Kirittärien Fanikatsomo haastatteli etenijäjokereita Eveliina Rantosta ja Viivi Partasta

 – Superpesis, Yleinen

Kirittärien etenijäjokerit Eveliina Rantonen ja Viivi Partanen kunnostautuivat myös mailan varressa 2. välierässä Lapuaa vastaan. Ketä nämä etenijäraketit ovat?

Kirittärien Fanikatsomo haastatteli Viivi Partasta toisen välieräpelin jälkeen. Eveliina Rantosen haastattelu julkaistiin Fanikatsomon Facebook-sivuilla alun perin runkosarjan päätyttyä.

Eveliina Rantonen ja Viivi Partanen 2. välierässä Lapualla
Kuva Foto-Antti / Jyrki Röppänen

Kirittärien 16-vuotiaalla Viivi Partasella on hirmuinen kasvupotentiaali pesäpalloilijana – ensiesiintyminen naisten välierissä Lapualla oli huikea suoritus

Jyväskyläläiset pesisfanit ovat saaneet kauden mittaan ihailla nuoren 16-vuotiaan raahelaistytön sähäkkää etenemistä Kirittärien jokeripaidassa. Takana 7 runkosarjan peliä, joissa komeasti 5 tuotua juoksua. Mutta sunnuntaina saatiin Lapualla todellinen jytky, kun toisen polven pesäpalloilija Viivi Partanen debytoi naisten välierissä. Ja millä tavalla! Viivi ’Pumpanen’ oli jopa ratkaisemassa toista jaksoa Kirittärille yhdessä toisen keltanokan, Eveliina Rantosen kanssa. 1 lyöty ja 2 tuotua arvokkaassa välierävoitossa – ei hassumpaa noviisilta. Mutta kuka on Viivi Partanen?

Viivi Partanen
Kuva: Kirittärien Instagram

Partanen on kotoisin Raahesta, asunut ja pelannut G-tyttöikäisestä paikallisen PattU:n riveissä. Geenit ovat myös tippuneet kohdalleen, sillä sekä Viivin isä että äiti ovat pelanneet huipputasolla pesäpalloa. Yleisurheilutaustaakin on, mutta kaveripiiri vei aikoinaan pesiksen pariin ja sillä tiellä jatketaan. Ensi kosketus Kirittäriin tuli viime vuoden kesällä, kun Viivi oli pelaamassa C-tyttöjen SM-turnausta Hyvinkäällä. Kirittäret saivat geimeistä SM-pronssia ja Nalle Viljanen oli halunnut jäädä oman pelinsä jälkeen katselemaan tyttöjen huippupesistä. Nalle tunsi entuudestaan Viivin isän ja sen kautta myös tytön edesottamuksiin alettiin kiinnittää enemmän huomiota.

Syksyllä Viivi sai kutsun Kirittärien edustusryhmään ja vakuuttavat ovat olleet näytöt, kun hän tuli jo noin nuorella iällä valituksi Suomen mestarijoukkueen kokoonpanoon. Viivi edusti jo talvella hallipeleissä Kirittäriä naisten hallisarjassa. Kesän pelit ovat sitten sujuneet PattU:n naisten ykköspesisjoukkueessa ja saman seuran B-tytöissä – ja tosiaan peräti 7 runkosarjan peliä naisten superissa Kirittärien paidassa. Kesä oli Viiville menestyksekäs, vaikka lohkofinaaleissa Raahe joutuikin taipumaan Vaasalle. Teinitähden hirmuisesta potentiaalista kertoo jotain se, että hänet valittiin naisten ykkösessä heinäkuun pelaajaksi. Juoksuvoimainen ja hyvin peliä lukeva Partanen oli kauden päätteeksi ykkösen etenijätilaston kakkonen. Hän hävisi etenijäkunungattaren tittelin ainoastaan yhdellä juoksulla, vaikka pelasi muita kärkinaisia neljä ottelua vähemmän. Aika maagista menoa.

Raahen tippuminen lohkofinaaleissa oli tietysti Viiville ja koko Raahen joukkueelle kova paikka, koska nousu Superiin oli laitettu kauden tavoitteeksi. Mutta syyskuu voi vielä kirkastaa Partasen kauden: nyt on jopa tytön ensimmäinen naisten SM-mitali todella lähellä. Mitä ajatuksia sinussa heräsi, kun Nalle soitti ja sanoi, että nyt tyttö sitten valmistautumaan sunnuntaiksi naisten välieriin Lapualle?

