Otteluraportti 3. finaali su 20.09. Kirittäret – Manse 2-0 (4-0, 4-0)

 – Otteluraportit, Superpesis, Yleinen

Manse törmäsi Hippoksen betoniin – Kirittäret päätti kautensa häikäisevällä ulkopelillä kolmanteen peräkkäiseen mestaruuteen

Manse PP jäi Kirittärien käsittelyssä täysin aseettomaksi kolmannessa naisten Superpesiksen finaalipelissä sunnuntaina Hippoksella. Täysi tupa eli 1500 katsojaa todisti finaalisarjan ylivoimaisinta esitystä, kun Manse ei saanut millään murrettua Kirittärien betonista ulkokenttää. Vain todella kova joukkue pelaa kauden parhaan ulkopelinsä ratkaisuottelussa. Kun finaalipelissä vastustaja jätetään vain kolmeen 3-tilanteeseen, puhutaan aivan poikkeuksellisen kovasta joukkueesta. Kirittäret nappasi kolmannen peräkkäisen mestaruutensa varsin yksipuoliseksi jääneessä ottelussa numeroin 2-0 (4-0, 4-0) vieden koko finaalisarjan puhtaasti 3-0. Mestaruus oli Kirittärien 11. kultajuhla 2000-luvulla ja nyt kolmas putkeen.

Heti avausjaksolla nähtiin, että Kirittäret oli tullut hyvin latautuneena peliin. Mansen sisäpeli jäätyi mitä pidemmälle ottelu eteni, kun Mari Mantsinen grillasi lyöjiä toisensa perään ja jyväskyläläisten ulkokenttä otti kiinni lähes kaiken. Omassa sisäpelissä pltiin riittävän kovia koko ajan. Avausjakson ratkaisu nähtiin heti avausvuoroparissa, kun Venla Karttunen iski 2-jatkeelta kunnarin. Edestä vielä Eeva Mäki-Maukola ehti kotipesään, niin Kirittäret meni 2-0 johtoon. Manse jätettiin avausjaksolla ainoastaan yhteen 3-tilanteeseen, mikä kertoo kaiken ottelun voimasuhteista. Emma Körkkö ja Siri Eskola kaunistelivat jaksonumeroikisi 4-0 kolmannen vuoroparin lopuksi.

Kotijoukkueen sisäpeli oli aiempien finaalipelien tapaan jostain syystä jälleen hieman kohmeessa toisella jaksolla. Tärkeämpää oli kuitenkin se, että Mansen pyristelyt jäivät täysin hampaattomiksi myös toisella jaksolla. Eskola oli jälleen kerran finaalipeleissä vakuuttava, kylmähermoinen ratkaisija. Sirpan välilyönnit upposivat kovalla prosentilla ja 2-jaksolla Eskola onnistuikin kolmesti.

Venla Karttunen pelasi jälleen loistavan pelin. Heti pelin alussa hän sytytti kunnarillaan oman joukkueensa ja luki ulkokentällä vastustajan lyöntejä pois häkellyttävällä prosentilla. Iso on potentiaali jo kolmannen mestaruutensa voittaneella vastikään 18 vuotta täyttäneellä nuorukaisella.

Mari Mantsinen oli juuri niin kova kuin mestaruuden voittavan joukkueen lukkarilta voidaan odotetaankin. Tänään tuli oikeaan paikkaan yksi kauden parhaista peleistä ja Mantsisen oli todellinen Kirittärien ulkopelin lukko vieden Mansen lyönneistä sen parhaan terän pois. Ilmiömäistä lukkaripeliä ja Tohka on varmasti monen pesiksen ystävän papereissa se kovin ehdokas vuoden lukkariksi.

Ella Korpela oli Kirittärien sisäpelin sytytyslanka läpi koko finaalisarjan. Vaikka Elpe hieman yllättyneeltä vaikuttikin, hän pokkasi ottelun jälkeen erittäin arvostetun pudotuspelien arvokkaimman pelaajan tittelin.

Kapteeni Eeva Mäki-Maukola oli joukkueen henkinen johtaja ja pelasi myös uransa parasta pesistä. Kovia kasvutarinoita tarjosivat Jutta Myllyniemi ja Ella Mäkelä

Emma Körkkö pelasi ’paluukaudellaan’ jopa tähän astikin jo upean uransa parasta pesäpalloa. Ulkokentän uupumaton pyromaani oli läpi kauden varma liimanäppi, mutta tehopistetilaston voitto ja kolmen parhaan joukossa tärkeimmissä tilastoissa oli jotain hyvin poikkeavaa koko naispesiksen lähihistoriassa. Ehkä sittenkin se kovin ehdokas vuoden pelaajaksi?

