Otteluraportti 2. välierä Lapua – Kirittäret 0-2 (3-4, 1-5)

 – Otteluraportit, Superpesis, Yleinen

Oikean peli-ilmeen löytänyt Kirittäret tasoitti välieräsarjan puhtaalla 0-2 voitolla – sunnuntaina Lapuan vuoro sortua virheisiin

Kuten arvata saattoi, Kirittäret oli tehnyt hyvin kotiläksynsä perjantaisen välierien avaustappion jälkeen Kentällä nähtiin päättäväinen joukkue, joka ei ulkona ihmeemmin palloja pomputellut ja ennen kaikkea nähtiin sitä kesän aikana hyvin toiminutta sisäpeliä. Avausjakson tasaisista lukemista huolimatta pelin hallinta oli käytännössä koko ajan Kirittärillä. Lapua ei onnistunut perjantain tavoin omassa sisäpelissään, ulkokenttä pelasi epävarmasti ja Kirittäret karkasi lopulta selvään 0-2 (3-4, 1-5) voittoon.

Kirittärien voitto perustui perjantaista huomattavasti petraantuneeseen peli-ilmeeseen:
1) joukkueen latautuminen ja tunnetila olivat kohdillaan,
2) Lapuan 1-kärki saatiin ensimmäistä kertaa tänä syksynä kiinni, ulkopeli oli muutenkin tiivistä ja
3) kotiutusosasto oli tänään jäätävän kova.
Myös tilastojen valossa peli oli Kirittärien selvää hallintaa: kärkilyöntiprosentit 47-64 ja kotiutusprosentit 36-69.

Kirittäret ei hätkähtänyt, vaikka Lapua pääsikin avausvuoroparissa 1-0 johtoon Iina Lehtisen onnistuneella välilyönnillä. Tasoitusjuoksu tuli harhaheitolla, mutta 3. vuoroparissa sitten nähtiin sitä päättäväisyyttä mailassa, mihin pitkin kesää on totuttu. Emma Körkkö löi ensin ajolähtötilanteessa komeasti keskisaumasta 1-2, Jutta Myllyniemi niin ikään seuranneesta ajolähdöstä 1-3 ja heti perään vielä Laura Toikkanen 1-4. Lapua rimpuili vielä kahden palon tilanteessa ja Janette Lepistö onnistui kahdella osumalla kaventamaan tilanteeksi 3-4, mutta Kirittärien ei siis enää tarvinnut tulla tasoittavalle sisävuorolle ja jakso jyväskyläläisille.

Kirittäret tuli väkevästi myös toiselle jaksolle. Emma Körkkö löi ensin pesät täyteen, josta Juti vei vieraat ensin 0-1 johtoon ja Siri Eskola lisäsi heti perään Lapuan tuskaa väliin painuneella lyönnillään 0-2. Eveliina Toppari onnistui kaventamaan 2. vuoroparin lopuksi tilanteeksi 1-2, mutta heti seuraavassa vuoroparissa nähtiin sitten Kirittärien nuorten lupausten näytös. Ensin Eveliina Rantonen otti keskisaumasta maannuoliaisella 1-3 ja heti perään ensimmäistä naisten pudotuspeliään pelannut 16-vuotias superlupaus Viivi Partanen 1-4. Lapuan eväät oli viimeistään syöty, kun Ella Mäkelä teki kovan suorituksen heti Lapuan tasoittavalla ja suolasi Lepistön kavennusyrityksen kotipesään. Upean pelin pelannut Eveliina Rantonen sai lopuksi kunnian viimeistellä jakson voittonumeroiksi 1-5 jälleen keskelle suunnatulla maalyönnillä.

Ero Kirittärien perjantain esitykseen oli valtava. Jos viimeksi palloja pomputeltiin ja mailassa nihkeiltiin, niin tänään nähtiin puolestaan tukku komeita, pelin kääntäviä suorituksia. Yksi niistä oli kapteeni Eeva Mäki-Maukolan kentän tyhjentänyt hurja koppi avausjakson 3. vuoroparissa ajolähtötilanteessa, kun Lapua oli juuri hakemassa peliotetta itselleen. Ella Korpelan huikea, todennäköisesti Lapuan kunnarin estänyt haku 2. jaksolla oli myös yksi voiton avainsuorituksia. Nähtiin upeita polttoheittoja niiltä, joilta sitä yleensä odotetaan (TJ, Mäkki, Juti ja Venla), mutta tässä on pakko nostaa esiin myös Ella Mäkelä. Jo pelaajan kasvoista näki, kuinka hyvältä ne tärkeissä paikoissa onnistuneet kopit ja polttoheitot tuntuivat ja olivat osaltaan tänään torppaamassa Lapuan sisäpeliä.