No tottahan se jännitti ihan hirveästi, mutta kun joukkueen kanssa käytiin tulevaa peliä yhdessä läpi, niin se alkoi oikeastaan tuntua haasteelta. Nalle vielä painotti, että sinne ei sitten lähdetä aristelemaan ja peli-ilmeen täytyy olla kova. Joten ihan hyvät eväät tuli ensimmäiseen tosimatsiin. Itse pelissä kävi vain mielessä, että koittaa hoitaa oman hommansa mahdollisimman hyvin. Ja ei se nyt ihan huonostikaan mennyt. Tuo 2-puolen välilyönti oli Nallen kanssa suunniteltu etukäteen. Sinne tähtäsin ja sinnehän se sitten upposi.

Partasen etenemisessä kentällä on nuoresta iästä huolimatta hyvin kypsiä piirteitä, ikäisekseen todella kovaa liikkuva Partanen kannattaa laittaa korvan taakse. Jotenkin on semmoinen kutina, että jos kaikki menee niin kuin pitää, niin tästä saadaan Virpi Hukalle kova manttelinperijä. Aikaahan Viivillä on nousta Hukan tasolle peräti 13 vuotta. Ja uskoisin, että sitä ei tarvitse odottaa puoliakaan tuosta ajasta, jos tyttö terveenä pysyy.

Melkoinen timantti on siis hautumassa naisten Superpesikseen. Ja Kirittärien faneille on tietysti mieluisaa, että hänellä on voimassa oleva sopimus myös ensi kesästä. Ei tarvitse olla suurikaan oraakkeli, jos ennustaa että tuon tytön paikka ei ole ensi vuonna enää alasarjoissa, vaan naisten pääsarjassa.

Viivi Partasen pelaajakortti Pesiksen Maailmassa


Etenijäsähikäinen Eveliina Rantonen aloittanut lupaavasti oranssipaidassa

Eveliina Rantonen
Kuva Foto-Antti / Jyrki Röppänen

Pari viikkoa sitten lainasopimuksella Lappeenrannan PesäYseistä Kirittäriin siirtynyt Eveliina ’Eve’ Rantonen on ihastuttanut jyväskyläläisyleisöä sähäkällä meiningillään: kentälle mennään rymistelemällä ja pelataan rohkeasti. Eilen viimesessä runkosarjan pelissä Eve pääsi näyttämään taitojaan Ella Korpelan tuuraajana niin ykköskärjessä kuin 3-kopparinakin. Ja hyvin tuurasikin. Eve oli fanien pelaajaäänestyksen selvä ykkönen ennen paljon nimekkäämpiä seurakavereitaan. Tässä nuoressa naisessa on selvästi potentiaalia kovaksi peluriksi.

23-vuotias Rantonen on kotoisin Pyhäjärveltä ja paikallisen Pohdin kasvatti, mutta asuu tällä hetkellä Jyväskylässä. Superpesisdebyyttinsä hän teki 4 vuotta sitten Kajaanin Pallokerhon riveissä ja pelaa nyt toista vuotta täysimittaisen kauden pääsarjatasolla. Hän opiskelee tällä hetkellä Jyväskylän yliopistossa pääaineenaan varhaiskasvatus ja sivuaineena liikuntapedagogiikka. Liikunnan opettajan ammattia tavoitteleva Rantonen on kiinnostunut myöhemmässä vaiheessa myös luokanopettajan koulutuksesta.
Fanikatsomo tenttasi Eveä, jotta saisimme tietää hänestä vähän enemmän: minkälainen tyyppi meidän etenijäjokerina loppukauden oikein viilettää.

Mitkä asiat ovat olleet suurimman ihmetyksen aiheena treenaamisessa nyt kun siirryit Kirittärien riveihin?

Ei ehkä ole ollut sillä tavalla mitään hirveän ihmetyttäviä asioita. Lähinnä totuttelua uuteen harjoittelurytmiin ja uusien asioiden oppimiseen.

Mikä sai sinut aikoinaan pesäpallon pariin ja valitsemaan pesäpallon jopa kilpaurheilulajiksesi? Oletko harrastanut joitain muita lajeja?

Harrastin muutaman vuoden tanssia ennen kuin aloitin pesäpallon pelaamisen. Kuljin yhdessä yhden hyvän ystäväni kanssa tanssissa, joka sitten lopulta minut houkutteli myös pesäpallon pariin. Pesäpallo tuntui itselleni luontevalta lajilta ja erityisesti joukkueurheilu kiehtoi minua. Olin alusta asti motivoitunut harjoittelemaan ja kehittymään lajin parissa ja jossain vaiheessa sitten tajusin haluavani menestyä ja pelata oikeasti suomen parhaiden kanssa pesäpalloa.

