Kirittärien Fanikatsomo haastatteli Hippoksen pelien kuuluttajaa Sini Siekkistä

 – Superpesis, Yleinen

Siwa löi ensimmäisen kunnarinsa vasta 10 vuotta peliuransa jälkeen – Hippoksen kuuluttamosta

Ihmisten viihtyvyyteen pesäpallokatsomossa vaikuttaa itse ottelutapahtuman lisäksi monet muut ympäristötekijät. Kuuluttajalla tai selostajalla on tässä iso merkitys. Jotkut joukkueet ovat lähteneet selostajalinjalle, jossa karjutaan 100+ desibelin voimalla ja paatoksella kaikki se mitä jokainen katsoja juuri näki ihan omin pikku silmin. Toiset taas panostavat oleellisten pelitapahtumien esille tuomiseen, jossa kitarisat eivät rasitu aivan tarpeettomasti. Jälkimmäisessä kuuluttaja toimii ikään kuin katsojan apusilminä tai pelitilanteiden tulkkina niille, jotka eivät heti sisäistä kaikkia pelitapahtumia. Selostaja vai kuuluttaja? On tietenkin makuasia kummasta pitää enemmän. Jyväskylässä päädyttiin viime syksynä joka tapauksessa jälkimmäiseen vaihtoehtoon. Ei siis kiehu enää kattila Hippoksella. Tai vaikka jossain kiehuisikin, niin kuuluttaja ei siitä välitä, vaan keskittyy ainoastaan itse pelin ytimeen.

Selkeäsanainen ja heleä naisääni kertoo tarkkaan kuka käräytti ja kenet ykköspesälle tai miksi peli seisahtui pelinjohtajan haastettua päätuomarin turpakäräjille. Tunnustusta tulee aina myös vierailijoiden hyville suorituksille, mikä on monen stadionin kuuluttajalle ylitsepääsemätön yhtälö. Äänen sävy ja intonaatio vaihtelevat mukavasti pelitapahtumien mukaan, mutta kuuluttaja ei silti nosta itseään mikrofonin kautta illan päätähdeksi. Katsojan luottopakki ja tilanteiden tulkki on koko ajan pelitapahtumien keskiössä ja antaa tunnelman kasvaa itse pelitapahtumasta.Asialla on selvästikin henkilö, joka tuntee kansallispelin koukerot huomattavasti paremmin kuin keskivertokatsoja. Kirittäriä ja Valoa naisten Superissa 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä edustanut kuuluttaja Sini ’Siwa’ Siekkinen on noussut Hippoksen pesäpallotähdeksi mikrofonin takana 10 vuotta oman aktiiviuransa päättymisen jälkeen. Ja kunnarin arvoisesti. Lacrossen, salibandyn ja golfin pelaaminen ovat entisestään avartaneet pelisilmää, mikä näkyy pikaisessa tilanteiden tulkinnassa.

Kerrotko kaikille meille faneillesi minkälainen ihminen löytyy Hippoksen mikrofonin takaa?

Olen paljasjalkainen jyväskyläläinen ja touhuilen vähän siellä sun täällä eri lajien parissa. Kaveri kuvaili minua “kaiken kansan Siwaksi”. Lempinimeni on tosiaan Siwa, vaikka alunperin se oli Sima. En edes itse muistanut, miten lempinimeni muuttui, mutta RautiaisenPaula kertoi tovi sitten, että hän oli vahingossa kutsunut minua Siwaksi ja siitä se sitten lähti.

Kuuluttajan työsi on saanut todellakin paljon kiitosta katsojilta. Kerrotko miten tämä uusi pesäpallourasi viime syksynä lähti liikkeelle? Tai olihan sinulla aikaisemminkin yksittäisiä kuulutustapahtumia…

Muutamia naisten suomensarjan pelejä kuuluttelin Hippoksella ja kun silloinen Kirittärien kuuluttaja ei päässyt peliin, niin Pete (Kaijansinkko) oli ehdottanut, että minua voisi kysyä. Ja kun kysyttiin, niin vastaushan oli, että tottakai! Olin jo ehtinytkin aiheesta vitsailemaan, kun vanha pelikaveri kyseli, milloin mahdollisesti tulisin Kirittärien pelejä kuuluttamaan. Silloin sanoin, että toivottavasti joskus, että nyt on ainakin näytöt annettu!

Miten valmistaudut itse ottelutapahtumaan? Voiko kuuluttajan työssä kehittää itseään?

