Kirittärien kova tykistö lannisti SiiPen kauden 2021 kotiavauksessa

 – Otteluraportit, Superpesis, Yleinen

Siilinjärven Pesis vailla mahdollisuuksia Kirittärien kovassa tulituksessa.

Kauan odotettu pesiskausi 2021 käynnistyi Hippoksella livenä ja Ruutupalvelun striimin päälähetyksellä, kun Siilinjärven Pesis tuli testaamaan hallitsevan mestari Kirittärien alkukauden virettä. Molemmilta joukkueilta nähtiin kauden avaukseen tyypillisiä virheitä etenkin ulkopelissä, mutta Kirittärien rutiini ja hirmuinen arsenaali sisäpelissä käänsi varsin nopeasti pelin kotijoukkueen eduksi. Loppunumerot olivat lopulta varsin tylyt Siilinjärvelle, kun ottelun tauottua tulostaululla loistivat numerot 2-0 (10-1, 11-0).

Hippokselle oli saapunut hienosti pesäpalloväkeä, kun lehtereille oli saapunut nautiskelemaan kauniista kesäillasta ja oman huippujoukkueen kauden avauksesta hienosti 602 katsojaa. Kotijoukkueen vahvuudesta oli poissa lajin etukentän ykkösosaajiin kuuluva Laura Toikkanen, mutta etukentän kokoonpanosta päivän tulos ei varmastikaan jäänyt kiinni. SiiPe säväytti toisinaan sekä hyvällä sisä- ja ulkopelisuorituksilla, mutta otteista näkyi harjoituspelien vähäisyys. Etenkin ulkokentällä tehtiin liikaa virheitä, vaikkei ihan päävastustajasta ollutkaan kyse.

SiiPe aloitti ottelun sisällä ja savolaiset tekivät sitkeästi lopulta ajolähdön, josta Petra Väistölä löi komeasti taakse väliin. Kirittärien räpylän hienoisella avustuksella SiiPe pääsi 0-1 johtoon. Tasoittavalla Kirittäret teki kärjestä ajolähdön Emma Körkölle, joka löi upeasti kekisaumasta 1-1. Siri Eskola löi vielä kumuran väliin ja kotijoukkue siirtyi 2-1 johtoon.

Kakkosvuoroparissa nähtiin sitten aika huikea yhden naisen show, kun Emma Körkkö löi kaksi kunnaria ja 5 tavallista eli kaikki juoksut. TJ:n tehot tehot riittivät ratkaisemaan jakson ja Kirittäret meni menojaan. Kunnarit olivat vahvoja siivuja 2-rajaan ja kun taululla olivat lukemat 9-1, niin SiiPen pelaamisessa näkyi tämän jälkeen jo henkinen antautuminen.

Toisella jaksolla kotijoukkue karkasi heti avausvuoroparissa 5-0 johtoon ja peli oli käytännössä taputeltu. Onnistumisia tuli lopulta laajalla rintamalla ja kotijoukkueen pelistä oli helppo tehdä muutama johtopäätös: joukkueella on hirmuinen kotiutusarsenaali ja juoksuvoima aivan järjetön. Kapellimestari Nalle Viljanen soitatti odotetusti koko orkesteriaan eikä väliin jättöjä juuri nähty. Ykköskärki teki lähes virheetöntä työtä, jokeripakka oli roolitettu hyvin ja tulosta syntyi. Kauden ensimmäiselle pelille ominaisesti ulkopelissä oli toisinaan pientä häplinkiä, mutta takatilanteet hoidettiin pääsääntöisesti tylyn varmasti.

Körkön ja Eskolan lisäksi yksittäisistä pelaajista voidaan nostaa framille 100%:sti kentälle mennyt Ella Korpela, joka toi 5 juoksua ja onnistui kahdesti myös kotiutuksissa. 1-vaihdot hoitivat niin ikään täydellisesti sekä Viivi Partanen että Eeva Mäki-Maukola. Venla Karttunen ja Kati Tanhua toivat molemmat 3 juoksua ja Ella Mäkelä löi saman verran. Mari Mantsinen oli tutun jäätävä lautasen äärellä ja suurena osasyynä sille, että SiiPe ei juuri 0-tilanteessa juhlinut. Joukkueen tulokkaiden Susanna Kohosen ja Tinja Töyrylän ensi esiintyminen uuden kotiyleisön edessä meni ehkä hieman jännityksen piikkiin, mutta potentiaali tiedetään.

Siilinjärven lähtökohdat peliin eivät olleet kaksiset, sillä joukkueella oli selvä altavastaajan rooli ja harjoituspelit olivat jääneet vähiin. Ulkopelissä nähtiin vielä turhan paljon räpylävirheitä. Joukkue oli myös asenteeltaan liian kiltti, vaikka ajoittaisia pilkahduksia räväköistä otteista nähtiinkin. Jasmiina Juntunen oli SiiPen näkyvin pelaaja. Paljon jäi vielä piippuun, mutta jämäkämpää ilmettä nähdään varmasti myöhemmin kesällä, kun saadaan muutama peli alle.

