Otteluraportti 21.08. Tampere – Kirittäret 1-2k (4-5, 9-6, 0-0, 0-1)

 – Otteluraportit, Superpesis, Yleinen

Kaupissa eeppinen taistelu runkosarjan piikkipaikasta – Kirittäret voittoon vasta kotiutuslyöntikilpailussa

Kirittäret varmistri itselleen pesiskauden 2020 runkosarjan voiton huikeassa trillerissä Tampereella Kaupin pesäpallostadionilla. Yli 2,5 -tuntinen kamppailu tarjosi lähes 800-päiselle yleisölle herkkuja koko rahan edestä, kun ottelussa edettiin vaihtelevien tilanteiden jälkeen aina kotiutuslyöntikilpailuun asti. Lopulta Kirittäriltä riitti kotareissa yksi juoksu otteluvoittoon numeroin 1-2k (4-5, 9-6, 0-0, 0-1).  Lämmin keli ja leuto myötätuuli pistivät pallon liikkeelle ja ottelussa nähtiin odotettua enemmän juoksuja molempien hyvästä ulkopelistä huolimatta.

Kaupissa nähtiin varmastikin kauden parasta naispesäpalloa ottelussa, jossa Mansen ainoa oljenkorsi runkosarjan voittoon oli voittaa yhden ottelun vähemmän pelannut jyväskyläläisryhmä. Sarjan kahdeksi finalistiksi monien papereissa veikatut joukkueet tarjoilivat komeita lyöntejä puolin ja toisin (5 kunnaria), uskomattomia ulkopelisuorituksia ja hiukset nostattavaa jännitystä. Yleisö eli voimakkaasti pelitapahtumien mukana koko pelin ajan.

Ensimmäinen jakso käynnistyi Mansen sisävuorolla, jossa joukkue järjesti pienillä vaihtolyönneillä kaksi ajolähtöä. Emma Sallisen yritys torjuttiin, mutta tänä vuonna eliittikotiuttajien joukkoon lopullisesti tunkeutunut Henna Suominen iski vapaalla lyönnillä 2-kopparin eteen väliin ja Manse siirtyi 1-0 johtoon. Kirittäret ei kuitenkaan tästä hätkähtänyt, vaan otti jakson hallinnan kahden vuoroparin jälkeen siirryttyään jo 1-5 johtoon. Varsinkin Laura Toikkasen 2-puolen läpäri oli näyttävää katsottavaa. Ainoastaan yksi juoksuista tuli Mansen ulkokentän avustuksella.

Kolmannen aloittavalla Manse heräsi vielä taistelemaan jaksovoitosta. Anna Ala-Kauhaluoma löi jälleen 2-puolelle väliin ja kavensi 2-5. Henna Suomisen 2-puolen pussinpohjalyönnissä Emma Körkkö otti lyönnin paljaaseen käteen, mutta ei aivan saanut poltettua etenijää kotiin ja numerot muuttuivat 3-5. Vielä 4. aloittavalla sisävuorolla Aurora Frantsila villitsi kotiyleisöä 4-5 kavennuksellaan, mutta Kirittärien ulkokenttä kesti loput uhkailut eikä tasoittavaa vuoroparia enää tarvittu.

Kirittäret aloitti 2. jakson sisällä melko nihkeästi, kunnes Emma Körkkö käytti Mansen kopparien sijoitusvirheen armotta hyväksi ja löi kovalla maalyönnillä pallon keskeltä maisemaan kunnarin arvoisesti. Kun edestä vielä Venla Karttunen ehti kotipesään, niin Kirittäret siirtyi 0-2 johtoon. Sitten osat vaihtuivat ja avausjakson tappion jälkeen Manse otti tukevan niskalenkin jaksovoittoon häikäisevällä lyöntipelillä. Ensin  Virpi Hukka löi 3-rajasta läpi 1-2, jonka jälkeen niin Suominen kuin Sara-Ella Kemppainenkin onnistuivat ajotilanteessa lyömään näyttävät kunnarit ja taululle ilmestyivät hämmentävät 9-2 vasta avausvuoroparin jälkeen. Harva olisi uskaltanut lyödä vetoa, että tässä olivat Mansen illan viimeiset juoksut. Tämän jälkeen Kirittäret aloitti oman takaa-ajonsa, mutta Kati Tanhuan sekä Körkön toinen kunnari eivät riittäneet enää haastamaan jaksovoitosta ja jakso päättyi 9-6 kotijoukkueelle.

