilaan. Tämän jälkeen Kirittärien sisäpeli sakkasi hetkellisesti ja ulkona räpylä toisinaan falskasi aina 3. vuoropariin asti, jossa kavennettiin tilanteeksi 4-2. Ja draaman kaari tiivistyi.

Viimeisessä vuoroparissa Lapuasta otettiin nopeasti 3 paloa ja omalla päättävällä sisävuorolla saatiin sitten käsittämättömästi taas se tuttu tappajan flow päälle. Kärjestä paloton ajo, josta Emma Körkkö kavensi ensin välilyönnillä 4-3, seuraavasta ajosta illan kuningatar Siri Eskola (5 lyötyä) täräytti etulukijan räpylän kautta tasoihin ja lopullisesti 3 pistettä Jyväskylään niittasi Laura Toikkanen, jonka pystäri väliin oli täysin ottamaton. Jos joku oli jo lannistunut katsomossa tai kotisohvalla ennen Kirittärien viimeistä sisävuoroa, niin joukkue näytti taas kerran mistä Kuokkalan Graniitin kasvatit on tehty. On siinä meillä rivi niin sinnikkäitä ja periksi antamattomia penteleitä, joiden pää pysyy kylmänä äärimmäisessä painetilanteessa.

Pelissä oli paljon onnistujia. Venla Karttusen nerokkaat vaihtolyönnit ja huikea ulkopeli jaksavat säväyttää illasta toiseen. Mari Mantsinen syttyi hurmioon taas kovassa paikassa ja oli Kirittärien ulkopelin näkyvin syömähammas, ottaen mm. 2 kärpästä ajotilanteessa Janette Lepistön lyöntivuorolla. Laura Toikkanen teki taas selväksi, miksi hänet piti valita Itä-Länteen. 2. jakson alussa huikea syöksypolttoheitto ja illan päätteeksi kylmäpäinen kotiutus, mikä ratkaisi lopulta täydet 3 pistettä Kirittärille. Kati Tanhua osoitti jälleen kuuluvansa koko sarjan ehdottomiin huippuetenijöihin. Edellisessä pelissään 100 tuodun juoksun rajapyykin sivuuttanut Feran kasvatti nousi 3 tuodulla jo etenijätilaston jaetulle 4. sijalle. TJ Körkkö jatkoi taas kovilla tehoilla – 2 lyötyä, 2 tuotua ja kärkilyönneissä meni rikki ensimmäisenä pelaajana tällä kaudella jo 100 kärkkärin raja. Jutta Myllyniemen koppi siparin paikalta Kaisa Peräahon kovasta lyönnistä 2. jakson 3. vuoroparissa oli koko pelin näyttävimpiä ulkopelisuorituksia. Huikeita pelinaisia, kerta kaikkiaan!

Mutta illan maestro oli taas kerran muumimaisen tarkoilla silmillä vastustajan kentästä aina reikiä löytävä Siri Eskola. Jos oli runkosarja viime vuonna Kiimingin Urheilijoiden kasvatille hänen omasta mielestään pettymys, niin tänä vuonna lennetään jälleen korkealla. Kotiutuslyönteihin on tullut lisää variaatioita erilaisilla lyöntiratkaisuilla ja suorittaminen on nyt niin helpon ja itsevarman näköistä, että jatkoa saadaan satavarmasti. 5 lyötyä Lapuan kenttään oli jackpot, joka nosti Sirpan jo lyöjätilaston kolmoseksi.

Tällä kertaa haastatteluun nostetaan monien mielestä marjukkaurpelaismaisia otteita läpi kauden esittänyt pelaaja, joka tekee tasaisesti kovia suorituksia ottelusta toiseen niin sisällä kuin ulkona, mutta on usein jäänyt samanaikaisesti karmeita numeroita takovien tehopelaajien varjoon. Miltä tuntuu, Venla Karttunen?

