Mynämäen Vesa oli yllättää alavireisesti esiintyneet mestarit – Tinja Töyrylän kunnari pelasti 2 pisteen voiton Kirittärille

 – Otteluraportit, Superpesis, Yleinen

Ilman lyötyjä juoksuja alkukauden pelannut Mynämäen Vesa laittoi kotonaan Kirittäret kovimpaan pinteeseen kuin yksikään toinen joukkue tällä kaudella.

Palloilumaailmassa tapahtuu paljon ihmeellisiä asioita – ja hienoa että tapahtuu! Mynämäellä oli varmaankin katseltu tarkasti eilinen Suomen EM-avaus Tanskaa vastaan ja hoksattu iso asia: kovalla uskolla ja hyvällä pelillä voidaan haastaa kenet vain – varsinkin jos ennakkoon huomattavasti kovempi vastustaja ei saa omaa peliään jengoilleen.

Ja näinhän siinä juuri kävi. Kirittäret kairasi lopulta erittäin nihkeällä pelillä voiton, mutta menetti yhden sarjapisteen. Aivan ottelun alkua lukuun ottamatta Kirittäriltä nähtiin vain harvakseltaan hienoja suorituksia mailassa, etenemisissä tuli rankkoja epäonnistumisia ja ulkopelissäkin räpylä vuosi odottamattoman paljon. Mynämäeltä ei silti mitään pois – he alkoivat taistella, kun näkivät vastustajan alavireen, tekivät paljon onnistuneita suorituksia sisällä ja ulkona. Olisivat monen paikalla olleen mielestä ansainneet hurjasta yrityksestään jopa sen ensimmäisen sarjapisteen.

Ottelun alku oli kuin toisinto alkuviikon Kempele-pelistä: alussa selkeään 3-0 johtoon hyvällä sisäpelillä ja kaverille ei anneta ulkona mitään. Sitten oma ote menetetään mystisesti ja kaveri pääsee mukaan peliin. Ensimmäinen jakso klaarattiin hyvän aloituksen vuoksi, mutta toisella jaksolla vaikeudet jopa lisääntyivät. Kirittärillä oli erinomaisen suuria vaikeuksia saada etenijää edes 3-pesälle. Liian kärkkäistä etenijöistä otettiin kärpäsiä, tuli useita viimeisen lyönnin paloja ja eteneminen takkusi nollatilanteesta lähtien. Mynämäki tuli hyvillä lyönneillä ja osin myös Kirittärien ulkokentän avustuksella kovaa päälle ja siirtyi ennen viimeistä sisävuoroa jo 3-1 johtoon. Oli hienoa nähdä, miten kotiyleisökin syttyi kannustamaan omiaan, kun jo siiman päässä näkynyt todella iso kala oli vain veneeseen nostamista vaille. Harmittavan harvalukuinen yleisö – vain 182 katsojaa – näki kotijoukkueen parasta peliä pitkään, pitkään aikaan.

Kirittärien pelastajaksi nousi viimeisessä sisävuorossa Tinja Töyrylä. Tintin napakka tinttaus 2-rajaan meni vastustamattomasti maisemaan: kunnarin siivittämänä Kirittäret siirtyi 3-4 johtoon ja iso huokaus kuului jyväskyläläisten vähäväkisen kannustajajoukon huulilta. Loppuun asti saatiin silti jännittää, sillä kotijoukkueen tehokkain kotiuttaja Taru Finnilä kurmuutti vielä kerran Kirittärien ulkokenttää komealla 3-jatkeen lyönnillä ja jakso päättyi 4-4. Vierasjoukkue saa olla tähän todella tyytyväinen, sillä jakso oli selvää Mynämäen hallintaa.

Kirittäret pelasi tänään harmittavasti niin paljon alle oman perustasonsa, että vaikea on nostaa tänään esiin suuria sankareita. Tinja Töyrylän 2-rajan puhkaisu tuli tärkeään paikkaan ja pelasti vieraille 2 sarjapistettä. Susanne Kohonen saavutti tänään kovan 1000. kärkilyönnin haamurajan runkosarjassa – upea saavutus, joka jäi nyt ikävästi joukkueen heikon esityksen varjoon. Mari Mantsinen pääsi myös lähelle omaa optimiaan.  