Joka pelipäivä pitää kuunnella Kirittäret tuo auringon – biisi ja tulostaa omat päivitetyt lippulappuset.Itseään voi todellakin kehittää! Olen aika huono keskittymään yhteen asiaan kerrallaan, niin huomaan, että sanat menee solmuun, jos lähden miettimään jo mitä seuraavaksi sanon, ennenkuin olen edellistä lausetta saanut loppuun. Uskon, että kuuluttaminen kehittää omalla kohdallani keskittymiskykyä.

Minkälainen kombo teillä on siellä kuuluttamossa eli keitä kaikkia ihmisiä siellä pyörii ottelun aikana? Ilmeisesti ainakin pöytäkirjanpitäjän kanssa teet yhteistyötä?

Vieressä istuu musiikkivastaava Toni, jonka kanssa on ollut tosi kiva tehdä yhteistyötä. Tonin kanssa on helppo rytmittää mainokset ja höpötykset, kun Tonilla on musiikkien lisäksi äänimainokset koneella ja mulla taas luettavat mainokset. Siinä pienellä pään nyökkäyksellä voi näyttää, että nyt on sun vuki. Ja kirjureina ja tulostauluvastaavina taas ovat parhaimmat Tane ja Kiia, jotka pitävät mut pelissä mukana. Monesti varmasti kuulostaa siltä, että onpa kuuluttaja hyvin mukana, mutta varmasti olisin tippunut pelistä pois ilman kirjureita. Iso kiitos meidän huikealle porukalle!

Maallikolle kuuluttajan työ kuulostaa erityisen vaativalta. Keskittymisen pitää olla aivan tapissa kuten itse pelaajillakin. Miten pidät oman ’pelisuorituksesi’ kasassa läpi ottelun?

Pyrin aina keskittymään ns. tähän hetkeen, eli ennakoida ei voi eikä tietyllä tavalla saakaan. Sanat menee välillä sekasin, mutta tilanne menee niin nopeasti ohi, että sitä on turha jäädä murehtimaan. Seuraavaa ja uutta tilannetta kohti!

Olet selkeästi valinnut enemmänkin kuuluttajan kuin selostajan roolin työssäsi. Tilanteiden tulkitseminen katsojille lienee siis tärkeämpää kuin ämyreihin huutaminen?

En ole sitä edes sen koommin miettinyt, eli se on sitten tullut kyllä luontaisesti. Koen kuitenkin, että kuuluttajan tehtävä on erilainen kun selostajan tehtävä. Mielenkiintoista olisi joskus kyllä kokeilla myös selostajan roolia (vink vink).

Minkälaisia tunnetiloja kokee kuuluttaja pelin aikana? Mitkä ovat homman kaikkein suurimmat haasteet?

Tunneskaala kyllä menee laidasta laitaan. Välillä innostuu ihan mahdottomasti ja välillä saattaa olla eri mieltä tuomioista, niin pitää vaan malttaa jättää omat mielipiteet sivuun – kentällä olevat tekevät parhaansa ja ratkaisut omien näkemyksiensä pohjalta.

Mikä on ollut selostajalle tämän kesän mieleenpainuvin peli tai yksilösuoritus Hippoksella?

Ehdottomasti yksi huikeimmista yksilösuorituksista oli Eeva Mäki-Maukolan heitto kolmospesältä kakkospesälle, jolla yksi lempipelaajistani eli VirpiHukka palaa. Ja pakkohan se on mainita EmmaKörkön kolme kunnaria yhteen peliin – kyllä siellä tuli mietittyä, että mitä täällä oikein tapahtuu.

Minkälaista palautetta olet saanut katsojilta työstäsi kuuluttajana?

Selkeä, asiantunteva ja hyvän fiiliksen luoja.

Kai olet jo tehnyt sopparin Kirittärien kanssa ensi vuodeksi?

Vielä on neuvottelut kesken, mutta mielelläni jatkan niin kauan, kuin kuulijat tykkää ja homma sujuu : )

Kiito paljon haastattelusta, Sini! Toivottavasti kuulemme asiantuntevaa ja selkeää ääntäsi Hippoksella vielä pitkään!

Haastattelu on julkaistu ensimmäisenä Kirittärien Fanikatsomo -facebookissa https://www.facebook.com/groups/kirittaretfanit/permalink/2678452322398320/

#yhdessähuipulla2020 #kirittärienfanikatsomo #haastattelu

Lue myös