Sisäpelin osalta voidaan riemuita monestakin asiasta, vaikka aivan virheittä ei tänään pelattukaan. Ella Korpela meni taas komeasti kentälle hieman alavireisen välieräavauksen jälkeen. Myös Laura Toikkanen palasi omalle tasolleen ja löi 2 juoksua. Kotiutuksia tuli laajalla rintamalla ja oli kertakaikkisen hienoa nähdä, kuinka 2J 3A:lla viimeisiksi lyöjiksi jääneet, kaksi joukkueen kokemattominta pudotuspelien pelaajaa katkaisivat Lapuan selkärangan lopullisesti. Ei näitä kovin useasti nähdä, että vieläpä kaksi etenijäjokeria kunnostautuvat kotiuttajina näin kovassa paikassa. Eve Rantonen ja Viivi Partanen iskivät kuitenkin jakson lopullisen niitin komeilla lyönneillään. Varsinkin ensimmäistä pudotuspeliään pelanneen Partasen suoritus oli häikäisevä. Viimeisellä lyönnillä 2-puolelle väliin oli todella viileä ratkaisu. On meillä tässä kyllä kaksi todella kylmäpäistä nuorta naista.

Kaksi juoksua lyönyt Jutta Myllyniemi pelasi myös hyvän ulkopelin ja palkittiin Kirittärien parhaana.

– Lopetettiin räpeltäminen ja alettiin pelata – ei siinä sen kummempaa.  Puhuttiin joukkueen kanssa avoimesti ja rehellisesti perjantain pelin jälkeen siitä mikä meni pieneen. Ja tänään peli-ilme ja tunnetila oli semmoinen kuin sen pitää näissä peleissä ollakin. Olimme sisällä parempia ja räpylä kesti ulkona hyvin. Huomenna on kehonhuoltopäivä ja tiistaina alamme sitten palaveerata keskiviikon kotipelistä.

Lapua tuli rennolla ilmeellä peliin, mutta Kirittärien tiivistynyt ulkokenttä ja omat epäonnistumiset takatilanteen puolustamisessa alkoivat silmin nähden syödä joukkueen peliä. Joukkueen 1-kärki Kaisa-Leena Rautakorpi oli varsinkin avausjaksolla vaikeuksissa kentälle menoissa, mutta palkittiin lopulta joukkueensa parhaana. Lukkari Niina Härkönen piti Kirittärien lyöjiä välillä varpaillaan ottaen mm. useita viimeisen lyönnin paloja. Pakko on kuitenkin nostaa esiin myös Juulia Kuoppala. Eveliina Lämsän loukkaantumista monet pitivät tuhoisana Lapuan jatkomahdollisuuksille, mutta nuori Kuoppala pelasi jälleen erinomaisesti siepparin tontilla.

Pelinjohtaja Nalle Viljanen sai myös pelin jälkeen huokaista helpotuksesta.

– Oli ilman muuta meille tärkeä voitto. Keskiviikkona olisi ollut paljon hankalampi lähteä veitsi kurkulla pelaamaan, jos tänään olisi tappio tullut. Perjantain tappiota käytiin tarkkaan eilen läpi ja kyllä se oma taso sieltä löytyi. Henkisellä puolella ilme oli erinomainen ja pelillisestikin oltiin riittävän hyviä. Virheet jäivät lopulta aika vähäisiksi ja ennen kaikkea olen tyytyväinen siihen tunnetilaan, millä tuo voitto tänään otettiin. Meiltä nähtiin monelta pelaajalta upeita suorituksia, varsinkin Partasen suoritus oli ensikertalaiselta ennakkoluuloton.

Peli oli perinteisen jännittävä ja Lukkarilaan ahtautuneet 800 katsojaa saivat varmasti vastinetta rahoilleen. Sen verran virheitä sattui kuitenkin erityisesti kotijoukkueelle, että klassikkopelin tasolle ei tänään aivan päästy. Puntit ovat nyt siis tasan 1-1. Kirittäret sai kotiedun takaisin itselleen, mutta sillä ei välttämättä ole suurta merkitystä kovan paineen alla pelattaessa: molemmat välieräpelit ovat päättyneet vierasvoittoihin. Kirittärille riittää jatkossa koko sarjan viemiseen tänään nähty pelin taso. Aivan täydellistä peliä ei jyväskyläläisiltäkään vielä nähty sisällä, joten jos tästä pystytään vielä edes vähän parantamaan, niin todella hyvältä näyttää. Joukkueet kohtaavat seuraavan kerran keskiviikkona 09.09.2020 Hippoksella klo 16.30 (Huom! Ottelu alkaa totuttua aiemmin). Liput kannattaa ostaa ennakkoon osoitteesta https://www.nettilippu.fi/fi/event/kirittaret-2-2-2

I ja Ottelun SeppäJutta Myllyniemi
II ja YIT Yritteliäin ja Innokkain TekijäElla Korpela
Lumme-Energian Energisin ulkopelaajaEeva Mäki-Maukola

Ottelun tilastot
Ottelun Harvian Jälkilöylyt
Ottelun lehdistötilaisuus Kirittärien Youtube-kanavalla
Ottelun kooste Ruutu-palvelussa

Otteluraportin tarjoaa JVmedia

#yhdessähuipulla2020 #harviajälkilöylyt #otteluraportti #pesis #välierät2020

Lue myös