Saana Sumen laittoi Mansen selkä seinää vasten

– Superpesis

9.9.2018 Manse PP – Kirittäret 1-2k (3-3, 4-4, 0-0, 0-2) Kaupin pesäpallostadionilla nähtiin tänään hiuksia nostattava jännitysnäytelmä upean 1800 katsojan edessä, kun Manse PP:n ja Kirittärien välinen toinen finaaliottelu venyi aina kotiutuslyöntikisaan asti. Ottelun laatutaso ei kovin korkealle noussut, sillä molemmat joukkueet tekivät finaalipelien paineessa upeiden suoritusten lisäksi myös paljon virheitä. Jännitystä piisasi sitten sitäkin […]

9.9.2018

Manse PP – Kirittäret 1-2k (3-3, 4-4, 0-0, 0-2)

Kaupin pesäpallostadionilla nähtiin tänään hiuksia nostattava jännitysnäytelmä upean 1800 katsojan edessä, kun Manse PP:n ja Kirittärien välinen toinen finaaliottelu venyi aina kotiutuslyöntikisaan asti. Ottelun laatutaso ei kovin korkealle noussut, sillä molemmat joukkueet tekivät finaalipelien paineessa upeiden suoritusten lisäksi myös paljon virheitä. Jännitystä piisasi sitten sitäkin enemmän – molemmat olivat vuorotellen niskan päällä, mutta aina vain kaveri tuli tasoihin. Kirittäret teki ottelusta itselleen vaikean tehden yllättäen ulkopelissä enemmän virheitä kuin neljässä edellisessä pudotuspelissä yhteensä, mutta osoitti sitkeytensä ja nousi 4-1 tappiotilanteesta toisella jaksolladramaattisesti tasoihin. Ottelun lopputulos 1-2k (3-3, 4-4, 0-0, 0-2) merkitsi jyväskyläläisille toista voittoa ja sitä, että sunnuntaina mestaruus on Kirittärille katkolla Hippoksella.
Sisällä aloittanut Kirittäret aloitti sisällä hyvin ja meni 2-0 johtoon kahden sisävuoron jälkeen Emma Sallisen huimalla 1-rajanäpyllä ja jälleen kotiuttajana onnistuneen Eeva Mäki-Maukolan 3-puolen välilyönnillä. Toisen tasoittavalla Manse kavensi ensin Jatta Vuorisen pitkällä 1-rajanäpyllä pallon livahdettua Kirittärien ulkokentästä räpylän alta. Henna Suominen löi heti perään merkistä väliin ja toi kotijoukkueen tasoihin 2-2 täysin ottamattomalla lyönnillä. Vuoroparin lopuksi syntyi ottelutauolla makkara- ja kaffijonoissa paljon kärkeviä kommentteja kotijoukkueen kannattajilta kirvoittanut tilanne, jossa Mansen Anniina Kiviharju löi 2-rajasta näpyn, jonka Laura Toikkanen haki loistavasti ja heitti nimikkopolttonsa mukaisesti alakautta kotiin. Päätuomari vihelsi tilanteesta palon ja kun videotulkintakaan ei tuonut selvyyttä tilanteeseen, jäi päätuomarin alkuperäinen tulkinta voimaan.
Nihkeän ensimmäisen finaalin pelannut 1-kärki Ella Korpela täräytti kolmannessa vuoroparissa 2-kopparin yli ja juoksi kunnarin tyhjään kenttään. Virpi Hukan loistavaa mailapeliä lukuun ottamatta Kirittäret oli varsin kesy sisäpelissään jakson lopulla eikä päässyt tilanteilla juhlimaan. Ulkopelissä hermoiltiin urakalla ja jätettiin useita paloja tekemättä. Manselle annettiin neljännen tasoittavalla 3-tilanne. Kahden palon tilanteessa Petra Hussan koppilyönti tippui väliin ja koppariosaston avustuksella Manse tasoitti jakson numeroihin 3-3. Manselle tarjottiin vielä jopa jaksovoittoa, mutta ajolähdöstä kotiutuslyönti meni Emma Niemiselle, joka poltti etenijän kotiin.
Manse sai virtaa tasoituksestaan ja lähti toiselle jaksolle raivokkaasti. Kun kotijoukkue oli käynyt kolme kertaa lyömässä, taululla olivat masentavat 4-1 lukemat Kirittärien kannalta. Varsinkin kun kolme lyönneistä tuli Kirittärien räpylästä. Jyväskyläläisten kirin käynnisti Camilla Kirsilä, joka löi Korpelan tavoin 3. tasoittavalla kunnarin tyhjään kenttään. Tämän jälkeen tehtiin pudotuspelien toistaiseksi vakuuttavimmalle pelaajalle Emma Salliselle ajolähtö. Sällin ottamaton kumura painui ties kuinka monennen kerran väliin ja tilanne oli enää 4-3 Manselle. Sallinen oli tärkeässä roolissa myös viimeisessä vuoroparissa, kun hän järjestelii kahdella palolla ajotilanteen. Ottelun ratkaisupelaajaksi nousi jälleen kerran Saana Sumén. Kaksi ensimmäistä lyöntiä taivaan tuuliin, 2 paloa alla, toiseksi viimeisenä lyöjänä ja viimeisellä lyönnillä kylmän viileästi väliin 4-4 ja koko sarjan kannalta aivan käänteentekevä lyönti.