Supervuorossa Kirittärien aloitus jäi nihkeäksi ja Manse poltti suhteellisen nopeasti etenijät etupesille. Mansen tullessa sisälle Kirittärien katsomon osassa ilmassa oli enää varsin hentoa odotusta otteluvoitosta, varmaan enemmänkin myötätuntoa ja ymmärrystä niukalle tappiolle, mutta pelaajat olivat onneksi toista mieltä. Näyttävillä ulkopelisuorituksilla Laura Toikkanen ja Eeva Mäki-Maukola polttivat Mansen etenijät 2- ja 3-pesille.

Kotiutuslyöntikisa jäi koko ottelun tasoon nähden panoksistaan huolimatta varsin köykäiseksi. Kirittäret sai vain yhden juoksun Siri Eskolan lyömänä, yksi menetettiin hienoiseen etenijän epäröintiin. Myös Manse oli parhaat lyöntinsä näyttänyt ja sen kotiutukset jäivät vain tussahduksiksi toisen jakson komeista sivalluksista. Mansen jäätyä kotareissa nollille Kaupin lehtereillä kävi syvä huokaus ja paikalla olijoille kesti muutaman hetken tajuta, että peli nyt todellakin oli ohi ja runkosarjan voitto meni Jyväskylään. Edellinen runkosarjan voitto on kahden vuoden takaa.

Kirittärien voiton takuuna oli jälleen oikeilla hetkillä virheettömästi toiminut ulkopeli. Lyönneissä oli toisella tavalla rohkeutta kuin keskiviikkona Lapualla ja merkkivirheet jäivät aiempaa vähäisemmiksi. Ennen kaikkea lopputulos antoi signaalin siitä kuinka kova joukkue todellakin on henkisesti. Pää pitää erinomaisesti kovissa paikoissa.

Keskiviikkona juhlapelissään monen muun tavoin kesysti pelannut Emma Körkkö oli tänään koko joukkueen tavoin täynnä tulta ja tappuraa. Harvoin on kukaan iskenyt Mansea vastaan tehoja 2+3/4.

– Kyllä lataus tähän peliin oli tosi kova, Lapualla toissa päivänä se jäi aika lailla vajaaksi. Onhan näitä pelejä hienoa pelata ja aivan mahtava olo tietysti kun voitettiin. Oli kyllä hyvälaatuinen peli myös Manselta. Väsymys ei tunnu ainakaan itsellä vielä tässä vaiheessa kautta, nämä pelit sytyttävät aina. Kun Manse siirtyi 2. jakson alussa niillä kunnareilla 9-2 johtoon, se oli oikeastaan meille pelin käännekohta. Unohdettiin tappiotilanne ja ajatus oli koko ajan seuraavassa asiassa. Pidimme ulkopelimme hyvin kasassa, saimme onnistuneita sisäpelisuorituksia emmekä antaneet Manselle enää mitään. Ja otteemme piti loppuun asti. Kausi on ollut itselle ihan hyvä, vaikka henkilökohtaisia saavutuksia minulle on kyllä tärkeämpää joukkueen menestys. En ole edes seurannut juurikaan noita henkilökohtaisia tilastoja.

Ottelun lopputulosta ajatellessa tulee väkisinikin mieleen, että Kirittäret tarvitsi keskiviikkona kauden avaustappionsa Lapualta. Se herätti joukkueen taisteluilmeen. Tänään nimittäin jyväskyläläisten leirissä sankareita oli enemmänkin. Siri Eskolan lyönti on löytymässä jälleen tärkeään paikkaan: 3 lyötyä, jonka lisäksi kotarien ratkaisujuoksu lupaavat hyvää pudotuspeleihin. Laura Toikkanen pelasi avausjaksolla upean sisäpelin ja oli pohjustamassa Kirittärien voittoa näyttävillä polttoheitoillaan varsinkin Supervuorossa. Kati Tanhua on pelannut hienon kauden ja iski tänään jo kauden 3. kunnarinsa komealla 2-rajan läpärillä. Venla Karttunen toi 3 juoksua, Eeva Mäki-Maukola 2 ja Jutta Myllyniemi tehoili 1/1. Mansen peluuttamisessa oli silmiinpistävää se, että joukkue oli ottanut selvästi pommituksen kohteeksi Kirittärien 2-koppari Camilla Kirsilän, joka kuitenkin selvisi hikisestä iltapuhteestaan hienosti.