Minkäslaisia ajatuksia kauden avauksesta jäi pelinjohdolle, Nalle Viljanen?

– No kyllä siinä tietty tasoero piti ollakin, mutta SiiPe aloitti hyvin. Siinä tuli merkattuja ja merkkaamattomia takatilanteessa, oikein hyviä suorituksia. Se mistä olen tänään erityisen tyytyväinen on meidän jokerien pelaaminen. Tanhua 3 tuotua ja Partanen 1-tilanteessa 6/6 plus vielä Eskola 5 lyötyä ovat todella hienoja suorituksia. Toinen asia mikä lämmittää mieltä on joukkueen seuraavaan asiaan keskittymisen onnistuminen. Tinjalla oli vähän vaikea lähtö peliin, mutta sitten tuli huikea 3-luukkulyönti. Samoin Mäkelän Ellalla ei ekalla jaksolla lyönti kulkenut, mutta sitten veti aivan upean keskisaumalyönnin ja 3-luukusta läpi toisella jaksolla.

– 2-kärki teki taas hyvin tilannetta ja pelattiin aktiivisesti. Tanhuan ja Partasen tasokas pelaaminen varmisti sen, että pystyimme pelaamaan myös ykköskärjellä 2 palon tilanteessa. Korpelan 7/7 kentälle menot, Mäkki ja Venla hoitivat 100 % omat tilanteet. Mari Mantsisen 0-tilannepelaaminen oli semmoista, mitä en muista koskaan nähneeni. Tolppa oli myös tosi korkea. Keli oli kova, auringossa 26 astetta ja pallo kulki.

– Ulkopelissä tuli pieniä virheitä, mutta olemme treeneissä keskittyneet viime aikoina enemmän juuri sisäpeliin. Muutaman kerran pääsi räpylästä, mutta kyllä se ihan hyvää oli.

Kahden viime kauden pudotuspeleissä kunnostautunut lyöjäjokeri Siri Eskola aloitti kautensa erittäin vakuuttavasti: kotiutukset 5/6. Mitä mieltä olet omasta ja joukkueesi pelistä, Siri?

– Oma peli oli nousujohteinen eli alkoi mennä koko ajan paremmin ja paremmin. Sieltä se taas tullee! Molempien jaksojen alussa meillä oli ehkä hieman jännitystä ja varsinkin ekalla jaksolla oli ehkä vähän liikaakin intoa mukana. Keli oli hyvä, osumat olivat pääsääntöisesti hyviä ja vaihtopeli sujui tosi hyvin – tilannetta tuli kyllä koko ajan. Myös meidän etenijäjokerit Kati ja Viivi onnistuivat tosi hyvin ja sitten saatiinkin vähän myllyttää siellä takatilanteessa. Ulkopelissä ei jääty yksittäisiä virheitä murehtimaan, kun sen jälkeen tuli yleensä hyvä suoritus. Ei meillä hätää ole.

Viime kaudella ensimmäisenä naisena Vuoden pesäpalloilijaksi valittu Emma Körkkö oli kentän tehokkain nainen – 2+6 lyötyä, 4 tuotua ja 14 kärkilyöntiä. Täysin tyytyväinen hän ei silti ollut joukkueen esitykseen.

– Jännittyneessä tilassa tehtiin jonkin verran hölmöjä virheitä varsinkin ulkona, mutta joukkueen sisäpeliin olen tyytyväinen – paljon hyviä lyöntejä joukkueelta silti tuli. Itsellekin osui pari hyvää lyöntiä myös noiden kunnareiden lisäksi. Pohjekramppi siinä tuli, mutta ei mitään vakavaa.

Ottelun Harvian Jälkilöylyt:

Lumme Energian pelinjohtajan haastattelu:

Ottelusta muualla mediassa:
https://www.iltalehti.fi/pesapallo/a/6ad7fbf3-92d3-408a-8f9e-46662a71b966
https://www.superpesis.fi/uutiset/juoksujuhlat-superpesiksen-avauskierroksella-mestarisuosikit-nayttivat-heti-kyntensa/
https://yle.fi/urheilu/3-11962993

Ottelukooste Ruutu-palvelussa: https://www.ruutu.fi/video/3863629

Ottelun tilastot: https://www.pesistulokset.fi/ottelut/41036

Ottelun palkitut

I, Ottelun SeppäEmma Körkkö
II, Lumme Energian paras ja energisin sisäpelaajaElla Korpela
360 Palveluiden paras ja yritteliäin ulkopelaaja,
Ruutu-Tähti
Mari Mantsinen

Otteluraportin tarjoaa:

#yhdessähuipulla2021 #liikuntapääkaupunki #jyväskylä #pesis #elämänenergiaa #otteluraportti #konnekuljetus

Lue myös