– Hyvä loppuveto meiltä. Kun on kova luonto, niin kyllä se siitä lähtee. Itse olen aika tyytyväinen omaan pelaamiseen siinä mielessä, että suorituksiin on tullut lisää tasaisuutta. Pienten lyöntien laatua pitää vielä parantaa.

– Tänään eka jakso oli meiltä tasapainoinen esitys. Toisella jaksolla tuli sitten se harhaheitto, jonka avulla Lapua pääsi niskan päälle. Vaikka oltiin 3 juoksua tappiolla, niin kyllä mulla koko ajan oli semmoinen tunne, että tämä homma kyllä hoidetaan On meillä tässä niin kova nippu pelinaisia, kun kaikki pystyvät kaikkeen.

Puhelinhaastattelu tapahtuu melko pian pelin jälkeen ja taustalta Kirittärien pukuhuoneesta kuuluu koko ajan iloisia kiljahduksia. Pukuhuoneen taustamelusta kuuluu läpi ainakin Eeva Mäki-Maukolan huudahdus: ”Pesisherkkua oli tarjolla!” Totta tosiaan, kyllä se hyvä olo pelin jälkeen paistoi jokaisen pelaajan kasvoilta.

Lapua pelasi hyvän pelin etenkin toisella jaksolla. Harhaheiton avulla 2-1 johtoon päästyään kotijoukkue nosti omaa hurmostaan ja jaksovoitto näytti jo lähes varmalta. Virkiä on ehdottomasti myös henkisesti vahva joukkue, jonka ulkopeli lepää Niina Härkösen lisäksi hyvässä kollektiivisessa tekemisessä. Tänään tosin räpylävirheitä tuli vääriin paikkoihin ja peli kääntyi lopulta Kirittärille. Inka Ronkaisen nosto ykköskärkeen Essi Kyllin vammalomalla on ollut onnistunut. Kaisaleena Rautakorpi liikkui letkeästi varsinkin toisella jaksolla (3 tuotua) ja Iina Lehtinen vakuuttaa hyvänä vaihtolyöjänä/kotiuttajana. Janette Lepistön tuimat saumalyönnit ovat parasta A-luokkaa.

Kirittärien leirissä tyytyväinen mies oli myös pelinjohtaja Nalle Viljanen taiston tauottua.

– Kyllä eka jakso oli meiltä tosi hyvä, oltiin määrätietoisia niin sisällä kuin ulkona. Aina kuitenkaan kaikki ei mene niin kuin Strömsössä. Toiselle jaksolle tultiin hyvin ja saatiin johtojuoksu peräkärjestä, vaikka sisäpeli oli vähän semmoista katselua. Toisella ulkovuorolla päästettiin kaveri mukaan peliin oikein kunnolla, mutta kovan joukkueen merkki on se, miten sieltä kampesimme ensin tasoihin ja lopulta jaksovoittoon. Teemme varmaan pieniä tarkistuksia perjantaiksi ja tarkistamme Susanne Kohosen tilanteen. Jos olisimme pelanneet tänään syksyn ratkaisupelejä, Susse olisi ollut ilman muuta mukana.

Tämä naispesiksen yksi upeimpia näyteikkunoita aukeaa taas livenä perjantaina, kun Virkiä saapuu täynnä revanssihenkeä Hippokselle. Huippumatsi on taas tiedossa. Tämä on ihan pakko nähdä paikan päällä.

Lumme Energian Pelinjohtajien haastattelut

Harvian Jälkilöylyt

Ottelun tilastot: https://www.pesistulokset.fi/ottelut/41124

Ottelun palkitut

I, Ottelun SeppäSiri Eskola
II, Lumme Energian paras ja energisin sisäpelaajaEmma Körkkö
360 Palveluiden paras ja yritteliäin ulkopelaajaLaura Toikkanen

Otteluraportin tarjoaa:

#yhdessähuipulla2021 #liikuntapääkaupunki #jyväskylä #pesis #elämänenergiaa #otteluraportti #konnekuljetus

Lue myös