Kun Supervuorossa kumpikaan joukkue ei saanut aikaan kotiutustilanteita, mentiin kotiutuslyöntikisaan. Finaalipeleissä mailan varressa odotettua heikoimmilla tehoilla suorittanut kapteeni Emma Nieminen onnistui tärkeimmällä hetkellä nimikkolyönnillään: 2-jatkeelle painuva lyönti ja Kirittäret 1-0 johtoon, mikä lopulta riitti koko ottelun voittoon. Saana Sumén lisäsi Kirittärien johtoa vielä 2-0 Mansen ulkokentän avustuksella, mutta kun tasoittavalla Mansen kotiutusyritykset jäivät vaisuiksi niin Kirittäret sai tuulettaa jo toista finaalivoittoa.
Ensimmäiseen finaaliin verrattuna Manse paransi odotetusti omaa sisäpeliään. Varsinkin ensimmäisellä jaksolla se haastoi Kirittärien ulkokenttää onnistuneesti pienillä lyönneillä. Kun Kirittäret puolestaan alisuoritti ulkona, niin puntit tasattiin. Toisen jakson 4-1 tilanteessa epätoivo Kirittärien suorittamiseen oli varmasti suurempi katsomossa kuin kentällä, koska löyhästä hirrestä voittoon noussut joukkue osoitti jälleen kerran kovasta psyykkeensä. Manse vei koko ottelun kotiutustilanteet 18-15, joten Kirittäret oli kuitenkin kaikesta sählingistä huolimatta hiukan niskan päällä kotiutuksissa. Huomenna Mansen pitää parantaa edelleen, jos se haluaa taistella Suomenmestaruudesta. Tänään nähdyillä virheillä ja silti ottelun voittoon porskuttaneella Kirittärillä on kotiluolassaan loistava mahdollisuus tarjota huomenna Hippoksella kannattajilleen Suomenmestaruus.
Kirittärien parhaana palkittiin läpi ottelun joukkueensa vaihtopeliä kannatellut Virpi Hukka. Kakkospalkinnon sai kunnarin lyönyt, yhden tuonut ja peräti 7 kärkilyöntiä tuupannut Camilla Kirsilä. Ottelun EriKeeper-liimanäpiksi valittiin loistavaa takatilannepelaamista esittänyt Laura Toikkanen. Mansen joukkue oli ottelun jälkeen tyytyväinen parantuneeseen peli-ilmeeseensä, jonka parhaina ilmentyminä palkittiin hienosti vaihtanut ja tärkeitä koppeja napannut Mira Kolehmainen ja kunnarilla Tampereen juhlavaihteelle toisella jaksolla sytyttänyt Petra Hussa.
Kirittärien pelinjohtaja Nalle Viljanen oli kaikista virheistä huolimatta vakuuttunut joukkueensa pelaamisesta.
– Häpläämistä tuli ulkokentällä, mutta onhan se kovan joukkueen merkki nousta toisella jaksolla 1-4 tappiotilanteesta tasoihin ja sitten kotareissa voittoon. Saana Suménin lyönti niin tiukassa paikassa (toisen jakson tasoitus viimeisellä lyönnillä) oli todella kovan pelinaisen suoritus. Myös aiemmin epäonnistuneen Emma Niemisen kotarisuoritus oli huikea. Ulkopelimme oli tänään kehnohkoa: jos annamme räpylästä enemmän juoksuja ja vaihtoja kuin aiemmissa pudotuspeleissä yhteensä, niin emme ole onnistuneet. Sitä suuremmallakin syyllä: jos pystymme edes puolittamaan huomenna ulkopelivirheet, niin olemme vahvoilla. Tärkeää on nollata tämä peli, aloittaa puhtaalta pöydältä ja pelata vain tilanne kerrallaan loppuun.
Huomenna on Jyväskylässä siis paljon pelissä. Suomen liikuntapääkaupungin titteliä havittelevan Jyväskylän yksi lippulaiva Kirittäret voi varmistaa 9. Suomenmestaruutensa 2000-luvulla kotiyleisön edessä 50-vuotiaan Hippoksen jäähyväisottelussa. Supersunnuntain aloittaa JJK:n jalkapallo-ottelu klo 14, Kirittäret jatkaa klo 16 ja JYP päättää urheiluhullujen sunnuntain klo  19.