Vesa pelasi aivan ottelun alkua lukuun ottamatta isolla sydämellä, komeilla lyönneillä ja suht pitävällä ulkopelillä. Tuntuu kuin kauden avausjuoksun saaminen olisi sytyttänyt joukkueen todelliseen lentoon. Lukkari Veera Tyynelän syötöissä oli tempoa, kierrettä ja mataluutta, joka teki Kirittärien sisäpelistä ainakin osittain nähdyn hankalaa. Taru Finnilän komeat ja puhtaat mällit, Jessika Sihvosen hienot vaihtolyönnit sekä Heidi Kirjalan kentälle menot olivat myös Mynämäen hienon vireen kulmakiviä tänään. On helppo ennustaa, että vastaavanlaisella pelillä se pistepussikin alkaa pikkuhiljaa ropista.

Kirittärien ratkaisupelaaja Tinja Töyrylä oli hänkin hieman ihmeissään oman joukkueensa peliotteista.

– Tehtiin kyllä tyhmiä virheitä liikaa, emmekä saaneet riittävästi peräkkäisiä onnistumisia siinä määrin, mihin on totuttu. En tiedä – ehkä emme saaneet nollattua heikkoja suorituksia riittävän hyvin. Todella vaikea on itsekin analysoida, miksi tänään kävi näin. Ei vaan lähtenyt. Ei tästä silti kannata vetää liikaa johtopäätöksiä, kyse on kuitenkin vain yhdestä pelistä pitkässä sarjassa. Seuraavaan peliin on vain valmistauduttava entistä paremmin.

Ainakin tulosten valossa näytät hitsautuneen hyvin uuteen joukkueeseen. Kuinka tyytyväinen olet itse omaan kauteesi tähän mennessä?

– No pari hyvää lyöntiä on tullut – ne kunnarit – mutta muuten on lyönti vielä ollut vähän hukassa. Treeneissä on tullut hyviä lyöntejä paljonkin, joten nyt on haasteena saada siirrettyä ne myös itse peleihin. Kauden alku meni aikamoisessa jännityksessä, mutta pikkuhiljaa lyönteihin on tullut lisää rentoutta. Eli ihan ok alku, mutta tästä pystytään vielä parantamaan.

Yleensä viilipyttymäinen pelinjohtaja Nalle Viljanen kävi suhteellisen lämpöisenä pelin aikana ja heti sen jälkeen. Ja tällä kertaa ensisijaisen kritiikin kohteena eivät olleet pelin tuomarit. Näin 1,5 tuntia pelin jälkeen – mitä mieltä pelaajat olivat siitä, miksi tänään kävi näin?

– Ei olla paljoa vielä keskustelu, ei ole ollut fiilinkiä siihen vielä. Vastustajaa oli käyty ihan riittävästi etukäteen kyllä läpi, joten ei peli siihen kaatunut. Veera Tyynelä toki pelasi hyvin, mutta kyllä me avitettiin paljon omilla suorituksilla. Tauolla käytiin läpi, että mitään kympin lähtöjä ei tarvitse ottaa. Silti teimme kolmen vuoron edestä ykköspaloja ja kärkkymispaloja. Ensimmäisiä pieniä vaihtolyöntejä ei myöskään saatu riittävästi ruutuun. Taru Finnilän lyönnit olivat hyviä ja meille tuntemattomat pelaajat pääsivät myös yllättämään, vaikka oman ruudun pitämisestä oli kovasti keskusteltu etukäteen. Pari vuotta sitten pelattiin täällä myös ihan persuksilleen, mutta mestaruus tuli syksyllä. Toivottavasti sama kaava jatkuu. Sisäpeliin on nyt tehtävä tarkennuksia, kun keskiviikkona kohtaamme treeneissä seuraavan kerran

Ottelun Harvian Jälkilöylyt:

Ottelun Lumme Energian pelinjohtajahaastattelut

Ottelun tilastot: https://www.pesistulokset.fi/ottelut/41055

Ottelun palkitut

I, Ottelun SeppäTinja Töyrylä
II ja Lumme Energian paras ja energisin sisäpelaajaEmma Körkkö
360 Palveluiden paras ja yritteliäin ulkopelaaja ja Ruutu-TähtiMari Mantsinen

Otteluraportin tarjoaa:

#yhdessähuipulla2021 #liikuntapääkaupunki #jyväskylä #pesis #elämänenergiaa #otteluraportti #konnekuljetus

Lue myös