Kirittärien tullessa korokkeelle voittopokaali Tainan nostamista varten koko pelin ajan harmaana säilynyt taivas aukeni ja kuin vertauskuvallisesti aurinko tervehti hetken vuoden mestarijoukkuetta häipyäkseen sitten taas tumman pilviverhon taakse.

Kirittärien dynastia teki väkevän paluun vuonna 2018 yhden välivuoden jälkeen ja on pysynyt naispesiksen vallan kahvassa siitä lähtien. Ennusmerkit kaudelle 2021 ovat jopa selvästi paremmat kuin nyt päättyneelle kaudelle. Joukkue pysyy kaikkien avainpelaajien osalta kasassa ja nuorilta pelaajilta voidaan odottaa edelleen isoja kehitysloikkia omalla urakehityksellään. Joukkue ei ainakaan huonone ensi kaudella, joten pesisvaltikko voi hyvinkin säilyä Jyväskylässä vielä pitempäänkin.

Tämä finaaliottelu ei jää historian kirjoihin minään suurena pesisspektaakkelina lähinnä siksi, että peli oli Kirittärien täydellistä hallintaa. Manse vaikutti antautuneelta jo Karttusen avausjakson kunnarin jälkeen ja oli lopulta suorastaan hengetön. Virpi Hukan loukkaantumisella joku saattaisi jossitella, mutta parempi joukkue vei mestaruuden. Hukkakaan ei olisi pystynyt auttamaan Mansen aika lailla hyytynyttä kotiuttajaosastoa näissä finaaleissa. Kirittärillä puolestaan oli erittäin leveä kotiutusrosteri ja koko joukkueen ulkopeli kasvoi nimenomaan finaalisarjassa koko kauden parhaimpaan iskuunsa.

Hippos on hiljentynyt tältä kaudelta, mutta voimme kaikki ottaa hatun päästä joukkueelle, joka nousi viime syksyn pelaajamenetysten kautta kuin tarujen Fenix-lintu tuhkasta. Eikä ole ollut mikään helppo matka, vaan uskomaton määrä raakaa työtä menestyksen eteen, paljon henkilökohtaisia uhrauksia ja askeettista eloa, koronapeikon pakoilua, tuhansia kilometrejä bussissa pelimatkoilla jne. Sen joka tämän ymmärtää, on helppo samaistua naisten aitoon ja pohjattomaan riemuun, kun kaikki tunteet ja paineet purkautuvat kauden viimeisen pelin jälkeen asetetun tavoitteen saavuttamiseen – Suomenmestaruuteen. On siinä meillä paljon ihailtavia pelureita – aika siskokultia.

I ja Ottelun SeppäSiri Eskola
Lumme-Energian Energisin ulkopelaajaMari Mantsinen
II ja YIT Yritteliäin ja Innokkain TekijäEmma Körkkö
LähiTapiolan Vakuuttavin sisäpelaajaVenla Karttunen

Ottelun tilastot
Ottelun kooste Ruutu-palvelussa
Ottelun jälkeiset juhlat Hippoksella Ruutu-palvelussa

Mediakatsaus
– Yle Kirittärien henkinen yliote musersi Mansen – Jyväskylässä jälleen kultajuhlat
– Yle Kirittäret kesti henkisesti raskaan neljän päivän finaaliputken – ”Erikoinen kausi sai ihan parhaan päätöksen”
– Yle Pelinjohtajavelho Nalle Viljasella ei ole pokaaleita tai mitaleita kotonaan, mutta jokainen voitto löytyy muistista – ”Meillä oli hieno matka”
– HS Venla Karttunen aloitti kunnarilla, Kirittäret valloitti taas pesäpallon SM-kultaa
– KSML Kirittäret jälleen Suomen mestari – ”Meillä pysyi pää kylmänä”
– MTV3 https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/kirittaret-vei-naisten-suomen-mestaruuden-kolmannen-kerran-perakkain/7931108
– Superpesis https://www.superpesis.fi/uutiset/kirittarien-kaudelle-onnellinen-loppu-syksyn-ruskan-vari-on-kultainen/

Otteluraportin tarjoaa JVmedia

#yhdessähuipulla2020 #finaalit #otteluraportti #harvia #8/8 #taina #mestaruus2020

Lue myös