Eipä tarvitse Mansenkaan jäädä murehtimaan tappiota, sillä hyvinkin saattaa käydä, että joukkueet kohtaavat toisensa vielä finaaleissa. Tässä vaiheessa kautta kyseessä on ehdottomasti kaksi kauden parasta joukkuetta, vaikka Pori kiristikin viimeisellä kierroksella runkosarjan kakkoseksi samalla pistemäärällä Mansen kanssa. Henna Suominen on tällä hetkellä äärettömän kovassa tikissä ja kovaa kotiutusosastoa täydentävät kovat nuoret tähtipelaajat Anna Ala-Kauhaluoma ja Aurora Frantsila. Virpi Hukka haki Mansen ulkokentällä taas useita Kirittärien hyviäkin lyöntejä kopiksi. Lappeenrannasta Mansen etukentälle Ida Lähteen paikkaajaksi siirtynyt Elina Väre oli vakuuttava varsinkin ulkopelissä.

Nalle Viljanen oli tyytyväinen, että runkosarjan voittoa ei tarvinnut lähteä enää jännittämään sunnuntain Hyvinkää-peliin.

– Tosi tyytyväinen, että saatiin selkeä tason nosto Lapua-pelistä ja homma tänään poikki (runkosarjan voitto). Meillä oli hyvä ote peliin alusta lähtien ja Lapua-pelin löysäilyt oli jätetty taakse. Toisella jaksolla kaveri teki ajolähdöstä kahdella komealla lyönnillä kunnarit ja sen jälkeen päätettiin hakea vain hyvää sykettä omaan peliin jatkopalloja varten. Tämä toimi, sillä Superissa ja kotarissa pelasimme loistavaa ulkopeliä, pää kesti ja homma kääntyi lopulta meille. Sunnuntain Hyvinkää-pelillä ei nyt ole enää sarjataulukon kannalta merkitystä, mutta lähdemme siihen pelaamaan hyvällä sykkeellä ja tosissaan. Pelitahti on ollut niin armoton, että täytyy nyt huomenna katsoa pitääkö joitain pelaajia lepuuttaa.   Huomenna joka tapauksessa palautellaan ja käydään Hyvinkäätä läpi.

Sunnuntaina Kirittäret pelaa vielä merkityksettömän runkosarjan päätöskamppailun Hyvinkäätä vastaan Hippoksella. Runkosarjan voittaja lähtee aivan varmasti peliin ammattiylpeydellä ja haluaa antaa kotiyleisölleen vielä yhden voiton. Sen jälkeen joukkue pääsee valitsemaan ensimmäisenä puolivälierävastustajansa sijoille 5-8 lääneista joukkueista. Todennäköisesti valinta kohdistuu sijalle 7 sijoittuneeseen Kempeleeseen. Joukkue on kohdattu kahdesti ja niistä on otettu selvän tuntuisesti täydet pisteet. Sijalle 8 päätynyt Rauma sen sijaan merkitsisi pelinjohdolle uutta scauttaustyötä, koska joukkuetta ei ole tänä vuonna kohdattu vielä kertaakaan. Puolivälierävalinnat näytetään Ruutu+ palvelusta maanantaina 24.8 suorana klo 16. Oli vastustaja sitten kumpi tahansa, Kirittäret aloittaa puolivälierät Hippoksella perjantaina 28.8.

I ja Ottelun SeppäEmma Körkkö
II ja Lumme-Energian Energisin ulkopelaajaEeva Mäki-Maukola
YIT Yritteliäin ja Innokkain TekijäLaura Toikkanen

Ottelun tilastot
Ottelun kooste Ruutu-palvelussa
Ylen juttu
Otteluraportin tarjoaa JVmedia

#yhdessähuipulla #otteluraportti

Lue myös