Minkälainen oli siirtoprosessisi kaiken kaikkiaan Kirittäriin? Kuinka pitkään piti asiaa pohtia, ennen kuin teit päätöksesi?

Siirtoprosessi meni oikein hienosti molempien seurojen osalta. Tuli itsellekin jopa hieman yllätyksenä tämä hieno mahdollisuus, mutta sitten kun tajusin kuinka paljon tämä kehittää minua yksilönä ja kuinka iso apua minusta voi olla Pesä Yseille ensi vuonna niin päätös ei ollut vaikea tehdä, eikä sitä kovin montaa tuntia tarvinnut miettiä.

Olet tehnyt ensi vuodeksi jo jatkosopimuksen PesäYsien kanssa. Eikö kiinnostanut yhtään lähteä katsomaan kuinka vihreää se ruoho on aidan toisella puolella – eli oletko miettinyt yhtään siirtymistä seuraan, joka pelaa lähempänä Suomen kärkeä?

Tottakai sitä on miettinyt, että miltä Superpesis maistuisi jossain muussa seurassa ja etenkin kärkipään joukkueissa. Minulla on kuitenkin halu olla itse rakentamassa Lappeenrannan polkua kohti Suomen kärkeä. Näen Pesä Yseissä potentiaalia ja halua menestyä. Meillä on tulevalle vuodelle hyvin pitkälti sama runko, mikä mahdollistaa joukkueen paremman kehittymisen ja sitä kautta menestymisen. Mielenkiintoista tästä myös tekee se, että Sarita Heikkinen hyppää viuhkaan ensi kaudelle!

Teit heti toisessa pelissäsi (Kirittäret – Kempele 16.8) komeat tehot 1 lyöty ja 2 tuotua. Miltä tuntui onnistua noin hyvin heti uudessa seurassa? Minkälaisia otteita Fanikatsomo voi odottaa sinulta kauden loppupeleissä?

Mahtavaltahan se aina tuntuu onnistua, oli sitten missä joukkueessa tahansa! Nyt on kuitenkin jotenkin eri tavalla osannut nauttia pelaamisesta ja myös niistä omista onnistumisista. Tämä ehkä johtuu nimenomaan siitä, että pelaa uudessa seurassa. Veikkaanpa, että minulta voi loppukaudella odottaa päättäväisiä ratkaisuja mailan varressa sekä ylipäätänsä iloista tekemistä.

Olet nyt ollut vasta 1,5 viikkoa joukkueen mukana. Minkä asioiden sisäistäminen on ollut omassa roolissasi haastavinta?

Etenijäjokerin rooli on luonnistunut siinä, missä normaalistikin oma pelaaminen etenijänä. Merkkipeliin minun täytyy itse henkilökohtaisesti vielä parantaa.

Runkosarja on nyt takana – minkälaisia fiiliksiä joukkueessa on ollut? Missä asioissa joukkueella on vielä parantamisen varaa nyt kun mennään pudotuspeleihin?

Tottakai hyviä ja luottavaisia fiiliksiä on ollut joukkueessa runkosarjan päätyttyä ja sen voitettua. Ja nimenomaan tyytyväisiä siitä, että päästään lähtemään paalupaikalta pudotuspeleihin. Pudotuspelejä ajatellen parannellaan tiettyjä yksityiskohtia omasta pelaamisesta, niin hyvä tulee!

Millaiset ovat Eveliina Rantosen tulevaisuuden haaveet pesäpalloilijana? Mitä haluat saavuttaa urallasi?

Olen aina haaveillut Suomen mestaruudesta lajin parissa. Sen lisäksi löytyy myös henkilökohtaisia tavoitteita, kuten arvo-ottelussa pelaaminen sekä omassa roolissa parhaiden joukossa oleminen. Nämä ovat sellaisia asioita, jotka haluan saavuttaa vielä urani aikana.

Miten Eve viettää vapaa-aikaansa? Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä elämässä?

Normaalisti pesäpallon ja opiskelujen aikana minulle ei hirveästi jää vapaa-aikaa, mutta silloin kun sitä on, vietän aikaa perheeni ja ystävieni kanssa sekä otan aikaa itselleni. Minulle tärkeitä asioita elämässäni on tottakai perhe ja ystävät sekä pesäpallo ja opinnot, ja niidenpä ympärillä elämäni pyöriikin.

Kiitos Eve ja paljon onnea ja taitoa pudotuspeleihin!

Eveliina Rantosen pelaajakortti Pesiksen Maailmassa

#yhdessähuipulla2020 #Kirittärienfanikatsomo #pelaajahaastattelu

Lue myös